niedziela, 18 lutego 2018
Muffiny kokosowo-kakaowe

U mnie ponownie muffiny. Tym razem o smaku kokosowo-kakaowe. Spód puszysty, delikatny, kakowy. Góra nieco bardziej zbita, kokosowa, dominująca. Przepis z bloga Arabeska waniliowa.

 

Muffiny kokosowo-czekoladowe

 

Składniki : ( 12 sztuk )

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • ekstrakt waniliowy
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 i 1/2 łyżeczki kakao

W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia. W drugiej łączymy jajko, mleko, olej i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy za pomocą widelca lub łyżki tylko do połączenia składników. 

Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, mieszamy. Do drugiej dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy.

Foremki na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej na spód nakładamy porcję ciasta kakaowego a na wierzch porcję ciasta kokosowego.

Pieczemy w temp. 190°C przez ok 30-35 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)

Muffiny kokosowo-czekoladowe

00:00, kuchennefascynacje , muffinki
Link Komentarze (2) »
niedziela, 11 lutego 2018
Pomarańczowe muffinki na maślance

Dawno już nie piekłam muffinek a przecież są zawsze smaczne, szybkie i nie mogą się nie udać. I tak było tym razem. Muffinki powstały z potrzeby spałaszowania domowego ciasta najlepiej babki po wcześniejszym nieudanym wypieku, który okazał się mega zakalcem. Szybki przegląd propozycji i stanęło na mięciutkich, wilgotnych i aromatycznych muffinkach z pomarańczą ( w oryginale cytryna ) i maślanką. Zniknęły ekspresowo :) Przepis z bloga Kwestia smaku.

 

Pomarańczowe muffinki na maślance

 Składniki : 

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 i 1/2 łyżki startej skórki z pomarańczy ( u mnie niestety tylko z jednej dużej pomarańczy ale i tak był dość dobrze wyczuwalny jej smak )
  • 1 opakowanie cukru waniliowego ( 16 g )
  • 2 jaja
  • 250 g maślanki, kefiru lub jogurtu
  • 125 g roztopionego masła ( zastąpiłam olejem rzepakowym )

W jednej misce łączymy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy,cukier, skórkę pomarańczowa, szczyptę soli.

W drugiej misce mieszamy maślankę, olej i jaja.

Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy widelcem, łyżką lub szpatułką tylko do połączenia składników.

Ciasto przelewamy do 12 foremek na muffinki wyłożonych wcześniej papilotkami. Pieczemy w temp. 190° C przez 20-25 minut.

Smacznego :)

Pomarańczowe muffinki na maślance

00:00, kuchennefascynacje , muffinki
Link Komentarze (1) »
czwartek, 08 lutego 2018
Naleśniki na maślance

Duża porcja bardzo smacznych naleśników. Jest to jeden ze sposobów na wykorzystanie zalegającej maślanki w lodówce. Spróbujcie a nie pożałujecie. Przepis z bloga I love bake .

 

Naleśniki na maślance

 Składniki : 

  • 3 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3 szklanki maślanki
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Mąkę przesiać. Dodajemy sól, cukier jajka. Kolejno dolewamy maślankę i olej. Szybko miksujemy aż składniki się połączą.

W rondelku mleko mocno podgrzewamy, zdejmujemy z gazu i od razu wsypujemy sodę oczyszczoną, mieszamy. Dodajemy do ciasta, ponownie miksujemy aż masa będzie gładka i jednolita.

Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem smażymy naleśniki.

Smacznego :)

 

wtorek, 06 lutego 2018
Gofry śmietankowe

Delikatne, mięciutkie i naprawdę pyszne. Przez pomyłkę dodałam do ciasta śmietankę przez co gofry nabrały cudownego smaku śmietanki. Z tego względu nazwa też zmieniona na śmietankowe. Lekko zmodyfikowany przepis Anny Starmach z książki " Pyszne na słodko ".

 

Gofry śmietankowe

 Składniki : 

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 200 ml śmietanki kremówki ( użyłam słodkiej śmietanki 10 % )
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli

Białko oddzielamy od żółtek. 

Osobno w misce mieszamy razem : mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy olej, mleko, śietankę i żółtko. Miksujemy na gładką masę.

Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodajemy do masy za pomocą łyżki, delikatnie mieszając. 

Porcję masy przelewamy do rozgrzanej gofrownicy i pieczemy zgodnie z zaleceniami producenta.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :) 

czwartek, 01 lutego 2018
Jabłecznik z budyniową pianką

Przepyszny jabłecznik na kruchym spodzie z chmurką białkowo - budyniową. Oderwać się nie można od konsumpcji. Gorąco polecam !!! Przepis z bloga Thermo przepisy.pl .

 

Jabłecznik z budyniową pianką

 Składniki na kruchy spód : 

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130 g cukru
  • 200 g masła pociętego w niewielką kostkę
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 żółtek

Mąkę mieszamy z solą ,wysypujemy na blat. Dodajemy masło, siekamy nożem aż powstanie konsystencja grubo mielonej kruszonki, dodajemy żółtka, ponownie siekamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy w miarę szybko na jednolite i gładkie ciasto. Gotowe ciasto formujemy w rulon, który dzielimy na dwie części 2/3 i 1/3 ciasta. Mniejszą część zwijamy w folie i wkładamy do zamrażalnika. Większą również zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Ja swoje ciasto zrobiłam dzień wcześniej.

Kolejno schłodzonym w lodówce ciastem wykładamy równo spód formy o wymiarach ok 33x23 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

Nadzienie jabłkowe : 

  • 1,5 kg jabłek obranych i pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru

W międzyczasie kiedy ciasto się chłodzi jabłka wkładamy do malaksera i szatkujemy na mniejsze kawałki. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę.

Kiedy ciasto się schłodzi wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekamy 8 minut.

Piana budyniowo-białkowa :

  • 5 białek
  • 100 g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru ( 2x po 40 g )

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Kiedy piana będzie gęsta i błyszcząca dodajemy stopniowo proszek budyniowy.

Kiedy spód się podpiecze wykładamy na jego wierzch odciśnięte z  nadmiaru soku jabłka. Posypujemy wierzch jabłek cynamonem. Następnie równomiernie wykładamy piane budyniowo-białkową a na samą górę ścieramy na tarce o dużych oczkach 1/3 cista z zamrażalnika.

Blachę wkładamy z powrotem do piekarnika i dalej w temp. 180°C pieczemy ciasto przez 50 minut.

Smacznego :)

Jabłecznik z budyniową pianką

16:41, kuchennefascynacje , ciasta
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 29 stycznia 2018
Kotlety z jajek

Kotlety z jajek smakiem przypominają nadziewane skorupki  . Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Jeśli macie ugotowane i ostudzone jajka, reszta idzie bardzo szybko. Dobrze smakują z sałatką z ogórka konserwowego ale sos jogurtowy dobrze doprawiamy też byłby tu mile widziany. Przepis z bloga Tasty .

 

Kotlety jajeczne

 Składniki : 

  • 9 jajek
  • 1 średnia cebula
  • 1-2 surowe jajko
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki ( można użyć szczypiorku lub koperku w większej ilości. Szczypiorek pasował by mi tu najlepiej )
  • bułka tarta do panierowania
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Jajka gotujemy na twardo, studzimy.

W międzyczasie cebulę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni ale tylko do momentu aż się zeszkli, odstawiamy.

Bułkę zalewamy mlekiem, odstawiamy aż nasiąknie.

Jajka obieramy ze skorupek. Ścieramy na tarce jarzynowej lub miksujemy w malakserze.

W misce łączymy jajka, cebulę, odciśniętą z mleka bułkę, pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Wbijamy jedno jajko, wyrabiamy masę. Jeśli jest potrzeba dodajemy kolejne surowe jajko, jeśli jednak masa jest zbyt rzadka pomijamy dodanie drugiego.

Masę można odstawić do lodówki na ok 30 minut. Ja robiłam od razu. Z masy fomujemy zgrabne kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Smacznego :)

14:05, kuchennefascynacje , dania główne
Link Dodaj komentarz »
sobota, 27 stycznia 2018
Wieniec cynamonowy

Przepis publikuje po raz drugi gdyż coś stało się z adresem strony do tego przepisu - nie istnieje. Nic nie zmieniałam, nie usuwałam. Widzę go na stronie głównej ale po bezpośrednim kliknięciu np. w mikserze kulinarnym nie pokazuje go. Nie wiem czy Wy go widzicie więc zamieszczam jeszcze raz.

Przepyszna wielgachna buła w formie wieńca czy też warkocza, jak kto woli. Miękki, cynamonowy warkocz długo zachowuje świeżość. Przepis z bloga What`s cooking.

 

Wieniec cynamonowy

 Składniki na ciasto : 

  • opakowanie suszonych drożdży instant ( 7 g )
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 3/4 kostki masła ( w wersji wegańskiej olej )
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko ( można pominąć )

Nadzienie : 

  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1/4 kostki masła ( odłożyć łyżkę do posmarowania masła )
  • 1 łyżka brązowego cukru do posypania

Ciasto : Na niewielkim ogniu w rondelku roztapiamy masło, dodajemy mleko, studzimy. W przypadku użycia oleju, olej mieszamy z mlekiem. 

Osobno mieszamy make, sól, cukier.

Następnie do mleka i masła dodajemy wodę i jajko. Wsypujemy wcześniej wymieszaną mąkę z cukrem. Mieszamy po czym wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, które odkładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Nadzienie : W misce mieszamy cukier i cynamon. Odstawiamy. Masło roztopić w rondelku.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kwadrat 50 x 50 cm. Smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem. Zwijamy w ciasny rulon jak naleśniki. Rulon przecinamy wzdłuż na pół przy czym pozostawiamy jeden koniec nie rozcięty. Rozcięcia odwracamy do góry po czym zaplatamy i łączymy oba końce formując wieniec. 

Wieniec układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wtrośnięcia na 20 minut.

Gdy wieniec podrośnie smarujemy wierzch pozostałym masłem, posypujemy cukrem.

Pieczemy w temp. 200°C przez ok 25 minut.

smacznego :)

Wieniec cynamonowy

Wieniec cynamonowy

wtorek, 23 stycznia 2018
Makaron a`la ruskie pierogi

Dawno nie było u mnie nowego dania z makaronu. Nie, żebym nie robiła nic nowego, po prostu nie zawsze mam czas na zrobienie zdjęcia. Ostatnio poszukując nadzienia do pierogów natknęłam się na ten przepis i muszę przyznać,że jestem miło zaskoczona. Mimo, że miałam mniej sera to danie faktycznie do złudzenia przypomina pierogi ruskie. Przepis z mniammniam .

 

Makaron a`la ruskie pierogi

 Składniki : 

  • 500 g makaronu ( w przepisie są świderki, ja użyłam połamanego makaronu spaghetti ale wydaje mi się, że może  by każdy kształt )
  • 1 kostka twarogu ( użyłam quark-u )
  • 4 duże cebule
  • pieprz, sól ( w oryginale pieprz ziołowy, u mnie zwykły czarny )

Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzamy. Odstawiamy.

W między czasie cebulę siekamy w kostkę, podsmażamy na oleju aż zmięknie i się zeszkli, solimy, pieprzymy. Ser rozdrabniamy w dłoniach lub widelcem. Wszystkie składniki mieszamy razem. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podajemy gorące.

Smacznego :)

Makaron a`la ruskie pierogi

środa, 17 stycznia 2018
Cytrynowe ciasto z serem i jabłkami

Ciekawe i fajne połączenie jabłek z serem a także delikatną nutką cytryny. Przepis z bloga Domowe Wypieki

 

cytrynowe ciasto z serem i jabłkami

 Ciasto ucierane : 

  • 300 g miękkiego masła
  • 230 g cukru
  • 6 jajek
  • sok z 3 cytryn
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

warstwa jabłkowa : 

  • 1 kg jabłek
  • 30 g rodzynek
  • 20 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

masa serowa : 

  • 500 g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 18 g budyniu waniliowego

Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne, tniemy w ćwiartki a potem na grubsze plasterki.

W garnku roztapiamy masło, dodajemy jabłka i rodzynki i na niewielkim ogniu podsmażamy aż jabłka lekko zmiękną ale wciąż zachowają swój kształt. Dodajemy cynamon, mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Miksując na najwyższych obrotach dodajemy po jednym jajku. następnie wlewamy stopniowo sok nie przerywając mieszania. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Do formy o wymiarach 35x24 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy trochę więcej jak połowę ciasta. Na wierzchu ułożyć ostudzone jabłka.

Wszystkie składniki masy serowej krótko zmiksować, tylko do połączenia. Następnie wykładamy masę na jabłka. 

Na końcu resztę ciasta ucieranego rozkładamy na warstwie serowej. Kładziemy kleksy za pomocą łyżki, ciasto zleje się podczas pieczenia.

Pieczemy w temp. 180°C przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)

15:56, kuchennefascynacje , ciasta
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 14 stycznia 2018
Wieniec cynamonowy

Przepyszna wielgachna buła w formie wieńca czy też warkocza, jak kto woli. Miękki, cynamonowy warkocz długo zachowuje świeżość. Przepis z bloga What`s cooking.

 

Wieniec cynamonowy

 Składniki na ciasto : 

  • opakowanie suszonych drożdży instant ( 7 g )
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 3/4 kostki masła ( w wersji wegańskiej olej )
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko ( można pominąć )

Nadzienie : 

  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1/4 kostki masła ( odłożyć łyżkę do posmarowania masła )
  • 1 łyżka brązowego cukru do posypania

Ciasto : Na niewielkim ogniu w rondelku roztapiamy masło, dodajemy mleko, studzimy. W przypadku użycia oleju, olej mieszamy z mlekiem. 

Osobno mieszamy make, sól, cukier.

Następnie do mleka i masła dodajemy wodę i jajko. Wsypujemy wcześniej wymieszaną mąkę z cukrem. Mieszamy po czym wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, które odkładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Nadzienie : W misce mieszamy cukier i cynamon. Odstawiamy. Masło roztopić w rondelku.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kwadrat 50 x 50 cm. Smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem. Zwijamy w ciasny rulon jak naleśniki. Rulon przecinamy wzdłuż na pół przy czym pozostawiamy jeden koniec nie rozcięty. Rozcięcia odwracamy do góry po czym zaplatamy i łączymy oba końce formując wieniec. 

Wieniec układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wtrośnięcia na 20 minut.

Gdy wieniec podrośnie smarujemy wierzch pozostałym masłem, posypujemy cukrem.

Pieczemy w temp. 200°C przez ok 25 minut.

smacznego :)

Wieniec cynamonowy

Wieniec cynamonowy

środa, 10 stycznia 2018
Ciasto kawowy piegusek z czekoladą

Codzienne ciasto do kubka mleka, herbaty czy kawy. Nie ma efektu WoW ale jest smaczne. Kawy w tym cieście nie wyczuwałam ale może dlatego, że robiłam z połowy porcji i mała ilość kawy nie dawała na tyle intensywnego smaku jak powinno. Za to czekolada idealnie wyczuwalna ;) Puszysty, nie za suchy nie za mokry taki w sam raz. Przepis z dwutygodnika " Tina ".

 

Ciasto kawowy piegusek z czekoladą

Składniki : 

  • 300 g masła lub margaryny
  • 1 i 2/3 szklanki cukru
  • 10 jajek
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej ( aby smak był lepiej wyczuwalny proponuję dodać czubate łyżki )
  • 1 kieliszek ( 50 ml ) rumu
  • 100 g gorzkiej czekolady

Ponad to :

  • ulubiona polewa czekoladowa do ciasta

Białka oddzielamy od żółtek. 

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Kawę rozpuszczamy w rumie i odrobinie gorącej wody.

Czekoladę siekamy.

Margarynę ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając. Stopniowo cały czas miksując dodajemy mąkę z proszkiem a następnie wlewamy kawę z rumem.

Osobno białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do ciasta delikatnie mieszając za pomocą łopatki lub łyżki. Na koniec dokładamy czekoladę, mieszamy.

Ciasto przelewamy do blachy o wymiarach ok 25x40 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180°C przez 55 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Ciasto po ostygnięciu polewamy ulubiona polewą czekoladową.

Smacznego :)

15:00, kuchennefascynacje , ciasta
Link Komentarze (2) »
sobota, 06 stycznia 2018
Szybkie pączki z serkiem i mlekiem skondensowanym

W zeszłym roku obiecałam moim chłopakom pączki. Czekali na nie z niecierpliwością a mnie moje uplanowane nie wyszły. Jakieś twarde i w ogóle nie takie. Poszły w kosz. Było już późno, człowiek zmęczony, nie miałam ochoty testować kolejnego przepisu ale też nie chciałam zawieść moich chłopców, tak czekali na te pączki. Pozbierałam produkty jakie miałam, wymieszałam, usmażyłam...pączki wyszły pyszne :)

 

201602_5

 Składniki : 

  • 270 g serka Quark lub innego kremowego np. Philadelphia
  • 2 jaja
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • olej do głębokiego smażenia

Wszystkie składniki wymieszać aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Następnie za pomocą łyżeczki nabieramy porcję ciasta i " kładziemy " na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron. Po upieczeiu wyciągamy na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 104
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne) Odszukaj.com - przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl