Wpisy z tagiem: kakao

środa, 18 grudnia 2013
Czekoladowo-pomarańczowe trufle piernikowe

Wskrzeszenie resztek piernika, którego już nikt nie chce jeść. Piernikowo - czekoladowo -kawowo - pomarańczowe. Świetnie wyczuwalny smak kandyzowanej skórki zwłaszcza jeśli dodacie domowej. Przepis z bloga Escapade gourmande.

 

czekoladowo-pomarańczowe trufle piernikowe

Składniki : ( robiłam z połowy porcji wyszło 13 trufli, przepis podaje na całość zgodnie z oryginałem )

  • 250-300 g piernika
  • 100 ml zaparzonej mocnej kawy ostudzonej
  • 60 g gorzkiej czekolady ( dałam pół na pół mlecznej i gorzkiej )
  • 2 łyżki posiekanjej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • łyżka alkoholu pomarańczowego ( u mnie likier corientau ) lub wódki w wersji bezalkoholowej można dodać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
  • gorzkie kakao 

Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Piernik kroimy w niewielką kostkę, wkładamy do miski. Do piernika dodajemy kawę, czekoladę, alkohol i skórkę kandyzowaną. Całość bardzo dobrze mieszamy. Jeśli masa jest za rzadka dodajemy więcej piernika. Jeśli nie mamy to proponuje wcześniej stopniowo dodawać mokre składniki. Masę wstawiamy na około 1 godziny do lodówkilub na 15 minut do zamrażarnika - moja była idealna i pominęłam ten krok. Po wyjeciu z lodowki formujemy kulki na kęs lub 2 i obtaczamy w kakao.

Smacznego :)

trufle piernikowe

świąteczne prezentysylwester 2013wigilia 2013

środa, 06 listopada 2013
Ciasto salceson

Banalnie proste, smaczne ciacho gdzie najwięcej przygotowań zajmuje nam obieranie i cięcie jabłek. Ciacho robi się bez użycia miksera, na zasadzie muffin - wszystko mieszamy tylko do połączenia i buch na blachę, do piekarnika i czekamy aż się upiecze. Ciasto wilgotne z dużą ilością jabłek jedynie co mi brakowało to jakiegoś akcentu korzennego jak cynamon lub kardamon. Przepis z bloga My man`s kitchen.

 

ciasto salceson

 Składniki :

  • 3,5 szklanki + 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4/5 szklanki maślanki
  • 1/5 szklanki oleju roślinnego
  • 4 jaja
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu ( a jednak cynamon powinien się tu pojawić :) )
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 9-10 średnich jabłek obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich ( dałam 1 szklankę )
  • 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny ( pominęłam )

W misce łączymy mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól. Dodajemy jajka, maślankę i olej, mieszamy całość tylko do połączenia składników. Dokładamy jabłka, orzechy, mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do formy  wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równamy wierzch. 

Pieczemy w temp. 180°C przez 60-70 minut do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)

 

w orzechowym raju 2 

00:00, kuchennefascynacje , ciasta
Link Komentarze (11) »
piątek, 01 listopada 2013
Gofry brownie

Z wierzchu chrupiące w środku mięciutkie. Mocno czekoladowe. Przepis z Tego bloga.

 

gofry brownie

Składniki : ( na 10 sztuk )

  • 1 szklanka mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki kakao ( najlepiej przesiać )
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki posiekanej ciemnej czekolady
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego najlepiej rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( pominęłam)
  • 2 jaja
  • 1/4 szklanki cukru

Żółtka oddzielamy od białek. Czekoladę zalewamy 1/2 szklanki mleka i wstawiamy do mikrofali. Podgrzewamy aż mleko zrobi się ciepłe i rozpuści czekoladę. 

W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól. W innej żółtka, olej, resztę mleka, ekstrakt i mleko z czekoladą. Mieszamy aż składniki się połączą.

Do suchych składników wlewamy mokre.  Miksujemy na jednolitą masę.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy jeszcze chwilę. Za pomocą łyżki delikatnie łączymy z masą czekoladową do całkowitego połączenia.

Gofrownicę rozgrzewamy, smarujemy odrobiną oleju i pieczemy gofry  według zaleceń producenta. 

Smacznego :)

poniedziałek, 14 października 2013
Brownies z cukinią, masłem migdałowym bez mąki

Najlepsze brownies jakie do tej pory jadłam. Przepyszne, mokre, zdrowe, cudownie pachnące z dużą ilością orzechów i lekką nutą pomarańczy. Przepis z TEGO bloga.

 brownies z cukinią,masłem migdałowym bez mąki

Składniki :

  • 1 szklanka naturalnego masła migdałowego
  • 1 i 1/2 szklanki cukinii startej na dużych oczkach
  • 1/2 szklanki syropu klonowego ( użyłam płynnego miodu )
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao 
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilioweo ( u mnie pomarańczowy )
  • 1 łyżeczka ekstraktu klonowego ( można zastąpić waniliowym - pominęłam )
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka posiekanych orzechów pekan ( u mnie orzechy włoskie)
  • szczypta soli
  • skórka otarta z jednej dużej pomarańczy ( można pominąć ale polecam dodać )

Wszystkie składniki oprócz orzechów miksujemy tylko do połączenia składników. Dodajemy orzechy, mieszamy za pomocą łyżki. Masę przekładamy do formy 20x20 cm ( u mnie 21,5x21,5 cm )wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 175°C przez 30-35 minut lub do suchego patyczka ( piekłam 45 minut ).

Smacznego :)

środa, 25 września 2013
Ciasteczka pieczarki

Ujęły mnie te ciasteczka swoim wyglądem. Przepis zanotowany już dawno, jednak realizacji doczekał się zeszłej soboty. Ciasteczka niezwykle kruche, wręcz rozsypują się w ustach. Smaczne choć wyczuwam delikatnie sodę, nie przeszkadza mi to jednak żeby znikł jej smak trzeba dodać mniej. Proste, łatwe i dość szybkie w przygotowaniu. Na pewno będą miały swoich zwolenników jak i przeciwników. Przy pierwszym kęsie nie ma nic w nich niezwykłego jednak pod koniec konsumpcji chce się więcej i więcej... Najlepiej podać je do kawy, herbaty lub innego napoju bo można dostać czkawki pałaszując bez popicia ;) Przepis z Tej strony. 

 

ciasteczka pieczarki

 Składniki : ( porcja na 40 małych lub jak u mnie 26 większych ciasteczek )

  • 150 g margaryny o temperaturze pokojowej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 jajo
  • 450 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej ( proponuję dodać - i tak też jest w niektórych przepisach 1/2 łyżeczki )
  • kakao
  • pusta plastikowa butelka

Mąkę mieszamy z sodą.

W osobnej misce masło ucieramy z cukrem aż masa będzie gładka. Dodajemy jajko, miksujemy. Wsypujemy stopniowo mąkę z sodą cały czas miksując aż ciasto będzie jednolite i gładkie.

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego ( robiłam nieco większe ) układamy na blasze wyłożonej pergaminem w niewielkich odległościach, trochę urosną.

Kakao przesypujemy do małej najlepiej wysokiej miseczki, może być nawet kieliszek. Tak żeby cały gwint mógł się w nim zanurzyć. Zanurzamy gwint butelki w kakao i delikatnie wciskamy go w środek kulki do połowy. Delikatnie kręcimy butelką i wyjmujemy. I tak oto powstaje " nóżka " pieczarki. :) Z resztą robimy dokładnie to samo. 

Ciastka pieczemy w temp. 180°C przez 15 minut. Ja swoje piekłam niecałe 30 minut ze względu, że były większe. Przed włożeniem do piekarnika od góry przykryłam je papierem do pieczenia żeby się nie zrumieniły.

Smacznego :)

 ciasteczka pieczarki

Ciasteczka

00:00, kuchennefascynacje , ciasteczka
Link Komentarze (8) »
środa, 21 sierpnia 2013
Muffinki kakaowe z czerwoną porzeczką

Porzeczkowy zawrót głowy trwa a dopiero połowa krzaka oberwana :) Dziś fantastyczne kakaowe muffinki delikatne jak obłoczki. Słodycz świetnie przełamuje kwaskowatość porzeczki. Przepisz bloga Wino i oliwki

 

muffinki kakaowe z czerwoną porzeczką

 Składniki : ( wyszło mi 12 muffinek z formy blaszkowej  + 3 z foremek silikonowych )

  • 1,5 szklanki mąki ( dałam tortową )
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki oleju
  • 150 g jogurtu naturalnego ( użyłam tureckiego dość gęstego)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka czerwonej porzeczki

W jednej misce mieszamy suche składniki : mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier. Całość przemieszałam trzepaczką aby rozbić grudki kakao.

W drugiej misce mieszamy : mleko, jajo, olej, jogurt. Przelewamy do suchych składników i mieszamy łopatką tylko do połączenia. Dodajemy oczyszczone porzeczki, mieszamy.

Masę przelewamy do foremek na muffiny do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 200°C około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)

muffinkowo III

00:00, kuchennefascynacje , muffinki
Link Komentarze (6) »
piątek, 24 maja 2013
Trufle z bekonem i masłem orzechowym

Intrygujące połączenie nie mogłam go nie wypróbować. Trufle okazały się dobrym połączeniem ale na pewno nie dla każdego. Podczas konsumpcji w ustach czuć po kolei każdy ze składników - ciekawe doznania a zwłaszcza dla kogoś kto nie wie, że  w środku jest bekon. Mojemu mężowi bardzo zasmakowały. Ja bym je zaliczyła do " imprezowych " przekąsek. Przepis z Tej strony.

 

trufle z bekonem i masłem orzechowym

Składniki : ( na ok 16 trufli )

  • 6 plastrów bekonu wcześniej upieczonego w piekarniku na chrupko i dobrze odsączonego z tłuszczu
  • 1/2 szklanki solonych orzeszków ziemnych
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1/4 szklanki gładkiego masła orzechowego
  • czekolada ciemna lub mleczna 
  • gorzkie kakao 

W malakserze umieszczamy bekon, orzeszki, cukier. Miksujemy pulsacyjnie aż uzyskamy konsystęcję grubo mielonej bułki tartej.

trufle z bekonem i masłem orzechowym

Następnie dodajemy masło orzechowe, mieszamy łyżką aż całość dobrze się połączy. Miskę nakrywamy folią i wstawiamy do lodówki aż masa stwardnieje.

Po tym czasie formujemy kulki nieco większe jak orzechy laskowe. Wstawiamy do lodówki na czas rozpuszczenia czekolady.

Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodą. Ok łyżki kakao przesiewamy przez sitko na talerz. Trufle zanurzamy w czekoladzie, odkładamy na talerz i chowamy do lodówki, żeby czekolada delikatnie stwardniała, wtedy lepiej będzie nam obtaczać trufelki. Po wrzuceniu od razu w kakao z czekolady robi się ciapają więc polecam trochę dłuższe przygotowanie ale na czysto i bez nerwów. Tak więc kiedy czekolada stwardnieje na tyle, że nie będzie brudziła rąk, wyjmujemy trufle z lodówki i obtaczamy w kakao.

                                              trufle z bekonem i masłem orzechowym

Smacznego :)

Czas na piknik z home&you! Startujemy!

niedziela, 07 kwietnia 2013
Jogurtowa babka Donny Hay

Mocno kakaowa, dość zbita ale nie sucha. Nie za słodka, polewa świetnie ją uzupełnia choć nie dosładza. Przepis Donny Hay ( oprócz polewy ) ale ja wypatrzyłam go na blogu Moje wypieki.

 

jogurtowa babka

 Składniki : ( wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej )

  • 125 g masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków ( dałam zwykły kryształ )
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kremowego jogurtu greckiego ( ja akurat miałam turecki i tego użyłam, konsystencją jest jak grecki )
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki kakao

Do jednej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek. W drugiej ucieramy masło do białości za pomocą miksera. Pod koniec dodajemy cukier cały czas miksując. Następnie dokładamy po jednym jajku. W tym momencie odstawiamy mikser i łapiemy się za widelec. Do masy dodajemy stopniowo mąkę na przemian z jogurtem cały czas całość mieszając widelcem tylko do połączenia składników.

Formę na babę z kominkiem dobrze natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto przelewamy do formy, powinno sięgać do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 150°C przez 45-60 minut do tzw. suchego patyczka.

Polewa czekoladowa :

  • 100 ml mleka
  • 100 g czekolady 70 % kakao 
  • 15 g cukru
  • 15 g masła

Czekoladę siekamy na niewielkie kawałki. Mleko mocno podgrzewamy, zalewamy nim czekoladę. Dodajemy masło, cukier i delikatnie mieszamy aż wszystko ładnie się rozpuści i połączy ( najlepiej trzepaczką). Polewamy babkę.

* Można do końca użyć miksera i miksować tylko do połączenia składników ale widelec uchroni nas przed zakalcem.

* Szczelnie owiniętą folią aluminiową lub folią spożywczą i przechowywana w chłodnym miejscu dość długo zachowuje świeżość.

Smacznego :) 

Babki i babeczkiDonna Hay - przepisy prosto z Australii

09:39, kuchennefascynacje , babki,babeczki
Link Komentarze (7) »
niedziela, 02 grudnia 2012
Rumowe kule

Mięciutkie, nie są mocno słodkie mimo dodania mleka skondensowanego. Smak rumu uaktywnia się dopiero pod koniec konsumpcji kuleczki co nadaje im charakteru ale i świetnego smaku. Można je mrozić. A w temperaturze pokojowej wcale się nie rozpływają, spokojnie mogą być prezentem pod choinką :) Źródło przepisu TUTAJ.

 

rumowe kule

 Składniki : 

  • 250 g herbatników
  • 30 g kakao
  • 85 g wiórków kokosowych
  • puszka ( 395 g ) mleka skondensowanego słodzonego
  • 20-40 ml rumu ( do smaku )
  • słodkie kakao, wiórki czekoladowe lub kokos do obtoczenia ( ja wybrałam słodkie kakao )

Herbatniki rozdrabniamy tak aby powstały jak najmniejsze okruchy, najlepiej wielkości bułki tartej. Kakao przesiewamy. 

Do miski wsypujemy rozdrobnione herbatniki, wiórki kokosowe i przesiane kakao. Mieszamy. Dodajemy mleko skondensowane i rum. Ponownie mieszamy do połączenia się składników. Rękoma formujemy kulki ( ja robiłam je na jeden kęs nieco większe jak laskowe ), obtaczamy w słodkim kakao, wiórkach lub czekoladzie ( jeśli masa robi się zbyt luźna do formowania włóżcie ją na kilka minut do lodówki ). Schładzamy w lodówce.

Tak jak pisałam we wstępie można je mrozić. 

rumowe kule

Smacznego :)

Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę

piątek, 30 listopada 2012
Muffinki czekoladowe

Cudownie mięciutkie, mocno kakaowo - czekoladowe, puszyste. Idealne na stół Świąteczny. Przepis z bloga Pieczarka Mysia :)

 

muffinki czekoladowe

 Składniki : ( mi wyszło 12 dużych a robiłam w silikonowych foremkach, myślę, że w mniejszych typu foremka wyjdzie ich o wiele więcej )

  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki zimnego masła
  • 1/2 średniego jabłka
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 3/4 - 4/5 szklanki mleka ( więcej mleka dodajemy jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste )
  • 50 g białej czekolady lub groszków czekoladowych
  • 50 g ciemnej czekolady lub groszków czekoladowych

Mąkę z kakao przesiewamy. Dodajemy proszek, sodę, sól, cukier. Mieszamy. Dokładamy zimne masło, całość rozcieramy w dłoniach tak aby powstała bardzo drobna kruszonka.

Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo nasienne i drobno siekamy ( ja swoje starłam na tarce o grubych oczkach ). Czekoladę białą i ciemną kroimy na mniejsze kawałki, odkładamy na bok.

W drugiej misce mieszamy jaja, aromat śmietankowy, jabłko, mleko.

Do suchych składników dodajemy mokre. Mieszamy tylko do połączenia się całości. Masę wykładamy do foremek do 2/3 wysokości, nawet można nieco mniej bo rosną wysoko. Ja chciałam zrobić większe muffinki i napakowałam ciasta, które mi po części wypłynęło. Ale muffinki i tak wyszły przepyszne :) Wierzch każdej posypujemy pociętą białą i ciemną czekoladą.

Pieczemy w temp. 180°C przez 20-25 minut do tzw, suchego patyczka

Smacznego :)

Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę

12:04, kuchennefascynacje , muffinki
Link Komentarze (9) »
czwartek, 04 października 2012
Gruszki i jabłka z wanilią pod kakaową kruszonką

Nic prostszego i pysznego jak owoce pod kruszonką. Wariacja na temat tego deseru powstała spontanicznie. Do wykorzystania miałam parę jabłek i gruszki. Kakaowa kruszonka powstała w ostatniej chwili i był to strzał w 10. Owoców wcześniej nie podprażałam po prostu pocięłam i wrzuciłam do formy dzięki temu pozostały jędrne i zachowały swój kształt. Cukru nie dodawałam bo owoce same w sobie były wystarczająco słodkie a cukier znajdujący się w kruszonce w zupełności wystarcza.

 

gruszki i jabłka z wanilią pod kakaową kruszonką

Składniki: 

  • 2 średnie gruszki
  • 4-5 małych jabłek lub 3 średnie
  • 1 laska wanilii

Składniki na kruszonkę : 

  • 100 g mąki
  • 50 g brązowego cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 60 g zimnego masła
  • płaska łyżka kakao

Gruszki i jabłka obieramy, kroimy w niedużą kostkę. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i tępą stroną noża wyciągamy ziarenka, dodajemy do owoców, mieszamy. Całość przekładamy do foremki. Może być jedna duża lub kilka małych a nawet świetnie nada się naczynie żaroodporne.

Następnie przygotowujemy kruszonkę. Mąkę, cukry i kakao mieszamy razem. Dodajemy zimne masło pocięte na kawałki i rozcieramy dłońmi aż powstaną grudki. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy wierzch owoców.

Pieczemy w temp. 180°C od 30-40 minut.

Smacznego :)

                                            gruszki i jabłka z wanilią pod kakaową kruszonką

 

Słodkie jabłuszka

04:49, kuchennefascynacje , desery
Link Komentarze (8) »
wtorek, 10 kwietnia 2012
Ciasto bounty

Bardzo łatwe w przygotowaniu ciacho. Mega smaczne. Nie przypomina dosłownie smaku batonika bounty ale jest bardzo podobne co więcej tak jak batonik uzależnia. Gorąco polecam !!! Przepis z bloga Moje wypieki.

 

ciasto bounty

Składniki na biszkopt :

  • 5 jaj
  • 1 niepełna szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Następnie nie przerywając ubijania dodajemy cukier, żółtka a na koniec mąkę z proszkiem i kakao ( ja mąkę, cukier i kakao przesiałam, wymieszałam razem ). Mieszać na małych obrotach aż składniki dobrze się połączą. Masę przelewamy do blachy o wymiarach 20x35 cm ( u mnie 25x35 ) wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. 

Pieczemy w temp. 170-180°C przez około 30 minut. Upieczony odstawiamy do ostygnięcia. Można go też nasączyć wodą z aromatem waniliowym ale ja tego nie robiłam. 

Masa kokosowa : 

  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 20 dag masła
  • 25 dag wiórek kokosowych
  • cukier waniliowy ( 16 g )

Mleko zagotować z cukrami. Kolejno wsypujemy kokos i gotujemy do zgęstnienia masy. Dorota pisze około 20 minut u mnie nastąpiło to szybciej. Masę cały czas mieszałam żeby mi się nie przypaliła, Kokos dość szybko zaabsorbował mleko. Kiedy już zgęstnieje do gorącej masy dodajemy masło i od czasu do czasu mieszając pomagamy mu w rozpuszczeniu. Masę odstawiamy do ostygnięcia a kiedy będzie zimna wykładamy ją na biszkopt. Równamy.

Polewa : 

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 12,5 dag margaryny

Wszystkie składniki polewy umieszczamy w misce i rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Lekko ją przestudziłam, na tyle żeby nie była gorąca. Wylewamy na ciasto, równamy i schładzamy w lodówce, żeby dobrze ciasto się kroiło. Ja swoje wstawiłam na całą noc.

Smacznego :)

                                        Wielkanocne Smaki 2

18:38, kuchennefascynacje , ciasta
Link Komentarze (12) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne) Odszukaj.com - przepisy kulinarne