Wpisy z tagiem: kakao

piątek, 09 września 2016
Czekoladowa tarta z gruszkami Marthy Stewart ( bezglutenowa )

Konsystencją przypominająca brownie, mocno czekoladowa, słodka z lekko wyczuwalnymi kawałkami migdałów. Bardzo smaczna. Przepis z julesfood.

 

Czekoladowa tarta z gruszkami Marthy Stewart

 Składniki : 

  • 8 łyżek masła o temp. pokojowej
  • 1 szklanka blanszowanych migdałów ( lub 2 szklanki mielonych )
  • 3/4 szklanki cukru ( można dać nieco mniej )
  • 3 duże jaja
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego ( opcjonalnie, pominęłam )
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 gruszki
  • sok z 1/2 cytryny

Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne, tniemy w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały, odstawiamy.

Migdały razem z cukrem wkładamy do malaksera i miksujemy na pył. Ja wcześniej migdały zmieliłam w maszynce do orzechów. Dodajemy masło, jajka, kakao, ekstrakt i sól. Mieszamy aż składniki dobrze się połączą. 

Masę wykładamy do formy na tartę o średnicy 23 cm wcześniej dobrze wysmarowanej masłem. Równamy wierzch i układamy gruszki, starając się ich nie dociskać do ciasta. Pieczemy w temp. 175°C przez 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Kiedy ciasto ostygnie można podgrzać łyżkę dżemu w mikrofali i za pomocą pędzelka posmarować wierzch ciasta aby owoce ładnie się świeciły.

Smacznego :)

niedziela, 15 maja 2016
Ekspresowe tiramisu ( bez jajek )

Pyszny, szybki i elegancki deser. Osobiście bardziej smakował mi dnia następnego wyciągnięty prosto z lodówki. Przepis z bloga Przepisy kulinarne.

 

Ekspresowe tiramisu ( bez jajek )

 Składniki : 

  • 200 g mascarpone ( dałam 250 g )
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 200 g śmietany kremówki 30 lub 36 %
  • 100 ml espresso o temp. pokojowej
  • 100 g biszkoptów ladyfingers
  • gorzkie kakao 

Mascarpone rozcieramy w misce. Osobno ubijamy zimną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. Śmietanę dodajemy partiami do serka jednocześnie delikatnie mieszając za pomocą łyżki aż składniki dobrze się połączą a całość będzie jednolita. 

Biszkopty moczymy w kawie i układamy w naczynkach lub w jednym większym. Na biszkopty wykładamy część serka z kremówką na górę znowu partia namoczonych biszkoptów a na nie ponownie serek z kremówką. Wierzch posypujemy gorzkim kakao. Schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę.

Smacznego :)

00:00, kuchennefascynacje , desery
Link Komentarze (3) »
środa, 13 stycznia 2016
Sernik w czekoladzie

Absolutnie jedno z najsmaczniejszych ciast jakie robiłam. Połączenie ciasta czekoladowego z serem to jedno z tych idealnych połączeń. Do masy serowej dodałam skórkę z pomarańczy aby nadać ciastu nieco świąteczny charakter i był to strzał w dychę. W ostatnim czasie robiłam go już dwa razy. Wszystkim bardzo smakował i chyba nie trzeba dodawać, że znikł ekspresowo :) Przepis z bloga Śladami słodkiej babeczki.

 

Sernik w czekoladzie

 Składniki na masę czekoladową :

  • 1 szklanka mleka
  • 125 g masła
  • 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 g połamanej gorzkiej czekolady ( użyłam ciemnej )
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej ( można zastąpić proszkiem do pieczenia )
  • 3 jaja

Białka oddzielamy od żółtek. 

Do rondelka przekładamy masło, cukier, mleko, czekoladę i kakao. Podgrzewamy całość na niewielkim ogniu aż składniki się połączą. Odstawiamy do ostudzenia.

Do przestudzonej masy dodajemy przesianą mąkę z sodą i żółtka. Miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Odstawiamy.

Składniki na masę serową : 

  • 750 g twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( użyłam 500 g kremowego quark-u i 250 g mascarpone )
  • 4 jaja
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 50 g miękkiego masła

Białka oddzielamy od żółtek. 

Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę.

Następnie wszystkie wcześniej oddzielone białka miksujemy razem na sztywną pianę. Dzielimy na pół i jedną połowę dodajemy do masy czekoladowej a drugą do masy serowej. Białka należy delikatnie, za pomocą łyżki lub łopatki wmieszać w każdą z mas.

Formę o wymiarach ok 25x30 cm ( u mnie 25x25 cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wylewamy połowę ciasta czekoladowego. Na nim za pomocą łyżki nakładamy kleksy masy serowej. Następnie przykrywamy je ciastem czekoladowym a na nie ponownie wykładamy kolejną partię kleksów masy serowej. I tak postępujemy do wyczerpania składników. 

Ciasto pieczemy w temp. 175°C prze 1 godzinę. Studzimy w uchylonym piekarniku.

Smacznego :)

Sernik w czekoladzie

poniedziałek, 14 grudnia 2015
Czekoladowy piernik bez jajek

Banalnie łatwy w miarę szybki piernik. Smaczny, wilgotny i bez jajek co może być dla nas znaczące gdy przed Świątecznym zamieszaniem nagle nam ich braknie :) Przepis z bakenoir.com  .

 Czekoladowy piernik bez jajek

Składniki : 

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 7 łyżek marmolady lub dżemy śliwkowego
  • 2 szklanki mleka

Ponad to : 

  • 2 łyżki dżemu lub marmolady śliwkowej ( tutaj użyłam marmolady brzoskwiniowej )
  • 1 łyżka rumu ( użyłam whisky ale lepiej sprawdzi się rum )

Polewa : 

  • 100 g czekolady
  • 3 łyżki masła

W misce mieszamy wszystkie suche składniki : mąkę, kakao ( najlepiej przesiać ), sodę,sól, cukier, przyprawę do piernika i cukier waniliowy. Dodajemy dżem i stopniowo wlewamy mleko miksując. Mieszamy aż składniki dobrze się połączą a masa będzie gładka i jednolita.

Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 30x30 cm ( u mnie 25x25 cm ) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C przez 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ja piekłam 45 minut ale miałam dużo mniejszą formę w dużej formie powinno się upiec w 20 minut. odstawiamy do ostygnięcia.

Na małym ogniu podgrzewamy 2 łyżki dżemu z alkoholem do momentu aż zabulgocze. Zestawiamy z ognia, smarujemy wierzch ostudzonego ciasta. 

Składniki polewamy roztapiamy nad kąpielą wodą na gładką i jednolitą masę. Polewamy wierzch ciasta.

Smacznego :)

00:00, kuchennefascynacje , ciasta
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 30 listopada 2015
Piernik na białkach z migdałami

W okresie Świąt często robimy ciasta na bazie kremów do, których zużywamy tylko żółtka a białka albo mrozimy albo wyrzucamy ( blogerzy kulinarni złapią się za głowę ale ja znam osoby, które wyrzucają zamiast mrozić białka i potem je wykorzystać ). Dlatego chciałam stworzyć ciasto, które było by typowo świąteczne a można by było wykorzystać nadmiar białek. Piernik jest modyfikacją 3 przepisów na ciasta białkowe i bez problemu można przełożyć go dżemem lub ulubionymi kremami.

 

piernik na białkach z migdałami

 Składniki : 

  • 7 białek
  • 50 g płatków migdałów wcześniej podprażonych na suchej patelni
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Masło roztapiamy, dodajemy kakao, mieszamy tak aby nie było grudek. Odstawiamy do ostygnięcia.

Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika przesiewamy do miski.

W osobnej misce białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Następnie ubijając na najmniejszych obrotach miksera stróżką wlewamy ostudzone masło wymieszanym z kakao. 

Do białek stopniowo dodajemy przesianą wcześniej mąkę i mieszamy delikatne ale zdecydowanie za pomocą łopatki lub łyżki. Masa ma być jednolita i gładka. Na koniec dodajemy migdały. Mieszamy do połączenia. 

Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o długości 26 cm.

Pieczemy w temp. 180°C przez 45-60 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Polewa : 

  • 100 g ciemnej czekolady
  • 5 łyżek śmietany kremówki 

Czekoladę razem z kremówką rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Polewamy ciasto. Wierzch dodatkowo można posypać podprażonymi płatkami migdałów.

Smacznego :)

piernik na białkach z migdałami

06:08, kuchennefascynacje , ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 09 kwietnia 2015
Meksykańska strucla drożdżowa z kakaowym nadzieniem

Banalnie prosta w wykonianiu, nie zajmuje wiele czasu z wyjątkiem czasu wyrastania ciasta. Mięciutka, puszysta, słodka w sam raz z pysznym kakowym nadzieniem i nutą cynamonu. Przepis z bloga Moje ekspresje kulinarne.

 

Meksykańska strucla drożdżowa z kakaowym nadzieniem

 Składniki : 

  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 duże żółtko
  • 1/3 szklanka cukru ( użyłam trzcinowego )
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki lekko ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Mleko, łyżeczkę cukru, drożdże łaczymy. Odstaiamy na 10 minut.

Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ma być jednolite, elastyczne i ma odchodzić od ręki. Jesli będzie taka potrzeba to można dodać więcej mleka lub mąki. Ja akurat musiałam dodać więcej mleka.

Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy aż podoi swoją objętość.

Składniki na nadzienie : 

  • 1/2 szklanki gorzkiego kakao
  • 6 łyżek miękkiego masła
  • 1/3 szklanki posiekanych migdałów ( użyłam zmielonych )
  • 1/3 szklanki cukru ( u mnie trzcinowy )
  • 2 duże żółtka
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu

Ponad to : 

  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki nadzienia miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko opruszoną mąką stolnicę. Wałkujemy je na prostokąt o wymiarach ok 25x45 cm. Na ciasto nakładamy nadzienie i rónomiernie rozsmaroujemy po wierzchu zostawiając 1 cm brzegów bez nadzienia. Jeśli masa będzie oprnie się smarować wystarczy metalową łyżkę włożyć na kilka sekund do gorącej wody, wytrzeć do sucha i ponownie rozsmarowywać.

Ciasto zwijamy ściśle  rulon jak na roladę. Odwracamy łączeniem do góry. Rozcinamy pośrodku wzdłuż pozostaiajac jeden, dalszy koniec ok 2cm nie rocięty. Wywijamy ciasto z nadzieniem ku górze i zaplatamy zwijając koniec pod spód. Tutaj jest całosć krok po kroku.

Uformowany warkocz układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, przykrywamy i odstawiamy na 35 minut do napuszenia.

Pieczemy  175°C przez 30-35 minut. Jeszcze ciepłą smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.

Smacznego :)

Meksykańska strucla drożdżowa z kakaowym nadzieniem

 na zakwasie i na drożdżach

Image and video hosting by TinyPic

poniedziałek, 02 marca 2015
Kostka kawowa

Kakaowy biszkopt z kawową warstwą jogurtową delikatną jak chmurka. Nie jest skomplikowany i dość szybko się go robi jak na ciasta, które mają jedną warstwę pieczoną a drugą na zimno. Ciasto nie zachwyciło mnie ale jest dobrym dodatkiem do popołudniowej kawki. Jeśli zdecydujecie się go upiec nie zapomnijcie o polewie czekoladowej. Ona uzupełnia całość i przełamuje lekko mdły smak masy jogurtowej. Bez polewy ciasto nie smakuje tak samo. Przepis z bloga Smakołyki Bereniki

 

Kostka kawowa

 Poncz kawowy :

  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżeczki cukru
  • 230 ml gorącej wody

Wszystkie składniki połączyć, wymieszać, odstawić do ostygnięcia.

 Składniki na biszkopt : ( skłądniki powinny mieć temperaturę pokojową )

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ponczu kawowego
  • szczypta soli

Białka odzielamy od żółtek. W misce ubijamy biała ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, jeszcze chwilę miksujemy. Następnie cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku.

Mąkę, proszek i kakao przesiewamy. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej mieszając ją delikatnie ale dokładnie za pomocą łyżki lub szpatułki. Na koniec dodajemy napar z kawy, mieszamy.

Ciasto przelewamy do formy 24x24 cm lub o podobnych wymiarach wyłożone wcześniej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temp. 180°C przez 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w ciepłym uchylonych piekarniku do wystudzenia. Ja przez pomyłkę wyciągnęłam i nic się nie stało.

Masa jogurtowa : 

  • 800 g jogurtu greckiego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200 g śmietanki 30 % mocno schłodzonej
  • 150 ml ponczu kawowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki zimnej wody

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje podgrzać w kuchence mikrofalowej następnie ostudzić ale ważne aby jej konsystencja była płynna.

Jogurt mieszamy z cukrem, żelatyną i naparem kawowym. Odstawiamy. 

Śmietanę ubijamy na sztywno i za pomocą łyżki delikatnie dodajemy do masy jogurtowej mieszając dokładnie.

Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopt.

Polewa czekoladowa : ( polewę zrobiłam według mojego starego przepisu )

  • 6 łyzek masła
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki śmietany 18 %

W niewielkim rondelku rozpuszczamy masło z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści a całość zawrzy ściągamy z ognia. Dodajemy kakao i śmietanę, mieszamy aż całosć stanie się gładka i jednolita.

Ostudzoną polewą polewamy wierzch ciasta.

Smacznego :)

Kostka kawowa

07:54, kuchennefascynacje , ciasta
Link Komentarze (5) »
niedziela, 22 lutego 2015
Torcik kokosowy bez pieczenia ( bezglutenowy,wegański,bez cukru )

I....naprawdę bajecznie smaczny, zdrowy :) Zamiast ekstraktu miętowego ( którego nie mogłam odkręcić ) dodałam mój domowy kokosowy co sprawiło, że czuć delikatny posmak alkoholu a zarazem sprawiło,że całosć nabrała fajnego charakteru. Najlepiej zrobić go w niewielkiej formie. U mnie 17 cm średnicy okazało się jednak za dużo a torcik wyszedł raczej jak tarta ale smakowo naprawdę zachwyca :) Prosto, szybko i smacznie !!! Przepis z bloga Domowa cookierenka Agi

 

Torcik kokosowy bez pieczenia ( bezglutenowy,wegański,bez cukru )

 Składniki na warstwę kokosową : 

  • 1 sztuka awokado
  • 1/4 szklanki syropu z agawy ( można zastapić syropem klonowym lub w wersji niewegańskiej miodem )
  • 6 łyżek roztopionego oleju kokosowego
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu miętowego ( u mnie kokosowy )
  • szczypta soli

Polewa : 

  • 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu z agawy ( syropu klonowego lub miodu )
  • 1/4 szklanki gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu miętowego ( u mnie kokosowy )

Formę o średnicy 20 cm a najlepiej mniejszą wykładamy folią spożywczą.

Z awokado wyciagamy miąższ i wkładamy do miski z pozostałymi składnikami warstwy kokosowej. Miksujemy blenderem lub malakserem na jednolitą masę. Wykładamy spód formy. Formę wkładamy do lodówki.

Wszystkie składniki polewy łączymy na gładką, jednolitą masę. Wylewamy na wierzch ciasta, równamy, wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

Smacznego :)

 Torcik kokosowy bez pieczenia ( bezglutenowy,wegański,bez cukru )


00:00, kuchennefascynacje , ciasta
Link Komentarze (2) »
sobota, 10 stycznia 2015
Ciasteczka kakaowe

Witam Was kochani w nowym roku a na przywitanie zostawiam przepis na pyszne ciasteczka :)

Dla małych łasuchów jak znalazł. Mój synek tylko wyciagał łapkę i pokazywał na pudełko z ciastkami a wierzcie mi nie wszystkie mu smakują - jest bardzo wybredny. Mocno kakaowe, mięciutkie, bardzo smaczne. Przepis z jocooks.com

 

Ciasteczka czekoladowe

 

Składniki : 

  • 3 szklanki maki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka miękkiego masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2/3 szklanki niesłodzonego kakao

Mąke, proszek i sól mieszamy razem. W osobnej misce miksuejemy masło, cukier, jajka, ekstrakt i kakao na głdką masę. Dodajemy mąkę. Miksujemy aż skłądniki dobrze się połączą. Masę zawiajamy w folię spożywczą i pozostawiamy w lodówce na minimum godzinę. 

Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą wałkujemy na grubośc ok 0,5 cm. Wycinamy ciastka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 175°C przez 9-11 minut.

Smacznego :)

Tagi: kakao
12:26, kuchennefascynacje , ciasteczka
Link Komentarze (7) »
sobota, 06 grudnia 2014
Świąteczne ciasteczka czekoladowe Nigelli

Absolutnie fantastyczne. Są tak pyszne, że nie mogłam powstrzymać się od jedzenia a może lepiej napisać ręka sama sięgała ;) Gorąco polecam !!! Przepis NIgella Lawson " Nigella Świątecznie "

 

Świąteczne ciasteczka czekoladowe Nigelli

 Składniki : ( na ok 24 ciasteczka )

  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g miałkiego cukru
  • 40 g kakao w proszku ( gorzkie )
  • 300 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przybranie : 

  • 2 łyżki kakao w proszku ( gorzkie )
  • 175 g cukru pudru
  • 60 ml wrzątku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • kolorowa posypka

Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie do masy maślanej przesiewamy kakao, mieszamy, dosypujemy przesianą makę z sodą i proszkiem. Ciasto będzie dość lepkie.

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Formowanie ułatwią nam lekko zwilżone dłonie wodą. Każdą kulkę lekko spłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 170°C przez 15 minut. 

Kiedy ciastka stygną przygotowujemy przybranie. Kakao, cukier, wrzątek i ekstrakt umieszczamy w rondelku, wstawiamy na niewielki ogień i mieszamy trzepaczką do momentu aż składniki dobrze się połączą. Zestawiamy z ognia, odstawiamy na 10 minut. Ciasteczka polewamy czekoladowąglazurą i posypujemy kolorową posypką.

Smacznego :)

 Świąteczne ciasteczka czekoladowe Nigelli

00:10, kuchennefascynacje , ciasteczka
Link Komentarze (2) »
piątek, 05 grudnia 2014
Drożdżowy keks czekoladowy

Uwielbiam keksy i aż dziw,że nie ma jeszcze ani jednego na blogu. ostaram się to zmienić i dziś proponuję przepyszny, wilgotny, mocno czekoladowy keks. Pewnie myślicie, że jak na drożdżach to szybko schnie ale tu Was zaskoczę. Ciasto robi się w niebanalny sposób bo 2 godziny przed pieczeniem umieszczamy je w lodówce w celu wyrośnięcia. Sama konsystencja ciasta jest lejąca a efekt końcowy rewelacyjny. Przepis z bloga Kwestia smaku.

 

Drożdżowy keks czekoladowy

 Składniki : 

  • 100 g gorzkiej czekolady posiekanej na kawałki ( użyłam zwykłej, ciemnej )
  • 190 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • szczypta soli
  • 5 g suszonych drożdży
  • 4 jajka o tempereturze pokojowej
  • 280 g cukru pudru
  • 100 g stopionego i ostudzonego masła
  • 1 łyżka rumu lub brandy
  • 150 g śmietany kremówki 30%

Formę keksową o długości ok 23-26 cm posmarować masłem i dokładnie opruszyć mąką.

Do jednej miski przesiewamy mąką, kakao,sól i drożdże.

Do drugiej miski wbijamy jaja i dodajemy cukier puder. Ubiajamy na gęstą i puszystą pianę. Może nam to zając nawet 10 minut.

Za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki łaczymy z wcześniej przesianą mąką. Robimy to bardzo delikatnie tak aby nie zmniejszyć objętości piany. Polecam robić to naprawdę bardzo delikatnie w każdym etapie mieszania. Nasępnie dodajemy roztopione masło, mieszamy. Kolejno dokładamy rum, znowu mieszamy i na końcu kremówkę. Mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Na samiutkim końcu dokładamy czekoladę i wymieszać do połączenia.Pierwotnie w przepisie czekoladę dodaje się wcześniej ale ja dodałam na końu, zawsze tak robię z każdym ciastem.

Masę wlewamy do keksówki, przykrywamy z wierzchu ściereczką i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. 

Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180°C. Wkładamy ciasto i pieczemy 50 minut lub do tzw. suchego patyczka ( ja piekłam 10 minut dłużej ). Podczas pieczenia należy uważać żeby ciasto nie przypiekło się za mocno od góry bo stanie się gorzkie dlatego kiedy zacznie nam się przypiekać najlepiej nakryć od góry papierem do pieczenia. Upieczone ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.

Polewa czekoladowa : ( pominęłam ze względu na to, że użyłam słodkiej czekolady. Ciasto bylo wystarczająco słodkie )

  • 100 g ciemnej gorzkiej czekolady
  • 50 g masła

Czekoladę i masło rozpuszczamy nad kąpielą wodna. Polewamy ciasto.

 Smacznego :)

Drożdżowy keks czekoladowy

Image and video hosting by TinyPic

na zakwasie i na drożdżach

wtorek, 25 listopada 2014
Domowa masa makowa

Kupujecie masę makową ? Ja szczerze przyznam,że nie kupowałam bo nie przepadałam za makowcami i innymi wypiekami z makowym nadzieniem. Do czasu...kiedy nabrałam straszną ochotę na makowca z domowa masą makową....z dużą iloscią orzechów, skórki kandyzowanej i suszonych moreli a nie jak te kupne zmielone nie wiadomo co....z domową masa makową to już inna bajka...pyszna bajka :) Przepis z bloga My man`s kitchen.

 

Domowa masa makowa

Składniki : ( na ok 1,5 kg masy )

  • 500 g suchego maku
  • 4-5 łyżek miodu
  • 50 g masła
  • sól
  • sok z cytryny
  • 2-3 łyżki kakao ( opcjonalnie - polecam dodać )
  • 2 szklanki mleka ( lub mniej w zależności jak gęstą masę chcemy mieć. Ja dodalam 2 i gęstość była dobra )
  • ulubione bakalie : u mnie orzechy laskowe, skórki kandyzowane, suszone morele ( ilość wedle uznania )

Mak zalewamy gorącą wodą 3-4 cm ponad jego poziom. Stawiamy na średni ogień i gotujemy 30-35 minut od czasu do czasu mieszając.

Ugotowany mak odsączamy na sicie do momentu aż przestygnie. Następnie mielimy w maszynce do mięsa 2 krotnie. Ja przyśpieszyłam ten proces i zbkenderowałam. 

Masło, miód i bakalie podsmażamy razem na patelnii. Odstawiamy do przestygnięcia. Do masy makowej dodajemy mleko, kakao, bakalie, sok z cytryny, sól, ewentualnie dosładzamy cukrem.

Smacznego :)

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne) Odszukaj.com - przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl