Wpisy z tagiem: kakao

sobota, 18 lutego 2017
Pudding z masłem orzechowym, kakao i nasionami chia

Bardzo fajna i smaczna propozycja na przekąskę, deser czy śniadanie. Zakochałam się w warstwie orzechowej, natomiast kakaowa jak dla mnie mogłaby być bardziej słodka. Przepis z emilieeats.com  .

 

Pudding z masłem orzechowymi, kakao i nasionami chia

 Składniki : 

  • 8 łyżek nasion chia
  • 2 szklanki mleka migdałowego ( można zastąpić innym )
  • 1/4 szklanki gorzkiego kakao
  • 2-3 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy ( myślę,że spokojnie można by było zastąpić miodem )
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego ( pominęłam )
  • 1/8 + 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1/8 łyżeczki cynamonu ( opcjonalnie )

W jednej misce umieszczamy : 5 i 1/2 łyżki nasion chia, 1 i 1/2 szklanki mleka, kakao, 1-2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego i 1/4 łyżeczki soli. Wszystkie składniki mieszamy do momentu aż dobrze się połączą.

W drugiej misce umieszczamy : 2 i 1/2 łyżki nasion chia, 2/3 szklanki mleka, masło orzechowe, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 1 łyżkę syropu klonowego, 1/8 łyżeczki soli i cynamon. Również mieszamy do momentu aż składniki się połączą. 

Obydwa naczynia umieszczamy w lodówce na całą noc a minimum na 3 godziny. 

Po tym czasie w niewielkich naczyniach układamy warstwowo pudding zaczynając od kakowej, następnie orzechowa i ponownie kakaowa. Na wierzchu można poukładać ulubione owoce.

Smacznego :)

środa, 08 lutego 2017
Sernik z wafelkami Kit Kat

Niezwykle elegancki i efektowny sernik w którym używamy znanych wafelków Kit Kat. Wydawać by się mogło, że całość będzie za słodka ale zapewniam Was - ja, która się szybko zasładzam piszę, że nie jest za słodki. Dla mnie idealny. Przepis z bakersroyale.com .

 

Sernik z wafelkami Kit Kat

 Składniki na spód : 

  • 1 i 1/2 szklanki zmiksowanych na pył krakersów grahamowych 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 8 łyżek masła

Krakersy mieszamy z cukrem. Masło roztapiamy, dodajemy do pokruszonych krakersów. Mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Przesypujemy całość do formy o wymiarach ok 21x21 cm i wylepiamy równomierny spód dociskając dłonią. Wkładamy do piekarnika, pieczemy w temp. 170°C przez 7-10 minut.  Po tym czasie wyciągamy z piekarnika, studzimy.

Masa serowa : 

  • 340 g kremowego sera na serniki
  • 3/4 szklanki + 2 łyżeczki ciemnego gorzkiego kakao
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko

Ponad to :

  • ok 6 sztuk wafelków Kit Kat
  • ok 280 g ciemnej czekolady ( u mnie tabliczka 150 g)
  • 8 łyżek masła ( użyłam połowę porcji )
  • ok 110 g białej czekolady
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki 30-36 %

Na wystudzonym spodzie układamy wafelki Kit Kat. Jeden przy drugim.

W misce miksujemy wszystkie składniki na masę serową. Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę wylewamy na wafelki. Sernik wstawiamy do piekarnika i dalej w 175°C pieczemy przez 30-35 minut. Wyciągamy z piekarnika, studzimy.

Kiedy ciasto będzie ostudzone przygotowujemy polewy czekoladowe. W jednej misce umieszczamy ciemną czekoladę z masłem. Stawiamy nad kąpielą wodną i roztapiamy aż składniki połączą się w jednolita, gładką masę. Gotową polewamy wierzch sernika.

W osobnej misce umieszczamy białą czekoladę. W rondelku podgrzewamy kremówkę do momentu aż zacznie wrzeć. Następnie zalewamy nią biła czekoladę. Odstawiamy na 3-4 minuty. Po tym czasie mieszamy aż składniki połączą się w jednolitą, gładką masę. Polewę z białej czekolady nakładamy na czarną tworząc wzorki, esy floresy, efekt marmurka lub inne.

Smacznego :)

 

00:03, kuchennefascynacje , ciasta
Link Komentarze (1) »
środa, 14 grudnia 2016
Kruche ciastka czekoladowo gryczane ( bezglutenowe )

Kruche ale nie suche ciasteczka, które spokojnie mogą zagościć na stole świątecznym u osób na diecie bezglutenowej ale nie tylko. Naprawdę smaczne z wyraźnym smakiem czekolady, pomarańczy, nutą rumu. Wbrew pozorom nie czuć cynamonu...a może dałam za mało bo tylko płaską łyżeczkę. Są też świetnym zdrowym zamiennikiem dla słodyczowych małych łasuchów. Uwaga uzależniają...Przepis z bloga Addio pomidory .

 

Kruche ciastka czekoladowo gryczane ( bezglutenowe )

 Składniki : 

  • 100 g mąki gryczanej lub 100 g kaszy gryczanej jasnej zmielonej na mąkę
  • 20 g mąki ryżowej  lub zmielonego na proszek ryżu
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 40 g mlecznej czekolady ( drobno posiekanej - ja swoja starłam na tarce )
  • 115 g masła ( może być roślinne )
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki dobrze schłodzonego rumu
  • kandyzowana skórka pomarańczy ( u mnie skórka otarta z jednej dużej pomarańczy. Pomarańczę można pominąć )

Autorka przepisu miksowała składniki. Nie wiem czy robiła to malakserem czy mikserem ale wtedy raczej była by wzmianka o zimnym maśle i czekolada była by widoczna w ciastkach u mnie. Mój błąd nie dopytałam ale ja wszystko robiłam rękoma.

Mąki, kakao, cynamon mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto. Zwijamy w folie spożywcza formując wałek o średnicy ok 4-5 cm. Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Po tym czasie odwijamy ciasto z folii i ostrym nożem tniemy na plasterki o grubości ok 5 mm. Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 175°C przez 12 minut. Studzimy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego :)

wtorek, 13 grudnia 2016
Piernik na ostatnią chwilę ( szybki i tani )

Szybki i tani piernik na którego produkty każdy znajdzie w domu a jak nie to na pewno znajdą się w każdym pobliskim sklepie. Puszysty, mięciutki, aromatyczny, wilgotny. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, przełożyć na blachę i resztę robi za nas piekarnik. Robiłam go już chyba czterokrotnie i nigdy nie miałam najmniejszego problemu, zawsze się udawał. Świetnie nadaje się do przełożenia dżemem czy różnego rodzaju kremami. U mnie w tym roku z kremem grysikowym za witam na Wigilijnym stole. Przepis od mojej bratowej :)

 

Piernik na ostatnią chwilę

 Składniki :

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki dżemu
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Miksujemy do połączenia składników. Przekładamy do blachy o wymiarach ok 25x35 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temp. 180ºC przez 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Po ostudzeniu ciasto można polać polewa czekoladową lub przełożyć ulubionym kremem czy powidłami.

Smacznego :)

00:00, kuchennefascynacje , ciasta
Link Komentarze (4) »
niedziela, 11 grudnia 2016
Polski tradycyjny makowiec zwijany

Jeśli jesteście zwolennikami makowców zwijanych to ten na pewno bardzo Wam posmakuje. Jak zapewnia autorka bloga Moje Wypieki przepis jest tradycyjny, polski a ja jej w zupełności wierzę bo kiedyś takie własnie makowce robiło się w naszej rodzinie. Ciasto zrobicie bez problemu...a i koniecznie dodajcie domowej masy makowej. Smaczny, prosty a odpowiednio przechowywany długo zachowuje świeżość. Przepis Z bloga Moje wypieki .

 

Polski tradycyjny makowiec zwijany

Składniki na 3 drożdżowe strucle : 

  • 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 6 żółtek
  • 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu ( można zastąpić wódką, rumem, likierem migdałowym )
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasy waniliowej

Drożdże suche wymieszać z mąką. Jeśli użyjecie świeżych najpierw należy zrobić rozczyn. Dodajemy pozostałe składniki oprócz masła. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto pod koniec wyrabiania dopiero dokładamy masło, dalej wyrabiamy aż ciasto je wchłonie. Gotowe przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w  ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość ok 1,5 godziny.

 Masa makowa : 

Masę makową zawsze robię z TEGO przepisu. Przed dodaniem jej do ciasta należy ubić białka na sztywno, które pozostaną z ciasta czyli w tym przypadku 6 białek i delikatnie łyżką wmieszać je w masę makową do połączenia. Odstawiamy.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 3 mm. Na każdy placek nakładamy masę makową tak aby zostawić miejsce ok 2 cm od każdego boku. Zwijamy w rulon jak naleśnika, oba końce ciasta zawijamy pod spód. Makowce układamy na papierze do pieczenia posmarowanym wcześniej olejem. Zawijamy w niego dwukrotnie tak aby było ok 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem.

Makowce można pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok 15 minut ale nie jest to konieczne.

Makowce układamy na blasze w dość sporych odległościach od siebie. Pieczemy w temp. 190°C przez ok 30 - 40 minut do złoto-brązowego koloru. Bez obaw kolor będzie dobrze przebijał przez papier. Po wyjęciu z piekarnika rozcinamy papier i studzimy.

Jeszcze delikatnie ciepłe ciasto polewamy lukrem i posypujemy makiem lub bakaliami.

Makowiec świetnie nadaje się do zamrażania. Ten popękany lukier właśnie od zamrożenia więc najlepiej zamrozić ją bez pomady. 

Smacznego :)

Polski tradycyjny makowiec zwijany

poniedziałek, 28 listopada 2016
Chałwowiec jaglany a`la tiramisu bez pieczenia

W końcu udało mi się uzyskać jaglany deser, który w zupełności będzie mnie satysfakcjonował i któremu ciężko będzie mi się oprzeć..ale ale po co się opierać jak tu samo zdrowie :) Deser wyglądem przypomina tiramisu - jak widać zawiera nieodłącznie towarzyszące prawdziwemu tiramisu biszkopty, również jest dwukrotnie nimi przełożony, delikatna, kremowa masa jaglano - chałwowa. Wierzch wieńczy gorzkie kakao, które świetnie uzupełnia całość.  Jednak deser ten dopiero uzyska pełnię smaku kiedy będziemy zajadać jednocześnie krem z biszkoptami. Razem z mężem zgodnie stwierdziliśmy, że smak jest zupełnie inny niż zajadając osobno warstwy. Wzorowałam się na TYM przepisie. 

 

Chałwowiec jaglany a`la tiramisu bez pieczenia

Składniki :

  • 1 szklanka kaszy jaglanej ( 200 g )
  • 170 g chałwy ( u mnie waniliowa ale możecie użyć każdej innej )
  • 4 szklanki mleka ( 1 L )
  • 4 łyżki oleju kokosowego ( odmierzamy kiedy jest w postaci stałej )
  • 6 łyżek ksylitolu
  • ok 26 podłużnych biszkoptów ladyfingers
  • gorzkie kakao

Kaszę podprażamy na suchej patelni do momentu aż zacznie pachnieć. Wsypujemy na sito i przelewamy wrzątkiem a następnie płuczemy pod bieżącą wodą. 

Kaszę przekładamy do garnka, dodajemy ksylitol i 2,5 szklanki mleka. Stawiamy na niewielki gaz, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kaszę do miękkości ok 20-25 minut. Zestawiamy z ognia, dodajemy olej kokosowy, czekamy aż się roztopi, mieszamy. Kaszę odstawiamy na kilkanaście minut pod przykryciem aż nieco ostygnie. 

Po tym czasie dodajemy rozdrobnioną widelcem chałwę. Miksujemy za pomocą blendera dolewając stopniowo mleko aż uzyskamy jednolitą, gładką konsystencję. Ważne aby masa nie była za rzadka. Ja dodałam całą ilość mleka i było idealnie ale najlepiej dodawać je stopniowo.

Dno formy o wymiarach ok 21x21 cm wykładamy pierwszą warstwą biszkoptów. Na biszkopty wylewamy połowę masy jaglanej ( lekko ciepłej lub zimnej ), na masę ponownie układamy biszkopty delikatnie je dociskając. Na biszkopty wykładamy drugą połowę masy. Wstawiamy do lodówki na noc. Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao.

Smacznego :)

Chałwowiec jaglany a`la tiramisu bez pieczenia

niedziela, 23 października 2016
Maślankowe ciasteczka czekoladowe

Mięciutkie, puszyste mocno czekoladowe. Przepyszne. Gorąco polecam :) Przepis z heonewithallthetastes.com

 

Maślankowe ciasteczka czekoladowe

 Składniki : ( na ok 28 sztuk )

  • 260 g mąki samorosnącej ( lub 260 g mąki i 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120 g masła
  • 75 g gorzkiego kakao
  • 360 g cukru
  • 150 g maślanki
  • 200 g posiekanej czekolady lub kropli czekoladowych

W misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia.

W rondelku podgrzewamy masło z kakao. Kiedy całość się roztopi ściągamy z ognia, wrzucamy połowę poszatkowanej czekolady. Mieszamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy śmietanę i cukier, mieszamy. Kolejno dodajemy partiami mąkę, cały czas mieszając i na sam koniec dorzucamy pozostałą pociętą czekoladę. 

Z ciasta formujemy kulki trochę większe jak orzech włoski, kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem i lekko spłaszczamy. Należy zachować odległość między nimi bo ciasteczka urosną.

Pieczemy w temp. 180ºC przez 13-14 minut. 

Smacznego :)

Maślankowe ciasteczka czekoladowe

00:08, kuchennefascynacje , ciasteczka
Link Komentarze (1) »
piątek, 14 października 2016
Gruszki w cieście czekoladowym ( bezglutenowe )

Gruszki zatopione w zdrowym cieście czekoladowym z delikatną nutką rumu, która podkreśla smak mąki gryczanej i czekolady. Konsystencja całości jest jak brownie, cieżkie i zbite ale bardzo smaczne. Przepis z atdownunder.com .

 

 Gruszki w cieście czekoladowym ( bezglutenowe )

Składniki : 

  • 100 g mąki gryczanej
  • 2 jaja
  • 70 g brązowego cukru
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej przesianej (użyłam ziemniaczanej )
  • 1 łyżka przesianego gorzkiego kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 70 g roztopionej gorzkiej czekolady
  • 60 g stopionego masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ciemnego rumu
  • 2-3 gruszki
  • sok z cytryny do skropienia gruszek

Gruszki obieramy, przecinamy na pół. Wyciągamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniamy, odkładamy.

W misce mieszamy razem mąkę, sól, skrobię i kakao. 

W osobnej misce miksujemy cukier z jajkami przez minutę. Następnie cały czas miksując partiami dosypujemy mąkę z kakao i skrobią. kolejno dodajemy roztopione masło, miksujemy do połączenia. Dokładamy stopioną czekoladę, rum, mieszamy. Dolewamy mleko. Całość mieszamy aż składniki dobrze się połączą.

Ciasto przelewamy do ramekinów wcześniej wysmarowanych masłem lub do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy wcześniej przygotowane gruszki. Pieczemy w temp. 175ºC przez 45 minut lub 35 minut jeśli są to małe porcje. 

Smacznego :)

Gruszki w cieście czekoladowym ( bezglutenowe )

piątek, 09 września 2016
Czekoladowa tarta z gruszkami Marthy Stewart ( bezglutenowa )

Konsystencją przypominająca brownie, mocno czekoladowa, słodka z lekko wyczuwalnymi kawałkami migdałów. Bardzo smaczna. Przepis z julesfood.

 

Czekoladowa tarta z gruszkami Marthy Stewart

 Składniki : 

  • 8 łyżek masła o temp. pokojowej
  • 1 szklanka blanszowanych migdałów ( lub 2 szklanki mielonych )
  • 3/4 szklanki cukru ( można dać nieco mniej )
  • 3 duże jaja
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego ( opcjonalnie, pominęłam )
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 gruszki
  • sok z 1/2 cytryny

Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne, tniemy w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały, odstawiamy.

Migdały razem z cukrem wkładamy do malaksera i miksujemy na pył. Ja wcześniej migdały zmieliłam w maszynce do orzechów. Dodajemy masło, jajka, kakao, ekstrakt i sól. Mieszamy aż składniki dobrze się połączą. 

Masę wykładamy do formy na tartę o średnicy 23 cm wcześniej dobrze wysmarowanej masłem. Równamy wierzch i układamy gruszki, starając się ich nie dociskać do ciasta. Pieczemy w temp. 175°C przez 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Kiedy ciasto ostygnie można podgrzać łyżkę dżemu w mikrofali i za pomocą pędzelka posmarować wierzch ciasta aby owoce ładnie się świeciły.

Smacznego :)

niedziela, 15 maja 2016
Ekspresowe tiramisu ( bez jajek )

Pyszny, szybki i elegancki deser. Osobiście bardziej smakował mi dnia następnego wyciągnięty prosto z lodówki. Przepis z bloga Przepisy kulinarne.

 

Ekspresowe tiramisu ( bez jajek )

 Składniki : 

  • 200 g mascarpone ( dałam 250 g )
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 200 g śmietany kremówki 30 lub 36 %
  • 100 ml espresso o temp. pokojowej
  • 100 g biszkoptów ladyfingers
  • gorzkie kakao 

Mascarpone rozcieramy w misce. Osobno ubijamy zimną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. Śmietanę dodajemy partiami do serka jednocześnie delikatnie mieszając za pomocą łyżki aż składniki dobrze się połączą a całość będzie jednolita. 

Biszkopty moczymy w kawie i układamy w naczynkach lub w jednym większym. Na biszkopty wykładamy część serka z kremówką na górę znowu partia namoczonych biszkoptów a na nie ponownie serek z kremówką. Wierzch posypujemy gorzkim kakao. Schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę.

Smacznego :)

00:00, kuchennefascynacje , desery
Link Komentarze (3) »
środa, 13 stycznia 2016
Sernik w czekoladzie

Absolutnie jedno z najsmaczniejszych ciast jakie robiłam. Połączenie ciasta czekoladowego z serem to jedno z tych idealnych połączeń. Do masy serowej dodałam skórkę z pomarańczy aby nadać ciastu nieco świąteczny charakter i był to strzał w dychę. W ostatnim czasie robiłam go już dwa razy. Wszystkim bardzo smakował i chyba nie trzeba dodawać, że znikł ekspresowo :) Przepis z bloga Śladami słodkiej babeczki.

 

Sernik w czekoladzie

 Składniki na masę czekoladową :

  • 1 szklanka mleka
  • 125 g masła
  • 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 g połamanej gorzkiej czekolady ( użyłam ciemnej )
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej ( można zastąpić proszkiem do pieczenia )
  • 3 jaja

Białka oddzielamy od żółtek. 

Do rondelka przekładamy masło, cukier, mleko, czekoladę i kakao. Podgrzewamy całość na niewielkim ogniu aż składniki się połączą. Odstawiamy do ostudzenia.

Do przestudzonej masy dodajemy przesianą mąkę z sodą i żółtka. Miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Odstawiamy.

Składniki na masę serową : 

  • 750 g twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( użyłam 500 g kremowego quark-u i 250 g mascarpone )
  • 4 jaja
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 50 g miękkiego masła

Białka oddzielamy od żółtek. 

Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę.

Następnie wszystkie wcześniej oddzielone białka miksujemy razem na sztywną pianę. Dzielimy na pół i jedną połowę dodajemy do masy czekoladowej a drugą do masy serowej. Białka należy delikatnie, za pomocą łyżki lub łopatki wmieszać w każdą z mas.

Formę o wymiarach ok 25x30 cm ( u mnie 25x25 cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wylewamy połowę ciasta czekoladowego. Na nim za pomocą łyżki nakładamy kleksy masy serowej. Następnie przykrywamy je ciastem czekoladowym a na nie ponownie wykładamy kolejną partię kleksów masy serowej. I tak postępujemy do wyczerpania składników. 

Ciasto pieczemy w temp. 175°C prze 1 godzinę. Studzimy w uchylonym piekarniku.

Smacznego :)

Sernik w czekoladzie

poniedziałek, 14 grudnia 2015
Czekoladowy piernik bez jajek

Banalnie łatwy w miarę szybki piernik. Smaczny, wilgotny i bez jajek co może być dla nas znaczące gdy przed Świątecznym zamieszaniem nagle nam ich braknie :) Przepis z bakenoir.com  .

 Czekoladowy piernik bez jajek

Składniki : 

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 7 łyżek marmolady lub dżemy śliwkowego
  • 2 szklanki mleka

Ponad to : 

  • 2 łyżki dżemu lub marmolady śliwkowej ( tutaj użyłam marmolady brzoskwiniowej )
  • 1 łyżka rumu ( użyłam whisky ale lepiej sprawdzi się rum )

Polewa : 

  • 100 g czekolady
  • 3 łyżki masła

W misce mieszamy wszystkie suche składniki : mąkę, kakao ( najlepiej przesiać ), sodę,sól, cukier, przyprawę do piernika i cukier waniliowy. Dodajemy dżem i stopniowo wlewamy mleko miksując. Mieszamy aż składniki dobrze się połączą a masa będzie gładka i jednolita.

Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 30x30 cm ( u mnie 25x25 cm ) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C przez 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ja piekłam 45 minut ale miałam dużo mniejszą formę w dużej formie powinno się upiec w 20 minut. odstawiamy do ostygnięcia.

Na małym ogniu podgrzewamy 2 łyżki dżemu z alkoholem do momentu aż zabulgocze. Zestawiamy z ognia, smarujemy wierzch ostudzonego ciasta. 

Składniki polewamy roztapiamy nad kąpielą wodą na gładką i jednolitą masę. Polewamy wierzch ciasta.

Smacznego :)

00:00, kuchennefascynacje , ciasta
Link Komentarze (3) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne) Odszukaj.com - przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl