niedziela, 22 października 2017
Sernik na oleju z masą orzechową

Sernik nie uzyskał u mnie efektu Wooow, nie zachwyciłam się ale uważam, ze jest poprawny i po prostu smaczny - zwyczajny sernik dlatego publikuję przepis bo wiem, że ma swoich zwolenników. Zrezygnowałam z ostatniej warstwy jaka był bita śmietana. Przepis z bloga Z pamiętnika piekarnika.

 

sernik na oleju z masąorzechową

 Składniki na spód :

  • 300 g mąki pszennej
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa : 

  • 1300 g twarogu tłustego trzykrotnie mielonego ( u mnie kremowy quark )
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietanki 30 %
  • 100 g białej czekolady startej na tarce
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Masa orzechowa : 

  • 100 g zmielonych orzechów laskowych lub włsokich
  • 5 łyżek cukru
  • 6 białek
  • 1 łyżka bułki tartej

Wszystkie składniki na spód wsypujemy do malaksera. Miksujemy do momentu aż będzie miał konsystencję mokrego piasku. następnie zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto. Jeśli nie macie malaksera wszystkie składniki wysypujemy na stolnicę, siekamy nożem do uzyskania konsystencji mokrego piasku i zagniatamy. Ciastem wylepiamy foremkę o wymiarach 25x35 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180°C przez 20 minut. Studzimy.

Wszystkie składniki masy serowej miksujemy. Wylewamy na podpieczony i wystudzony spód. Równamy wierzch.

Masa orzechowa : Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dosypujemy cukier nie przerywając miksowania. Następnie dodajemy orzechy oraz bułkę tartą, mieszamy. Masę rozprowadzamy na warstwie serowej.

Pieczemy w temp. 175°C przez 60 minut. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Ja zakończyłam na tym etapie ale jest jeszcze dodatkowa warstwa w tym przepisie a mianowicie : Ubijamy 500 ml śmietany kremówki ok 30 % na sztywno. Kolejno dodajemy 16 g cukru waniliowego i 2 łyżki cukru pudru, mieszamy. Na koniec wlewamy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody 1 łyżeczkę żelatyny. Wymieszać i wyłożyć na wierzch ostudzonego sernika. Na samą górę ścieramy ok 100 g ciemnej czekolady.

Smacznego :)

00:05, kuchennefascynacje , ciasta
Link Komentarze (4) »
środa, 18 października 2017
Karkówka pieczona w ketchupie z cebulą

Smaczne i proste danie na pewno zasmakuje każdemu nawet jeśli nie przepadacie za karkówką. Ja ją średnio lubię ale w tej wersji bardzo mi smakowała. Przepis z bloga Szefowa w swojej kuchni.

 

Karkówka pieczona w ketchupie z cebulą

Składniki : 

  • 1 kg karkówki
  • 3-4 cebule
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu

Karkówkę kroimy w grubsze plastry, przecinamy na pół, delikatnie rozbijamy.

W misce łączymy razem ketchup, koncentrat, musztardę, sól, czosnek, majeranek, pieprz, paprykę, wodę.

Karkówkę wraz z cebulą zalewamy wcześniej przygotowanym ketchupem z dodatkami tak aby pokryło w całości mięso i cebulę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Pieczemy w temp. 200°C przez 1,5 godziny z czego pierwsze 45 minut pod przykryciem.

Smacznego:)

 

Karkówka pieczona w ketchupie z cebulą

poniedziałek, 16 października 2017
Domowa przyprawa do kurczaka

Swoja mieszanka to swoja, bez dwóch zdań. Nie ma się więcej co rozpisywać :) Przepis z bloga Kardamonovy

 

domowa przyprawa do kurczaka

 Składniki : 

  • 2 łyżki słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka majeranku rozdrobnionego w moździerzu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry rozdrobnionych w moździerzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

Wszystkie składniki mieszamy, przesypujemy do czystego szczelnego pojemnika.

Ja lubię najpierw przesypać wszystko do moździerza, chwilę poucierać aby przyprawy lepiej się połączyły i nabrały głębszego aromatu.

Smacznego :)

 

domowa przyprawa do kurczaka

sobota, 14 października 2017
Pierogi z mięsem

Do zużycia było mielone mięso wołowe, chwila rozkminki i padło na pierogi z mięsem. Nie znalazłam przepisu, który by mi pasował więc skorzystałam z kilku i tak są moje pierwsze pierogi z mięsem :)

 

pierogi z mięsem

 Składniki na farsz : 

  • 500 g mielonego mięsa wołowego ( może być mięso ugotowane z rosołu zarówno wołowe jak i drobiowe )
  • 2 większe cebule
  • sól, pieprz
  • 1 duża marchew, kawałek pietruszki, selera, nać pietruszki, opalona cebula ( w przypadku kiedy wykorzystujemy mięso z rosołu wykorzystujemy również z niego warzywa )
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • liść laurowy

Ponad to : 

  • Ulubione ciasto na pierogi

Do garnka przekładamy warzywa, natkę pietruszki i mięso. Gotujemy aż mięso będzie ugotowane. Odstawiamy do ostygnięcia.

2 cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu na złoty kolor.

Przestudzone mięso przekładamy do miski, dodajemy warzywa z wywaru i podsmażoną wcześniej cebulkę. Doprawiamy sporą ilością pieprzu, soli, można użyć również ulubionych mieszanek przypraw. Całość miksujemy na gładka masę. Jeśli farsz jest zbyt suchy miksując dolewamy stopniowo niewielką ilość wywaru w , którym gotowało się mięso i warzywa.

W przypadku mięsa, które wykorzystujemy np. z rosołu od razu miksujemy z warzywami, cebulą i przyprawami.

Zagniatamy ciasto na pierogi. Pozostawiamy na 20 minut aby odpoczęło. Następnie szklanką wykrawamy kółka, na środku każdego koła układamy kulkę farszu mięsnego wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, zlepiamy brzegi.

Gotujemy w osolonym wrzątku ok 3 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie z podsmażoną cebulą.

Smacznego :)

pierogi z mięsem

czwartek, 12 października 2017
Fyriskaka - szwedzkie ciasto z jabłkami

Idealne jesienne ciasto z jabłkami, cynamonem i kardamonem. Niesamowicie proste w przygotowaniu, nie wymaga użycia robota kuchennego. Pyszne i składające się z łatwo dostępnych produktów. Gorąco polecam !!! Przepis z bloga Moje wypieki.

 

Fyriskaka - szwedzkie ciasto z jabłkami

 

Składniki : ( wszystkie składniki powinny być temp. pokojowej )

  • 130 g masła
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu + dodatkowo do oprószenia
  • 500-600 g jabłek 
  • 3-4 łyżki jasnego brązowego cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 100 g cukru trzcinowego ( w całym tym przepisie użyłam Demerara )
  • 2 jaja
  • 140 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę z proszkiem przesiać, odstawić.

2 łyżki brązowego cukru mieszamy z cynamonem. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Tniemy na ósemki. Do jabłek dodajemy wcześniej przygotowany cukier z cynamonem, mieszamy. Odstawiamy.

Masło roztopić, lekko przestudzić, może pozostać ciepłe. Do masła dodajemy kardamon, mieszamy.  Następnie dodajemy cukier trzcinowy ponownie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Kolejno dodajemy po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym dodaniu tak aby połączyło się ze składnikami. Na koniec dosypujemy mąkę z proszkiem. Mieszamy cały czas za pomocą rózgi kuchennej ale tylko do połączenia składników.

Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok 20-23 cm ( najlepiej do 20 cm wtedy ciasto będzie wyższe ) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej mąką. Równamy wierzch. Na górze układamy odsączone z soku kawałki jabłek tak aby zachodziły na siebie i tworzyły rozetę czy wachlarz. Wierzch jabłek można dodatkowo oprószyć pozostałym cukrem i kardamonem - ja już tego nie robiłam.

Pieczemy w temp. 175°C przez 30-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. 

Smacznego :)

Fyriskaka - szwedzkie ciasto z jabłkami

wtorek, 10 października 2017
Sok z aronii do herbaty na zimę

Sok z aronii ma wiele właściwości prozdrowotnych ale nie będę się o nich rozpisywała bo w internecie zostało już wiele napisane. Ja swój zrobiłam przede wszystkim jako dodatek do wody czy herbaty a także na okres jesiennych i zimowych przeziębień. 

Mój sok wypity prosto z łyżki ma lekko goryczkowaty posmak ale jest bardzo smaczny. Idealnie dosłodzony. Aronia traci gorycz kiedy ją przemrozimy. Generalnie u nas pierwsze przymrozki już były i ta aronia, którą ja dostałam od znajomych była już trochę przemrożona. Może nie tak mocno i długo aby pozbyć się całej goryczy, jednak po dodaniu do wody czy herbaty goryczy zupełnie nie czuć. Przepis z bloga Kwestia smaku.

 

sok z aronii do herbaty na zimę

 Składniki :

  • 2 kg owoców aronii
  • ok. 300 g cukru

Oczyszczoną aronię umieszczamy w garnku. Dodajemy 1 i 1/2 szklanki wody. Wstawiamy na kuchenkę na bardzo duży ogień i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Kiedy całość się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut od czasu do czasu mieszając.

Po 30 minutach zdejmujemy z ognia, przecedzamy przez sito sok od owoców. Sok zlewamy z powrotem do czystego garnka, dodajemy cukier. Jeśli będzie za mało słodki możemy dodać więcej cukru. Ponownie doprowadzamy do wrzenia. Kiedy cukier się rozpuści gorący sok zlewamy do czystych butelek, słoików, zakręcamy. Ja dodatkowo zapasteryzowałam.

Smacznego :)

sok z aronii do herbaty na zimę

Tagi: aronia
06:41, kuchennefascynacje , przetwory
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 08 października 2017
Sałatka makaronowa z prażonym słonecznikiem, jajkiem i kukurydzą

W takim wydaniu sałatki makaronowej jeszcze nie jadłam. Prosta, szybka, minimum składników i bardzo smaczna. Najwięcej smaku nadaje tutaj spora ilość prażonego słonecznika, który świetnie komponuje się z całością i pozostaje chrupki. Na pewno przez dwa dni bo dłużej sałatka nie przetrzymała, w całości pochłonięta :) Przepis z bloga Gospodyni miejska.

 

Sałatka makaronowa z prażonym słonecznikiem, jajkiem i kukurydzą

 Składniki : 

  • 100 g makaronu w kształcie ryżu ( nie znalazłam użyłam innego w miarę drobnego pełnoziarnistego )
  • 150 g ziaren słonecznika
  • puszka kukurydzy
  • 4 jajka
  • 4 łyżki majonezu ( u mnie 2 łyżki )
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % ( użyłam gęstego jogurtu bułgarskiego )
  • sól, pieprz

Słonecznik prażymy na suchej patelni na niewielkim ogniu aż nabierze głębokiego złotego koloru. Odstawiamy do ostudzenia.

Jajka gotujemy na twardo, makaron al`dente. Jajka po wystudzeniu siekamy w kostkę. Kukurydzę odcedzamy na sicie.

Majonez mieszamy z jogurtem lub śmietaną, doprawiamy sola, pieprzem, odstawiamy.

Do miski przekładamy zimny makaron, słonecznik, kukurydzę, jajka. Mieszamy. Zalewamy majonezem zmieszanym jogurtem. Mieszamy. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Według mnie ta sałatka bardzo dobrze smakuje porządnie doprawiona.

Smacznego :)

Sałatka makaronowa z prażonym słonecznikiem, jajkiem i kukurydzą

środa, 04 października 2017
Ciasteczka orzeszki z kremem jaglanym

Ciasteczka mojego dzieciństwa...i chociaż smaku nie pamiętam z tamtych lat to foremki na stałe siedzą w mojej pamięci. Często się nimi bawiłam. Kiedy zobaczyłam wypiekacz z wymiennymi nakładkami nawet się nie wahałam z kupnem...tak bardzo chciałam ich znowu posmakować...Wyszły przepyszne...uzależniające a jaglany krem a właściwie jaglana nutella wpisała się tutaj doskonale. Przepis z bloga Moje wypieki.

 

Ciasteczka orzeszki z kremem jaglanym

 Składniki : 

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 250 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zmiksować w malakserze na gładką, zwartą kulę. Cisato można również wyrobić ręcznie. Do pokrojonego masła dodać mąkę, posiekać nożem aż powstanie kruszonka. Dodać resztę składników i szybko zagnieść na gładkie, jednolite ciasto.

Ciasto owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na 30 minut.

Ze schłodzonego ciasta formujemy małe kulki. Wielkość kulek należy wyczuć. Polecam zrobić na próbę kilka, usmażyć i wtedy ocenić jakiej wielkości kulki będziemy musieli zrobić. Zbyt małe wiadomo nie będzie formy orzeszka a za duże - ciasto nam wypłynie. 

Gotowe kuleczki wkładamy do maszynki do wypiekania i smażymy na złoty kolor ok 2-3 minut. Czas zależy od mocy maszynki. Trzeba dobrze pilnować bo łatwo można spalić ciasteczka. Upieczone wyciągamy i studzimy.

Po ostudzeniu ciasteczka przekładamy kremem. Można użyć dowolnego. Ja przełożyłam zdrową jaglaną nutellą na, którą przepis znajdziecie TUTAJ. Można zrobić inny dowolny. Na blogu Doroty przy tym przepisie znajdziecie krem orzechowy.

Smacznego :)

Ciasteczka orzeszki z kremem jaglanym

poniedziałek, 02 października 2017
Gofry czekoladowe Pawła Małeckiego

Smaczne gofry, bardziej kakaowe niż czekoladowe ale to niczemu nie ujmuje. Jedyny minus to trzeba wyczuć ilość nakładanego ciasta do gofrownicy żeby wyszły chrupiące i wyrośnięte ale nawet te oklapusy szybko zniknęły ;) Przepis Pawła Małeckiego z książki Cukiernia Lidla " Przepisy mistrza Pawła Małeckiego "

 

Gofry czekoladowe Pawła Małeckiego

 Składniki :

  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (użyłam domowego cukry waniliowego )
  • 3 łyżki miodu
  • 80 g roztopionego masła
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao
  • 250-270 ml mleka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając stopniowo cukier waniliowy, odstawiamy.

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiewamy.

W osobnej misce żółtka ucieramy z miodem, powoli dodajemy roztopione masło. Kolejno stopniowo dosypujemy mąkę z proszkiem i kakao oraz dolewamy mleko.

Na końcu do masy delikatnie, partiami wmieszać za pomocą łyżki ubite na sztywno białka.

Odpowiednią ilość ciasta wylewamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy według wskazówek producenta.

Smacznego :)

Gofry czekoladowe Pawła Małeckiego

czwartek, 28 września 2017
Tarta z kremem jaglano-orzechowym i gruszkami

Na ten weekend proponuję zdrową porcję słodyczy. Tarta ze spodem owsiano-orzechowo-kakaowym, kremem jaglano-orzechowym a na wierchu soczyste gruszki. Na początku tarta nie zachwyciła mnie ale następnego dnia smakowała dużo lepiej a na drugi dzień była naprawdę pyszna. Nie wiem czy to kwestia, że zamieniłam kilka produktów czy całość musiała się przegryźć a masa złączyć ze spodem. Przepis Dominika Wójciak z książki " Ziarno "

 

tarta z kremem jaglano-orzechowym i gruszkami

 Składniki na spód :

  • 1 szklanka ( 110 g ) płatków owsianych
  • 1 szklanka startych orzechów laskowych ( użyłam mąki migdałowej )
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego o neutralnym smaku
  • 8 daktyli  ( świeżych lub suszonych namoczonych we wrzątku )(użyłam suszonych śliwek )

Wszystkie składniki miksujemy w robocie kuchennym aż utworzy się zwarte ciasto. Jeśli będzie zbyt suche dodajemy 1-2 łyżki wody. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

 Składniki na krem :

  • 100 g orzechów laskowych
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ( 190 g )
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego lub owsianego ( użyłam zwykłego )
  • 1/4 łyżeczki soli

Orzechy prażymy w piekarniku lub na suchej patelni. Studzimy. Orzechy przekładamy na ścierkę, pocieramy aby pozbyć się skórki.

Uprażone orzechy zmiksować z pozostałymi składnikami kremu na gładką masę. Odstawiamy.

Wierzch :

  • 2 gruszki
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 2 szklanki wody
  • 100 g jasnego cukru trzcinowego

Gruszki umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Wodę, cukier, sok i skórkę z cytryny przekładamy do rondelka. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień dokładamy gruszki i gotujemy 10 minut. Studzimy. Gruszki wyjmujemy z syropu i tniemy na plastry grubości ok 1cm.

Niedużą formę do tarty natłuścić olejem. Wcześniej przygotowane ciasto wyciągamy z lodówki i wykładamy nim spód oraz boki formy.. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suchą fasolą lub grochem. Pieczemy w temp. 180°C przez 15 minut.

Z podpieczonego spodu zdejmujemy obciążenie. Wypełniamy kremem a na wierzchu układamy gruszki. Tartę można tak pozostawić lub dodatkowo podpiec całość co ja uczyniłam. 

Jeśli chcecie podpiec aby tarta była bardziej zwarta wstawiamy ponownie do piekarnika na 20 minut. Studzimy.

Smacznego :)

 

środa, 27 września 2017
Węgierka zupa pieczarkowa

Nie jest to zupa z typowo treściwych jakie ostatnio pojawiają się na moim blogu ale bardzo smaczna. Z dodatkiem grzanek spokojnie zaspokoimy swój głód. Prosta, szybka w przygotowaniu, aromatyczna. Przepis z platingsandpairings.com .

 

węgierska zupa pieczarkowa

 Składniki : 

  • 4 łyżki masła
  • 1 większa cebula
  • ok 500 g pieczarek
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 3 szklanki bulionu, rosołu lub wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki ( użyłam 10 % )
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku lub 2 łyżeczki suszonego
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Pieczarki tniemy w plastry, cebulę siekamy w drobną kostkę.

W garnku roztapiamy masło. Wrzucamy posiekaną cebulę i pieczarki. Smażymy aż pieczarki puszczą soki. Dalej podsmażamy na niewielkim ogniu 10-15 minut aż płyny odparują. Solimy, pieprzymy do smaku.

Do garnka dodajemy mąkę i paprykę, przesmażamy ok 3 minuty mieszając.

Następnie dolewamy bulion, mleko, sos sojowy. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na niewielkim ogniu 10 minut. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy śmietankę, sok z cytryny, koperek, pietruszkę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego :)

węgierska zupa pieczarkowa

sobota, 23 września 2017
Muffiny ze śliwkami i kruszonką

Bardzo smaczne muffiny z dużą ilością owoców, cudowną chrupiącą kruszonką i nienachalną nutą cynamonu. Przepis z bloga artkulinaria.pl .

 

Muffiny ze śliwkami i kruszonką

 Składniki : 

  • 150 g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 jajko
  • 100 ml jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki
  • 60 ml oleju

Składniki kruszonki : 

  • 100 g mąki
  • 40 g cukru pudru
  • 60 g miękkiego masła

Ponad to : 

  • 150-200 g śliwek

Ze śliwek wyjmujemy pestki, tniemy w większą kostkę. Odstawiamy.

W jednej misce mieszamy wszystkie składniki mokre : jogurt, olej i jajko.

W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki : mąkę, proszek,cukier, sól, cukier waniliowy, cynamon. 

Mokre składniki przekładamy do suchych, mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy śliwki, ponownie mieszamy.

Robimy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy masło. Rękami wyrabiamy całość aż powstaną okruchy grubo mielonej bułki tartej. 

Ciasto na muffiny przelewamy do foremek do 3/4 wysokości. Wierzch posypujemy kruszonką. 

Pieczemy w temp. 180°C przez 20-25 minut.

Smacznego :)

Muffiny ze śliwkami i kruszonką

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 101
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne) Odszukaj.com - przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl