wtorek, 27 września 2016
Racuchy z jabłkami na maślance

Racuchy z jabłkami są dla taką kwintesencją jesieni. Zawsze ale to absolutnie zawsze jesienią zajadamy się takimi placuszkami. Pychota !!!! Nie ma więcej co dodawać :) Przepis z bloga Ale meksyk  .

 

Racuchy z jabłkami na maślance

 Składniki : 

  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka maślanki ( w oryginale kefir )
  • 2 szklanki przesianej mąki pszennej
  • jabłka
  • olej do smażenia

Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne kroimy w plastry lub kostkę, odstawiamy.

Z resztę składników umieszczamy w  misce, miksujemy na gładką masę. Jeśli jabłka pokroiliśmy w kostkę można je teraz dodać do masy i wymieszać. Na rozgrzaną patelnię  z olejem nakładamy po łyżce ciasta. Jeśli jabłka pokroiliśmy w krążki należy teraz ułożyć po jednym krążku na każdym kleksie ciasta i delikatnie je wcisnąć do środka. Racuszki smażymy na niewielkim ogniu z obu stron na złoty kolor. 

* Do jabłek dodajcie mielony cynamon a racuszki będą jeszcze smaczniejsze :)

Smacznego :)

Racuchy z jabłkami na maślance

Racuchy z jabłkami na maślance

niedziela, 25 września 2016
Sałatka na zimę

Idealna do jesienno-zimowych obiadów sałatka wielowarzywna. Sprawdzi się również jako dodatek do domowych hod-dogów czy hamburgerów. Nie jest przesadnie " octowa ". Przepis z bloga Gotuję bo lubię .

 

Sałatka na zimę

 Składniki  :

  • 4 kg ogórków
  • 1 kg młodej cukinii 
  • 700 g cebuli
  • 700 g czerwonej papryki
  • 700 g marchewki
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka octu
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 pełna szklanka cukru
  • 3 łyżki soli
  • 3 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego ( ok 12 kulek )
  • płaska łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka gorczycy

Cukinię, cebulę, ogórki kroimy w półplasterki, paprykę w paski a marchew ścieramy na dużych oczkach tarki.

Warzywa mieszamy razem, dodajemy przeciśnięty czosnek, ponownie mieszamy. 

Wodę, ocet, olej, cukier, przecier pomidorowy, wszystkie przyprawy łączymy w jednym garnku. Stawiamy na gaz i zagotowujemy. Zestawiamy z ognia. Lekko przestudzoną zalewą zalewamy warzywa, mieszamy, odstawiamy na godzinę.

Warzywa z zalewą przekładamy do wcześniej wysterylizowanych słoików. Zakręcamy. Pasteryzujemy 25 minut.

Smacznego :)

piątek, 23 września 2016
Biała kiełbasa pieczona w sosie sojowym

Jak niektórzy wiedzą nie przepadam za białą kiełbasą. Musi być dobrze przyrządzona, żebym zjadła ja ze smakiem i nie stawała mi w gardle. I ta kiełbasa taka jest. Pyszna, mięciutka, aromatyczna, dobrze doprawiona. W oryginale pieczona bez marynaty, ja ją piekę w marynacie dzięki czemu jest soczysta. Zagościła na stale w menu moich obiadów a to chyba najlepsza rekomendacja. Przepis z bloga Stare gary .

 

Biała kiełbasa pieczona w sosie sojowym

 Składniki : 

  • 1 kg białej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy ( zawsze dodaję olej rzepakowy )
  • 1/3 - 1/4 szklanki sosu sojowego 
  • pieprz

Cebule posiekać w kostkę lub piórka, czosnek rozgnieść. W misce wymieszać razem czosnek, cebulę, sos sojowy, oliwę, doprawić pieprzem. Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach następnie zalać marynatą, dobrze w niej obtoczyć. Odstawić na noc do lodówki. Czasami nie mam tyle czasu i piekę od razu.

Drugiego dnia kiełbasę przekładamy do żaroodpornego naczynia. Można ją piec z marynatą jak i bez niej. Pieczemy w temp. 170°C przez 1,5 godziny. 

* Do marynaty można dodać niewielką ilość magii, będzie smakować równie wybornie.

Smacznego :)

środa, 21 września 2016
Szarlotka Ewy Wachowicz

Banalnie prosta, szybka i pyszna szarlotka. Spróbujcie a nie pożałujecie :) Przepis Ewy Wachowicz ale ja zaczerpnęłam go z bloga kulinarne.info  .

 

Szarlotka Ewy Wachowicz

 Składniki : 

  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 3 żółtka 
  • 2 łyżki cukru
  • 700 g jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka bułki tartej

Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki, posypujemy cynamonem, mieszamy. Odstawiamy. 

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. 

Masło mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia.

Do utartych żółtek dodajemy śmietanę i mąkę z masłem. Mieszamy, szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy nim formę 20 cm x 20 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy jabłka i na wierzchu układamy rozwałkowaną drugą część ciasta. Ja zamiast wałkować poukładałam kawałki ciasta na wierzchu jak autorka bloga kulinarne.info. Ciasto pieczemy w temp. 180°C przez ok 40 minut.

* W oryginalnym przepisie Pani Ewy znajdują się również rodzynki. Z racji, że za nimi nie przepadam pominęłam ich dodatek. 

Smacznego :)

poniedziałek, 19 września 2016
Aromatyczny ryż z piekarnika

Wywodzący się z kuchni Meksykańskiej pyszny, aromatyczny ryż, którego przygotowanie ogranicza się do pocięcia cebuli i wymieszaniu pozostałych składników. Resztę wykonuje za nas piekarnik a my w tym czasie możemy przygotować surówkę, sałatkę, mięsiwo, kotlety wegetariańskie, wegańskie... świetnie również będzie smakował sam w sobie. Przepis z africanbites.com .

 

Aromatyczny ryż z piekarnika

 Składniki : 

  • 1 średnia posiekana cebuli
  • 320 g sosu pomidorowego ( użyłam passaty pomidorowej )
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub innego 
  • 3 szklanki ryżu
  • 2 łyżeczki sproszkowanego bulionu np. takiego z kostki ( pominęłam, dałam więcej niżej wymienionych przypraw )
  • 2 łyżeczki soli lub do smaku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka czosnku mielonego
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka, warzywnego lub wody
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżeczki kminku
  • 3/4 łyżeczki mielonego chilli lub 1 łyżeczka mielonego pieprzu jalapeño ( jeśli dzieci będą jadły pominąć ten składnik. Ja pominęłam )

Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. 

W dużym naczyniu do zapiekania mieszamy wszystkie wyżej wymienione składniki. Całość przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę. 

Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 5 minut. Następnie ostrożnie ściągamy folię. Ryż przemieszać widelcem.

* Z podanej porcji wychodzi pokaźna ilość. Ja robiłam z połowy i wystarczyło mi na 2 dni na obiad dla 2 dorosłych i 1 dziecka. Serwowałam ryż jako dodatek do mięsiwa :)

Smacznego :)

Aromatyczny ryż z piekarnika

08:44, kuchennefascynacje , dania główne
Link Komentarze (2) »
środa, 14 września 2016
Synyksy

Placuszki a raczej smażony ser czy serowe racuszki proste, smaczne i dość szybkie w przygotowaniu. Przepis z bloga zjem to. 

 

Synyksy

 Składniki : 

  • 500 g miękkiego twarogu ( użyłam kremowego quark-a, formowanie było bardziej mozolne ale wyszły bardzo dobre )
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki
  • mały cukier waniliowy
  • masło i olej do smażenia

Ser, cukry i jajka dobrze ze sobą łączymy. Kiedy cukier rozpuści się dodajemy połowę mąki. Mieszamy. Z masy serowej mokrymi rękoma lepimy kulki, lekko je spłaszczamy. Obtaczamy w pozostałej mące i smażymy na złoty kolor na maśle z olejem. 

smacznego :)

Synyksy

Synyksy

Tagi: quark
06:07, kuchennefascynacje , placuszki,naleśniki,gofry
Link Komentarze (2) »
piątek, 09 września 2016
Czekoladowa tarta z gruszkami Marthy Stewart ( bezglutenowa )

Konsystencją przypominająca brownie, mocno czekoladowa, słodka z lekko wyczuwalnymi kawałkami migdałów. Bardzo smaczna. Przepis z julesfood.

 

Czekoladowa tarta z gruszkami Marthy Stewart

 Składniki : 

  • 8 łyżek masła o temp. pokojowej
  • 1 szklanka blanszowanych migdałów ( lub 2 szklanki mielonych )
  • 3/4 szklanki cukru ( można dać nieco mniej )
  • 3 duże jaja
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego ( opcjonalnie, pominęłam )
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 gruszki
  • sok z 1/2 cytryny

Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne, tniemy w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały, odstawiamy.

Migdały razem z cukrem wkładamy do malaksera i miksujemy na pył. Ja wcześniej migdały zmieliłam w maszynce do orzechów. Dodajemy masło, jajka, kakao, ekstrakt i sól. Mieszamy aż składniki dobrze się połączą. 

Masę wykładamy do formy na tartę o średnicy 23 cm wcześniej dobrze wysmarowanej masłem. Równamy wierzch i układamy gruszki, starając się ich nie dociskać do ciasta. Pieczemy w temp. 175°C przez 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Kiedy ciasto ostygnie można podgrzać łyżkę dżemu w mikrofali i za pomocą pędzelka posmarować wierzch ciasta aby owoce ładnie się świeciły.

Smacznego :)

środa, 07 września 2016
Zupa a`la pizza

Była już cheesburgerowa to teraz przyszedł czas na zupę o smaku pizzy. Bardzo smaczna, rozgrzewająca, syta jak to w ostatnich czasach u mnie bywa. Do zupy można dodać swoje ulubione dodatki jakie zazwyczaj dodajecie do pizzy a zobaczycie,że nawet dzieciaczki będą ją chętnie pałaszować. Inspirowałam się tym przepisem. 

 

Zupa a`la  pizza

 Składniki : 

  • 350 g mięsa mielonego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/2 szklanki posiekanych korniszonów
  • 4 niewielkie pomidory
  • 5 szklanek wody lub bulionu warzywnego
  • 2/3 szklanki posiekanej wędliny, gotowanej szynki, kiełbasy lub co tam macie w lodówce
  • 1 mozzarella starta na tarce
  • 2 szklanki startego sera gouda
  • 1 czubata łyżeczka suszonego oregano
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia

Mięso mielone smażymy na 1 łyżce oleju do momentu aż straci swoja surowość. Odlewamy nadmiar tłuszczu.

Cebulę i seler siekamy, pomidory dzielimy na ćwiartki i od strony miąższu ścieramy na tarce, skórkę wyrzucamy.  Warzywa przekładamy do mięsa. Dodajemy również koncentrat pomidorowy, korniszony, wodę, oregano, sól, pieprz. Całość doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 30-40 minut. Pod koniec gotowania dodajemy wędlinę i sery. Trzymamy na niewielkim ogniu do momentu aż sery się rozpuszczą. Doprawiamy do smaku.

Podajemy z pieczywem lub grzankami.

Smacznego :)

poniedziałek, 05 września 2016
Zupa cheesburgerowa

Ponownie przychodzę do Was z bardzo fajną trochę męską zupą, treściwą i rozgrzewającą. Trochę zmieniłam pod koniec metodykę przygotowania kierując się wskazówkami i wcześniejszymi metodykami przygotowywania tego typu zup. Przepis z therecipecritic.com .

 

Zupa cheesburgerowa

 Składniki : 

  • ok 450 g mielonej wołowiny
  • 3/4 szklanki posiekanej cebuli
  • 3/4 szklanki posiekanej lub startej marchewki
  • 3/4 szklanki posiekanego selera naciowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki ( można zastąpić świeżą )
  • 4 łyżki masła
  • 3 szklanki rosołu, bulionu warzywnego lub wody
  • 4 szklanki pociętych w kostkę ziemniaków
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 szklanki startego na grubych oczkach sera cheddar, gouda, lub red lancaster ( ostatnio do zup dodaję goudę i też świetnie się sprawdza )
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany ( użyłam płynnej 10 % )

Mięso mielone podsmażamy w rondlu aż straci swoją surowość. Odcedzamy z nadmiaru tłuszczu na sicie, odstawiamy.

W tym samym rondlu roztapiamy łyżkę masła. Dodajemy cebulę, seler, marchew, bazylię, pietruszkę, podsmażamy aż staną się al`dente. Następnie dodajemy bulion, ziemniaki i wcześniej podsmażone mięso, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 10-12 minut lub do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

W niewielkim garnku roztapiamy resztę masła. Dodajemy mąkę i smażymy cały czas mieszając 3-4 minuty. Dolewamy mleko cały czas mieszając i gotujemy kolejne 2 minuty aż całość zgęstnieje. Dodajemy do zupy, mieszamy. 

Na koniec dodajemy ser, śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy do momentu aż ser się rozpuści. 

Smacznego :)

piątek, 02 września 2016
Placki dyniowe

Jedne z pyszniejszych placuszków. Puszyste, mięciutkie, biszkoptowe, dyniowe. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Przepis z bloga Kwestia smaku .

 

Placki dyniowe

 Składniki : 

  • 200 g puree z upieczonej dyni
  • 50 g jogurtu naturalnego ( opcjonalnie, pominęłam )
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • 2-3  łyżki cukru
  • 1 i 13 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Puree wymieszać z jogurtem ( jeśli puree jest dość wodniste nie należy dodawać jogurtu. Ja nie miałam wodnistego i jogurtu też nie dodawałam ). Kolejno dodać jajka z olejem, wymieszać. Następnie dodajemy cukier i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Całość miksujemy lub mieszamy łyżką do momentu aż masa będzie gładka i jednolita.

Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni lekko posmarowanej olejem. Smażymy na niewielkim ogniu z obu stron na złoty kolor. 

Smacznego :)

Placki dyniowe

środa, 31 sierpnia 2016
Śliwkowe ciasto cynamonowo-śmietanowe

Pyszne babcine ciasto z dużą ilością śliwek, cynamonu i warstwą zapieczonej śmietany. Przepis z dwutygodnika " Tina " 

 

Śliwkowe ciasto cynamonowo-śmietanowe

Składniki : ( robiłam z połowy porcji, przepis podaję na dużą blachę )

  • 600 g mąki
  • 300 g miękkiego masła lub margaryny
  • 300 g cukru
  • 3 jaja
  • 1 torebka cukru waniliowego lub 16 g domowego cukru waniliowego
  • 1 torebka proszku do pieczenia ( 30 g )
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli

Nadzienie i polewa : 

  • 2 kg śliwek
  • 500 g gęstej kwaśnej śmietany ( u mnie 12 % )
  • 6 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu

Śliwki przecinamy na pół, wyciągamy pestki, odstawiamy.

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania wbijamy po jednym jajku, dodajemy sól i cynamon. 

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do utartej masy. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto przekładamy na dużą blachę piekarnikową ( tą głębszą czarną w, którą jest wyposażony każdy piekarnik ). Na wierzchu układamy śliwki skórką do dołu.

Osobno wymieszać 3 łyżki cukru i łyżeczkę cynamonu. Posypać śliwki po górze.

Ciasto pieczemy w 200°C przez 15-20 minut.

Polewa : 

W międzyczasie kiedy ciasto się piecze miksujemy jajka z pozostałymi 3 łyżkami cukru i 1 łyżeczką cynamonu. 

 Dodajemy śmietanę, mieszamy. 

Po 20 minutach pieczenia ostrożnie otwieramy piekarnik, lekko wysuwamy ciasto i za pomocą chochelki wylewamy polewę śmietanową na wierzch ciasta. Kiedy wierzch będzie równo pokryty, wysuwamy z powrotem ciasto i pieczemy jeszcze 30 minut.

Smacznego :)

Śliwkowe ciasto cynamonowo-śmietanowe

 Śliwkowe ciasto cynamonowo-śmietanowe


08:15, kuchennefascynacje , ciasta
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 29 sierpnia 2016
Ryba po węgiersku

Fajna i smaczna propozycja na rybę skąpaną w sosie pieczarkowo - śmietanowo - paprykowym. Można zrobić na ostro ale nie jest to konieczne bo w delikatniejszej wersji też smakuje wybornie. W oryginale pstrąg u mnie sieja. Przepis wycięty ze starej gazety, niestety nie ma tu nazwy. 

 

Ryba po węgiersku

 Składniki : 

  • 4 filety białej ryby
  • 150 g pieczarek 
  • 1 mała cebula
  • 1 szklanka śmietany ( użyłam 12 % )
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki ( lub mniej )
  • cytryna
  • sól
  • masło lub margaryna do smażenia

Cebulą drobno siekamy podsmażamy na tłuszczu aż się zeszkli. Pieczarki kroimy w grubsze talarki dodajemy do cebuli wraz z papryką. Dusimy 15 minut.

Rybę opłukać, osuszyć, posolić i skropić sokiem z cytryny. Odstawić.

Śmietanę wymieszać z mąką tak aby nie było grudek. Dodać do pieczarek. Wymieszać. Rybę przełożyć do rondelka lub na głębszą patelnię ( ja wszystko robiłam w jednym garnku. Przełożyłam rybę do sosu.  ) i zalać wcześniej przygotowanym sosem. Dusimy na niewielkim ogniu 20 minut. Pamiętajcie aby co jakiś czas delikatnie przemieszać, żeby sos się nie przypalił.

Smacznego :)

07:17, kuchennefascynacje , rybka
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 91
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne) Odszukaj.com - przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl