Wpisy z tagiem: kakao

niedziela, 11 grudnia 2016
Polski tradycyjny makowiec zwijany

Jeśli jesteście zwolennikami makowców zwijanych to ten na pewno bardzo Wam posmakuje. Jak zapewnia autorka bloga Moje Wypieki przepis jest tradycyjny, polski a ja jej w zupełności wierzę bo kiedyś takie własnie makowce robiło się w naszej rodzinie. Ciasto zrobicie bez problemu...a i koniecznie dodajcie domowej masy makowej. Smaczny, prosty a odpowiednio przechowywany długo zachowuje świeżość. Przepis Z bloga Moje wypieki .

 

Polski tradycyjny makowiec zwijany

Składniki na 3 drożdżowe strucle : 

  • 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 6 żółtek
  • 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu ( można zastąpić wódką, rumem, likierem migdałowym )
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasy waniliowej

Drożdże suche wymieszać z mąką. Jeśli użyjecie świeżych najpierw należy zrobić rozczyn. Dodajemy pozostałe składniki oprócz masła. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto pod koniec wyrabiania dopiero dokładamy masło, dalej wyrabiamy aż ciasto je wchłonie. Gotowe przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w  ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość ok 1,5 godziny.

 Masa makowa : 

Masę makową zawsze robię z TEGO przepisu. Przed dodaniem jej do ciasta należy ubić białka na sztywno, które pozostaną z ciasta czyli w tym przypadku 6 białek i delikatnie łyżką wmieszać je w masę makową do połączenia. Odstawiamy.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 3 mm. Na każdy placek nakładamy masę makową tak aby zostawić miejsce ok 2 cm od każdego boku. Zwijamy w rulon jak naleśnika, oba końce ciasta zawijamy pod spód. Makowce układamy na papierze do pieczenia posmarowanym wcześniej olejem. Zawijamy w niego dwukrotnie tak aby było ok 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem.

Makowce można pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok 15 minut ale nie jest to konieczne.

Makowce układamy na blasze w dość sporych odległościach od siebie. Pieczemy w temp. 190°C przez ok 30 - 40 minut do złoto-brązowego koloru. Bez obaw kolor będzie dobrze przebijał przez papier. Po wyjęciu z piekarnika rozcinamy papier i studzimy.

Jeszcze delikatnie ciepłe ciasto polewamy lukrem i posypujemy makiem lub bakaliami.

Makowiec świetnie nadaje się do zamrażania. Ten popękany lukier właśnie od zamrożenia więc najlepiej zamrozić ją bez pomady. 

Smacznego :)

Polski tradycyjny makowiec zwijany

poniedziałek, 28 listopada 2016
Chałwowiec jaglany a`la tiramisu bez pieczenia

W końcu udało mi się uzyskać jaglany deser, który w zupełności będzie mnie satysfakcjonował i któremu ciężko będzie mi się oprzeć..ale ale po co się opierać jak tu samo zdrowie :) Deser wyglądem przypomina tiramisu - jak widać zawiera nieodłącznie towarzyszące prawdziwemu tiramisu biszkopty, również jest dwukrotnie nimi przełożony, delikatna, kremowa masa jaglano - chałwowa. Wierzch wieńczy gorzkie kakao, które świetnie uzupełnia całość.  Jednak deser ten dopiero uzyska pełnię smaku kiedy będziemy zajadać jednocześnie krem z biszkoptami. Razem z mężem zgodnie stwierdziliśmy, że smak jest zupełnie inny niż zajadając osobno warstwy. Wzorowałam się na TYM przepisie. 

 

Chałwowiec jaglany a`la tiramisu bez pieczenia

Składniki :

  • 1 szklanka kaszy jaglanej ( 200 g )
  • 170 g chałwy ( u mnie waniliowa ale możecie użyć każdej innej )
  • 4 szklanki mleka ( 1 L )
  • 4 łyżki oleju kokosowego ( odmierzamy kiedy jest w postaci stałej )
  • 6 łyżek ksylitolu
  • ok 26 podłużnych biszkoptów ladyfingers
  • gorzkie kakao

Kaszę podprażamy na suchej patelni do momentu aż zacznie pachnieć. Wsypujemy na sito i przelewamy wrzątkiem a następnie płuczemy pod bieżącą wodą. 

Kaszę przekładamy do garnka, dodajemy ksylitol i 2,5 szklanki mleka. Stawiamy na niewielki gaz, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kaszę do miękkości ok 20-25 minut. Zestawiamy z ognia, dodajemy olej kokosowy, czekamy aż się roztopi, mieszamy. Kaszę odstawiamy na kilkanaście minut pod przykryciem aż nieco ostygnie. 

Po tym czasie dodajemy rozdrobnioną widelcem chałwę. Miksujemy za pomocą blendera dolewając stopniowo mleko aż uzyskamy jednolitą, gładką konsystencję. Ważne aby masa nie była za rzadka. Ja dodałam całą ilość mleka i było idealnie ale najlepiej dodawać je stopniowo.

Dno formy o wymiarach ok 21x21 cm wykładamy pierwszą warstwą biszkoptów. Na biszkopty wylewamy połowę masy jaglanej ( lekko ciepłej lub zimnej ), na masę ponownie układamy biszkopty delikatnie je dociskając. Na biszkopty wykładamy drugą połowę masy. Wstawiamy do lodówki na noc. Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao.

Smacznego :)

Chałwowiec jaglany a`la tiramisu bez pieczenia

niedziela, 23 października 2016
Maślankowe ciasteczka czekoladowe

Mięciutkie, puszyste mocno czekoladowe. Przepyszne. Gorąco polecam :) Przepis z heonewithallthetastes.com

 

Maślankowe ciasteczka czekoladowe

 Składniki : ( na ok 28 sztuk )

  • 260 g mąki samorosnącej ( lub 260 g mąki i 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120 g masła
  • 75 g gorzkiego kakao
  • 360 g cukru
  • 150 g maślanki
  • 200 g posiekanej czekolady lub kropli czekoladowych

W misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia.

W rondelku podgrzewamy masło z kakao. Kiedy całość się roztopi ściągamy z ognia, wrzucamy połowę poszatkowanej czekolady. Mieszamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy śmietanę i cukier, mieszamy. Kolejno dodajemy partiami mąkę, cały czas mieszając i na sam koniec dorzucamy pozostałą pociętą czekoladę. 

Z ciasta formujemy kulki trochę większe jak orzech włoski, kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem i lekko spłaszczamy. Należy zachować odległość między nimi bo ciasteczka urosną.

Pieczemy w temp. 180ºC przez 13-14 minut. 

Smacznego :)

Maślankowe ciasteczka czekoladowe

00:08, kuchennefascynacje , ciasteczka
Link Komentarze (1) »
piątek, 14 października 2016
Gruszki w cieście czekoladowym ( bezglutenowe )

Gruszki zatopione w zdrowym cieście czekoladowym z delikatną nutką rumu, która podkreśla smak mąki gryczanej i czekolady. Konsystencja całości jest jak brownie, cieżkie i zbite ale bardzo smaczne. Przepis z atdownunder.com .

 

 Gruszki w cieście czekoladowym ( bezglutenowe )

Składniki : 

  • 100 g mąki gryczanej
  • 2 jaja
  • 70 g brązowego cukru
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej przesianej (użyłam ziemniaczanej )
  • 1 łyżka przesianego gorzkiego kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 70 g roztopionej gorzkiej czekolady
  • 60 g stopionego masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ciemnego rumu
  • 2-3 gruszki
  • sok z cytryny do skropienia gruszek

Gruszki obieramy, przecinamy na pół. Wyciągamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniamy, odkładamy.

W misce mieszamy razem mąkę, sól, skrobię i kakao. 

W osobnej misce miksujemy cukier z jajkami przez minutę. Następnie cały czas miksując partiami dosypujemy mąkę z kakao i skrobią. kolejno dodajemy roztopione masło, miksujemy do połączenia. Dokładamy stopioną czekoladę, rum, mieszamy. Dolewamy mleko. Całość mieszamy aż składniki dobrze się połączą.

Ciasto przelewamy do ramekinów wcześniej wysmarowanych masłem lub do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy wcześniej przygotowane gruszki. Pieczemy w temp. 175ºC przez 45 minut lub 35 minut jeśli są to małe porcje. 

Smacznego :)

Gruszki w cieście czekoladowym ( bezglutenowe )

piątek, 09 września 2016
Czekoladowa tarta z gruszkami Marthy Stewart ( bezglutenowa )

Konsystencją przypominająca brownie, mocno czekoladowa, słodka z lekko wyczuwalnymi kawałkami migdałów. Bardzo smaczna. Przepis z julesfood.

 

Czekoladowa tarta z gruszkami Marthy Stewart

 Składniki : 

  • 8 łyżek masła o temp. pokojowej
  • 1 szklanka blanszowanych migdałów ( lub 2 szklanki mielonych )
  • 3/4 szklanki cukru ( można dać nieco mniej )
  • 3 duże jaja
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego ( opcjonalnie, pominęłam )
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 gruszki
  • sok z 1/2 cytryny

Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne, tniemy w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały, odstawiamy.

Migdały razem z cukrem wkładamy do malaksera i miksujemy na pył. Ja wcześniej migdały zmieliłam w maszynce do orzechów. Dodajemy masło, jajka, kakao, ekstrakt i sól. Mieszamy aż składniki dobrze się połączą. 

Masę wykładamy do formy na tartę o średnicy 23 cm wcześniej dobrze wysmarowanej masłem. Równamy wierzch i układamy gruszki, starając się ich nie dociskać do ciasta. Pieczemy w temp. 175°C przez 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Kiedy ciasto ostygnie można podgrzać łyżkę dżemu w mikrofali i za pomocą pędzelka posmarować wierzch ciasta aby owoce ładnie się świeciły.

Smacznego :)

niedziela, 15 maja 2016
Ekspresowe tiramisu ( bez jajek )

Pyszny, szybki i elegancki deser. Osobiście bardziej smakował mi dnia następnego wyciągnięty prosto z lodówki. Przepis z bloga Przepisy kulinarne.

 

Ekspresowe tiramisu ( bez jajek )

 Składniki : 

  • 200 g mascarpone ( dałam 250 g )
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 200 g śmietany kremówki 30 lub 36 %
  • 100 ml espresso o temp. pokojowej
  • 100 g biszkoptów ladyfingers
  • gorzkie kakao 

Mascarpone rozcieramy w misce. Osobno ubijamy zimną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. Śmietanę dodajemy partiami do serka jednocześnie delikatnie mieszając za pomocą łyżki aż składniki dobrze się połączą a całość będzie jednolita. 

Biszkopty moczymy w kawie i układamy w naczynkach lub w jednym większym. Na biszkopty wykładamy część serka z kremówką na górę znowu partia namoczonych biszkoptów a na nie ponownie serek z kremówką. Wierzch posypujemy gorzkim kakao. Schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę.

Smacznego :)

00:00, kuchennefascynacje , desery
Link Komentarze (3) »
środa, 13 stycznia 2016
Sernik w czekoladzie

Absolutnie jedno z najsmaczniejszych ciast jakie robiłam. Połączenie ciasta czekoladowego z serem to jedno z tych idealnych połączeń. Do masy serowej dodałam skórkę z pomarańczy aby nadać ciastu nieco świąteczny charakter i był to strzał w dychę. W ostatnim czasie robiłam go już dwa razy. Wszystkim bardzo smakował i chyba nie trzeba dodawać, że znikł ekspresowo :) Przepis z bloga Śladami słodkiej babeczki.

 

Sernik w czekoladzie

 Składniki na masę czekoladową :

  • 1 szklanka mleka
  • 125 g masła
  • 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 g połamanej gorzkiej czekolady ( użyłam ciemnej )
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej ( można zastąpić proszkiem do pieczenia )
  • 3 jaja

Białka oddzielamy od żółtek. 

Do rondelka przekładamy masło, cukier, mleko, czekoladę i kakao. Podgrzewamy całość na niewielkim ogniu aż składniki się połączą. Odstawiamy do ostudzenia.

Do przestudzonej masy dodajemy przesianą mąkę z sodą i żółtka. Miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Odstawiamy.

Składniki na masę serową : 

  • 750 g twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( użyłam 500 g kremowego quark-u i 250 g mascarpone )
  • 4 jaja
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 50 g miękkiego masła

Białka oddzielamy od żółtek. 

Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę.

Następnie wszystkie wcześniej oddzielone białka miksujemy razem na sztywną pianę. Dzielimy na pół i jedną połowę dodajemy do masy czekoladowej a drugą do masy serowej. Białka należy delikatnie, za pomocą łyżki lub łopatki wmieszać w każdą z mas.

Formę o wymiarach ok 25x30 cm ( u mnie 25x25 cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wylewamy połowę ciasta czekoladowego. Na nim za pomocą łyżki nakładamy kleksy masy serowej. Następnie przykrywamy je ciastem czekoladowym a na nie ponownie wykładamy kolejną partię kleksów masy serowej. I tak postępujemy do wyczerpania składników. 

Ciasto pieczemy w temp. 175°C prze 1 godzinę. Studzimy w uchylonym piekarniku.

Smacznego :)

Sernik w czekoladzie

poniedziałek, 14 grudnia 2015
Czekoladowy piernik bez jajek

Banalnie łatwy w miarę szybki piernik. Smaczny, wilgotny i bez jajek co może być dla nas znaczące gdy przed Świątecznym zamieszaniem nagle nam ich braknie :) Przepis z bakenoir.com  .

 Czekoladowy piernik bez jajek

Składniki : 

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 7 łyżek marmolady lub dżemy śliwkowego
  • 2 szklanki mleka

Ponad to : 

  • 2 łyżki dżemu lub marmolady śliwkowej ( tutaj użyłam marmolady brzoskwiniowej )
  • 1 łyżka rumu ( użyłam whisky ale lepiej sprawdzi się rum )

Polewa : 

  • 100 g czekolady
  • 3 łyżki masła

W misce mieszamy wszystkie suche składniki : mąkę, kakao ( najlepiej przesiać ), sodę,sól, cukier, przyprawę do piernika i cukier waniliowy. Dodajemy dżem i stopniowo wlewamy mleko miksując. Mieszamy aż składniki dobrze się połączą a masa będzie gładka i jednolita.

Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 30x30 cm ( u mnie 25x25 cm ) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C przez 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ja piekłam 45 minut ale miałam dużo mniejszą formę w dużej formie powinno się upiec w 20 minut. odstawiamy do ostygnięcia.

Na małym ogniu podgrzewamy 2 łyżki dżemu z alkoholem do momentu aż zabulgocze. Zestawiamy z ognia, smarujemy wierzch ostudzonego ciasta. 

Składniki polewamy roztapiamy nad kąpielą wodą na gładką i jednolitą masę. Polewamy wierzch ciasta.

Smacznego :)

00:00, kuchennefascynacje , ciasta
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 30 listopada 2015
Piernik na białkach z migdałami

W okresie Świąt często robimy ciasta na bazie kremów do, których zużywamy tylko żółtka a białka albo mrozimy albo wyrzucamy ( blogerzy kulinarni złapią się za głowę ale ja znam osoby, które wyrzucają zamiast mrozić białka i potem je wykorzystać ). Dlatego chciałam stworzyć ciasto, które było by typowo świąteczne a można by było wykorzystać nadmiar białek. Piernik jest modyfikacją 3 przepisów na ciasta białkowe i bez problemu można przełożyć go dżemem lub ulubionymi kremami.

 

piernik na białkach z migdałami

 Składniki : 

  • 7 białek
  • 50 g płatków migdałów wcześniej podprażonych na suchej patelni
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Masło roztapiamy, dodajemy kakao, mieszamy tak aby nie było grudek. Odstawiamy do ostygnięcia.

Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika przesiewamy do miski.

W osobnej misce białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Następnie ubijając na najmniejszych obrotach miksera stróżką wlewamy ostudzone masło wymieszanym z kakao. 

Do białek stopniowo dodajemy przesianą wcześniej mąkę i mieszamy delikatne ale zdecydowanie za pomocą łopatki lub łyżki. Masa ma być jednolita i gładka. Na koniec dodajemy migdały. Mieszamy do połączenia. 

Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o długości 26 cm.

Pieczemy w temp. 180°C przez 45-60 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Polewa : 

  • 100 g ciemnej czekolady
  • 5 łyżek śmietany kremówki 

Czekoladę razem z kremówką rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Polewamy ciasto. Wierzch dodatkowo można posypać podprażonymi płatkami migdałów.

Smacznego :)

piernik na białkach z migdałami

06:08, kuchennefascynacje , ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 09 kwietnia 2015
Meksykańska strucla drożdżowa z kakaowym nadzieniem

Banalnie prosta w wykonianiu, nie zajmuje wiele czasu z wyjątkiem czasu wyrastania ciasta. Mięciutka, puszysta, słodka w sam raz z pysznym kakowym nadzieniem i nutą cynamonu. Przepis z bloga Moje ekspresje kulinarne.

 

Meksykańska strucla drożdżowa z kakaowym nadzieniem

 Składniki : 

  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 duże żółtko
  • 1/3 szklanka cukru ( użyłam trzcinowego )
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki lekko ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Mleko, łyżeczkę cukru, drożdże łaczymy. Odstaiamy na 10 minut.

Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ma być jednolite, elastyczne i ma odchodzić od ręki. Jesli będzie taka potrzeba to można dodać więcej mleka lub mąki. Ja akurat musiałam dodać więcej mleka.

Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy aż podoi swoją objętość.

Składniki na nadzienie : 

  • 1/2 szklanki gorzkiego kakao
  • 6 łyżek miękkiego masła
  • 1/3 szklanki posiekanych migdałów ( użyłam zmielonych )
  • 1/3 szklanki cukru ( u mnie trzcinowy )
  • 2 duże żółtka
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu

Ponad to : 

  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki nadzienia miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko opruszoną mąką stolnicę. Wałkujemy je na prostokąt o wymiarach ok 25x45 cm. Na ciasto nakładamy nadzienie i rónomiernie rozsmaroujemy po wierzchu zostawiając 1 cm brzegów bez nadzienia. Jeśli masa będzie oprnie się smarować wystarczy metalową łyżkę włożyć na kilka sekund do gorącej wody, wytrzeć do sucha i ponownie rozsmarowywać.

Ciasto zwijamy ściśle  rulon jak na roladę. Odwracamy łączeniem do góry. Rozcinamy pośrodku wzdłuż pozostaiajac jeden, dalszy koniec ok 2cm nie rocięty. Wywijamy ciasto z nadzieniem ku górze i zaplatamy zwijając koniec pod spód. Tutaj jest całosć krok po kroku.

Uformowany warkocz układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, przykrywamy i odstawiamy na 35 minut do napuszenia.

Pieczemy  175°C przez 30-35 minut. Jeszcze ciepłą smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.

Smacznego :)

Meksykańska strucla drożdżowa z kakaowym nadzieniem

 na zakwasie i na drożdżach

Image and video hosting by TinyPic

poniedziałek, 02 marca 2015
Kostka kawowa

Kakaowy biszkopt z kawową warstwą jogurtową delikatną jak chmurka. Nie jest skomplikowany i dość szybko się go robi jak na ciasta, które mają jedną warstwę pieczoną a drugą na zimno. Ciasto nie zachwyciło mnie ale jest dobrym dodatkiem do popołudniowej kawki. Jeśli zdecydujecie się go upiec nie zapomnijcie o polewie czekoladowej. Ona uzupełnia całość i przełamuje lekko mdły smak masy jogurtowej. Bez polewy ciasto nie smakuje tak samo. Przepis z bloga Smakołyki Bereniki

 

Kostka kawowa

 Poncz kawowy :

  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżeczki cukru
  • 230 ml gorącej wody

Wszystkie składniki połączyć, wymieszać, odstawić do ostygnięcia.

 Składniki na biszkopt : ( skłądniki powinny mieć temperaturę pokojową )

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ponczu kawowego
  • szczypta soli

Białka odzielamy od żółtek. W misce ubijamy biała ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, jeszcze chwilę miksujemy. Następnie cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku.

Mąkę, proszek i kakao przesiewamy. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej mieszając ją delikatnie ale dokładnie za pomocą łyżki lub szpatułki. Na koniec dodajemy napar z kawy, mieszamy.

Ciasto przelewamy do formy 24x24 cm lub o podobnych wymiarach wyłożone wcześniej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temp. 180°C przez 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w ciepłym uchylonych piekarniku do wystudzenia. Ja przez pomyłkę wyciągnęłam i nic się nie stało.

Masa jogurtowa : 

  • 800 g jogurtu greckiego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200 g śmietanki 30 % mocno schłodzonej
  • 150 ml ponczu kawowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki zimnej wody

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje podgrzać w kuchence mikrofalowej następnie ostudzić ale ważne aby jej konsystencja była płynna.

Jogurt mieszamy z cukrem, żelatyną i naparem kawowym. Odstawiamy. 

Śmietanę ubijamy na sztywno i za pomocą łyżki delikatnie dodajemy do masy jogurtowej mieszając dokładnie.

Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopt.

Polewa czekoladowa : ( polewę zrobiłam według mojego starego przepisu )

  • 6 łyzek masła
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki śmietany 18 %

W niewielkim rondelku rozpuszczamy masło z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści a całość zawrzy ściągamy z ognia. Dodajemy kakao i śmietanę, mieszamy aż całosć stanie się gładka i jednolita.

Ostudzoną polewą polewamy wierzch ciasta.

Smacznego :)

Kostka kawowa

07:54, kuchennefascynacje , ciasta
Link Komentarze (5) »
niedziela, 22 lutego 2015
Torcik kokosowy bez pieczenia ( bezglutenowy,wegański,bez cukru )

I....naprawdę bajecznie smaczny, zdrowy :) Zamiast ekstraktu miętowego ( którego nie mogłam odkręcić ) dodałam mój domowy kokosowy co sprawiło, że czuć delikatny posmak alkoholu a zarazem sprawiło,że całosć nabrała fajnego charakteru. Najlepiej zrobić go w niewielkiej formie. U mnie 17 cm średnicy okazało się jednak za dużo a torcik wyszedł raczej jak tarta ale smakowo naprawdę zachwyca :) Prosto, szybko i smacznie !!! Przepis z bloga Domowa cookierenka Agi

 

Torcik kokosowy bez pieczenia ( bezglutenowy,wegański,bez cukru )

 Składniki na warstwę kokosową : 

  • 1 sztuka awokado
  • 1/4 szklanki syropu z agawy ( można zastapić syropem klonowym lub w wersji niewegańskiej miodem )
  • 6 łyżek roztopionego oleju kokosowego
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu miętowego ( u mnie kokosowy )
  • szczypta soli

Polewa : 

  • 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu z agawy ( syropu klonowego lub miodu )
  • 1/4 szklanki gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu miętowego ( u mnie kokosowy )

Formę o średnicy 20 cm a najlepiej mniejszą wykładamy folią spożywczą.

Z awokado wyciagamy miąższ i wkładamy do miski z pozostałymi składnikami warstwy kokosowej. Miksujemy blenderem lub malakserem na jednolitą masę. Wykładamy spód formy. Formę wkładamy do lodówki.

Wszystkie składniki polewy łączymy na gładką, jednolitą masę. Wylewamy na wierzch ciasta, równamy, wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

Smacznego :)

 Torcik kokosowy bez pieczenia ( bezglutenowy,wegański,bez cukru )


00:00, kuchennefascynacje , ciasta
Link Komentarze (2) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne) Odszukaj.com - przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl