Wpisy z tagiem: kakao

piątek, 07 listopada 2014
Jogurtowiec z musem brzoskwiniowym - dla gości

Na pierwszy rzut oka wygląda jak sernik z brzoskwiniami ale nie ma tam ani grama sera chociaż spokojnie i nim można zastapić jogurt. Kakaowy spód rewelacyjnie komponuje się z masa jogurtową, delikatną , puszystą do tego mus z brzoskwiń i kakaowe ciasto na wierzchu. Na pewno zadowoli każdego :) Świetne dla niespodziewanych gości bo chyba nie ma kogoś kto nie lubi takich połączeń a brzoskwinie spokojnie można zastapić innymi owocami. Dodatkowo surowe ciasto można zrobić dzień wcześniej, pozostawić w lodówce a potem tylko użyć a reszta pójdzie już ekspreowo :)

 

Jogurtowiec z musem brzoskwiniowym dla gości

Składniki na spód : 

  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • łyżka kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Wszystkie składniki oprócz śmietany umieszczamy w misce. Rozcieramy dłońmi jak przy robieniu kruszkonki a kiedy będzie wyglądało jak kruszonka dodajemy śmietanę i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto będzie dość miękkie i spokojnie można wymieszać robotem, łyżką lub rękoma. Gotowe zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na noc lub od razu do zamrażalnika do momentu aż stwardnieje i będzie można zetrzeć na tarce.

Połowę schłodzonego ciasta tarkujemy na dno blaszki ( drugą połowę chowamy do lodówki ) o wymiarach 21x21 cm. Ugniatamy rękoma i wałkujemy szklanką tak aby spód był równy. Całosć nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 165° przez 25 minut. Wyciągamy, odstawiamy do przestudzenia.

Piekarnik podkręcamy do temp. 180°C a w czasie kiedy spód się chłodzi przygotowujemy masę jogurtową i owoce.

Owoce : 

Do ciasta można użyć innych owoców ale należy pamiętać aby dobrze je odsączyć z nadmiaru płynów/soków i nie mogą być to owoce bardzo wodniste po zmksowaniu jak np. soczyste gruszki )

  • Duża puszka brzoskwiń ( powinno być 7-8 połówek ) 

Owoce bardzo dobrze odsączamy z nadmiaru płynów. Najlepiej zrobić to jeszcze przed upieczeniem spodu. Następnie miksujemy brzoskwinie na gładkie puree. Odstawiamy.

Składniki na masę jogurtową : 

  • 400 g gęstego jogurtu greckiego lub tureckiego
  • 1 budyń waniliowy w proszku ( 40 g )
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g cukru
  • 100 ml zimnej kremówki

Białka odzielamy od żółtek. W jednej misce miksujemy jogurt, budyń, cukier, ekstrakt i żółtka. Krótko tylko do połaczenia składników. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę  i osobno kremówkę również na sztywno. 

Do masy jogurtowej dodajemy partiami ubita kremówkę i delikatnie łyżką mieszamy. Następnie tak samo dodajemy ubite na sztywno białka. Mieszamy do momentu aż całosć ładnie się połączy. Masę wylewamy na podpieczony spód. 

Na wierzchu układamy partiami i niedużymi porcjami mus brzoskwiniowy najlepiej za pomocą szerokiej łyżki. Na górę tarkujemy na grubych oczkach pozostałą połowę ciasta kakaowego. Dobrze jest ciast starkować na deskę i delikatnie ułożyć na musie.

Pieczemy w 180ºC przez 45 minut.

Smacznego :) 

Jogurtowiec z musem brzoskwiniowym dla gości

 Moje wypieki i desery na każdą okazję

 Przepis dołączam do konkursu organizowanego przez durszlak.pl W, którym do wygrania są ksiażki Dorotki Autorki bloga Moje wypieki.

http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki 

00:00, kuchennefascynacje , ciasta
Link Komentarze (7) »
niedziela, 28 września 2014
Ciasto Latte Macchiatto

Większość blogerów robiła to ciasto więc i ja postanowiłam upiec wszak wygląda i brzmi bardzo kusząco. Dla mnie ciacho okazało się rewelacyjne aż musiałam oblizać pióra od robota po przygotowaniu masy serowej, żeby nie wyjeść całej z miski. Idealne połączenie kakaowego biszkoptu z masą serową i nutką Irish cream. Idealnie wyważona słodycz przynajmniej dla mnie. Przepis z bloga Gotuję bo lubię.

 

Ciasto Latte Macchiatto

 Składniki na biszkopt : 

  • 4 duże jaja ( XL)
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę, proszek i kakao przesiewamy do jednej miski.

Jaja ubijamy z cukrem i solą około 7-8 minut na jasną, puszystą masę. Kolejno dodajemy wodę, olej, miksujemy. Dodajemy mąkę z kakao i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki do połączenia składników.

Masę wylewamy do blachy o wymiarach 24x28 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną. Pieczemy w temp. 180°C przez około 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimny biszkopt przekrawamy na 2  części.

Poncz : 

  • 5 kaw espresso ( w sumie 300 ml )
  • 100 ml likieru Baileys ( można użyć innego np. kawowego lub czekoladowego )

Składniki ponczu mieszamy, odstawiamy.

Ponad to : 

  • około 1,5 paczki okrągłych biszkoptów
  • gorzkie kakao

Składniki na krem : 

  • 200 g bardzo miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku ( nie granulowanego )
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego

Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę około 7 minut. Po tym czasie dodajemy mleko w proszku i serki. Miksujemy aż całość dobrze się połączy. Odstawiamy.

Pierwszy blat biszkoptu układamy na dnie blachy, ponczujemy go i wykładamy na niego połowę masy. Na masie układamy naponczowane biszkopty ( biszkopty przed ułożeniem na masie zanurzamy w ponczu ). Całość po wierzchu lekko posypujemy gorzkim kakao. Na biszkopty kładziemy drugi blat biszkoptu lekko posmarowany kramem ( około 1/3 masy ). Na biszkoptach kładziemy stroną z kremem. Wierzch biszkoptu ponczujemy i nakładamy pozostała masę serową. Na niej ponownie układamy naponczowane biszkopty a całość obficie posypujemy gorzkim kakao. Wstawiamy na noc do lodówki. 

Smacznego :)

 

Ciasto Latte Macchiatto

czwartek, 20 marca 2014
Babka sezamowa z Tahini

Testujecie już przepisy na Wielkanocne wypieki ? Bo ja pomału zaczynam i ta babka jest jednym z nich. Babeczka bardzo smaczna, nie za sucha nie za mokra taka wypośrodkowana. Lekko sezamowa natomiast bardziej zdecydowanego smaku dodaje jej polewa z białej czekolady i tahini, polecam zrobić ją z podwójnej porcji i oblać całą babkę. Świetnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole. Przepis z bloga Maja Skorupska, natomiast polewę wymyśliłam sama :)

 

babka sezamowa z tahini

Składniki :

  • 6 jaj
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła roztopionego i ostudzonego
  • 100 ml kremówki
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki pasy sezamowej Tahini

Ponad to :

  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini

Mąkę przesiewamy łączymy z proszkiem do pieczenia.

Do masła wlewamy kremówkę, mieszamy, odstawiamy.

Jaja ucieramy z cukrem na biała, puszystą , gęstą masę. Następnie partiami, naprzemiennie dodajemy mąkę i masło cały czas miksując na wolnych obrotach aż do wyczerpania składników. Następnie masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy pastę sezamową, mieszamy, odstawiamy. Do drugiej dodajemy przesiane kakao, miksujemy do połączenia. 

Formę z kominem lub na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ja użyłam formy z kominem o średnicy 23 cm. Spód wyłożyłam papierem do pieczenia boki wysmarowałam masłem i obsypałam mąką. 

Masę wykładamy do formy naprzemiennie tzn. łyżka białej masy potem łyżka ciemnej lub tak jak ja ułożyłam masy warstwowo. Na spód wylałam połowę jasnej masy na to kakaowa, znowu jasna i kakaowa. 

Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 70 min. lub do tzw. suchego patyczka. Moja po godzinie była już dobra. Odstawiamy do ostygnięcia.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z pastą sezamową. Polewamy ostudzone ciasto.

Smacznego :)

Babka sezamowa z Tahini

Babki Wielkanocne 2015

środa, 12 marca 2014
Gruszki po ziemią

Prosty deser w eleganckim wydaniu, który możemy zrobić o każdej porze roku. Świetnie smakuje zarówno ze świeżymi gruszkami jak i konserwowymi. Pomysł na niego powstał z połączenia dwóch przepisów. Migdałową kruszonkę wzięłam od Marii Elia, która pokazała ją pod nazwą "gleba" w programie " Perfect ". Natomiast żeby to połączyć z gruszkami i ostatecznie nazwać gruszki pod ziemią zaczerpnęłam z bloga Wiery Jedz mnie !

 

gruszki pod ziemią

 

Składniki na kruszonkę :

  • 75 g cukru
  • 75 g mielonych migdałów
  • 40 g mąki
  • 25 g kakao
  • szczypta soli
  • 40 g stopionego masła

Ponad to :

  • gruszki z syropu - domowe, z puszki ale jak nie macie to świeże również mogą być

Wszystkie składniki kruszonki mieszamy aż powstanie grudkowata konsystencja. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozsypujemy kruszonkę tak aby była jedna, cienka powierzchnia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C i pieczemy przez 15 minut. Wyciągamy, studzimy.

Gruszki na sicie odsączamy z zalewy. Tniemy w niewielką kostkę. 

W naczyniu układamy gruszki na to spora porcja kruszonki.

* Gruszki można dodatkowo przyprawić kardamonem, wanilią, cynamonem, przyprawą 5 smaków lub czym tylko chcecie.

Smacznego :)

00:00, kuchennefascynacje , desery
Link Komentarze (4) »
środa, 05 marca 2014
Muffinki kawowe

Jedne z najbardziej puszystych i wilgotnych muffinek jakie robiłam do tej pory. Niemalże rozpływają się w ustach. Gorąco polecam !!! Przepis z Tego bloga.

 

muffinki kawowe

 Składniki : ( na ok 24 sztuki - w zależności jakiej wielkości foremki posiadamy )

  • 1 i 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy
  • 1 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej granulowanej

W jednej misce przesiewamy suche składniki : mąkę, sodę, sól, kakao, cukier, proszek do pieczenia, mieszamy.

W drugiej misce mieszamy : maślankę, olej, jaja, ekstrakt.

Stopniowo dodajemy mokre składniki do suchych mieszając tylko do połączenia składników. 

Do świeżo zaparzonej kawy dodajemy kawę granulowaną. Dodajemy do ciasta i mieszamy tylko do połączenia.

Masę przekładamy do foremek do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180°C przez 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)

10:29, kuchennefascynacje , muffinki
Link Komentarze (4) »
czwartek, 13 lutego 2014
Czekoladowy mus na bazie puree z ziemniaka

Tak, tak dobrze przeczytaliście - mus na bazie puree z ziemniaka a konkretnie batata. To słodki ziemniak, bardzo dobry a mus jeszcze lepszy. Świetnie wyważona słodycz, aksamitny, pycha !!! Przepis z healthyfoodforliving.com nieco przeze mnie zmieniony.

czekoladowy mus na bazie ziemniaka

Składniki :

  • 3/4 szklanki gładkiego puree z batata ( wcześniej surowego batata należy owinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku a żeby ten proces przyśpieszyć w przypadku kiedy posiadamy jednego większego ziemniaka można pociąć go na mniejsze kawałki , każdy zawinąć w folię i upiec )
  • 1/4 szklanki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka miodu lub do smaku ( można użyć syropu klonowego, syropu z agawy )
  • 1/4 szklanki mleczka kokosowego ( można użyć dowolnego mleka jak np. migdałowego, zwykłego od krowy, sojowego )

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Za pomocą blendera miksujemy na gładki mus. Skosztować jeśli mało słodkie można dodać więcej miodu i ponownie zmiksować.

* Do musu można dodać akcent smakowy jak np. kawę, cynamon, kardamon czy inny Wasz ulubiony dodatek.

Smacznego :)

mus czekoladowy na bazie ziemniaka

Walentynki - czym TO się je?Słodkie Walentynki 2014

czwartek, 23 stycznia 2014
Ciasteczka czekoladowe z kruszonką

Pyszne ciasteczka z kawałkami białej czekolady, puszyste jak ciasto, mięciutkie z wyśmienitą cynamonową kruszonką. Przepis z bloga Mała cukierenka.

 

ciasteczka czekoladowe z kruszonką

 Składniki : ( na 16 sztuk )

  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 210 g mąki pszennej ( u mnie tortowa )
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego ( dałam pomarańczowy )
  • 100 g poszatkowanej białej czekolady

Kruszonka :

  • 60 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki kruszonki umieszczamy w jednej misce. Rozcieramy składniki między palami aż powstanie kruszonka konsystencji grubo mielonej bułki tartej. Kruszonkę wstawiamy do lodówki.

W osobnej misce przesiewamy mąkę, kakao, sodę.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Zmniejszamy prędkość miksera na średnią i dodajemy jajko, mieszamy aż ciasto będzie jednolite, dodajemy aromat. Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy krótko aż masa będzie jednolita a składniki się połączą. Na koniec dokładamy poszatkowaną białą czekoladę, mieszamy. 

Z masy formujemy 16 kulek nieco większych od orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy, układamy na blasze w odstępach i posypujemy kruszonką. Jeśli masa będzie za rzadka na lepienie kulek od razu to wkładamy ją na godzinę do lodówki.

Ciasteczka pieczemy w temp. 170°C  z termoobiegiem przez 15 minut. 

Smacznego :)

ciasteczka czekoladowe z kruszonką

00:00, kuchennefascynacje , ciasteczka
Link Komentarze (6) »
środa, 18 grudnia 2013
Czekoladowo-pomarańczowe trufle piernikowe

Wskrzeszenie resztek piernika, którego już nikt nie chce jeść. Piernikowo - czekoladowo -kawowo - pomarańczowe. Świetnie wyczuwalny smak kandyzowanej skórki zwłaszcza jeśli dodacie domowej. Przepis z bloga Escapade gourmande.

 

czekoladowo-pomarańczowe trufle piernikowe

Składniki : ( robiłam z połowy porcji wyszło 13 trufli, przepis podaje na całość zgodnie z oryginałem )

  • 250-300 g piernika
  • 100 ml zaparzonej mocnej kawy ostudzonej
  • 60 g gorzkiej czekolady ( dałam pół na pół mlecznej i gorzkiej )
  • 2 łyżki posiekanjej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • łyżka alkoholu pomarańczowego ( u mnie likier corientau ) lub wódki w wersji bezalkoholowej można dodać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
  • gorzkie kakao 

Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Piernik kroimy w niewielką kostkę, wkładamy do miski. Do piernika dodajemy kawę, czekoladę, alkohol i skórkę kandyzowaną. Całość bardzo dobrze mieszamy. Jeśli masa jest za rzadka dodajemy więcej piernika. Jeśli nie mamy to proponuje wcześniej stopniowo dodawać mokre składniki. Masę wstawiamy na około 1 godziny do lodówkilub na 15 minut do zamrażarnika - moja była idealna i pominęłam ten krok. Po wyjeciu z lodowki formujemy kulki na kęs lub 2 i obtaczamy w kakao.

Smacznego :)

trufle piernikowe

świąteczne prezentysylwester 2013wigilia 2013

środa, 06 listopada 2013
Ciasto salceson

Banalnie proste, smaczne ciacho gdzie najwięcej przygotowań zajmuje nam obieranie i cięcie jabłek. Ciacho robi się bez użycia miksera, na zasadzie muffin - wszystko mieszamy tylko do połączenia i buch na blachę, do piekarnika i czekamy aż się upiecze. Ciasto wilgotne z dużą ilością jabłek jedynie co mi brakowało to jakiegoś akcentu korzennego jak cynamon lub kardamon. Przepis z bloga My man`s kitchen.

 

ciasto salceson

 Składniki :

  • 3,5 szklanki + 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4/5 szklanki maślanki
  • 1/5 szklanki oleju roślinnego
  • 4 jaja
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu ( a jednak cynamon powinien się tu pojawić :) )
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 9-10 średnich jabłek obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich ( dałam 1 szklankę )
  • 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny ( pominęłam )

W misce łączymy mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól. Dodajemy jajka, maślankę i olej, mieszamy całość tylko do połączenia składników. Dokładamy jabłka, orzechy, mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do formy  wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równamy wierzch. 

Pieczemy w temp. 180°C przez 60-70 minut do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)

 

w orzechowym raju 2 

00:00, kuchennefascynacje , ciasta
Link Komentarze (11) »
piątek, 01 listopada 2013
Gofry brownie

Z wierzchu chrupiące w środku mięciutkie. Mocno czekoladowe. Przepis z Tego bloga.

 

gofry brownie

Składniki : ( na 10 sztuk )

  • 1 szklanka mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki kakao ( najlepiej przesiać )
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki posiekanej ciemnej czekolady
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego najlepiej rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( pominęłam)
  • 2 jaja
  • 1/4 szklanki cukru

Żółtka oddzielamy od białek. Czekoladę zalewamy 1/2 szklanki mleka i wstawiamy do mikrofali. Podgrzewamy aż mleko zrobi się ciepłe i rozpuści czekoladę. 

W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól. W innej żółtka, olej, resztę mleka, ekstrakt i mleko z czekoladą. Mieszamy aż składniki się połączą.

Do suchych składników wlewamy mokre.  Miksujemy na jednolitą masę.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy jeszcze chwilę. Za pomocą łyżki delikatnie łączymy z masą czekoladową do całkowitego połączenia.

Gofrownicę rozgrzewamy, smarujemy odrobiną oleju i pieczemy gofry  według zaleceń producenta. 

Smacznego :)

poniedziałek, 14 października 2013
Brownies z cukinią, masłem migdałowym bez mąki

Najlepsze brownies jakie do tej pory jadłam. Przepyszne, mokre, zdrowe, cudownie pachnące z dużą ilością orzechów i lekką nutą pomarańczy. Przepis z TEGO bloga.

 brownies z cukinią,masłem migdałowym bez mąki

Składniki :

  • 1 szklanka naturalnego masła migdałowego
  • 1 i 1/2 szklanki cukinii startej na dużych oczkach
  • 1/2 szklanki syropu klonowego ( użyłam płynnego miodu )
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao 
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilioweo ( u mnie pomarańczowy )
  • 1 łyżeczka ekstraktu klonowego ( można zastąpić waniliowym - pominęłam )
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka posiekanych orzechów pekan ( u mnie orzechy włoskie)
  • szczypta soli
  • skórka otarta z jednej dużej pomarańczy ( można pominąć ale polecam dodać )

Wszystkie składniki oprócz orzechów miksujemy tylko do połączenia składników. Dodajemy orzechy, mieszamy za pomocą łyżki. Masę przekładamy do formy 20x20 cm ( u mnie 21,5x21,5 cm )wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 175°C przez 30-35 minut lub do suchego patyczka ( piekłam 45 minut ).

Smacznego :)

środa, 25 września 2013
Ciasteczka pieczarki

Ujęły mnie te ciasteczka swoim wyglądem. Przepis zanotowany już dawno, jednak realizacji doczekał się zeszłej soboty. Ciasteczka niezwykle kruche, wręcz rozsypują się w ustach. Smaczne choć wyczuwam delikatnie sodę, nie przeszkadza mi to jednak żeby znikł jej smak trzeba dodać mniej. Proste, łatwe i dość szybkie w przygotowaniu. Na pewno będą miały swoich zwolenników jak i przeciwników. Przy pierwszym kęsie nie ma nic w nich niezwykłego jednak pod koniec konsumpcji chce się więcej i więcej... Najlepiej podać je do kawy, herbaty lub innego napoju bo można dostać czkawki pałaszując bez popicia ;) Przepis z Tej strony. 

 

ciasteczka pieczarki

 Składniki : ( porcja na 40 małych lub jak u mnie 26 większych ciasteczek )

  • 150 g margaryny o temperaturze pokojowej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 jajo
  • 450 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej ( proponuję dodać - i tak też jest w niektórych przepisach 1/2 łyżeczki )
  • kakao
  • pusta plastikowa butelka

Mąkę mieszamy z sodą.

W osobnej misce masło ucieramy z cukrem aż masa będzie gładka. Dodajemy jajko, miksujemy. Wsypujemy stopniowo mąkę z sodą cały czas miksując aż ciasto będzie jednolite i gładkie.

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego ( robiłam nieco większe ) układamy na blasze wyłożonej pergaminem w niewielkich odległościach, trochę urosną.

Kakao przesypujemy do małej najlepiej wysokiej miseczki, może być nawet kieliszek. Tak żeby cały gwint mógł się w nim zanurzyć. Zanurzamy gwint butelki w kakao i delikatnie wciskamy go w środek kulki do połowy. Delikatnie kręcimy butelką i wyjmujemy. I tak oto powstaje " nóżka " pieczarki. :) Z resztą robimy dokładnie to samo. 

Ciastka pieczemy w temp. 180°C przez 15 minut. Ja swoje piekłam niecałe 30 minut ze względu, że były większe. Przed włożeniem do piekarnika od góry przykryłam je papierem do pieczenia żeby się nie zrumieniły.

Smacznego :)

 ciasteczka pieczarki

Ciasteczka

00:00, kuchennefascynacje , ciasteczka
Link Komentarze (8) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne) Odszukaj.com - przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl