czwartek, 08 grudnia 2016
Pierogi z bakaliami

W zeszłym roku na Święta zmieniłam nieco menu świąteczne i postanowiłam przygotować odmienne potrawy choć i części tych tradycyjnych nie zabrakło... Zamarzyły mi się pierogi bakaliowe z programu Marietty Mareckiej " A,B,C gotowania ". Poszperałam, znalazłam recepturę ( a tak nawiasem pisząc to przepis jest blogerki kulinarnej Agaty Kańtoch-Kucab, która prowadzi blog  Kuchnia na luzie ) zmieniając nieco farsz pod mój gust smakowy. Wyszło przepysznie !!!! Pierogi są wypełnione bakaliami z wyczuwalną nutą pomarańczy i orzechów włoskich a masełko cynamonowe dopełnia całości. Koniecznie wypróbujcie jeśli lubicie pierogi na słodko :)

 

201555_4001

 Farsz : 

  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych moreli
  • 25 g rodzynek sułtanek
  • 25 g jagody goji
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 125 ml soku z pomarańczy 
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku. Stawiamy na niewielki ogień i podgrzewamy aż suszone owoce będą mięciutkie. Zestawiamy z ognia, odstawiamy na noc.

Drugiego dnia za pomocą blendera miksujemy farsz. Od nas zależy czy chcemy gładki czy z większymi kawałkami owoców. Odstawiamy.

Ciasto : 

  • 300 g mąki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 5 łyżek wrzątku
  • 1 łyżeczka suchego maku

Wszystkie składniki łączymy. Wyrabiamy miękkie, gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby kiedy ciasto będzie za twarde należy dodać więcej wrzątku.

Ciasto wałkujemy na grubość ok 3 mm. Wykrawamy kółka za pomocną np. szklanki, nakładamy farsz i formujemy pierogi. Pierogi gotujemy w dużej ilości wody ok 1 minute od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Do podania : 

  • 50 g masła
  • spora szczypta cynamonu

Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy cynamon, mieszamy. Polewamy gotowe pierogi.

Smacznego :)

 201555_3

wtorek, 06 grudnia 2016
Pierniczki ( idealne do ozdoby )

Pierniczki, które zrobicie bez problemu. Mocno korzenne, nie na tyle twarde, żeby nie można było ich zjeść zaraz po upieczeniu choć tak, wymagają " leżakowania " aby zmiękły. Idealne na ozdobę Świąteczną na choinkę, do stroika czy w innej domowej aranżacji ( jak się wyrobię to pokażę co ja zrobiłam ). Po upieczeniu zachowują swój kształt. Przepis z bloga Moje ekspresje kulinarne .

 

pierniki

 Składniki : 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki przyprawy do piernika 
  • 6 łyżek masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki melasy
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę korzenną wymieszać razem.

Masło ucieramy z cukrem. Kolejno dodajemy jajko, mieszamy. Następnie cały czas miksując wlewamy melasę, ekstrakt. Na końcu dodajemy mąkę i teraz już wyrabiamy rękoma na jednolite ciasto.

Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Wałkujemy. Nie za grubo ale też nie za cienko. Myślę, że ok 3 - 4 mm grubości będzie najlepsze. Foremkami wycinamy dowolne kształty pierniczków i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temp. 190°C przez 5-7 minut.

Smacznego :) 

pierniki

niedziela, 04 grudnia 2016
Ryba opiekana w zalewie octowej

Kolejny smaczny przepis na rybę w occie,która świetnie sprawdzi się w okresie absolutnie każdych Świąt a również idealnie wpasuje się w klimat domowych imprez. W przepisie zrezygnowałam z panierki jajko+bułka tarta tylko delikatnie obtoczyłam je w mące i usmażyłam. Ponad to ryba smakuje bardzo fajnie octowo ale nie jest tą marynatą przesiąknięta jeśli wiecie co mam na myśli :) Przepis z bloga Takie tam pichcenie

 

201542_15

Składniki : 

  • 2,5 - 3 kg filetów rybnych jak dorsz, mintaj, morszczuk, u mnie sieja czy inna
  • mąka do panierki

Zalewa : 

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 3-4 listki laurowe
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 3-4 cebule

Ryby obtaczamy w mące, otrzepując z jej nadmiaru. Smażymy na oleju na złoto z obu stron. Usmażoną rybę odkładamy do ostygnięcia.

Cebulę siekamy w piórka. Odstawiamy. Pozostałe składniki zalewy łączymy w garnku, doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy cebulę. Zestawiamy z ognia i odstawiamy aby przestygła.

Ryby układamy w słoju, zalewamy lekko ciepłą marynatą. Odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej smakuje po kilku dniach. My osobiście futrowaliśmy już po 3 :) 

Smacznego :)

201542_4

00:29, kuchennefascynacje , rybka
Link Dodaj komentarz »
piątek, 02 grudnia 2016
Bananowy makowiec

Jeśli szukacie odmienionego przepisu na makowiec to ten taki jest. Dzięki bananom jest wilgotny jednak ich smak nie jest tutaj przytłaczający. Całość fajnie dopełnia mak, który chrupie w zębach a polewa z białej czekolady z dodatkiem amaretto nadaje mu prawdziwie Świątecznego charakteru. Żeby było jeszcze smaczniej można dodać nie łyżeczkę a łyżkę tego alkoholu. Pycha !!! Przepis  z theviewfromgreatisland.com.  

 201566_4

Składniki : 

  • 2 łyżki masła w temp. pokojowej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 jajo
  • 2 banany
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Banany rozgniatamy na papkę za pomocą widelca.

Masło, cukier, śmietanę miksujemy. Następnie nie przerywając ucierania dodajemy jajko, banany i ekstrakt waniliowy.

Mąkę wraz z sodą przesiewamy do masy. Miksujemy tylko do połączenia składników. Dodajemy mak, mieszamy - najlepiej za pomocą łyżki lub szpatułki.

Masę przelewamy do formy o wymiarach 20x20 cm. Pieczemy w temp. 175°C przez 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. 

Polewa : 

  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki 10 % ale spokojnie może być każda inna jak 30-36 %
  • 1 łyżeczka likieru Amaretto ( można pokusić się o dodanie więcej np. 1 łyżki dla spotęgowania smaku )

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Kiedy wszystkie składniki dobrze nam się połączą polewamy ostudzone ciasto. Wstawiamy do lodówki aby polewa stężała.

Smacznego :)

poniedziałek, 28 listopada 2016
Chałwowiec jaglany a`la tiramisu bez pieczenia

W końcu udało mi się uzyskać jaglany deser, który w zupełności będzie mnie satysfakcjonował i któremu ciężko będzie mi się oprzeć..ale ale po co się opierać jak tu samo zdrowie :) Deser wyglądem przypomina tiramisu - jak widać zawiera nieodłącznie towarzyszące prawdziwemu tiramisu biszkopty, również jest dwukrotnie nimi przełożony, delikatna, kremowa masa jaglano - chałwowa. Wierzch wieńczy gorzkie kakao, które świetnie uzupełnia całość.  Jednak deser ten dopiero uzyska pełnię smaku kiedy będziemy zajadać jednocześnie krem z biszkoptami. Razem z mężem zgodnie stwierdziliśmy, że smak jest zupełnie inny niż zajadając osobno warstwy. Wzorowałam się na TYM przepisie. 

 

Chałwowiec jaglany a`la tiramisu bez pieczenia

Składniki :

  • 1 szklanka kaszy jaglanej ( 200 g )
  • 170 g chałwy ( u mnie waniliowa ale możecie użyć każdej innej )
  • 4 szklanki mleka ( 1 L )
  • 4 łyżki oleju kokosowego ( odmierzamy kiedy jest w postaci stałej )
  • 6 łyżek ksylitolu
  • ok 26 podłużnych biszkoptów ladyfingers
  • gorzkie kakao

Kaszę podprażamy na suchej patelni do momentu aż zacznie pachnieć. Wsypujemy na sito i przelewamy wrzątkiem a następnie płuczemy pod bieżącą wodą. 

Kaszę przekładamy do garnka, dodajemy ksylitol i 2,5 szklanki mleka. Stawiamy na niewielki gaz, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kaszę do miękkości ok 20-25 minut. Zestawiamy z ognia, dodajemy olej kokosowy, czekamy aż się roztopi, mieszamy. Kaszę odstawiamy na kilkanaście minut pod przykryciem aż nieco ostygnie. 

Po tym czasie dodajemy rozdrobnioną widelcem chałwę. Miksujemy za pomocą blendera dolewając stopniowo mleko aż uzyskamy jednolitą, gładką konsystencję. Ważne aby masa nie była za rzadka. Ja dodałam całą ilość mleka i było idealnie ale najlepiej dodawać je stopniowo.

Dno formy o wymiarach ok 21x21 cm wykładamy pierwszą warstwą biszkoptów. Na biszkopty wylewamy połowę masy jaglanej ( lekko ciepłej lub zimnej ), na masę ponownie układamy biszkopty delikatnie je dociskając. Na biszkopty wykładamy drugą połowę masy. Wstawiamy do lodówki na noc. Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao.

Smacznego :)

Chałwowiec jaglany a`la tiramisu bez pieczenia

piątek, 25 listopada 2016
Sałatka z buraków s. Anastazji

Moja druga połowa zachwycona tą sałatką. Idealna do kotleta ale świetnie sprawdzi się również jako samodzielna przekąska. Przepis z bloga Tysiące pasji i uspokojeń .

 

Sałatka z buraków s. Anastazji

 Składniki : 

  • 5 buraków wcześniej ugotowane do miękkości
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 średnia cebula
  • 4-5 łyżek majonezu ( lub według uznania )
  • sól, pieprz

Buraki, cebulę i ogórki siekamy w drobną kostkę. Warzywa, groszek i majonez umieszczamy w jednej misce, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego :) 

Sałatka z buraków s. Anastazji

środa, 23 listopada 2016
Drożdżówki serca z orzechowym nadzieniem ( krok po kroku )

Kolejne drożdżówki, które zasługują na miano jednych z najlepszych, najsmaczniejszych drożdżówek. Ciasto mięciutkie, nie sprawiające problemów przy tworzeniu bułeczek a nadzienie bajka. Tak pysznego nadzienia dawno już nie jadłam...orzechy, rum, cynamon...poezja :) Przepis z książki Doroty Świątkowskiej " Moje wypieki "

 

Drożdżówki z orzechowym nadzieniem

 Składniki na ciasto : 

  • 160 ml mleka
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 30 g masła roztopionego
  • 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych

Mąkę przesiewamy i mieszamy z suchymi drożdżami ( jeśli używacie świeżych najpierw należy zrobić rozczyn ). Następnie dodajemy pozostałe składniki oprócz masła. Wyrabiamy ciasto a pod koniec wyrabiania dopiero dodajemy tłuszcz. Jeszcze przez kilka minut wyrabiamy ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne, może być lekko klejące. 

Gotowe ciasto przekładamy do oprószonej mąką miski. Przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy w  ciepłym miejscu do podwojenia objętości ( na ok 1,5 godziny ).

Składniki na nadzienie : 

  • 200 g zmielonych orzechów włoskich lub pekan
  • 100 g brązowego cukru
  • 80 ml śmietany kremówki 30% lub 36 %
  • 40 ml rumu ( można zastąpić aromatem rumowym, do smaku )
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki dobrze wymieszać, rozcierając lekko łyżką. Odstawić.

Ponad to : 

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Kiedy ciasto wyrośnie ponownie krótko je wyrabiamy. Dzielimy na 10 równych części (około  65 g każda ), formując kulki.

Każdą część ciasta wałkujemy na cienki placek.

Drożdżówki z orzechowym nadzieniem

 

Wierzch smarujemy nadzieniem. 

Drożdżówki z orzechowym nadzieniem

 

Następnie zwijamy w rulon jak naleśnika.

Drożdżówki z orzechowym nadzieniem

 

Składamy na pół.

Drożdżówki z orzechowym nadzieniem

 

Ostrym nożem przecinamy w połowie uważając żeby zostawić 2 cm od lewej nie przecięte.

Drożdżówki z orzechowym nadzieniem

 

Rozcięte części ciasta wywijamy nadzieniem do góry. Formując kształt serca.

Drożdżówki z orzechowym nadzieniem

 

Tak przygotowane bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia na ok 30-40 minut. Powinny podwoić swoją objętość.

 

Przed włożeniem do piekarnika smarujemy bułki z wierzchu jajkiem z mlekiem i pieczemy w temp. 180ºC przez 15-17 minut.

Smacznego :)

Drożdżówki z orzechowym nadzieniem

 

 

poniedziałek, 21 listopada 2016
Mini serniczki czekoladowe z suszoną śliwką i rumem

Obłędnie pyszne, uzależniające, rozpływające się w ustach z cudowną rumową śliwką. Nie trzeba nic więcej dodawać po prostu je upieczcie i sami ocenicie. Idealne na nadchodzące Święta. Przepis z bloga Moje Wypieki .

 

 Mini serniczki czekoladowe z  suszoną śliwką i rumem

 Składniki : ( na 9 sztuk )

Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej.

  • 250 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( Uzyłam kremowego quark-a )
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 100 g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 27 suszonych śliwek
  • ciemny rum ( więcej niż 1/2 szklanki )

Kilka godzin wcześniej a najlepiej dzień wcześniej śliwki przekładamy do małej miseczki i zalewamy rumem. Przykrywamy, odstawiamy. Po tym czasie śliwki odcedzić ale rum zachować.

Osobno w dużej misce łączymy : twaróg, mascarpone, jajka, cukier, mąkę pszenną. Zmiksować całość krótko tylko do połączenia składników.

Następnie dodajemy roztopioną, lekko przestudzoną czekoladę. Ponownie krótko miksujemy, tylko do połączenia. Dodajemy 4 łyżki rumu pozostałe z odsączenia śliwek, zmiksować.

Masę serową rozdzielamy równomiernie do papilotek muffinkowych. W środek każdego serniczka wciskamy po 2 śliwki w rumie.

Pieczemy w temp. 150°C przez około 30 minut. Wierzch serniczków powinien być ścięty ale przy dotyku patyczkiem nadal sprężysty. Serniczki studzimy w stygnącym piekarniku a następnie przekładamy do lodówki i schładzamy przez noc.

 Ganache z mlecznej czekolady : 

  • 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
  • 100 g mlecznej czekolady, posiekanej

Na niewielkim ogniu śmietanę kremówkę doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, wrzucamy posiekaną czekoladę, odstawiamy na 2 minuty.

Po tym czasie wymieszać do momentu aż ganache będzie miał jednolitą konsystencję.

Serniczki wyciągamy z lodówki. Polewamy ganache a na wierzchu, na samym środku umieszczamy jedną śliwkę w rumie. 

Wstawiamy do lodówki aby polewa stężała.

Smacznego :)

 

piątek, 18 listopada 2016
Zapiekanka chlebowa czyli jak wykorzystać czerstwe pieczywo

Genialny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Zapiekanka jest bardzo smaczna a my przy okazji możemy zrobić czystkę w lodówce i wrzucić dosłownie wszystko co tam znajdziemy i na co aktualnie mamy ochotę. Gorąco polecam !!! Przepis z recipetineats.com.  

 

Zapiekanka chlebowa czyli jak wykorzystać czerstwe pieczywo

 Składniki : 

  • 300 g bekonu
  • 6 jaj
  • 1 i 1/4  szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • 7 szklanek lekko czerstwej bagietki pokrojonej w kostkę ok 2 cm ( można zastąpić innym pszennym pieczywem )
  • 2 szklanki startego sera żółtego ( u mnie Gouda )
  • nać pietruszki ( opcjonalnie )
  • u mnie dodatkowo resztki wędliny i 200 g sera feta pociętego w kostkę

Bekon smażymy na patelni. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Tniemy na kawałki.

W osobnej misce mieszamy jajka, mleko, sól, pieprz. 

Pociętą bagietkę umieszczamy w dość sporej torebce foliowej. Do torebki z bagietką wlewamy mieszaninę jajka i mleka. Dodajemy 1 i 1/2 szklanki sera, bekon ( trochę można odłożyć do posypania wierzchu ) i pozostałe dodatki jakimi będziemy dysponowali. Torebkę zamykamy. Kładziemy na płasko i delikatnie masujemy rękoma tak aby jajka wchłonęły się w pieczywo. Odstawiamy na 30 minut do lodówki ( nie miałam tyle czasu, odczekałam aż jajka z mlekiem się wchłoną i robiłam dalej ).

Po tym czasie całość przekładamy do tortownicy o średnicy 21 cm. Na wierzchu układamy odłożony wcześniej bekon, ser i pietruszkę. Na wierzchu układamy luźno papier do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut. Następnie ściągamy papier i dopiekamy jeszcze 10 minut. Przed podaniem można dodatkowo posypać wierzch świeżą natką pietruszki.

Smacznego :) 

Zapiekanka chlebowa czyli jak wykorzystać czerstwe pieczywo

środa, 16 listopada 2016
Najprostsza surówka obiadowa ( 3 składnikowa )

Nie licząc soli i cukru, których wykorzystanie nie jest koniecznie ta surówka składa się tylko z trzech składników. Kapusta, marchew i olej...szybko, tanio i smacznie. Przepis z bloga Przy piecu

 

Najprostsza surówka obiadowa ( 3 składnikowa )

 Składniki  :

  • 1 kapusta pekińska
  • 2 średnie marchewki
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • cukier ( pominęłam )

Kapustę drobno szatkujemy, marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Kapustę, marchew i olej mieszamy razem. Doprawiamy solą i cukrem do smaku.

Smacznego :)

poniedziałek, 14 listopada 2016
Łosoś według Gordona Ramsaya

Minimum składników, maksimum zadowolenia. Bardzo smaczny łosoś, którego robi się niemalże ekspresowo. Przepis z bloga Moje wypieki i nie tylko... 

 

Łosoś według Gordona Ramsaya

 

Składniki  :

  • filety z łososia ze skórą
  • sól
  • suszony rozmaryn ( można zastąpić tymiankiem lub bazylią - u mnie tymianek )
  • oliwa

Umyte i osuszone filety zwijamy skórą na zewnątrz i ostrym nożem robimy nacięcia na ok 1 cm głębokości, dość blisko siebie. Jeśli chcecie zobaczyć jak to się robi to odsyłam TUTAJ

Wnętrze każdego nacięcia posypujemy solą i rozmarynem. Wierzch skrapiamy oliwą. 

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Układamy filety skórą do dołu delikatnie dociskając łopatką. W tym momencie dopiero solimy resztę fileta. Pozostawiamy aż 2/3 łososia zmieni kolor. Obracamy na drugą stronę. Rybę polewamy tłuszczem z patelni i dosmażamy. Na koniec odwracamy filety skórą do patelni, zestawiamy z ognia, pozostawiamy na ok minute.

Smacznego :)

Łosoś według Gordona Ramsaya

06:47, kuchennefascynacje , rybka
Link Komentarze (1) »
sobota, 12 listopada 2016
Muffiny bananowo-cynamonowe

Bardzo wilgotne o wyraźnym smaku banana i cynamonu. Smaczne, łatwe i szybkie w wykonaniu. Przepis z książki " Leivonnaisia herkkusuille "

 

muffiny bananowo-cynamonowe

 Składniki : ( na ok 18 sztuk w zależności od wielkości foremek )

  • 350 g mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 160 g cukru
  • 375 ml maślanki
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 70 g masła
  • 400 g bananów ( około 4-5 sztuk w zależności od wielkości )

Masło topimy, odstawiamy do ostygnięcia.

W jednej misce mieszamy suche składniki : Mąka, sól, proszek do pieczenia, soda, cukier, cynamon.

W drugiej misce łączymy wszystkie mokre składniki czyli : maślanka, jajo, ekstrakt i masło.

Mokre składniki przelewamy do suchych. Mieszamy do momentu aż składniki się połączą. 

Banany obieramy ze skórek. Miksujemy lub rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy do ciasta, mieszamy.

Ciasto przekładamy do foremek na muffiny. Pieczemy w temp. 170°C przez 20-30 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)

00:00, kuchennefascynacje , muffinki
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 94
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne) Odszukaj.com - przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl