sobota, 25 lutego 2017
Gofry twarogowe

 W 100 % zgadzam się z Beatą autorką bloga z, którego pochodzi ten przepis. Te gofry są jednymi z najsmaczniejszych jakie do tej pory jadłam :) Przepis z bloga Wypieki Beaty

 

Gofry twarogowe

 Składniki  :

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 125 g twarożku ( u mnie quark )
  • 2 jaja
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju

Białka oddzielamy od żółtek.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą, dosypujemy cukier.

W drugiej misce mieszamy twarożek z żółtkami. Miksując dodajemy partiami mąkę naprzemiennie z mlekiem, na końcu dodajemy olej. Miksujemy aż całość będzie gładka. 

Osobno białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do ciasta partiami delikatnie mieszając łyżką. 

Ciasto wylewamy partiami na rozgrzaną gofrownicę smażąc gofry według zaleceń producenta.

Smacznego :) 

środa, 22 lutego 2017
Pieczony biały ser

Genialne urozmaicenie smaku sera na chleb, do sałatek lub innych potraw jakie tylko przyjdą nam do głowy. Przepis z bloga Dorodne pomidory .

 

Pieczony biały ser

 Składniki  :

  • kostka sera białego ( u mnie feta )
  • ulubione przyprawy majeranek, tymianek, oregano, bazylia, papryka itp. co kto lubi
  • olej

Ser należy posmarować olejem a następnie natrzeć solą i ulubionymi przyprawami ( w przypadku fety, która jest już słona sól z oczywistego faktu pomijamy ). Ser zawijamy z powrotem w papierek i wkładamy do foliowej torebki lub umieszczamy w naczyniu i odstawiamy do lodówki na noc. 

Drugiego dnia ser przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy w temp. 200ºC przez 45-60 minut w zależności jak bardzo chcecie go przyrumienić. Ja piekłam do momentu aż ser zaczynał mi się rozpływać.

Smacznego :)

00:00, kuchennefascynacje , domowego wyrobu
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 20 lutego 2017
Fasolka szparagowa w sosie oregano

Ciekawa i smaczna odmiana dla tradycyjnej fasolki w bułce tartej. Choć tej nie podsmażamy to całość smakuje naprawdę dobrze a czosnek nadaje małej pikanterii. Przepis Magdalena Cielenga-Wiaterek z książki " Zielenina na talerzu ".

 

Fasolka szparagowa w sosie oregano

 Składniki : 

  • 400 g fasoli szparagowej

Składniki na sos : 

  • 4 suszone pomidory w oliwie
  • 4 łyżki oliwy spod pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki posiekanego świeżego oregano ( użyłam 2 łyżek suszonego )
  • 1/2 łyżeczki soli

Fasolkę gotujemy na parze aż będzie miękka ale nie rozpadająca się. Ja ugotowałam fasolkę w osolonej wodzie.

W czasie gotowania się fasolki przygotowujemy sos. Wszystkie składniki sosu miksujemy w malakserze. Sos nie powinien być gładki a mieć ziarnistą konsystencję. 

Ugotowaną fasolkę polewamy sosem, mieszamy.

* Jeśli zdecydujecie się ugotować fasolkę w osolonej wodzie uważajcie na dodatek soli do sosu. Lepiej dodać na końcu jeśli okaże się, że fasolka nie jest wystarczająco przyprawiona dla nas.

Smacznego :)

sobota, 18 lutego 2017
Pudding z masłem orzechowym, kakao i nasionami chia

Bardzo fajna i smaczna propozycja na przekąskę, deser czy śniadanie. Zakochałam się w warstwie orzechowej, natomiast kakaowa jak dla mnie mogłaby być bardziej słodka. Przepis z emilieeats.com  .

 

Pudding z masłem orzechowymi, kakao i nasionami chia

 Składniki : 

  • 8 łyżek nasion chia
  • 2 szklanki mleka migdałowego ( można zastąpić innym )
  • 1/4 szklanki gorzkiego kakao
  • 2-3 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy ( myślę,że spokojnie można by było zastąpić miodem )
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego ( pominęłam )
  • 1/8 + 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1/8 łyżeczki cynamonu ( opcjonalnie )

W jednej misce umieszczamy : 5 i 1/2 łyżki nasion chia, 1 i 1/2 szklanki mleka, kakao, 1-2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego i 1/4 łyżeczki soli. Wszystkie składniki mieszamy do momentu aż dobrze się połączą.

W drugiej misce umieszczamy : 2 i 1/2 łyżki nasion chia, 2/3 szklanki mleka, masło orzechowe, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 1 łyżkę syropu klonowego, 1/8 łyżeczki soli i cynamon. Również mieszamy do momentu aż składniki się połączą. 

Obydwa naczynia umieszczamy w lodówce na całą noc a minimum na 3 godziny. 

Po tym czasie w niewielkich naczyniach układamy warstwowo pudding zaczynając od kakowej, następnie orzechowa i ponownie kakaowa. Na wierzchu można poukładać ulubione owoce.

Smacznego :)

czwartek, 16 lutego 2017
Pancakes z płynną czekoladą w środku

Świetny pomysł na urozmaicenie pankejek do, których nie potrzebne nam są już żadne dodatki. Proste, smaczne, idealne dla dzieciaków. W oryginale z nutellą ale z wiadomych względów zamieniłam ją na czekoladę. Jeśli macie domową nutellę idealnie się nada. Przepis z recipetineats.com  .

 

Pancakes z płynną czekoladą w środku

 Składniki : ( na ok 10-14 sztuk )

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia ( dodałam płaskie )
  • 4 łyżki cukru ( dałam łyżeczki i było wystarczająco słodkie )
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 szklanka +2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • masło do smażenia
  • ok 100 g ulubionej czekolady

Wcześniej czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Za pomocą łyżeczki nakładamy czekoladę na papier do pieczenia tak aby miały kształt krążków o średnicy około 4 cm. Na każdy krążek powinno wyjść ok 1 i 1/2 łyżeczki czekolady. Wkładamy do zamrażalnika aż stwardnieją.

Suche składniki mieszamy razem : mąkę, proszek, cukier sól. Osobno mieszamy mleko z jajkiem i ekstraktem. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy aż ciasto będzie gładkie i jednolite.

Na chwilę przed smażeniem placuszków wyjmujemy zamrożone krążki czekolady z zamrażalnika.

Za pomocą łyżki nakładamy porcję ciasta na wierzchu, na środku układamy krążek czekolady i zalewamy kolejną porcją ciasta. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Smacznego :)

Pancakes z płynną czekoladą w środku

wtorek, 14 lutego 2017
Klopsiki z łosia

Tak, tak dobrze czytacie klopsiki z łosia. Zostaliśmy obdarowani mięsem mielonym z łosia. Nigdy wcześniej nie przyrządzałam dziczyzny a od męża dostałam tylko wskazówki, żeby wymieszać go z innym mięsem mielonym pół na pół...ale czym je przyprawić, ile gotować, dusić, piec...Smak łosia nie jest mi obcy bo jadłam go niejednokrotnie i jak już raz jedliście to następnym razem rozpoznacie jeśli będzie w składzie dania. Co innego jeść a co innego samemu zrobić więc jak zazwyczaj w takich przypadkach z pomocą przyszedł mi internet. Klopsiki wyszły bardzo smaczne i ten sos... przepyszny. Przepis z kotikokki.net  .

 

Klopsiki z łosia

 Składniki : 

  • 400 g mięsa mielonego z łosia
  • 400 g pół na pół mielonego mięsa wołowo-wieprzowego ( u nas można gotowe kupić w sklepie ale równie dobrze można dodać 200 g mielonej wieprzowiny i 200 g mielonej wołowiny )
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml śmietanki np. 10 % ( słodkiej )
  • 50 ml bułki tartej
  • 2 łyżeczki mielonego białego pieprzu 
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 jajo
  • masło lub olej do smażenia
  • sól

Sos :  ( przepis na sos nieco zmieniłam, pominęłam dodawanie kostki rosołowej i sera pleśniowego )

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 ml śmietanki np. 10 % ( słodkiej )
  • sól, pieprz
  • woda

Mięso doprawiamy solą, mieszamy, odstawiamy. Cebulę tniemy w kostkę, podsmażamy na maśle aż zmięknie. Czosnek siekamy drobno.

Wszystkie składniki na klopsiki mieszamy razem z wcześniej podsmażoną cebulą. Formujemy niewielkie klopsiki. Klopsiki podsmażamy na tłuszczu na złoty kolor ze wszystkich stron. 

Następnie klopsiki posypujemy mąką, mieszamy. Wlewamy wodę ( ilość w zależności jakiej gęstości sos chcemy uzyskać - ja w całości wlałam 2,5 szklanki ale proponuję najpierw wlać 1 szklankę i po dodaniu wszystkich składników dolewać w miarę gęstnienia sosu). Dodajemy śmietankę i przyprawy. Mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem 30 minut. Co jakiś czas zamieszać, żeby się nie przypaliło.

Smacznego :)

niedziela, 12 lutego 2017
Chlebki z patelni

Kuchnia węglowa...mama robiąca pierogi...dzieciaki co chwila zaglądające i czekające czy mamie ciasta zostanie... czasami prosiły...mamo, zostaw trochę ciasta albo...dorób ciasta...cienko wałkowane...rzucone na rozgrzaną kuchnię...pałaszowane jeszcze ciepłe...takie chlebki z pieca. Ci, którzy wiedzą o czym piszę...co wspominam...pamiętają smak ciasta po pierogach pieczonego na kuchni węglowej wiedzą...,że temu z patelni daleko smakiem ale jednak wciąż smaczne...zajadamy z sentymentem. Chlebki z patelni to nic innego jak wykorzystanie ciasta pozostałe po pierogach ale równie dobrze jak macie smaka zróbcie sobie po prostu ciasto pierogowe i smażcie chlebki. Chlebki z tego ciasta, które ja robiłam były jadalne tylko 1 dzień. Drugiego dnia zbyt czerstwe i już nie ten smak.

 

Chlebki z patelni

Składniki : 

  • ciasto pozostałe po pierogach. U mnie to z ostatniego przepisu Anny Olson.

Ciasto wałkujemy dość cienko. Układamy na rozgrzanej, suchej patelni. Najlepiej gdyby była żeliwna ale i na zwykłej wychodzą smaczne. Smażymy z obu stron po kilka minut aż będą na wierzchu pęcherzyki a ciasto się przyrumieni.

Smacznego :)

piątek, 10 lutego 2017
Kotlety pożarskie

Przepyszne kotleciki...cóż mi więcej pisać, najlepiej zrobić i samemu ocenić. Wspomnę tylko, że w przepisie dodaje się pod koniec ubitą pianę z białek ale jak nie mam czasu to od razu wrzucam całe jajka. Nigdy też nie trzymam masy w lodówce przed formowaniem...zawsze wychodzą pyszne. Przepis z bloga Mój dzień .

 

Kotlety pożarskie

 Składniki  :

  • 600 g filetu z kurczaka ( lub gotowego mięsa mielonego drobiowego - ja takiego używam )
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 2 jaja surowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka zielonej cebulki lub szczypiorku ( często dodaję też koperek )
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz

Filet z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa razem z cebulą lub jeśli używamy gotowego mięsa mielonego to można ją wcześniej zmiksować i połączyć z mięsem. Najlepiej cebulę podsmażyć na maśle na złoty kolor. Ja zawsze dodaję podsmażoną cebulę pociętą w drobną kostkę. 

Do mięsa dodajemy jajka starte na tarce od dużych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą, posiekany szczypiorek, cebulkę lub koperek, 2 żółtka ( jak pisałam wcześniej często nie oddzielam białka od żółtka tylko dodaje od razu całe ). Doprawiamy solą i pieprzem. 

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy mięsnej delikatnie mieszając. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na 30 minut. Można pominąć etap czekania i od razu formować i smażyć kotlety.

Z masy mięsnej formujemy zgrabne kotlety, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. 

Smacznego :)

* W oryginalnym przepisie na kotlety pożarskie powinno się mięso drobno posiekać nożem. Więc jeśli nie macie maszynki do mielenia mięsa czy gotowego mielonego drobiowego a w lodówce leżą piersi kurze spokojnie można je przygotować na obiad w tej wersji :) 

00:00, kuchennefascynacje , dania główne
Link Komentarze (1) »
środa, 08 lutego 2017
Sernik z wafelkami Kit Kat

Niezwykle elegancki i efektowny sernik w którym używamy znanych wafelków Kit Kat. Wydawać by się mogło, że całość będzie za słodka ale zapewniam Was - ja, która się szybko zasładzam piszę, że nie jest za słodki. Dla mnie idealny. Przepis z bakersroyale.com .

 

Sernik z wafelkami Kit Kat

 Składniki na spód : 

  • 1 i 1/2 szklanki zmiksowanych na pył krakersów grahamowych 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 8 łyżek masła

Krakersy mieszamy z cukrem. Masło roztapiamy, dodajemy do pokruszonych krakersów. Mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Przesypujemy całość do formy o wymiarach ok 21x21 cm i wylepiamy równomierny spód dociskając dłonią. Wkładamy do piekarnika, pieczemy w temp. 170°C przez 7-10 minut.  Po tym czasie wyciągamy z piekarnika, studzimy.

Masa serowa : 

  • 340 g kremowego sera na serniki
  • 3/4 szklanki + 2 łyżeczki ciemnego gorzkiego kakao
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko

Ponad to :

  • ok 6 sztuk wafelków Kit Kat
  • ok 280 g ciemnej czekolady ( u mnie tabliczka 150 g)
  • 8 łyżek masła ( użyłam połowę porcji )
  • ok 110 g białej czekolady
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki 30-36 %

Na wystudzonym spodzie układamy wafelki Kit Kat. Jeden przy drugim.

W misce miksujemy wszystkie składniki na masę serową. Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę wylewamy na wafelki. Sernik wstawiamy do piekarnika i dalej w 175°C pieczemy przez 30-35 minut. Wyciągamy z piekarnika, studzimy.

Kiedy ciasto będzie ostudzone przygotowujemy polewy czekoladowe. W jednej misce umieszczamy ciemną czekoladę z masłem. Stawiamy nad kąpielą wodną i roztapiamy aż składniki połączą się w jednolita, gładką masę. Gotową polewamy wierzch sernika.

W osobnej misce umieszczamy białą czekoladę. W rondelku podgrzewamy kremówkę do momentu aż zacznie wrzeć. Następnie zalewamy nią biła czekoladę. Odstawiamy na 3-4 minuty. Po tym czasie mieszamy aż składniki połączą się w jednolitą, gładką masę. Polewę z białej czekolady nakładamy na czarną tworząc wzorki, esy floresy, efekt marmurka lub inne.

Smacznego :)

 

00:03, kuchennefascynacje , ciasta
Link Komentarze (1) »
wtorek, 07 lutego 2017
Pierogi z cheddarem Anny Olson

W jednym ze swoich programów Anna Olson prezentowała kuchnię swojej babci nieco przez nią zmodyfikowaną. Domniemam, że babcia Anny była Polką bo oprócz pierogów z ziemniakami były pierogi na słodko ze śliwkami, gołąbki i racuchy. Ale wracając do tematu pierogów to tak jak wcześniej pisałam Anna je nieco zmodyfikowała i dodała ser cheddar, poza tym samo nadzienie dzięki dodatkowi masła było bardzo gładkie jak puree. Ciasto na pierogi również inne w przygotowaniu niż to nasze tradycyjne ale równie pyszne, bardzo puszyste i mięciutkie. Całość bardzo smaczna. Przepis Anna Olson z programu " Fresh ". 

 

Pierogi z cheddarem Anny Olson

 Składniki na nadzienie : 

  • 3 szklanki ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1/3 szklanki masła
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka startego na dużych oczkach ostrego sera cheddar

Ziemniaki gotujemy do miękkości. Po odcedzeniu i odparowaniu przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub tłuczemy. Do ciepłych jeszcze dodajemy masło, i gałkę. mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem. Do zimnych już ziemniaków dodajemy ser cheddar. mieszamy. Odstawiamy. 

Farsz można odstawić do lodówki, lepiej będzie się potem formować pierogi.

Ciasto  : ( ciasta wystarczy na podwójną porcję farszu )

  • 5 szklanek mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 jaja
  • 1 szklanka mleka 2% ( u mnie 1,5 % )
  • 3/4 szklanki wody

Mąkę łączymy z solą. W osobnej misce mieszamy mleko, jajka i wodę. Do mokrych składników dodajemy mąkę z solą. Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto ( musiałam dodać więcej mąki bo moje ciasto było zbyt rzadkie i klejące ).

Ciasto odstawiamy w temp. pokojowej pod przykryciem na godzinę. Ciasto można też zrobić wcześniej, schować do lodówki a godzinę przed lepieniem pierogów wyciągnąć.

Gotowe ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnice. Wałkujemy cienko jak na pierogi lub tak jak lubimy. Ja lubię nieco grubsze ciasto w pierogach więc za bardzo cienko nie wałkowałam. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka.Na środek każdego nakładamy nadzienie i lepimy pierogi. 

Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy ok 5 minut od wypłynięcia. Podajemy z cebulką przyrumienioną na maśle.

Smacznego :)

środa, 01 lutego 2017
Szybkie mini pączki z quarkiem

Bardzo szybkie w przygotowaniu mini pączusie na 2 kęsy. Dodatek sera quark sprawia, że są wilgotne i mięciutkie ale jak nie macie do niego dostępu równie dobrze możecie zastąpić go innym kremowym serkiem jak np. na sernik. Świetnie sprawdzą się zarówno w karnawale jak i na tłusty czwartek. Przepis z maraswunderland.de .

 

Szybkie mini pączki z quarkiem

 Składniki : 

  • 2 jaja
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 250 g kremowego serka quark 
  • 270 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

ponad to : 

  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier z cynamonem do obtoczenia lub cukier puder do posypania

Mąkę z proszkiem mieszamy w jednej misce. Osobno łączymy ser, jajka, cukier, sól. Dodajemy mąkę.Mieszamy aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Powinno być nieco lepkie i gęste. Za pomocą wilgotnych rąk formujemy niewielkie kulki, takie na 2 kęsy (ciasto można również nabierać łyżeczką  i od razu wkładać do rozgrzanego oleju- ja tak robiłam ). Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Zaraz po wyjęciu obtaczamy je w cukrze połączonym z cynamonem lub pozostawiamy do ostygnięcia i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

* Należy uważać aby olej nie był zbyt mocno rozgrzany gdyż pączki z wierzchu nam się przyrumienią zbyt szybko a w środku ciasto będzie surowe.

Smacznego :) 

Szybkie mini pączki z quarkiem

Tagi: quark
08:19, kuchennefascynacje , inne słodkości
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 30 stycznia 2017
Małdrzyki krakowskie

Jedna myśl nasuwa mi się kiedy chcę o nich napisać kilka słów. Dość wytrawny smażony ser, który najlepiej sprawdzi się w towarzystwie dżemu, polewy czekoladowej czy cukru pudru. Jeśli wolicie wersję słodkich serowych placuszków dodajcie zdecydowanie więcej cukru lub innej słodyczy jak miód, syrop klonowy czy syropu z agawy. Przepis z bloga Foto kulinarnie

 

Małdrzyki krakowskie

 Składniki : 

  • 300 g sera twarogowego półtłustego ( użyłam quark-a )
  • 2 jajka
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 łyżek mąki

Ser miksujemy blenderem lub rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy jajka, cukier, stopione masło. Miksujemy na gładką, pulchną masę. Na koniec dodajemy mąkę, ponownie miksujemy lub mieszamy za pomocą szpatułki czy łyżki.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła klarowanego ( u mnie zwykłe ). Za pomocą łyżki nakładamy niewielkie porcje ciasta formując placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. 

Podajemy z cukrem pudrem, dżemem lub innym ulubionym słodkim dodatkiem.

Smacznego :)

Małdrzyki krakowskie

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 96
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne) Odszukaj.com - przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl