Wpisy z tagiem: mięso mielone

sobota, 10 listopada 2012
Chińskie kotlety mielone gotowane na parze

Nie jest to jakiś obłędny przepis ale kotlety wyszły smaczne. Na pewno docenią je osoby, które nie mogą jeść smażonego. O dziwo papryki idzie dość sporo ale nie jest jakoś specjalnie wyczuwalna. Przepis z książki Wendy Hobson " 1000 klasycznych potraw.Kuchnia Chińska ".

 

Chińskie kotlety mielone gotowane na parze

Składniki : 

  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 450 g mielonej wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 plastry korzenia imbiru ( około 13 g )
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 50 g krótko ziarnistego ryżu
  • świeżo mielony pieprz
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku 

Czosnek i imbir ścieramy na tarce. Cebulę, papryki i szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy razem, chwilę wyrabiamy jak na zwykłe mielone. Formujemy małe pulpety. Gotujemy na parze 20 minut aż będą miękkie w środku. ( wcześniej najlepiej uparować mały kawałek i sprawdzić czy mięso jest dobrze doprawione, jeśli nie doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem ) Ja zrobiłam duże kotlety, za to dłużej je gotowałam na parze. 

Smacznego :)

sobota, 02 czerwca 2012
Krokiety ryżowe z mięsem

Krokiety z ryżu, naprawdę pyszne. Fajna alternatywa na obiad. Szybsze w przygotowaniu niż te tradycyjne, choć i im chwilkę czasu trzeba poświęcić ale się opłaca. Bardzo mocno sycące, my po 2 już byliśmy najedzeni. Idealnie tu pasuje sosik pomidorowy. Przepis nieco przeze mnie zmodyfikowany ale tylko pod względem ilości składników jakich trzeba użyć a pochodzi z dodatku do gazety " Dobre rady ".

 

krokiety z mięsem

Składniki : ( z tej porcji wychodzi 10 dość sporych krokietów )

  • 250 g ryżu
  • 1 jajko
  • 50 g żółtego sera
  • 50 g masła
  • sól, pieprz

Ryż gotujemy na sypko. Po zdjęciu z ognia odcedzamy, przekładamy do miski i od razu dajemy masło i ser żółty. Mieszamy. Czekamy aż przestygnie. Następnie dodajemy lekko ubite jajko, doprawiamy solą i pieprzem.

Nadzienie : 

  • około 100-150 g mielonej wołowiny ( lub innego mięsa mielonego )
  • 1 większa cebula lub 1,5 małej
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 50 g zółtego sera
  • 125 ml wody

Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Dokładamy mięso, podsmażamy 5-7 minut. Wlewamy wodę, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Całość doprowadzamy do wrzenia, gotujemy  5 minut. Na końcy dodajemy żółty ser, mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Ponad to : 

  • 2 jaja
  • mąka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Na zwilżoną rękę nakładamy porcję ryżu, lekko spłaszczamy. Nakładamy farsz z mięsa, przykrywamy drugą porcją ryżu. Formujemy krokiety. Obtaczamy w mące, kolejno w roztrzepanych jajkach i na końcu w bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy z sosem pomidorowym.

Smacznego :)

poniedziałek, 12 września 2011
Spagetti a`la bologne

Odchudzone spagetti z programu " Rewolucje na talerzu ". Bardzo smaczne. Polecam :)

 

spagetti a`la bologne

Składniki : 

  • 200 g razowego spagetti
  • 200 g mielonego udźca z indyka
  • 1 marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 mała puszka pomidorów ( dałam 450 g )
  • pół cebuli
  • oliwa
  • świeże oregano ( użyłam suszonego )
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy al`dente.

Cebulę, seler i czosnek siekamy. Marchew zcieramy na grubych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, podsmażamy ale tylko chwilkę aż oliwa przejdzie aromatem czosnku. Czosnek usuwamy z patelni. Do oliwy dorzucamy warzywa i mięso, przyprawiamy, chwilę smażymy cały czas mieszając. Dodajemy pomidory, dusimy 15 minut. Na koniec dodajemy oregano. U mnie dość sporo.

Makaron przekładamy do sosu, dobrze mieszamy i jeszcze posypujemy oregano.

Smacznego :)

Zielnik Kuchenny 2011

poniedziałek, 22 sierpnia 2011
Zapiekanka z tortellini,mięsem mielonym i warzywami

Bardzo pyszna zapiekanka pochodząca od Majany . Nieznacznie przez ze mnie zmodyfikowana pod względem dodatków. Robiłam czystkę w lodówce :) Przepis oryginalny moje zmiany w nawiasach. I tak jak pisze Majanka danie niezbyt fotogeniczne ale naprawdę warto wypróbować :)

 

zapiekanka z tortellini,mięsem mielonym i warzywami

Składniki : 

  • 500 g mięsa mielonego z indyka ( dałam 250 g)
  • 1/2 bakłażana ( u mnie cukinia )
  • 250 g makaronu tortellini
  • 2 cebulki dymki ( dałam 1/2 niedużej zwykłej )
  • 2 ząbki czosnku ( u mnie 1 )
  • 1/2 papryki czerwonej ( u mnie żółta )
  • 420 g pomidorów z puszki
  • przyprawy : bazylia, tymianek, vegeta, pieprz, oregano ( dałam sporo ), natka pietruszki, koper
  • ser żółty starty 
  • dodatkowo dodałam 400 g pieczarek

Makaron tortellini gotujemy al`dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy poszatkowaną cebulę z czosnkiem. U mnie w tym momencie dorzuciłam posiekane w dość spore kawałki pieczarki. Bakłażana ( cukinię ) obieramy, siekamy w nie za dużą kostkę, tak samo paprykę. Dorzucamy do zesmażonej cebuli. Smażymy tak długo aż warzywa będą miękkie. Dokładamy mięso mielone, doprawiamy przyprawami ( ja na tym etapie doprawiłam tylko vegetą i pieprzem ). Chwilę podsmażamy. Kolejno dodajemy pomidory z puszki, dusimy jakieś 10 minut. 

W naczyniu żaroodpornym u Majany układamy warstwowo mięso, makaron, mięso, makaron. Ja wymieszałam wszystko razem, dołożyłam wszystkie zioła i garść sera. Znowu dobrze przemieszałam. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Z wierzchu posypujemy serem.

Zapiekamy przez 30 minut w temp. 200°C do rozpuszczenia sera. U mnie jakieś 15-20 minut.

Smacznego :)

Zielnik Kuchenny 2011 Cukinia 2011 Paprykujemy 2

czwartek, 04 sierpnia 2011
Szybkie gołąbki

Macie ochotę na gołąbki a nie chce się Wam stać przy garach i robić. Mam świetne rozwiązanie. Smakują jak normalne a ile mniej pracy :)

 

szybkie gołąbki

Składniki : 

  • średnia główka kapusty
  • 2 torebki ryżu
  • jajko
  • bułka tarta
  • 300 g mięsa mielonego
  • koncentrat pomidorowy
  • około 150 g margaryny + do końcowego smażenia
  • sól, pieprz

Margarynę roztapiamy w rondelku. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do rądla. Podsmażamy do miękkości pamiętając o częstym mieszaniu. 

W tym samym czasie wstawiamy ryż, gotujemy na sypko. Mielone wrzucamy na patelnię z tłuszczem, przyprawiamy solą, pieprzem. Smażymy. 

Podsmażoną ostudzoną kapustę, ryż, mięso, jajko wrzucamy do miski chwilę wyrabiamy. Dodajemy koncentrat, ilośc zależy od naszych upodobań jak również od firmy jaką używamy. Całość jeszcze doprawiamy solą i pieprzem. 

Z masy lepimy gołąbki ( tak jak mielone ), wielkość zależy od nas. Obtaczamy w bułce tartej, smażymy chwilę na rozgrzanej margarynie, do złotego koloru.

Smacznego:)

środa, 15 czerwca 2011
Mielone z fetą

Raczej nie przepadamy w domu za mielonymi ale mam parę naprawdę dobrych i godnych polecenia przepisów. Jednym z nich jest ten. Kotleciki dietetyczne, bardzo smaczne, szybkie do zrobienia i z miłą niespodzianką w środku. A jak rewelacyjnie pachnie w kuchni kiedy się pieką. Pycha :) Przepis z programu " Rewoluje na talerzu ".

 

mielone z fetą

Składniki :

  • 200 g mielonego chudego mięsa wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • garść szałwi ( dałam suszone oregano jakąś łyżkę)
  • 1 jajko
  • 200 g fety
  • sól, pieprz ( u mnie dodatkowo przyprawa do mielonego- bardzo lubię ją dodawać )

Szałwię i czosnek drobno siekamy. Fetę kroimy w kostkę. Mięso mieszamy z ziołami, przyprawiamy solą, pieprzem, dokładamy jajo. Wyrabiamy, nie za długo tyle aby składniki się połączyły.

Bierzemy porcję mięsa, układamy w nim kostkę fety i formujemy okrągłe kotleciki. Wielkość zależy od nas. Ja robiłam trochę większe od orzechów włoskich. Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku w temp. 200°C przez 15 minut. Długość pieczenia dostosowujemy do wielkości mielonych. Podajemy z ziemniakami, kuskusem, ryżem, kaszą.

Smacznego :)

środa, 13 kwietnia 2011
Pulpety w sosie pomidorowym wg Nigelli

Nie pozostaje mi nic jak tylko zachwalać. Sos pomidorowy przepyszny, pulpeciki, no cóż przeraźliwie smaczne, delikatne, idealnie doprawione, rozpływają się w ustach. Gorąco polecam :) Przepis Nigella Lawson " Kuchnia. Przepisy z serca domu "

 

pulpety w sosie pomidorowym wg Nigelli

Składniki na sos :

  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki oliwy czosnkowej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 puszki po 400 g pomidorów z puszki + 800 ml ( 2 pełne puszki po pomidorach ) wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej lub 1/2 zwykłej
  • pieprz do smaku

Składniki na pulpety :

  • 500 g mięsa mielonego z indyka ( użyłam wieprzowego )
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki utartego sera Parmezan ( dałam zwykły )
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Seler obieramy z wierzchniej skórki, tak samo cebulę. Wkłądamy do miksera lub za pomocą blendera miksujemy na papkę ( można posiekac ręcznie ale najdrobniej jak się da ). 2 łyżki tej papki odkładamy do miseczki. W garnku rozgrzewamy oliwę, dajemy resztę zmiksowanej cebuli z selerem, tymianek i dusimy na małym ogniu jakieś 10 minut pamiętając o mieszaniu żeby nic sie nie przypaliło. Dokładamy pomidory z puszek i wodę, którą wcześniej wlewamy do puszki i przepłukujemy ją. Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i niech się dusi.

W tym czasie przygotowujemy pulpety. Wszystkie składniki na pulpety, plus odłożone 2 łyżki zmiksowanej cebuli z selerem wkładamy do miski. Mieszamy do połączenia składników ale nie za długo ( pulpety wtedy mogą zrobić się ciężkie ). Formujemy pulpeciki. Kiedy uformujemy już całe mięso delikatnie wkładamy pulpety do sosu. Dusimy około 30 minut aż będą ugotowane. Podajemy z ryżem, kaszą, ziemniakami.

Smacznego :)

poniedziałek, 21 marca 2011
Szwedzkie pulpeciki

Ostatnio Gosia w Moich Ekspresjach Kulinarnych kusiła mnie sosem koperkowym. W jednym z ostatnich wpisów na swoim blogu podała bardzo smaczną propozycję obiadu : szwedzkie pulpeciki właśnie w sosie koperkowym. Samo danie bardzo pyszne, delikatne, sosik - palce lizać :) Gorąco polecam :)

 

szwedzkie pulpeciki

Składniki :

  • 40 dag mięsa wołowo - wieprzowego
  • 1/2 startej na tarce o drobnych oczkach cebuli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka musztardy
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 mała czerstwa bułka lub ugotowany nieduży ziemniak
  • około 1/ 2 szklanki mleka ( dałam mniej tyle, żeby byłka nasiąkła )
  • sól, pieprz

Bułkę namaczamy w mleku, pozostawiamy do nasiąknięcia. Resztę składników łączymy razem. Dodajemy odciśniętą bułkę, wyrabiamy mięso na gładką masę. Formujemy niewlekie pulpeciki. Smażymy na średnim ogniu  ( można upiec w piekarnikiu ).

Składniki na sos :

  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 pęczka świerzego posiekanego koperku
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka mąki ( dałam łyżeczkę mąki ziemniaczanej )
  • sól, pieprz

Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Z bulionu odlewamy 1/4 szklanki, resztę wlewamy do cebuli. Doprowadzamy do wrzenia. Śmietanę hartujemy z niewielką ilością gorącego bulionu, wlewamy i mieszamy. Do 1/4 odlanego bulionu dodajemy łyżkę mąki, dobrze mieszamy, żeby nie było żadnych grudek. Dodajemy do całości, mieszamy. Kolejno dokładamy musztardę, koperek, sól, pieprz do smaku.

Pulpeciki polewamy sosem. Mogą być dodatkiem do ziemniaków, ryżu jednak najlepiej smakują same z sosem :)

Smacznego :)

Przepis bierze udział w akcji : Ekspresowo w kuchni

czwartek, 17 lutego 2011
Kotlety mielone z ryżem i żółtym serem

Kolejna odmiana standardowych mielonych z dodatkiem ryżu i żółtego sera, to akurat miałam do wykorzystania. Smaczne, pożywne i już nic nie zalega w lodówce ;)

 

Kotlety mielone z ryżem i żółtym serem

Składniki :

  • około 150 g mięsa mielonego
  • około 200 g ugotowanego ryżu ( ja wykorzystałam ryż, który został mi z obiadu z dnia wcześniejszego )
  • 1 spora garść żółtego sera startego na grubych oczkach
  • 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej + do obtoczenia
  • margaryna lub smalec do smażenia
Wszystkie składniki wkładamy do miski, wyrabiamy masę tak jak na tradycyjne kotlety mielone. Jeśli jest za rzadka dosypujemy bułki tartej. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tertej i smażymy na patelnii ( na smalcu lub margarynie - co kto woli ) na rumiano z obu stron.
Smacznego :)
A oto składniki na potrzeby akcji Franky Tylko ze spiżarni, przepis również dołanczam do akcji : Ekspresowo w kuchni
kotlety mielone z ryżem i żółtym serem

środa, 26 stycznia 2011
Oszukane gołąbki

Uwielbiam gołąbki ale przy robieniu ich jest trochę zachodu słońca a poza tym nie mam takiego dużego garnka żeby je odpowiednio dusić. Dlatego często robię tę wersję by zaspokoić swoje gołąbkowe zachcianki. Smacznie i szybko :)

 

oszukane gołąbki

Składniki : ( dla 3 osób )

 

  • pół główki kapusty
  • 2 torebki ryżu
  • około 150 g mięsa mielonego
  • pół kostki margaryny
  • około 35 g koncentratu pomidorowego ( połowa małej puszeczki )
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
Ryż wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, ważne żeby się nie rozgotował. Kapustę szatkujemy nożem, wielkość kawałków nie ma tu znaczenia, kto jak lubi. Margarynę rozpuszczamy w garnku, wrzucamy kapustę i smażymy ją na złoty kolor ( trzeba pamiętać o częstym mieszaniu żeby się nie przypaliła ). Osobno w rondelku lub na patelni podsmażamy mięso mielone na oleju. Gotowe mięso dokładamy do kapusty. Kiedy kapusta ładnie się usmaży zestawiamy ją z palnika, dokładamy ryż, przecier, staranie mieszamy aby wszystko ładnie się połączyło.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Oczywiście przyprawy jak i sam koncentrat dodajemy w takiej ilości w jakiej nam odpowiada, pamiętając aby najpierw dołożyć koncentrat a dopiero potem przyprawiać solą, pieprzem gdyż sam koncentrat nadaje pikanterii potrawie.
Prawda, ze szybkie :)
Smacznego :)

 

środa, 17 listopada 2010
Mielone z serem

Znudziły się mi już takie zwykłe pospolite mielone dlatego wyruszyłam na poszukiwania  po internecie jakiegoś ciekawego pomysłu na urozmaicenie kotleta. Znalazłam może nie jakoś bardzo urozmaicony jednak zmieniający smak mielonego przepis. Głównym składnikiem jest ser czyli w sam raz dla mojego zajadacza sera. A, że rzadko robię mielone bo oboje jakoś spacjalnie za nim nie przepadamy to te kotleciki bardzo nam posmakowały. Przepis po lekkiej modyfikacji.

 

Mielone z serem

Składniki :

  • 30 dag mięsa mielonego
  • cebula
  • jajko
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego ( ja zapomniałam dać:) )
  • 15 dag sera żółtego
  • vegeta, pieprz
  • czerstwa bułka
  • mleko
  • bułka tarta
  • margaryna lub smalec do smażenia

Cebulkę obieramy, kroimy na drobną kostkęi podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Ser tarkujemy na grubych oczkach,troche odkładamy na wykończenie. Bułkę namaczamy w mleku i odstawiamy aż nasiąknie i zmięknie. Do miski przekłądamy mięso mielone, dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażoną cebulę, vegetę, pieprz, koncentrat, odciśniętą bułkę i ztarkowany ser. Wszystko razem dokładnie wyrabiami rękoma aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Gdy mięso będzie już gotowe formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na dosć głębokim tłuszczu ( tak aby się tłuszcz sięgał połowy kotleta ). Pod koniec smażenia nakładamy troszkę sera ztarkowanego lub niewielki plasterek aby się rozpuścił.

Smacznego :)

12:44, kuchennefascynacje , dania główne
Link Dodaj komentarz »
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne) Odszukaj.com - przepisy kulinarne