poniedziałek, 24 kwietnia 2017
Nutella z kaszy jaglanej

Zdrowa, pyszna , idealna dla dzieciaków, które wbrew pozorom zajadają się nie wiedząc co ukrywa się w środku. Gorąco polecam !!! Przepis z bloga I love bake .

 

Nutella z kaszy jaglanej

 Składniki : 

  • 200 g kaszy jaglanej, suchej
  • 500 ml gorącej wody
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 3 łyżki kakao
  • 60 g orzechów laskowych
  • 3 łyżki cukru brązowego ( ksylitolu lub syropu z  agawy )
  • 1 łyżka miodu
  • odrobina oliwy lub oleju
  • 2-3 łyżki a nawet więcej mleka krowiego, migdałowego, innego roślinnego

Orzechy podprażamy na suchej patelni. Zawijamy w ściereczkę i pocieramy do momentu aż odpadnie skórka po czym mielimy na proszek.

Kaszę umieszczamy w rondelku. Stawiamy na ogień, podprażamy 2 minuty. Wlewamy wodę z odrobina oleju lub oliwy. Zakrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości ok 12-15 minut. Po tym czasie odstawiamy na 15 minut a następnie studzimy.

Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy blenderem aż masa będzie jednolita. Jeśli będzie zbyt gęsta dolewamy stopniowo więcej mleka tak aby konsystencja była dla nas odpowiednia.

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego :)

Nutella z kaszy jaglanej

sobota, 15 kwietnia 2017
Wesołych Świąt

Kochani...

Zdrowych, radosnych, spokojnych Świąt Wielkiej Nocy spędzonych w gronie najbliższych. Smacznego jajka. Wesołego alleluja !!!!!

 

Justyna

20:54, kuchennefascynacje
Link Dodaj komentarz »
środa, 12 kwietnia 2017
Babka murzynek ( prosta i szybka )

Babka, która według mnie nie może się nie udać. Prosta, szybka, bardzo smaczna, wilgotna. Oblana polewą z czekolady nabiera Świątecznego charakteru :) Przepis z bloga I love bake

 

Babka murzynek ( prosta i szybka )

 Składniki : 

  • 2 szklanki mąki tortowej  ( u mnie zwykła pszenna jaką miałam w szafce )
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki powideł śliwkowych ( u mnie z agrestu )

Ponad to : 

  • ulubiona polewa czekoladowa 

Mąkę, kakao sodę przesiewamy. W osobnej misce miksujemy krótko cukry, jaja, olej, mleko. Następnie cały czas miksując dodajemy stopniowo, małymi porcjami suche składniki. Na koniec dokładamy powidła, miksujemy.

Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy kakao. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w temp. 180°C przez 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Wyciągamy z formy i polewamy polewą czekoladową.

Smacznego :)

Babka murzynek ( prosta i szybka )

Tagi: kakao olej
13:57, kuchennefascynacje , babki,babeczki
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 09 kwietnia 2017
Wielkanocna sałatka warstwowa

Bardzo podobna do sałatki z tuńczykiem, którą robię od lat ale jak dla mnie... ta jest dużo smaczniejsza. Idealna na Wielkanoc. Zmodyfikowany przepis z bloga Alutka-gotuje.

 

Wielkanocna sałatka warstwowa

Składniki : 

  • 5 jaj
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 por
  • 1 mała czerwona cebula
  • ok 120 g sera żółtego
  • szczypiorek
  • 3 spore łyżki majonezu
  • 3 spore łyżki jogurtu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Jaja gotujemy na twardo, studzimy. Następnie oddzielamy białka od żółtek.

Kukurydze odcedzamy. Pora siekamy w półplasterki, przelewamy wrzątkiem a następnie zimną wodą. Odciskamy z nadmiaru wody.

Cebulę siekamy w drobną kostkę. Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki, szczypiorek siekamy.

Majonez łączymy z jogurtem i musztardą. Doprawiamy solą, pieprzem. Odstawiamy.

Na dnie naczynia układamy warstwami. Białka starte na dużych oczkach tarki. Solimy, pieprzymy. Następnie kukurydza, cebula. Wierzch polewamy połową porcji majonezu z jogurtem. Następnie układamy ser żółty, pora. Polewamy pozostałym majonezem z jogurtem. Na to ścieramy żółtka na drobnych oczkach tarki a na samej górze układamy szczypiorek.

Smacznego :)

czwartek, 06 kwietnia 2017
Babeczki cytrynowe z lemon curd i mascarpone

Intensywnie cytrynowe babeczki dzięki lemon curd. Szybkie, łatwe i bardzo smaczne. Bazowałam na jednym z przepisów Nigelli Lawson na muffinki gruszkowe.

 

Babeczki cytrynowe z lemon curd i mascarpone

 Składniki : 

  • 250 g mąki
  • 100 g cukru brązowego
  • 125 serka mascarpone
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka rumu
  • 190 g lemon curd
  • 3-4 łyżki mleka

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia łączymy razem. W osobnej misce mieszamy mascarpone, olej, jaja, rum, lemon curd i mleko. Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy za pomocą łyżki, łopatki tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy więcej mleka.

Ciasto przekładamy do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Pieczemy w temp. 200°C przez 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)

poniedziałek, 03 kwietnia 2017
Sałatka gyros

Od lat gości w moim domu. Najbardziej lubiana sałatka przez mojego męża. Dlaczego dopiero teraz dzielę się nią na blogu ? Bo nigdy nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Zawsze znika w trybie natychmiastowym. Już podczas przygotowywania sprytnie są podbierane składniki przez domowników. Tym razem udało się !!! ;) Sałatka jest banalnie prosta a przede wszystkim pyszna, syta. Wpisze się w repertuar każdych Świąt, imprez czy po prostu do podjadania :) W każdym domu robi się ją inaczej, również sposób podawania różni się. Jedni mieszają całość inni układają warstwowo. Ja jestem z tych co układają warstwami a poniżej znajdziecie przepis który gości u mnie od lat. Przepis pochodzi z zapisków mojej mamy.

 

Sałatka gyros

 Składniki : 

  • 4 piersi z kurczaka
  • przyprawa gyros ( lub inna często używam domowej mieszanki przypraw kreolskich )
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 średnie cebule
  • kapusta pekińska
  • 1 puszka kukurydzy
  • ketchup pikantny ( można również użyć łagodnego )
  • 1/2 słoika majonezu
  • sok z cytryny
  • sól
  • olej do smażenia

Piersi kroimy w niewielką kostkę, oprószamy przyprawą gyros. Smażymy na oleju do momentu aż kurczak będzie usmażony. Odstawiamy do przestudzenia.

W międzyczasie ogórki i cebule siekamy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy na sitku a kapustę siekamy, solimy i skrapiamy sokiem z cytryny.

Zimnego kurczaka przekładamy do miseczki. Na kurczaku rozsmarowujemy 2 łyżki ketchupu. Następnie wykładamy ogórki, równamy. Na ogórki cebulę, kolejno kukurydzę. Na kukurydzę wykładamy majonez a na jego wierzchu rozsmarowujemy kolejne 2 łyżki ketchupu. Na samym końcu układamy kapustę pekińską.

Smacznego :)

Sałatka gyros

piątek, 31 marca 2017
Ekspresowa ryba z piekarnika

Ostatnimi czasy kiedy wybieram mrożoną rybę to przygotowuję ją właśnie w ten sposób. Szybka, bardzo smaczna a składniki zawsze mam w lodówce. Przepis z recipetineats.com .  

 

Ekspresowa ryba z piekarnika

Składniki : 

  • ok 5-6 filetów białej ryby ( może być mrożona, oczywiście przed przygotowaniem odpowiednio wcześniej rozmrozić płaty )
  • 50 g masła 
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki ( używam słodkiej 18 % )
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 i 1/2 posiekanej szarlotki lub białej cebuli ( dodaję zazwyczaj więcej )

Rybę oprószamy solą i pieprzem, Układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy posiekaną cebulką. 

Pozostałe składniki przekładamy do rondelka i na niewielkim ogniu podgrzewamy do momentu aż masło się rozpuści. Mieszamy. Polewamy rybę tak aby w całości ją pokryło. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 15-20 minut lub do momentu aż ryba będzie upieczona.

Smacznego :)

wtorek, 28 marca 2017
Babka kardamonowo - pomarańczowa na piwie

Kochani w najbliższym czasie przepisy będą dodawane niesystematycznie. Dużo się teraz u mnie dzieje i po prostu czasu brak. A tymczasem...

Kolejna propozycja babki na Wielkanocny stół. Smaczna, puszysta z wyczuwalną wyraźną nuta kardamonu. Jeśli wolicie poczuć więcej pomarańczowego akcentu dodajcie mniej kardamonu lub go pomińcie a dodajcie więcej skórki z pomarańczy. Z tej porcji wychodzi spora babka. Przepis z bloga Fabryka kulinarnych inspiracji.

 

Babka kardamonowo - pomarańczowa na piwie

Składniki : 

  • 5 jaj
  • 500 g maki pszennej
  • 350 g cukru
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 150 ml piwa
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • łyżeczka mielonego kardamonu
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Osobno sok z pomarańczy łączymy z piwem.

W misce lekko ubijamy jajka na wysokich obrotach miksera. Następnie cały czas ubijając dosypujemy cukier i miksujemy do momentu aż masa będzie jasna i puszysta. Kolejno dodajemy stopniowo mąkę na przemian z olejem nie przerywając mieszania. Na koniec dodajemy kardamon, skórkę z pomarańczy i powoli wlewamy sok z piwem. Miksujemy krótko tylko do połączenia się składników. 

Z masy odkładamy 1/3 do której dodajemy kakao, mieszamy.

Do formy z kominem o średnicy ok 26 cm wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, bułka tartą lub kaszą manną wlewamy jasną masę a na nią za pomocą łyżki nakładamy ciemną a następnie nożem delikatnie wprowadzamy masę ciemną w jasną lub dzielimy każdą z mas na pół i przekładamy naprzemiennie zaczynając od masy jasnej kończąc na ciemniej.

Pieczemy w temp. 160°C przez 70 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Po ostygnięciu polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

Babka kardamonowo - pomarańczowa na piwie

Smacznego :)

środa, 22 marca 2017
Babka na oleju siostry Anastazji

Świetna wilgotna babka, która zachowuje świeżość bardzo długo. Smaczna i ze składników, które zawsze mamy pod ręką. Przepis z bloga Przepisy kulinarne

 

201542_21

Składniki : ( robiłam z podwójnej porcji w formie z kominem o średnicy 26 cm )

  • 150 g mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 170 g cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i dalej ucieramy aż masa będzie lśniąca i zgęstnieje. Następnie dodajemy żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz olej. Całość miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Formę na babkę o średnicy ok 20 cm natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. 

3/4 masy wylewamy do formy. Do pozostałej części dodajemy kakao, miksujemy, przekładamy do formy na jasną masę. Możemy delikatnie przemieszać patyczkiem lub widelcem obie masy. 

Babkę pieczemy w temp. 180ºC przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. 

Po ostudzeniu najlepiej polać babkę polewą czekoladową.

Smacznego :)

Tagi: kakao olej
00:02, kuchennefascynacje , babki,babeczki
Link Dodaj komentarz »
sobota, 18 marca 2017
Chipsy z tortilli

Świetna alternatywa dla osób, które uwielbiają tortilla chips. Zdrowsze, stworzone własnoręcznie i doprawiacie tak jak lubicie. Ja użyłam mojej ulubionej mieszanki kreolskiej - pycha :) Przepis z bloga Kraina miodem płynąca

 

Chipsy z tortilli

 Składniki : 

  • 6 placków tortilli ( dowolnej może być pełnoziarnista - ja takiej użyłam )
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju ( częściej używam oleju )
  • ulubione przyprawy ( u mnie przyprawy kreolskie, w oryginale łyżka wędzonej papryki, sól )
  • starty żółty ser  (opcjonalnie, pominęłam )

Placki kroimy w pasy a następnie w trójkąty, polewamy oliwą, posypujemy przyprawami, mieszamy. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180°C przez 10 minut z termoobiegiem lub bez w temp. 190° C 10-15 minut lub do momentu aż się zarumienią. W trakcie pieczenia należy zaglądać do piekarnika,żeby nie zrumieniły się za bardzo. Jeśli używacie sera to po 10 minuta wyciągacie blachę  z piekarnika, posypujecie serem i wkładacie na kolejne 1-2 minuty lub do momentu aż ser się rozpuści.

Smacznego :)

* Często po wyciągnięciu z piekarnika i ostudzeniu nie wszystkie są chrupiące. Dlatego zawsze wtedy przekładam je do miski i zakrywam szczelnie kuchenną ściereczką na drugi dzień wszystkie są idealnie chrupiące.

Chipsy z tortilli

piątek, 17 marca 2017
Sernik cytrynowy na mleku skondensowanym

Jeśli szukacie na Święta Wielkanocne sernika, który szybko i łatwo się robi to ten przepis jest własnie taki. Cytrynowy, kremowy, mokry z warstwą kremu z mascarpone i lemon curd. Cukier zastępujemy mlekiem skondensowanym ale dla mnie niestety okazał się za słodki za to moim gościom i mężowi bardzo smakował. Następnym razem zamiast całej puszki mleka dodam tylko 3/4 :) Przepis z bloga Moje wypieki .

 

Sernik cytrynowy na mleku skondensowanym

 Składniki : Wszystkie składniki powinny być temp. pokojowej.

  • 750 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( użyłam kremowego quark-a )
  • 3 jaja
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( ok 400 g )
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • skórka otarta z 2 cytryn i sok wyciśnięty z jednej cytryny

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Za pomocą miksera a najlepiej łyżki, trzepaczki lub szpatułki mieszamy całość tylko do połączenia. Nie za długo, żeby niepotrzebnie nie napowietrzyć masy. Sernik po upieczeniu powinien być równy jak blat.

Masę przelewamy do formy o średnicy ok 20-21 cm wcześniej spód wykładamy papierem do pieczenia. 

Przed włożeniem sernika na sam spód piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z wrzącą wodą gdyż sernik będziemy piekli w parze wodnej.

Pieczemy w temp. 150°C przez 60 minut. Po tym czasie studzimy w uchylonym piekarniku (ja wyciągnęłam go całkowicie i nic się nie stało ) i wstawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki.

Składniki na krem : 

  • 125 g serka mascarpone
  • 125 g lemon curd

Serek i lemon curd umieszczamy w misce. Mieszamy aż całość będzie jednolita i gładka. Krem wykładamy na schłodzony sernik. Przed podaniem boki ciasta można posypać zmielonymi na pył maślanymi ciasteczkami.

Smacznego :)

Sernik cytrynowy na mleku skondensowanym

wtorek, 14 marca 2017
Marynata do mięs - pieczeni,karkówki, steków, warzyw

Genialna aromatyczna marynata, którą cudownie przechodzi całe mięso podczas marynowania. Można ją wykorzystać do każdego rodzaju mięsa a nawet do warzyw. Przepis  z bloga Alicja w krainie garów .

 

Marynata do mięs - pieczeni,karkówki, steków, warzyw

 

Składniki : ( marynaty wystarczy do zamarynowania ok 1-1,5 kg kawałka mięsa )

  • 5 -6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1-2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka miodu rzepakowego ( użyłam innego jaki akurat był w domu )
  • 2 duże posiekane ząbki czosnku
  • kolka gałązek świeżego rozmarynu lub tymianku lub obu na raz ( u mnie suszone )
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • sól, i dużo świeżo mielonego pieprzu ( soli ok 1/2 łyżeczki lub tyle ile sami uważacie ja dodałam więcej niż ł łyżeczki )

W misce za pomocą trzepaczki łączymy ocet winnny, balsamiczny, musztardę, miód, sos sojowy  sól. Mieszamy do momentu aż sól się rozpuści. Następnie mieszając stopniowo dodajemy oliwę. Na koniec dorzucamy posiekany czosnek i zioła. Zioła można dodać w całości. 

Marynatę wmasowujemy w mięso i odstawiamy na 2-3 godziny a najlepiej na całą noc. Cudownie wtedy przechodzi marynatą całe mięso. Jednak jeśli nie macie tyle czasu 30-45 minut powinno wystarczyć choć ja jestem zwolenniczką długiego czasu marynowania mięs. 

Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 97
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne) Odszukaj.com - przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl