wtorek, 19 marca 2019
Ciasto drożdżowe z prażonymi jabłkami

Ogromną ochotę miałam na drożdżowca z jabłkami. Poszperałam trochę w internecie i znalazłam przepis, który najbardziej do mnie przemówił. Ciasto okazało się bezproblemowe tylko jabłkom należy dodać charakteru aby były bardziej wyraziste np. poprzez dodanie cynamonu czy skórki cytryny, limonki, pomarańczy. Chociaż w dużej mierze dzięki lukrowi jabłka nie były jałowe w smaku. Nie mniej ciasto napakowane dużą ilością jabłek, wyrasta bardzo ładnie jest puszyste , wilgotne i długo zachowuje świeżość. Przepis z bloga Moje Wypieki.

 

ciasto drożdżowe z prażony jabłkami

 Składniki : 

  • 1 szklanka mleka
  • 110 g roztopionego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 10 g suszonych drożdży lub 20 g świeżych
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 3,5 szklanki pszennej chlebowej lub zwykłej pszennej

Ponad to : 

  • ok 700 g prażonych jabłek
  • garść orzechów pekan, posiekanych ( pominęłam )
  • lukier

Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami ( jeśli używacie świeżych najpierw należy zrobić rozczyn ). Dodać resztę składników oprócz masła. Wymieszać i wyrabiać ciasto. Pod koniec dodać roztopione masło i dalej wyrabiać na gładkie i elastyczne ciasto.

Włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość na ok. 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35x40 cm. Wierzch posmarować prażonymi jabłkami zostawiając ok 2 cm wolnego od nadzienia ciasta na brzegach. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Następnie kroimy na 15 części. Otrzymamy 15 bułeczek, ślimaczków. Bułeczki układamy w formie o wymiarach ok 32x22 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki powinny się stykać. Oprószamy orzechami jeśli macie zamiar użyć. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30-45 minut do ponownego wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 25-30 minut.

Po wystygnięciu polukrować.

Smacznego :)

07:04, kuchennefascynacje , ciasta
Link Dodaj komentarz »
środa, 13 marca 2019
Przenosiny bloga

Kochani jak już pewnie wiecie platforma blox.pl zostanie zamknięta dlatego jestem zmuszona przenieść blog. Póki co przepisy będą się pojawiały rzadziej zanim uda mi się wszystko przetransportować na bloggera. Niebawem tutaj pojawi się informacja o nowym adresie mojego bloga.

Ściskam :) 

Justyna

17:06, kuchennefascynacje
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 07 marca 2019
Bananowe pancakes na jogurcie

Pyszne, delikatne, mięciutkie, bananowo-waniliowe pancakes. Do z robienia w parę chwil. Waniliowy smak zyskały dzięki dodaniu waniliowego jogurtu pitnego zamiast maślanki. Idealne na śniadanie, lunch, przekąskę. Gorąco polecam. Przepis z bloga Moje Wypieki .

 

bananowe pancakes na jogurcie

 Składniki : 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki, kefiru lub jogurtu pitnego dość gęstego( u mnie jogurt waniliowy )
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki syropu klonowego, miodu, golden syrupu
  • 20 g roztopionego masła
  • 1-1,5 banana pokrojonego w plasterki ( ok 200 g )

W jednej misce mieszamy suche składniki. W drugiej mieszamy wszystkie składniki mokre. Łączymy obie miski razem i miksujemy lub mieszamy aż masa będzie gładka i jednolita. Dodajemy banany, ponownie mieszamy. pancakes smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni z obi stron na złoty kolor.

Smacznego :)

poniedziałek, 04 marca 2019
Domowa Vegeta

Jedyna, niezastąpiona, aromatyczna domowa vegeta. Raz ją zrobicie i nie kupicie już więcej w sklepie. Przepis  z uwielbiamgotowac.com .

 

domowa vegeta

 Składniki : 

  • 100 g suszonej włoszczyzna ( marchew, por, seler, pietruszka )
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu tłuczonego z kolendrą
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Włoszczyznę, pieprz, tymianek i majeranek zmiksowałam w młynku do kawy. Dodałam resztę składników i dobrze wymieszałam.

Jeśli nie macie młynka można włoszczyznę jedynie zblenderować i dodać resztę składników.

Przechowujemy w suchym, szczelnie zamkniętym słoiczku.

Smacznego :)

wtorek, 26 lutego 2019
Szybkie mini pączki bananowe

Ubzdurało mi się w zeszłym tygodniu, że w najbliższy czwartek jest własnie tłusty i dopiero moja mama dwa dni temu uświadomiła mnie, że tłusty czwartek jest dopiero w najbliższy czwartek. A ja w zeszłą środę piekłam na szybko pączki :D No nic będziemy obchodzić podwójnie tłusty czwartek. Moje chłopaki się ucieszą bo uwielbiają domowe pąki. Te, które Wam dzisiaj proponuję są bardzo szybkie w przygotowaniu. Bardzo smaczne z nutą banana. Przepis z bloga Cynamonowy pył .

 

szybkie mini pączki bananowe

 Składniki : 

  • 3 dojrzałe banany
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka alkoholu
  • olej do głębokiego smażenia

Banany rozgniatamy widelcem na papkę lub miksujemy blenderem. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę.

Na rozgrzany olej za pomocą dwóch łyżeczek zamoczonych wcześniej w oleju wrzucamy niewielkie porcje ciasta. Smażymy ze wszystkich stron za złoty kolor. Po wyjęciu z garnka odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. 

Smacznego :)

Tagi: banan
05:59, kuchennefascynacje , inne słodkości
Link Komentarze (2) »
niedziela, 24 lutego 2019
Palaczinki - czeskie naleśniki

W przygotowaniu jak i pod względem składników podobne do naszych polskich ale smak zupełnie inny. Są to naleśniki typowo deserowe nadające się do podania na słodko bo zawierają w masie cukier. A smak...są przepyszne, delikatne, maślane z nutą wanilii. Koniecznie wypróbujcie :D Przepis z  ugotuj.to  .

 

Palaczinki -czeskie naleśniki

 Składniki : 

  • 1 filiżanka mąki
  • 1 filiżanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 łyżeczki soli

Można użyć miksera lub zwykłej trzepaczki - ja mieszałam trzepaczką. Mleko z jajkiem mieszamy. Dodajemy resztę składników i mieszamy na jednolite, gładkie ciasto. Patelnię rozgrzewamy i natłuszczamy odrobinę tłuszczem. Ja rozbiłam to tylko raz. W masie jest masło więc nie ma potrzeby robić tego więcej chyba,że wasza patelnia za każdym razem będzie sucha. Porcję ciasta wylewamy na patelnię i smażymy dość cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Smacznego :)

środa, 20 lutego 2019
Łosoś z patelni z sosem maślano-cytrynowym

Ekspresowy w przygotowaniu a do tego pyszny. Świeżego smaku nadaje sos maślano-cytrynowy dzięki, któremu czuć już wiosnę...Gorąco polecam :) Przepis z karointhekitchen.com .

 

łosoś z patelni z sosem maślano-cytrynowym

 Składniki : 

  • filety ze świeżego łososia
  • sól
  • pieprz

Na sos : 

  • 3 łyżki drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
  • mały ząbek czosnku kilkakrotnie przeciśnięty przez praskę ( u mnie raz )
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z połowy świeżej cytryny

Łososia płukamy, osuszamy ręcznikiem. Solimy, pieprzymy. Smażymy na ok 2-3 mm oleju z obu stron aż będzie gotowa.

Sos :

Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy czosnek i smażymy ok minuty aż straci swoją surowiznę. Następnie dokładamy skórkę i sok z cytryny. Podgrzewamy jeszcze minutę aby smaki się połączyły. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy posiekaną pietruszkę, solimy, pieprzymy, mieszamy.

Podajemy z łososiem.

Smacznego :)

06:43, kuchennefascynacje , rybka
Link Dodaj komentarz »
sobota, 16 lutego 2019
Ciasto intensywnie pomarańczowe

Przepyszne ciasto o intensywnym smaku pomarańczy z delikatną nutą kokosa, który wieńczy wierzch ciasta. Zaskakująco puszyste a zarazem wilgotne. Odpowiednio przechowywane długo utrzymuje świeżość. Przepis z bloga Moje wypieki.

 

ciasto intensywnie pomarańczowe

 Składniki : ( Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej )

  • 200 g masła
  • 170 g cukru
  • 3 duże jaja
  • 180 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • świeżo otarta skórka z jednej pomarańczy
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Mąkę, proszek do pieczenia i skrobię przesiewamy do jednej miski. Odstawiamy.

Masło z cukrem ucieramy na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy po jednym jajku ucierając po każdym dodaniu. Dokładamy skórkę z pomarańczy, miksujemy. 

Na koniec dodajemy naprzemiennie w 3 turach mąkę i sok z pomarańczy mieszając za pomocą szpatułki tylko do połączenia się składników.

Ciasto przelewamy do tortownicy o wymiarach 21 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temp. 170°C przez ok 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu wystudzić, polukrować i posypać wiórkami kokosowymi.

Lukier pomarańczowy :

  • 1 szklanka cukru pudru
  • świeżo otarta skórka ze świeżej pomarańczy
  • 2-3 łyżki soku z pomarańczy

Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

Smacznego :)

sobota, 09 lutego 2019
Muffiny a`la pizza

Jeśli szukacie szybkiej i pysznej przekąski na karnawałowe szaleństwa, urodziny, imieniny, na podróż to koniecznie przygotujcie te muffiny. Do środka możemy wrzucić dowolne, ulubione dodatki. Muffiny są puszyste, wilgotne ale nie mokre. Gorąco polecam !!! Przepis z bloga zanimzjesz.pl .

 

muffiny a`la pizza

Składniki : ( na 12 sztuk )

  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju ( W przepisie jest słonecznikowy, natomiast ja użyłam rzepakowego )
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • przyprawy : sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, przyprawa do pizzy itp kto co lubi ilość również wedle uznania. Ja ziół nie żałowałam, dorzuciłam czosnek granulowany i granulowaną cebulę.
  • ser mozzarella ok 50-80 g ( u mnie cheddar 2 spore garści )
  • 50-100 g salami lub innej ulubionej wędliny
  • 1/2 czerwonej papryki ( pominęłam, dodałam posiekane oliwki )

W jednej misce mieszamy mąkę, proszek i przyprawy. W drugiej wszystkie mokre składniki jak mleko, olej, jajka. Składniki mokre przelewamy do suchych, miksujemy lub mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy posiekane dodatki i ser (trochę sera pozostawiamy na posypanie wierzchu ). Następnie wszystko razem mieszamy. 

Ciasto rozdzielamy pomiędzy 12 foremek na muffinki wcześniej wyłożonych papilotkami. Wierzch posypujemy odłożonym startym serem. Pieczemy w temp. 190°C ( termoobieg 180°) przez ok 35 minut.

Smacznego :)

00:00, kuchennefascynacje , muffinki
Link Komentarze (1) »
środa, 06 lutego 2019
Babeczki z nutellą

Zapomniany przepis, który doczekał się w końcu publikacji. Umknęły mi w gąszczu innych zdjęć. Ale to nic już szybciutko nadrabiam zaległości. Smak tych babeczek pamiętam do dzisiaj. Są naprawdę pyszne, delikatne, puszyste o wyczuwalnym posmaku orzecha laskowego. Jedyne co zmieniłabym w tym przepisie to dodałabym teraz domową nutellę ale przyznam szczerze, że kiedy je robiłam użyłam kupnej, która jeszcze wtedy nie była tak " znienawidzona " ze względu na swój skład. Przepis z bloga Moje wypieki

 

babeczki z nutellą

 Składniki : Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej

  • 140 g masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 1/2 szklanki nutelli ( najlepiej domowej )

Masło z cukrem ucieramy na jasną, puszystą masę. następnie dodajemy ekstrakt, mieszamy. Kolejno dodajemy po jednym jajku, miksujemy do połączenia składników.

Osobno w misce mieszamy mąkę z proszkiem. Dodajemy do masy maślano - jajecznej. Mieszamy za pomocą łopatki tylko do połączenia. 

Masę wykładamy do foremek na muffinki wcześniej wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości. Na wierzchu każdej babeczki umieszczamy 2 łyżeczki nutelli i za pomocą patyczka robimy esy - floresy.

Pieczemy w temp. 160-170°C przez 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wbiciu patyczek będzie obklejony nutellą, chodzi o to aby nie było na nim surowego ciasta.

Smacznego :)

 

09:32, kuchennefascynacje , muffinki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 01 lutego 2019
Kuleczki daktylowe z sezamem, bez cukru,wegańskie.

Pyszne...wręcz uzależniające małe słodkości bez dodatku cukru. Osłodzone daktylami. Rozpływają się w ustach. Gorąco polecam !!! Przepis z bloga Mała cukierenka .

 

Kuleczki daktylowe z sezamem, bez cukru,wegańskie.

 Składniki :

  • 120 g sezamu ( najlepiej uprażyć go wcześniej na patelni, kuleczki zyskają na smaku )
  • 120 g orzechów ( u mnie włoskie )
  • 120 g daktyli
  • 3 łyżki kakao bez cukru
  • 5-6 łyżek soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżka syropu z agawy lub syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Daktyle zalać gorącą wodą i pozostawić na 15 minut.

Następnie daktyle odsączyć z wody, dodać pozostałe składniki i zmiksować za pomocą blendera lub w malakserze. Z otrzymanej gęstej masy formujemy niewielkie kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Wstawiamy do lodówki na ok, 60 minut.

Smacznego :)

 

Kuleczki daktylowe z sezamem, bez cukru,wegańskie.

wtorek, 29 stycznia 2019
Przekąski a`la Bake Rolls

Kiedyś kupiłam bake rolls-y. Podczas konsumpcji stwierdziłam czemu by nie spróbować zrobić samemu. Od razu pomyślałam o bagietce i oliwie czosnkowej. Pomyślane, zrobione...wyszły naprawdę pyszne przekąski na wzór znanych bake rolls. Czy smakują tak samo ? Nie do końca ale są bardzo smaczne i tak samo wciągające...i jest to świetny sposób na spożytkowanie czerstwego pieczywa :)

 

przekąski a`la bake rolls

 Składniki : 

  • 1 czerstwa bagietka ( można użyć pełnoziarnistej )
  • oliwa czosnkowa ( lub inna, można użyć np. oliwę którą wcześniej były zalane suszone pomidory )
  • przyprawy ( u mnie najczęściej czerwona papryka )

Bagietkę tniemy na cienkie krążki ok 1,5-2 mm. Następnie układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Za pomocą pędzelka nanosimy niewielką ilość oliwy, delikatnie je smarując. Posypujemy ulubionymi przyprawami. 

Pieczemy w temp. 150ºC przez 15 minut. Należy zaglądać aby się  nie spaliły. Odstawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 109
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne) Odszukaj.com - przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl