Wpisy z tagiem: kakao

sobota, 06 grudnia 2014
Świąteczne ciasteczka czekoladowe Nigelli

Absolutnie fantastyczne. Są tak pyszne, że nie mogłam powstrzymać się od jedzenia a może lepiej napisać ręka sama sięgała ;) Gorąco polecam !!! Przepis NIgella Lawson " Nigella Świątecznie "

 

Świąteczne ciasteczka czekoladowe Nigelli

 Składniki : ( na ok 24 ciasteczka )

  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g miałkiego cukru
  • 40 g kakao w proszku ( gorzkie )
  • 300 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przybranie : 

  • 2 łyżki kakao w proszku ( gorzkie )
  • 175 g cukru pudru
  • 60 ml wrzątku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • kolorowa posypka

Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie do masy maślanej przesiewamy kakao, mieszamy, dosypujemy przesianą makę z sodą i proszkiem. Ciasto będzie dość lepkie.

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Formowanie ułatwią nam lekko zwilżone dłonie wodą. Każdą kulkę lekko spłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 170°C przez 15 minut. 

Kiedy ciastka stygną przygotowujemy przybranie. Kakao, cukier, wrzątek i ekstrakt umieszczamy w rondelku, wstawiamy na niewielki ogień i mieszamy trzepaczką do momentu aż składniki dobrze się połączą. Zestawiamy z ognia, odstawiamy na 10 minut. Ciasteczka polewamy czekoladowąglazurą i posypujemy kolorową posypką.

Smacznego :)

 Świąteczne ciasteczka czekoladowe Nigelli

00:10, kuchennefascynacje , ciasteczka
Link Komentarze (2) »
piątek, 05 grudnia 2014
Drożdżowy keks czekoladowy

Uwielbiam keksy i aż dziw,że nie ma jeszcze ani jednego na blogu. ostaram się to zmienić i dziś proponuję przepyszny, wilgotny, mocno czekoladowy keks. Pewnie myślicie, że jak na drożdżach to szybko schnie ale tu Was zaskoczę. Ciasto robi się w niebanalny sposób bo 2 godziny przed pieczeniem umieszczamy je w lodówce w celu wyrośnięcia. Sama konsystencja ciasta jest lejąca a efekt końcowy rewelacyjny. Przepis z bloga Kwestia smaku.

 

Drożdżowy keks czekoladowy

 Składniki : 

  • 100 g gorzkiej czekolady posiekanej na kawałki ( użyłam zwykłej, ciemnej )
  • 190 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • szczypta soli
  • 5 g suszonych drożdży
  • 4 jajka o tempereturze pokojowej
  • 280 g cukru pudru
  • 100 g stopionego i ostudzonego masła
  • 1 łyżka rumu lub brandy
  • 150 g śmietany kremówki 30%

Formę keksową o długości ok 23-26 cm posmarować masłem i dokładnie opruszyć mąką.

Do jednej miski przesiewamy mąką, kakao,sól i drożdże.

Do drugiej miski wbijamy jaja i dodajemy cukier puder. Ubiajamy na gęstą i puszystą pianę. Może nam to zając nawet 10 minut.

Za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki łaczymy z wcześniej przesianą mąką. Robimy to bardzo delikatnie tak aby nie zmniejszyć objętości piany. Polecam robić to naprawdę bardzo delikatnie w każdym etapie mieszania. Nasępnie dodajemy roztopione masło, mieszamy. Kolejno dokładamy rum, znowu mieszamy i na końcu kremówkę. Mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Na samiutkim końcu dokładamy czekoladę i wymieszać do połączenia.Pierwotnie w przepisie czekoladę dodaje się wcześniej ale ja dodałam na końu, zawsze tak robię z każdym ciastem.

Masę wlewamy do keksówki, przykrywamy z wierzchu ściereczką i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. 

Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180°C. Wkładamy ciasto i pieczemy 50 minut lub do tzw. suchego patyczka ( ja piekłam 10 minut dłużej ). Podczas pieczenia należy uważać żeby ciasto nie przypiekło się za mocno od góry bo stanie się gorzkie dlatego kiedy zacznie nam się przypiekać najlepiej nakryć od góry papierem do pieczenia. Upieczone ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

Polewa czekoladowa : ( pominęłam ze względu na to, że użyłam słodkiej czekolady. Ciasto bylo wystarczająco słodkie )

  • 100 g ciemnej gorzkiej czekolady
  • 50 g masła

Czekoladę i masło rozpuszczamy nad kąpielą wodna. Polewamy ciasto.

 Smacznego :)

Drożdżowy keks czekoladowy

Image and video hosting by TinyPic

na zakwasie i na drożdżach

wtorek, 25 listopada 2014
Domowa masa makowa

Kupujecie masę makową ? Ja szczerze przyznam,że nie kupowałam bo nie przepadałam za makowcami i innymi wypiekami z makowym nadzieniem. Do czasu...kiedy nabrałam straszną ochotę na makowca z domowa masą makową....z dużą iloscią orzechów, skórki kandyzowanej i suszonych moreli a nie jak te kupne zmielone nie wiadomo co....z domową masa makową to już inna bajka...pyszna bajka :) Przepis z bloga My man`s kitchen.

 

Domowa masa makowa

Składniki : ( na ok 1,5 kg masy )

  • 500 g suchego maku
  • 4-5 łyżek miodu
  • 50 g masła
  • sól
  • sok z cytryny
  • 2-3 łyżki kakao ( opcjonalnie - polecam dodać )
  • 2 szklanki mleka ( lub mniej w zależności jak gęstą masę chcemy mieć. Ja dodalam 2 i gęstość była dobra )
  • ulubione bakalie : u mnie orzechy laskowe, skórki kandyzowane, suszone morele ( ilość wedle uznania )

Mak zalewamy gorącą wodą 3-4 cm ponad jego poziom. Stawiamy na średni ogień i gotujemy 30-35 minut od czasu do czasu mieszając.

Ugotowany mak odsączamy na sicie do momentu aż przestygnie. Następnie mielimy w maszynce do mięsa 2 krotnie. Ja przyśpieszyłam ten proces i zbkenderowałam. 

Masło, miód i bakalie podsmażamy razem na patelnii. Odstawiamy do przestygnięcia. Do masy makowej dodajemy mleko, kakao, bakalie, sok z cytryny, sól, ewentualnie dosładzamy cukrem.

Smacznego :)

czwartek, 20 listopada 2014
Sernik kawowy z Irish Cream

Bardzo smaczny, delikatny, kawowy wręcz rozpływał się w ustach. Zebrał bardzo bardzo pozytywne opinie, goście zajadali kawałek po kawałku. Przepis z bloga Domowe wypieki

 

Sernik kawowy z Irish kremem

 Składniki na spód : 

  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • 1/2 łyżeczki do pieczenia
  • 1 jajo

Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodajemy jajko, mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Mieszamy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25x35 cm najlepiej wyłożoną pergaminem. Pieczemy w 180°C przez 15-20 minut. Wyciągamy, pozostawiamy do ostygnięcia.

 

Masa serowa : 

  • 1 kg twarogu ( użyłam sera na sernik. Jeśli użyjecie twarogu należy go przynajmniej 2- krotnie zmielić )
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 300 ml kremówki ( użyłam niecałe 100 ml bo za długo ubiajałam i zrobiło mi się masło a drugiej nie miałam )
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 1 laska wanilii
  • 4 łyżki kawy ziarnistej mielonej

2 łyżki kawy wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody. Odstawić do ostudzenia.

Do masy serowej dodajemy cukier, pozostałe 2 łyżki kawy, nasiona z laski wanilii i zimny napar kawowy. Całość zmiksować. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno tak samo kremówkę. Do masy serowej dodajemy stopniowo po jednym jajku cały czas miksując na końcu dodajemy ubite na sztywno białka delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką i ubitą kremówkę. Całość mieszamy delikatnie aż składniki dobrze się połączą. Masę serową wylewamy na wcześniej podpieczony spód. Pieczemy w temp. 180°C przez 15 minut następnie zmniejszamy temp. do 160°C i pieczemy kolejne 50 minut. 

Wierzch sernika : 

  • 1 i 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 75 ml Irish Cream

Wszystkie składniki wierzchu mieszamy na jednolitą masę.

Polewa czekoladowa : 

  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 1 i 1/2 łyżki masła

Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewa nie powinna być za gęsta ani za rzadka. Odstawiamy.

Kiedy upłynie już czas pieczenia sernika, ostrożnie wyciągamy go z piekarnika. Wylewamy na wierzch masę śmietanową a z polewy czekoladowej robimy wzorek lub wylewamy miejscami na śmietanę i za pomocą patyczka tworzymy efekt marmurka. Ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150° C i dopiekamy 15-20 minut. Po upieczeniu wyciągamy, studzimy i wkładamy na całą noc do lodówki.

Sernik kawowy z Irish kremem

Smacznego :)

niedziela, 09 listopada 2014
Domowa gorąca czekolada w proszku

Smakuje dokładnie tak jak ta ze sklepowej saszetki tyle,że robimy ją sami. Świetna na rozgrzanie ale również idealnia jako jadalny prezent dla bliskich np. pod choinkę. Szybkie, łatwe w przygotowaniu :) Przepis z edithskitchen.ro

 

Domowa gorąca czekolada w proszku

Składniki : 

  • 100 g cukru pudru
  • 50 kakao
  • 130 g mleka w proszku ( nie granulowanego, najlepiej to w niebiekim opakowaniu )
  • 1/2 łyżeczki soli
  • dodatkowo można dodać swoje ulubine przyprawy korzenne jak cynamon, kardamon itp. ja nie dodawałam nic. Zawsze można dodać przed zaparzeniem.

Wszystkie składniki mieszamy razem. Przesypuejemy do szczelnego pojemnika i tak przechowujemy. Czas przechowywania zależy jaki okres przydatności mają użyte przez nas skałdniki.

Użycie : 

3-4 kopiate łyżeczki wsypujemy do szklanki, mieszając zalewamy gorącą wodą.

Smacznego :)

Domowa gorąca czekolada w proszku

piątek, 07 listopada 2014
Jogurtowiec z musem brzoskwiniowym - dla gości

Na pierwszy rzut oka wygląda jak sernik z brzoskwiniami ale nie ma tam ani grama sera chociaż spokojnie i nim można zastapić jogurt. Kakaowy spód rewelacyjnie komponuje się z masa jogurtową, delikatną , puszystą do tego mus z brzoskwiń i kakaowe ciasto na wierzchu. Na pewno zadowoli każdego :) Świetne dla niespodziewanych gości bo chyba nie ma kogoś kto nie lubi takich połączeń a brzoskwinie spokojnie można zastapić innymi owocami. Dodatkowo surowe ciasto można zrobić dzień wcześniej, pozostawić w lodówce a potem tylko użyć a reszta pójdzie już ekspreowo :)

 

Jogurtowiec z musem brzoskwiniowym dla gości

Składniki na spód : 

  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • łyżka kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Wszystkie składniki oprócz śmietany umieszczamy w misce. Rozcieramy dłońmi jak przy robieniu kruszkonki a kiedy będzie wyglądało jak kruszonka dodajemy śmietanę i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto będzie dość miękkie i spokojnie można wymieszać robotem, łyżką lub rękoma. Gotowe zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na noc lub od razu do zamrażalnika do momentu aż stwardnieje i będzie można zetrzeć na tarce.

Połowę schłodzonego ciasta tarkujemy na dno blaszki ( drugą połowę chowamy do lodówki ) o wymiarach 21x21 cm. Ugniatamy rękoma i wałkujemy szklanką tak aby spód był równy. Całosć nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 165° przez 25 minut. Wyciągamy, odstawiamy do przestudzenia.

Piekarnik podkręcamy do temp. 180°C a w czasie kiedy spód się chłodzi przygotowujemy masę jogurtową i owoce.

Owoce : 

Do ciasta można użyć innych owoców ale należy pamiętać aby dobrze je odsączyć z nadmiaru płynów/soków i nie mogą być to owoce bardzo wodniste po zmksowaniu jak np. soczyste gruszki )

  • Duża puszka brzoskwiń ( powinno być 7-8 połówek ) 

Owoce bardzo dobrze odsączamy z nadmiaru płynów. Najlepiej zrobić to jeszcze przed upieczeniem spodu. Następnie miksujemy brzoskwinie na gładkie puree. Odstawiamy.

Składniki na masę jogurtową : 

  • 400 g gęstego jogurtu greckiego lub tureckiego
  • 1 budyń waniliowy w proszku ( 40 g )
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g cukru
  • 100 ml zimnej kremówki

Białka odzielamy od żółtek. W jednej misce miksujemy jogurt, budyń, cukier, ekstrakt i żółtka. Krótko tylko do połaczenia składników. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę  i osobno kremówkę również na sztywno. 

Do masy jogurtowej dodajemy partiami ubita kremówkę i delikatnie łyżką mieszamy. Następnie tak samo dodajemy ubite na sztywno białka. Mieszamy do momentu aż całosć ładnie się połączy. Masę wylewamy na podpieczony spód. 

Na wierzchu układamy partiami i niedużymi porcjami mus brzoskwiniowy najlepiej za pomocą szerokiej łyżki. Na górę tarkujemy na grubych oczkach pozostałą połowę ciasta kakaowego. Dobrze jest ciast starkować na deskę i delikatnie ułożyć na musie.

Pieczemy w 180ºC przez 45 minut.

Smacznego :) 

Jogurtowiec z musem brzoskwiniowym dla gości

 Moje wypieki i desery na każdą okazję

 Przepis dołączam do konkursu organizowanego przez durszlak.pl W, którym do wygrania są ksiażki Dorotki Autorki bloga Moje wypieki.

http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki 

00:00, kuchennefascynacje , ciasta
Link Komentarze (7) »
niedziela, 28 września 2014
Ciasto Latte Macchiatto

Większość blogerów robiła to ciasto więc i ja postanowiłam upiec wszak wygląda i brzmi bardzo kusząco. Dla mnie ciacho okazało się rewelacyjne aż musiałam oblizać pióra od robota po przygotowaniu masy serowej, żeby nie wyjeść całej z miski. Idealne połączenie kakaowego biszkoptu z masą serową i nutką Irish cream. Idealnie wyważona słodycz przynajmniej dla mnie. Przepis z bloga Gotuję bo lubię.

 

Ciasto Latte Macchiatto

 Składniki na biszkopt : 

  • 4 duże jaja ( XL)
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę, proszek i kakao przesiewamy do jednej miski.

Jaja ubijamy z cukrem i solą około 7-8 minut na jasną, puszystą masę. Kolejno dodajemy wodę, olej, miksujemy. Dodajemy mąkę z kakao i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki do połączenia składników.

Masę wylewamy do blachy o wymiarach 24x28 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną. Pieczemy w temp. 180°C przez około 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimny biszkopt przekrawamy na 2  części.

Poncz : 

  • 5 kaw espresso ( w sumie 300 ml )
  • 100 ml likieru Baileys ( można użyć innego np. kawowego lub czekoladowego )

Składniki ponczu mieszamy, odstawiamy.

Ponad to : 

  • około 1,5 paczki okrągłych biszkoptów
  • gorzkie kakao

Składniki na krem : 

  • 200 g bardzo miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku ( nie granulowanego )
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego

Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę około 7 minut. Po tym czasie dodajemy mleko w proszku i serki. Miksujemy aż całość dobrze się połączy. Odstawiamy.

Pierwszy blat biszkoptu układamy na dnie blachy, ponczujemy go i wykładamy na niego połowę masy. Na masie układamy naponczowane biszkopty ( biszkopty przed ułożeniem na masie zanurzamy w ponczu ). Całość po wierzchu lekko posypujemy gorzkim kakao. Na biszkopty kładziemy drugi blat biszkoptu lekko posmarowany kramem ( około 1/3 masy ). Na biszkoptach kładziemy stroną z kremem. Wierzch biszkoptu ponczujemy i nakładamy pozostała masę serową. Na niej ponownie układamy naponczowane biszkopty a całość obficie posypujemy gorzkim kakao. Wstawiamy na noc do lodówki. 

Smacznego :)

 

Ciasto Latte Macchiatto

czwartek, 20 marca 2014
Babka sezamowa z Tahini

Testujecie już przepisy na Wielkanocne wypieki ? Bo ja pomału zaczynam i ta babka jest jednym z nich. Babeczka bardzo smaczna, nie za sucha nie za mokra taka wypośrodkowana. Lekko sezamowa natomiast bardziej zdecydowanego smaku dodaje jej polewa z białej czekolady i tahini, polecam zrobić ją z podwójnej porcji i oblać całą babkę. Świetnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole. Przepis z bloga Maja Skorupska, natomiast polewę wymyśliłam sama :)

 

babka sezamowa z tahini

Składniki :

  • 6 jaj
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła roztopionego i ostudzonego
  • 100 ml kremówki
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki pasy sezamowej Tahini

Ponad to :

  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini

Mąkę przesiewamy łączymy z proszkiem do pieczenia.

Do masła wlewamy kremówkę, mieszamy, odstawiamy.

Jaja ucieramy z cukrem na biała, puszystą , gęstą masę. Następnie partiami, naprzemiennie dodajemy mąkę i masło cały czas miksując na wolnych obrotach aż do wyczerpania składników. Następnie masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy pastę sezamową, mieszamy, odstawiamy. Do drugiej dodajemy przesiane kakao, miksujemy do połączenia. 

Formę z kominem lub na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ja użyłam formy z kominem o średnicy 23 cm. Spód wyłożyłam papierem do pieczenia boki wysmarowałam masłem i obsypałam mąką. 

Masę wykładamy do formy naprzemiennie tzn. łyżka białej masy potem łyżka ciemnej lub tak jak ja ułożyłam masy warstwowo. Na spód wylałam połowę jasnej masy na to kakaowa, znowu jasna i kakaowa. 

Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 70 min. lub do tzw. suchego patyczka. Moja po godzinie była już dobra. Odstawiamy do ostygnięcia.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z pastą sezamową. Polewamy ostudzone ciasto.

Smacznego :)

Babka sezamowa z Tahini

Babki Wielkanocne 2015

środa, 12 marca 2014
Gruszki po ziemią

Prosty deser w eleganckim wydaniu, który możemy zrobić o każdej porze roku. Świetnie smakuje zarówno ze świeżymi gruszkami jak i konserwowymi. Pomysł na niego powstał z połączenia dwóch przepisów. Migdałową kruszonkę wzięłam od Marii Elia, która pokazała ją pod nazwą "gleba" w programie " Perfect ". Natomiast żeby to połączyć z gruszkami i ostatecznie nazwać gruszki pod ziemią zaczerpnęłam z bloga Wiery Jedz mnie !

 

gruszki pod ziemią

 

Składniki na kruszonkę :

  • 75 g cukru
  • 75 g mielonych migdałów
  • 40 g mąki
  • 25 g kakao
  • szczypta soli
  • 40 g stopionego masła

Ponad to :

  • gruszki z syropu - domowe, z puszki ale jak nie macie to świeże również mogą być

Wszystkie składniki kruszonki mieszamy aż powstanie grudkowata konsystencja. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozsypujemy kruszonkę tak aby była jedna, cienka powierzchnia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C i pieczemy przez 15 minut. Wyciągamy, studzimy.

Gruszki na sicie odsączamy z zalewy. Tniemy w niewielką kostkę. 

W naczyniu układamy gruszki na to spora porcja kruszonki.

* Gruszki można dodatkowo przyprawić kardamonem, wanilią, cynamonem, przyprawą 5 smaków lub czym tylko chcecie.

Smacznego :)

00:00, kuchennefascynacje , desery
Link Komentarze (4) »
środa, 05 marca 2014
Muffinki kawowe

Jedne z najbardziej puszystych i wilgotnych muffinek jakie robiłam do tej pory. Niemalże rozpływają się w ustach. Gorąco polecam !!! Przepis z Tego bloga.

 

muffinki kawowe

 Składniki : ( na ok 24 sztuki - w zależności jakiej wielkości foremki posiadamy )

  • 1 i 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy
  • 1 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej granulowanej

W jednej misce przesiewamy suche składniki : mąkę, sodę, sól, kakao, cukier, proszek do pieczenia, mieszamy.

W drugiej misce mieszamy : maślankę, olej, jaja, ekstrakt.

Stopniowo dodajemy mokre składniki do suchych mieszając tylko do połączenia składników. 

Do świeżo zaparzonej kawy dodajemy kawę granulowaną. Dodajemy do ciasta i mieszamy tylko do połączenia.

Masę przekładamy do foremek do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180°C przez 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)

10:29, kuchennefascynacje , muffinki
Link Komentarze (4) »
czwartek, 13 lutego 2014
Czekoladowy mus na bazie puree z ziemniaka

Tak, tak dobrze przeczytaliście - mus na bazie puree z ziemniaka a konkretnie batata. To słodki ziemniak, bardzo dobry a mus jeszcze lepszy. Świetnie wyważona słodycz, aksamitny, pycha !!! Przepis z healthyfoodforliving.com nieco przeze mnie zmieniony.

czekoladowy mus na bazie ziemniaka

Składniki :

  • 3/4 szklanki gładkiego puree z batata ( wcześniej surowego batata należy owinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku a żeby ten proces przyśpieszyć w przypadku kiedy posiadamy jednego większego ziemniaka można pociąć go na mniejsze kawałki , każdy zawinąć w folię i upiec )
  • 1/4 szklanki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka miodu lub do smaku ( można użyć syropu klonowego, syropu z agawy )
  • 1/4 szklanki mleczka kokosowego ( można użyć dowolnego mleka jak np. migdałowego, zwykłego od krowy, sojowego )

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Za pomocą blendera miksujemy na gładki mus. Skosztować jeśli mało słodkie można dodać więcej miodu i ponownie zmiksować.

* Do musu można dodać akcent smakowy jak np. kawę, cynamon, kardamon czy inny Wasz ulubiony dodatek.

Smacznego :)

mus czekoladowy na bazie ziemniaka

Walentynki - czym TO się je?Słodkie Walentynki 2014

czwartek, 23 stycznia 2014
Ciasteczka czekoladowe z kruszonką

Pyszne ciasteczka z kawałkami białej czekolady, puszyste jak ciasto, mięciutkie z wyśmienitą cynamonową kruszonką. Przepis z bloga Mała cukierenka.

 

ciasteczka czekoladowe z kruszonką

 Składniki : ( na 16 sztuk )

  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 210 g mąki pszennej ( u mnie tortowa )
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego ( dałam pomarańczowy )
  • 100 g poszatkowanej białej czekolady

Kruszonka :

  • 60 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki kruszonki umieszczamy w jednej misce. Rozcieramy składniki między palami aż powstanie kruszonka konsystencji grubo mielonej bułki tartej. Kruszonkę wstawiamy do lodówki.

W osobnej misce przesiewamy mąkę, kakao, sodę.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Zmniejszamy prędkość miksera na średnią i dodajemy jajko, mieszamy aż ciasto będzie jednolite, dodajemy aromat. Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy krótko aż masa będzie jednolita a składniki się połączą. Na koniec dokładamy poszatkowaną białą czekoladę, mieszamy. 

Z masy formujemy 16 kulek nieco większych od orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy, układamy na blasze w odstępach i posypujemy kruszonką. Jeśli masa będzie za rzadka na lepienie kulek od razu to wkładamy ją na godzinę do lodówki.

Ciasteczka pieczemy w temp. 170°C  z termoobiegiem przez 15 minut. 

Smacznego :)

ciasteczka czekoladowe z kruszonką

00:00, kuchennefascynacje , ciasteczka
Link Komentarze (6) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne) Odszukaj.com - przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl