sobota, 10 listopada 2018
Pulpety w kremowym sosie ( szybki i tani obiad )

Proponuję dziś szybki i pyszny obiad dla zabieganych. Wystarczy dobra wieprzowa, surowa kiełbasa, niecałe 30 minut i strawa gotowa. Przepis ze strony k-ruoka.fi .

 

Pulpety w kremowym sosie ( szybki i tani obiad )

 

Składniki : 

  • ok 500 g dobrej, surowej wieprzowej kiełbasy 
  • 2 łyżki masła
  • ok 200 g surowej papryki ( nie zawsze dodaje, można pominąć. Na tym zdjęciu akurat nie ma )
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 250 ml śmietanki słodkiej do gotowania ( u mnie 10 % )
  • 400 ml wody
  • 1/2 łyżki musztardy
  • 1/2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do podania 

Masło roztapiamy na patelni. Kiełbasę nacinamy w jednym końcu i wyciskamy niewielkie pulpety prosto na patelnię. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Pulpeciki wyciągamy na talerz, odstawiamy. Na tej samej patelni podsmażamy pociętą w kostkę paprykę i cebulę. Smażymy ok 1 minuty. Jeśli istnieje potrzeba dodajemy więcej masła. Następnie posypujemy 2 łyżkami mąki, mieszamy. Kolejno wlewamy śmietankę, mieszamy. Dodajemy wodę, musztardę, przecier pomidorowy, przyprawy. Mieszamy. Dokładamy wcześniej podsmażone pulpety. Przykrywamy i dusimy pod przykryciem 10-15 minut lub do momentu aż pulpety będą ugotowane.

Smacznego :)

środa, 07 listopada 2018
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem,jajkami w kremowym sosie.

Tak bardzo mi się chciało łososia pod inna odsłoną jakiej do tej pory jeszcze nie próbowałam. Naszukałam się trochę ale w końcu trafiłam na ten przepis. Zapiekanka jest smaczna, bardzo łatwa i szybka jeśli wcześniej ugotujemy ziemniaki i jajka ale myślę, że można spokojnie wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu. Przepis z bloga Gotuję bo lubię.

 

ziemniaczana zapiekanka z łososiem,jajkami w kremowym sosie.

 Składniki :

  • 400 g filetu z łososia bez skóry
  • 5-6 ugotowanych ziemniaków
  • 4 ugotowane na twardo jaja
  • 1 łyżeczka miękkiego masła

Składniki na sos : 

  • 100 ml mleka
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 2 surowe jajka
  • 100 g startego oscypka lub innego sera wędzonego
  • 1 spory pęczek koperku, posiekany
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 szczypty pieprzu

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy pocięte w plastry ziemniaki. Następnie jajka przecinamy na pół ( u mnie w grubsze plastry ) i układamy na ziemniakach wraz z pociętym w kostkę łososiem. 

Wszystkie składniki na sos delikatnie mieszamy. Zalewamy nim składniki wcześniej ułożone w naczyniu żaroodpornym.

Pieczemy w temp. 180°C przez 30-40 minut.

Smacznego :)

ziemniaczana zapiekanka z łososiem,jajkami w kremowym sosie.

piątek, 02 listopada 2018
Tosty zapiekane z nadzieniem serowym w panierce z siemienia i sezamu

Jak już pisałam w poprzednim poście po zrobieniu paluchów serowych zostało mi dość sporo nadzienia. Szkoda było go wyrzucać tym bardziej, że był pyszny. Rozejrzałam się po kuchni co by ewentualnie można było zrobić na szybko bo pora była późna. W oczy rzucił mi się chleb tostowy i pomysł przyszedł sam. Zrobiłam tosty na śniadanie i szczerze przyznam, że rano smakowały dużo lepiej niż wyciągnięte prosto z piekarnika. Pyszne, pachnące świętami, sycące.

 

Tosty zapiekane z nadzieniem serowym w panierce z siemienia i sezamu

 Składniki :

  • 4 kromki chleba tostowego ( użyłam graham ale może by każdy )
  • pozostała masa serowa po bułkach z tego przepisu
  • jajko z mlekiem pozostałe po smarowaniu z bułek również z tego przepisu ( czyli 1 jajko rozbełtane z 1 łyżką mleka )
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki prażonego sezamu

Sezam wraz z siemieniem miksujemy na mąkę w młynku. Przekładamy na talerz.

Na początku jedną stronę chleba zamaczamy w jajku. Nie za długo tyle aby nie wsiorbało całego jajka tylko przykleiła się panierka. Następnie stronę z jajkiem posypujemy lub obtaczamy w zmielonym siemieniu z sezamem. Układamy w naczyniu żaroodpornym panierką do dołu następnie na wierzchu rozsmarowujemy masę serową. Kolejno bierzemy drugą kromkę pieczywa i postępujemy tak samo jak z poprzednią a na koniec układamy na nadzieniu serowym panierką do góry.

Drugą składamy dokładnie w taki sam sposób.

Tosty pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok 20 minut.

Smacznego :)

Tosty zapiekane z nadzieniem serowym w panierce z siemienia i sezamu

23:59, kuchennefascynacje , kolacje,śniadania
Link Komentarze (3) »
środa, 31 października 2018
Paluchy drożdżowe z serem i pomarańczą

Sporo czasu minęło od ostatnich moich słodkich drożdżowych wypieków. Nie za bardzo dysponowałam czasem, żeby zabrać się za cokolwiek ale jak zobaczyłam te paluchy wiedziałam, ze muszę po prostu muszę je zrobić. Moje bułeczki nie wyszły idealne jak na blogu Pani Terseka & friends z, którego pochodzi ten przepis ale wygląd nie jest ważny bo paluchy wyszły istne niebo w gębie. Mięciutkie, pulchne, cudownie pomarańczowe. Od razu w moim domu zapachniało Świętami :) Gorąco polecam !!!

 

paluchy drożdżowe z serem i pomarańczą

 Składniki na ciasto : 

  • 300 g maki pszennej ( użyłam tortowej )
  • 1 opakowanie suszonych drożdży ( 7 g )
  • 30 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego ( użyłam domowego 16 g )
  • 2 żółtka
  • 150 ml letniego mleka 3,2 %
  • 40 g roztopionego masła

W misce mieszamy mąkę, drożdże, cukry. Następnie dodajemy żółtka, mleko i masło. Wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto, które wkładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na ok 1,5 godziny.

Masa serowa : 

  • 300 g mielonego twarogu ( u mnie quark odsączony przez noc na sitku )
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy ( w oryginale cytryna )
  • 1 łyżka soku z pomarańczy ( w oryginale cytryna )
  • 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany ( opcjonalnie, tylko do uzyskania gęstej konsystencji masy, nie spływającej )

Wszystkie składniki na masę miksujemy aż dobrze się połączą. Odstawiamy.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości ok 15 cm. Następnie dzielimy go na pół. Jeden płat smarujemy równomiernie masa serową ( mi zostało dość sporo masy serowej ale wykorzystałam ją do czego innego, przepis pojawi się wkrótce ) na wierzchu układamy drugi płat ciasta. Lekko dociskamy i wygładzamy wierzch a następnie za pomocą ostrego noża, zaczynając od krótszego boku tniemy na paski o szerokości ok 2 cm. Każdy pasek skręcamy a następnie układamy na blasze wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.

Ponad to : 

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Jajko rozbełtać za pomocą widelca z 1 łyżką mleka.

Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Paluchy smarujemy jajkiem z mlekiem po czym wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.

Po wyciągnięciu warto posmarować jeszcze lukrem, który ja zrobiłam z cukru pudru i soku z pomarańczy.

Smacznego :)

niedziela, 28 października 2018
Babka czekoladowo-dyniowa

Przepyszna babka o głębokim czekoladowym smaku, niesamowicie wilgotna, napakowana orzechami. Niebo w gębie jednym zdaniem. Przepis z bloga Bayaderka.

 

Babka czekoladowo-dyniowa

 Składniki : 

  • 220 g dobrej czekolady
  • 170 g masła 
  • 3 jaja
  • 270 g jasnego cukru muscovado
  • 250 ml zimnej wody
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 290 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g tartej dyni albo pulpy dyniowej ( użyłam dyni startej na dużych oczkach tarki )
  • 125 g orzechów pekan, włoskich, rodzynek, suszonych bananów itp. ( użyłam orzechów laskowych )

Masło wraz z czekoladą siekamy w niewielką kostkę. Przekładamy do rondla i na niewielkim ogniu roztapiamy. Ściągamy z ognia, odstawiamy.

Jajka ubijamy mikserem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier nie przerywając miksowania. Dodajemy masę czokoladowo-maślaną. Miksujemy. Następnie do masy wlewamy ciurkiem wodę i ekstrakt cały czas miksując. Ciasto stanie się bardzo rzadkie. Bezpośrednio do masy przesiewamy mąkę  z proszkiem do pieczenia. Łączymy za pomocą miksera tylko do połączenia składników. Dokładamy orzechy lub bakalie, dynię i krótko ponownie miksujemy. 

Masę przelewamy do formy na babkę wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną. 

Pieczemy w temp. 180°C przez ok 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem z dodatkiem rumu.

Smacznego :)

środa, 24 października 2018
Serowa zapiekanka z jabłkami

Zalega Wam ser w lodówce ? Musicie wykorzystać jabłka ? Chcecie zrobić coś szybkiego i prostego na śniadanie, przekąskę ? Ta serowa zapiekanka jest idealna. Słodka, szybka, zawiera mało składników łatwo dostępnych, aromatyczna, puszysta i delikatna pianka. Moja wyszła dość słodka bo dodałam spore łyżki miodu z obawy, że mój ser może okazać się zbyt kwaskowaty ale tak nie było dlatego uważajcie z dodawaniem słodyczy do tej zapiekanki. Przepis z bloga Moje wypieki

 

Serowa zapiekanka z jabłkami

 Składniki :

  • 250 g serka ricotta ( u mnie quark ale wydaje mi się, że można użyć każdego )
  • 100 ml śmietany kremówki 30%( użyłam 10 % )
  • 2 dużej jajka
  • 2-3 łyżki cukru ( zastąpiłam miodem można użyć również syropu z agawy lub innego ulubionego słodu )
  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku ( bez cukru )
  • 1-2 jabłka w zależności od wielkości

Białka oddzielamy od żółtek. Budyń przesiewamy przez sitko.

W jednej misce umieszczamy wszystkie składniki oprócz jabłek i białek. Mieszamy do połączenia za pomocą rózgi kuchennej.

Osobno w drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej partiami, mieszając delikatnie za pomocą łyżki lub szpatułki. 

Naczynie do zapiekania o średnicy ok 23 cm smarujemy masłem. Wylewamy masę serową.

Jabłka obieramy ze skórki i tniemy w półksiężyce. Układamy na wierzchu serowej zapiekanki.

Pieczemy w temp. 190°C przez 20-30 minut. Im mniejsze i głębsze naczynie do zapiekania, pieczemy dłużej.

Po wyjęciu z piekarnika wierzch oprószamy cynamonem. Podajemy na ciepło lub zimno.

Smacznego :)

 

 Serowa zapiekanka z jabłkami

sobota, 20 października 2018
Ciasto górnicze z jabłkami

Ciasto górnicze to coś pomiędzy murzynkiem a piernikiem. Miękkie, puszyste, aromatyczne z dodatkiem jabłek, których miałam niewiele więc mój wierzch zdobią jedynie cienkie półplasterki. Przepis z bloga R`n`G Kitchen .

 

Ciasto górnicze z jabłkami

Składniki : 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła w temp. pokojowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki dowolnego dżemu
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • jabłka ( w oryginale 2-3 sztuki ) - można pominąć

Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem. 

Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier, dżem, masło. Miksujemy na jednolitą masę. Jeśli podczas ucierania masa będzie wyglądać na zważoną nie przejmować się tylko działać dalej.

Nie przerywając ucierania porcjami dodajemy mąkę naprzemiennie z mlekiem. Na koniec dosypujemy kakao, mieszamy.

Ciasto przelewamy do formy 25x25 cm wcześnie wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy obrane jabłka pokrojone w ćwiartki i ponacinane z wierzchu lub pocięte w półplastry. 

Pieczemy w temp. 180ºC przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)

 

 

 Ciasto górnicze z jabłkami

00:00, kuchennefascynacje , ciasta
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 15 października 2018
Mini szarlotki

Kiedy zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że muszę go jak najszybciej przetestować. Idealnie nadające się na śniadanie, do pracy, szkoły czy po prostu na słodką przekąskę. Grube plastry jabłka owinięte pasami ciasta francuskiego, okraszone cukrem z cynamonem. Pycha, pycha i jeszcze raz pycha !!! Przepis z bloga Moje Wypieki.

 

Mini szarlotki

Składniki : 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego na maśle ( ok. 320 g )
  • 2 duże jabłka odmiany szarlotkowej ( użyłam tego co akurat było w sklepie )
  • 30 g roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki cynamonu

Jeśli podsiadacie mrożone ciasto francuskie to najlepiej na noc pozostawić je w lodówce. Jeśli nie ciasto od razu wyciągnijcie na blat i potnijcie w paski o szerokości 2 cm.

Jabłka obieramy ze skórki ( można pozostawić ale polecam odciąć ). Tniemy na 4 grube plastry. Każdy plaster owijamy najpierw 2 pasami ciasta odpowiednio przycinając je do wielkości jabłka a następnie na krzyż owinąć dwoma kolejnymi paskami ciasta francuskiego tak aby utworzyła się kratka.

Nasze mini szarlotki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy masłem i posypujemy cukrem wcześniej wymieszanym z cynamonem.

Pieczemy w temp. 200ºC przez ok 25 minut lub do momentu aż będą rumiane. W przepisie jest podane  aby je piec w temp. 210°C z termoobiegiem przez ok 25 minut. W moim piekarniku bez termoobiegu po tym czasie spaliły by się dlatego obniżyłam temp. i wyszły idealne.

Smacznego :)

Mini szarlotki

Mini szarlotki

piątek, 12 października 2018
Zapiekanka bolońska

Ciekawa, bardzo smaczna zapiekanka, która starczy na obiad na 2 dni dla 3 - osobowej rodziny. No chyba, że tak Wam posmakuje, że wsuniecie ją od razu ;) . Przepis z bloga Zjem to .

 

Zapiekanka bolońska

 Składniki na sos pomidorowy : 

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 niewielka cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
  • garść świeżej bazylii ( użyłam 1 łyżeczki suszonej )
  • garść świeżego oregano ( użyłam 1 łyżeczki suszonego )
  • sól
  • szczypta cukru

W rondlu rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy pociętą w kostkę cebulę a pod koniec smażenia dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładamy mieloną wołowinę, smażymy ok 10 minut. Następnie dokładamy passatę pomidorową i dusimy 30 minut aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodajemy zioła, cukier oraz doprawiamy solą.

Składniki na sos serowy : 

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka startego żółtego sera
  • sól pieprz ( w oryginale biały pieprz, ja użyłam czarnego )
  • gałka muszkatołowa do smaku

Masło roztapiamy w rondelku. Wsypujemy mąkę, mieszając podsmażamy 1 minutę. Stopniowo dolewamy mleka cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Powinniśmy otrzymać niezbyt gęsty sos. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zestawić z ognia, wsypać stary ser. Wymieszać do rozpuszczenia sera.

Ponad to : 

  • 500 g suchego makaronu penne
  • 1 szklanka startego żółtego sera

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Suchy makaron wymieszać z sosem serowym, przełożyć do naczynia. Na wierzchu równomiernie rozłożyć sos boloński a całość posypać startym żółtym serem.

Zapiekankę pieczemy w temp. 180°C przez 30 minut. Po tym czasie pozostawiamy zapiekankę jeszcze na 10 minut w piekarniku.

Smacznego :)

środa, 10 października 2018
Fit ciasto dyniowe ( Ciasto Anny Lewandowskiej )

Miałam mieszane uczucia co do tego ciasta gdyż podczas pieczenia dość mocno się zapadł środek, masa wcześniej była bardzo rzadka a i w ostatniej przerzuciłam je do mniejszej blaszki bo stwierdziłam, że w poprzedniej wyjdzie cienkie jak naleśnik. Po wyjęciu na drugi dzień z piekarnika podejrzanie lekkie ale kiedy odkroiłam kawałek okazało się niezwykle puszyste, bez zakalca ( widocznie to zapadnięcie to taki urok tego ciasta ), pięknie pachnące, aromatyczne, bardzo mokre jak na tego typu wypiek a do tego przepyszne. Istna kwintesencja ciasta jesiennego, ciasta dyniowego. Koniecznie wypróbujcie. Przepis Anny Lewandowskiej

 

Fit ciasto dyniowe ( ciasto Anny Lewandowskiej )

 Składniki : 

  • 1 szklanka puree z dyni
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 szklanka mielonych migdałów (na mąkę)
  • 1/3 szklanki cukru kokosowego lub innego zdrowego słodu jak miód czy syrop z agawy, klonowy ( u mnie miód )
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju kokosowego ( zastąpiłam olejem rzepakowym )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego ( u mnie zwykły proszek do pieczenia)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo miód lub inny słód, którego chcemy użyć. Następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Ja robiłam to za pomocą szpatułki dodając wszystkie składniki z osobna i delikatnie mieszając.

Masę przelewamy do keksówki o wymiarach 13x12 cm lub jak u Anny 8x8 wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.

Pieczemy w temp. 190°C ( z termoobiegiem 180°C ) przez 30 minut (u mnie ok 40 minut ). Ciasto pozostawiamy w zamkniętym piekarniku do wystygnięcia.

Smacznego :)

00:00, kuchennefascynacje , ciasta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 08 października 2018
Caldo verde ( portugalska zupa )

Zupa jak przystało na tę porę roku rozgrzewająca, sycąca, smaczna, szybka w przygotowaniu. Przepis z bloga Gotuję bo lubię .

 

Caldo verde ( portugalska zupa )

 Składniki : 

  • 2 l bulionu warzywnego
  • 150 g dobrej jakości chorizo ( użyłam 150 g kiełbasy myśliwskiej i 150 g innej dobrej jakości kiełbasy )
  • 100-120 g jarmużu ( pozbawionego grubszych łodyg )
  • 4 większe ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ( pominęłam )
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 szczypty pikantnej papryki w proszku
  • 2 szczypty cukru
  • sól, pieprz 

Oliwę rozgrzewamy w rondlu. Wrzucamy pociętą w półplastry kiełbasę,podsmażamy do momentu aż się zrumieni. Następnie dodajemy pociętą w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Smażymy całość jeszcze ok 2-3 minut.

Kolejno dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażamy 2 minuty. Zalewamy całość bulionem, gotujemy 10 minut.

Kiedy ziemniaki będą ugotowane odławiamy ich pól szklanki. Dodajemy kilka łyżek wywaru z zupy i miksujemy na purre. Ostawiamy. W tym czasie do zupy dokładamy posiekany jarmuż, gotujemy. Po 10 minutach dodajemy pomidory, paprykę, cukier oraz zmiksowane wcześniej purre z ziemniaków. Gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Jeśli zupa okaże się zbyt gęsta dolewamy wrzątku.

Smacznego :)

 Caldo verde ( portugalska zupa )

czwartek, 04 października 2018
Kurczak w kremowym sosie koperkowym

Pyszne, syte i szybkie danie. Gorąco polecam !!! Przepis z bloga Kwestia smaku . 

 

Kurczak w kremowym sosie koperkowym

 Składniki :

  • 600 g filetu z kurczaka
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach
  • 1/2 pora ( tylko biała część )pocięty w kostkę lub półplaterki
  • 150 ml bulionu drobiowego ( użyłam wody )
  • 150 ml śmietanki 30% ( u mnie 15 % )
  • pęczek koperku
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz

Fileta myjemy, osuszamy. Tniemy na mniejsze kawałki, grubsze części rozbijamy tłuczkiem na ok 1 cm filety. Ja użyłam już gotowych pociętych, nie rozbijałam tłuczkiem.

Filety przyprawić solą i pieprzem. Obtoczyć delikatnie w mące i podsmażyć na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony. Filety odkładamy na talerz.

Na tej samej patelni podsmażamy marchew i pora przez ok 2 minuty. Następnie dokładamy masło i smażymy jeszcze chwilę.

Wlewamy bulion. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kurkumę, mieszamy. Przykrywamy i gotujemy ok 3 minuty. Następnie dokładamy wcześniej podsmażonego kurczaka, ponownie gotujemy tym razem bez przykrycia 2 minuty. Dolewamy śmietankę, dodajemy posiekany koperek, mieszamy zagotowujemy. Trzymamy na ogniu jeszcze chwilę lub do momentu aż kurczak będzie dobry. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dolać więcej wody lub bulionu. W razie potrzeby doprawić.

Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 108
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne) Odszukaj.com - przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl