środa, 18 stycznia 2017
pizza z patelni

Świetna pizza, którą serwujemy prosto z patelni bez potrzeby wkładania do piekarnika jak to w większości przepisów na tą z patelni bywa. Ciasto puszyste, miękkie a dodatki zależą już tylko od nas samych. Gorą co polecam :) Przepis z bloga Nie pieprz .

 

pizza z patelni

 Składniki na spód : 

  • 30 g świeżych drożdży
  • 2-2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki lekko ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta cukru ( dodałam łyżeczkę )
  • 1 łyżeczka soli

Drożdże rozkruszamy do miski, zasypujemy szczyptą cukru ( lub łyżeczką ), zalewamy 3 łyżkami wody. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży, odstawiamy na 15 minut aż drożdże ruszą.

Po tym czasie wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce, wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto pozostawiamy w naoliwionej misce, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 25-30 minut.

Dodatki : 

  • wędlina
  • ser żółty
  • cebula
  • ogórki konserwowe
  • fasolka szparagowa wcześniej ugotowana

Na sos : Polecam zrobić sos według przepisu, który stosuje od lat gdyż sam koncentrat i czosnek tak jak w przepisie do tej pizzy był zbyt ostry, zwłaszcza dla dzieci.

  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 kopiata łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego ( może być grecki )
  • zioła

Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski i wałkujemy na kształt i wielkość patelni ( u mnie ok 23 cm średnicy ale jak chcecie cieńsze ciasto to najlepiej usmażyć w patelni o średnicy 28 cm ). Ciasto przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu pod przykryciem 3-4 minuty. Ja smażyłam ok 8 ze względu na mniejszą średnicę.

Następnie spód przewracamy na drugą stronę a upieczony już wierzch smarujemy koncentratem wymieszanym z jogurtem, posypujemy ziołami. Na górę wykładamy nasze dodatki a na sam koniec posypujemy serem. Ewentualnie ser jeszcze można posypać dodatkowo ulubioną mieszanką przypraw. Ja tak robię. Ponownie przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu do momentu aż ser się rozpuści a spód będzie puszysty. U mnie to trwało jakieś 10 minut.

Smacznego :)

pizza z patelni

poniedziałek, 16 stycznia 2017
Gofry holenderskie

Spotkałam się z dwoma wersjami tych gofrów. W jednym przepisie używało się cukru w innych nie i nigdzie nie znalazłam czy w tradycyjnych holenderskich dodajemy cukier czy też nie. W każdym bądź razie dziś u mnie wytrawne gofry, które można zaserwować z czym tylko nam najdzie ochota. Na słono lub słodko w każdej wersji będą smaczne. Składniki znajdą się w każdej kuchni dlatego też u mnie goszczą najczęściej :) Przepis z zeszytu mojej teściowej z bardzo starego wycinku z gazety. 

 

Gofry holenderskie

Składniki : 

  • 300 g mąki
  • 2 jaja
  • 1/2 litra mleka
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę przesiać. Dosypać pozostałe składniki i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Gofry smażyć w rozgrzanej gofrownicy według wskazówek producenta.

Smacznego :)

Gofry holenderskie

Tagi: mleko
00:01, kuchennefascynacje , placuszki,naleśniki,gofry
Link Dodaj komentarz »
środa, 11 stycznia 2017
Łososć smażony w sosie chraimeh

Soczysty łosoś w pikantnym sosie. Pycha !!! :) Przepis z bloga Kuchnia Doroty .

 

Łososć smażony w sosie chraimeh

 Składniki :

  • około 800 g filetu z łososia lub 3 średnie steki
  • ok 110 ml oleju
  • ok 3 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

Łososia umyć, osuszyć. Z filetu ściągnąć skórę natomiast na stekach pozostawić. Mąkę wymieszać z przyprawami, obtoczyć w niej rybę. Łososia smażymy na oleju z obu stron po ok 3 minuty. Odstawiamy.

Na pastę : 

  • 2-4 łyżki oleju
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu ( pominęłam )
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonej papryki chilli
  • 1 mała papryczka chilli ( opcjonalnie - pominęłam )

Wszystkie składniki miksujemy na dość gęstą pastę.

Na sos : 

  • 150 ml wody
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki sosu wymieszać. 

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Kiedy olej dobrze się rozgrzeje dodajemy pastę, chwilę smażymy mieszając aby się nie przypaliła. Dolewamy sos pomidorowy, zmniejszamy ogień i podsmażamy kilka minut. 

Do sosu przekładamy rybę tak aby była nim obtoczona. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. 

Smacznego :)

Łososć smażony w sosie chraimeh

00:01, kuchennefascynacje , rybka
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 09 stycznia 2017
Zupa brokułowa z serem

Smaczna, pożywna, rozgrzewająca. Przepis z skinnytaste.com , z moimi niewielkimi zmianami. 

 

Zupa brokułowa z serem

Składniki : 

  • 1 niewielka cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 4 szklanki brokuła podzielonego na niewielkie różyczki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 średnie ziemniaki
  • sól, pieprz
  • 1 i 1/2 szklanki startego ostrego cheddara
  • 1 łyżka startego parmezanu

Cebulę siekamy w kostkę. Marchew, seler w półplasterki a ziemniaki w niewielką kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.

W rondlu roztapiamy masło. Wrzucamy posiekaną cebulę i marchew, smażymy ok 5 minut. następnie dodajemy czosnek, podsmażamy kolejne ok 30 sekund.

Warzywa posypujemy mąką, solimy, pieprzymy. Chwilę mieszając dalej podsmażamy. Wlewamy bulion, mleko. Dodajemy ziemniaki i różyczki brokuła. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 10-15 minut aż ziemniaki będą ugotowane. Na koniec dodajemy sery, doprawiamy solą i pieprzem, dobrze wymieszać aż ser się rozpuści. Zestawiamy z ognia. 

Z garnka odlewamy 2 szklanki zupy, resztę blenderujemy. Zupa nie powinna być idealnie gładka, tylko warzywa rozdrobnione. Ponownie wlewamy wcześniej odlaną zupę do garnka, mieszamy. 

Smacznego :)

sobota, 07 stycznia 2017
Rafaello z kaszy jaglanej ( wegańskie, bezglutenowe )

Z kaszy jaglanej naprawdę można wyczarować cuda. Przykładem na to są te pralinki rafaello. Delikatne, kremowe, mocno kokosowe. Mimo,że nie smakują idealnie jak te tradycyjne rafaello to naprawdę warto je zrobić. Przepis z bloga Gotuję bo lubię

 

Rafaello z kaszy jaglanej ( wegańskie, bezglutenowe )

 Składniki : 

  • 60 g kaszy jaglanej
  • 1 puszka mleka kokosowego ( 400-450 g )
  • 1 łyżka cukru z czubkiem ( ja nawet skusiłabym się do 1,5 łyżki )
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Ponad to : 

  • wiórki kokosowe do obtoczenia
  • blanszowane migdały ( ja pominęłam ze względu ,że rafaello było przeznaczone dla małych dzieci )

Kaszę jaglaną podprażamy na suchej patelni do momentu aż zacznie pachnieć. Uwaga, żeby nie spalić. Następnie przepłukujemy sporą ilością bieżącej wody.

Mleczko kokosowe dobrze mieszamy, zalewamy kasze. Gotujemy na niewielkim ogniu 20-25 minut. W połowie czasu gotowania dodajemy cukier i od tej pory dość często mieszamy aby kaszan nam się nie przypaliła. 

Do miękkiej kaszy dodajemy wiórki kokosowe. Studzimy. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Ja dodatkowo przed włożeniem do lodówki zmiksowałam całość na gładką masę.

Po tym czasie z masy formujemy niewielkie kulki, wkładamy do środka migdał i obtaczamy w wiórkach kokosowych. 

Kasia pisze, żeby przechowywać je w temp. pokojowej. Moje jednak bardzo miękły po pewnym czasie dlatego leżakowały w lodówce :)

Smacznego :)

Rafaello z kaszy jaglanej ( wegańskie, bezglutenowe )

sobota, 17 grudnia 2016
Wesołych Świąt

 

 Kochani jak zauważyliście ostatnio było u mnie sporo Świątecznych propozycji. Część z nich były z zeszłych Świąt część testowałam w ostatnim czasie. Mam nadzieję, że się przydadzą :) A dzisiaj pragnę złożyć Wam najserdeczniejsze życzenia. Zdrowych, pogodnych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia oraz szczęśliwego Nowego roku.

Justyna :)

21:18, kuchennefascynacje
Link Komentarze (1) »
czwartek, 15 grudnia 2016
Makowiec japoński

Bardzo popularny na blogach makowiec z jabłkami, który występuje pod znaną nazwą makowiec japoński. Mnie osobiście zaskoczył swoją strukturą a mianowicie przechowywany w temp. pokojowej jest bardzo puszysty, mięciutki niemalże jak biszkoptowy. Po włożeniu do lodówki zachowuje się jak sernik czyli robi się bardziej zbity. Wyjęty z chłodu i pozostawiony na dłuższy czas e cieple z powrotem nabiera puszystości. W smaku bardzo dobry, wilgotny, aromatyczny a zamiast daktyli polecam dodać ulubione bakalie i kandyzowaną skórkę pomarańczową, która nadje mu prawdziwie odświętny charakter ale i bogatszy smak. Przepis z bloga Moje wypieki.

 

Makowiec japoński

 Składniki : 

  • 1,5 szklanki maku
  • 4 średniej wielkości jabłka
  • 5 jajek
  • 150 g suszonych daktyli lub innych ulubionych bakalii jak śliwki, morele, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 ekstraktu z migdałów
  • 250 g masła w temp. pokojowej
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 5 łyżek mąki pszennej

Ponad to : 

  • 1 szklanka wody do namoczenia maku

Mak zalać wrząca wodą tak aby go pokryła w całości. Odstawić do całkowitego przestygnięcia. Następnie odcedzić z nadmiaru wody i zmielić dwukrotnie w maszynce lub zmiksować blenderem jak robię to ja.

Bakalie pociąć w drobną kostkę. Odstawić.

Mąkę, kasze mannę, proszek do pieczenia wymieszać razem.

Jabłka zetrzeć na tarce  z grubymi oczkami.

Żółtka oddzielić od białek.

W misce utrzeć masło z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie cały czas ucierąjąc dodawać po jednym żółtku. Kolejno dodać mąkę z kaszą i proszkiem, pokrojone bakalie, zmielony mak, ekstrakt i jabłka. Wymieszać, zmiksować do połączenia składników.

Białka ubić na sztywną pianę i partiami dodać do masy makowej delikatnie wmieszać całość za pomocą szpatułki lub łyżki.

Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 30x20 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. 

Pieczemy w temp. 175ºC przez ok 50 minut.

Ciasto po ostudzeniu można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Makowiec japoński

00:00, kuchennefascynacje , ciasta
Link Dodaj komentarz »
środa, 14 grudnia 2016
Kruche ciastka czekoladowo gryczane ( bezglutenowe )

Kruche ale nie suche ciasteczka, które spokojnie mogą zagościć na stole świątecznym u osób na diecie bezglutenowej ale nie tylko. Naprawdę smaczne z wyraźnym smakiem czekolady, pomarańczy, nutą rumu. Wbrew pozorom nie czuć cynamonu...a może dałam za mało bo tylko płaską łyżeczkę. Są też świetnym zdrowym zamiennikiem dla słodyczowych małych łasuchów. Uwaga uzależniają...Przepis z bloga Addio pomidory .

 

Kruche ciastka czekoladowo gryczane ( bezglutenowe )

 Składniki : 

  • 100 g mąki gryczanej lub 100 g kaszy gryczanej jasnej zmielonej na mąkę
  • 20 g mąki ryżowej  lub zmielonego na proszek ryżu
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 40 g mlecznej czekolady ( drobno posiekanej - ja swoja starłam na tarce )
  • 115 g masła ( może być roślinne )
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki dobrze schłodzonego rumu
  • kandyzowana skórka pomarańczy ( u mnie skórka otarta z jednej dużej pomarańczy. Pomarańczę można pominąć )

Autorka przepisu miksowała składniki. Nie wiem czy robiła to malakserem czy mikserem ale wtedy raczej była by wzmianka o zimnym maśle i czekolada była by widoczna w ciastkach u mnie. Mój błąd nie dopytałam ale ja wszystko robiłam rękoma.

Mąki, kakao, cynamon mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto. Zwijamy w folie spożywcza formując wałek o średnicy ok 4-5 cm. Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Po tym czasie odwijamy ciasto z folii i ostrym nożem tniemy na plasterki o grubości ok 5 mm. Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 175°C przez 12 minut. Studzimy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego :)

wtorek, 13 grudnia 2016
Piernik na ostatnią chwilę ( szybki i tani )

Szybki i tani piernik na którego produkty każdy znajdzie w domu a jak nie to na pewno znajdą się w każdym pobliskim sklepie. Puszysty, mięciutki, aromatyczny, wilgotny. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, przełożyć na blachę i resztę robi za nas piekarnik. Robiłam go już chyba czterokrotnie i nigdy nie miałam najmniejszego problemu, zawsze się udawał. Świetnie nadaje się do przełożenia dżemem czy różnego rodzaju kremami. U mnie w tym roku z kremem grysikowym za witam na Wigilijnym stole. Przepis od mojej bratowej :)

 

Piernik na ostatnią chwilę

 Składniki :

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki dżemu
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Miksujemy do połączenia składników. Przekładamy do blachy o wymiarach ok 25x35 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temp. 180ºC przez 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Po ostudzeniu ciasto można polać polewa czekoladową lub przełożyć ulubionym kremem czy powidłami.

Smacznego :)

00:00, kuchennefascynacje , ciasta
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 12 grudnia 2016
Choinka w bieli niskim kosztem ( zrób to sam )

Co roku możecie zmieniać kolor choinki i wcale nie potrzeba na to wydawać kroci. Wystarczy pomysł i chęci. Ja już drugi rok mam choinkę w bieli( dobra w bieli i gdzie nie gdzie czerwień się rzuca ) i kupiłam tylko jeden komplet 6 bombek...a i jeszcze szpic . A reszta? Wykorzystałam to co miałam w domu.

 

Choinka w bieli niskim kosztem ( zrób to sam )

Na pierwszy rzut idą rozety. Jeśli mamy mało ozdób w jednym kolorze, nie mamy czasu na robienie różnorodnych ozdób polecam postawić na większe ale konkretne. U mnie rozety, które zrobiłam według wskazówek Doroty Szelągowskie. Link Tutaj. Na moją choinkę musiałam zrobić 16 sztuk. Jedna rozeta powstała z 1/2 kartki do drukowania A4. Muszę dorobić jeszcze z 3-4 i dołożyć. 

rozety

 

Kolejne ozdoby zrobiłam z masy solnej. Wystarczy zrobić masę solną na którą w internecie jest mnóstwo przepisów. Wyciąć foremkami do ciastek kształty, zrobić dziurki i odstawić do wyschnięcia. 

 masa solnamasa solna masa solna


Następne są serwetki papierowe do hand made. Kupiłam w sklepie, poprzewlekałam nitki i chop na choinkę. Wyglądają bardzo uroczo. Można zrobić również samemu wycinanki z papieru. W internecie mrowie szablonów.

serwetka

Szablony aniołków ze sklejki. Kupiłam je kiedyś z myślą o zrobieniu z nich aniołków czyli poprzyklejaniu sukienek, skrzydełek, włosów. Czasu brakło i wylądowały w czystej postaci na choince. Świetnie się prezentują, lepiej nawet jakby były podoklejane dodatki. 

aniołek

Ostatnie to lizaki na choinkę. Świetnie sprawdzą się cukierki w papierkach pod kolor naszej choinki.

lizak

Oprócz tego co ja zaproponowalam można zrobić duże kokardy albo powpinać duże sztuczne kwiaty gwiazdy betlejemskiej. Świetnie sprawdzą się aniołki z papieru, szyszki pomalowane czy orzechy. W internecie jest mnóstwo inspiracji. Zachęcam do poszukiwań :)

00:01, kuchennefascynacje , pozostałe
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 11 grudnia 2016
Polski tradycyjny makowiec zwijany

Jeśli jesteście zwolennikami makowców zwijanych to ten na pewno bardzo Wam posmakuje. Jak zapewnia autorka bloga Moje Wypieki przepis jest tradycyjny, polski a ja jej w zupełności wierzę bo kiedyś takie własnie makowce robiło się w naszej rodzinie. Ciasto zrobicie bez problemu...a i koniecznie dodajcie domowej masy makowej. Smaczny, prosty a odpowiednio przechowywany długo zachowuje świeżość. Przepis Z bloga Moje wypieki .

 

Polski tradycyjny makowiec zwijany

Składniki na 3 drożdżowe strucle : 

  • 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 6 żółtek
  • 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu ( można zastąpić wódką, rumem, likierem migdałowym )
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasy waniliowej

Drożdże suche wymieszać z mąką. Jeśli użyjecie świeżych najpierw należy zrobić rozczyn. Dodajemy pozostałe składniki oprócz masła. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto pod koniec wyrabiania dopiero dokładamy masło, dalej wyrabiamy aż ciasto je wchłonie. Gotowe przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w  ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość ok 1,5 godziny.

 Masa makowa : 

Masę makową zawsze robię z TEGO przepisu. Przed dodaniem jej do ciasta należy ubić białka na sztywno, które pozostaną z ciasta czyli w tym przypadku 6 białek i delikatnie łyżką wmieszać je w masę makową do połączenia. Odstawiamy.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 3 mm. Na każdy placek nakładamy masę makową tak aby zostawić miejsce ok 2 cm od każdego boku. Zwijamy w rulon jak naleśnika, oba końce ciasta zawijamy pod spód. Makowce układamy na papierze do pieczenia posmarowanym wcześniej olejem. Zawijamy w niego dwukrotnie tak aby było ok 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem.

Makowce można pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok 15 minut ale nie jest to konieczne.

Makowce układamy na blasze w dość sporych odległościach od siebie. Pieczemy w temp. 190°C przez ok 30 - 40 minut do złoto-brązowego koloru. Bez obaw kolor będzie dobrze przebijał przez papier. Po wyjęciu z piekarnika rozcinamy papier i studzimy.

Jeszcze delikatnie ciepłe ciasto polewamy lukrem i posypujemy makiem lub bakaliami.

Makowiec świetnie nadaje się do zamrażania. Ten popękany lukier właśnie od zamrożenia więc najlepiej zamrozić ją bez pomady. 

Smacznego :)

Polski tradycyjny makowiec zwijany

czwartek, 08 grudnia 2016
Pierogi z bakaliami

W zeszłym roku na Święta zmieniłam nieco menu świąteczne i postanowiłam przygotować odmienne potrawy choć i części tych tradycyjnych nie zabrakło... Zamarzyły mi się pierogi bakaliowe z programu Marietty Mareckiej " A,B,C gotowania ". Poszperałam, znalazłam recepturę ( a tak nawiasem pisząc to przepis jest blogerki kulinarnej Agaty Kańtoch-Kucab, która prowadzi blog  Kuchnia na luzie ) zmieniając nieco farsz pod mój gust smakowy. Wyszło przepysznie !!!! Pierogi są wypełnione bakaliami z wyczuwalną nutą pomarańczy i orzechów włoskich a masełko cynamonowe dopełnia całości. Koniecznie wypróbujcie jeśli lubicie pierogi na słodko :)

 

201555_4001

 Farsz : 

  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych moreli
  • 25 g rodzynek sułtanek
  • 25 g jagody goji
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 125 ml soku z pomarańczy 
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku. Stawiamy na niewielki ogień i podgrzewamy aż suszone owoce będą mięciutkie. Zestawiamy z ognia, odstawiamy na noc.

Drugiego dnia za pomocą blendera miksujemy farsz. Od nas zależy czy chcemy gładki czy z większymi kawałkami owoców. Odstawiamy.

Ciasto : 

  • 300 g mąki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 5 łyżek wrzątku
  • 1 łyżeczka suchego maku

Wszystkie składniki łączymy. Wyrabiamy miękkie, gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby kiedy ciasto będzie za twarde należy dodać więcej wrzątku.

Ciasto wałkujemy na grubość ok 3 mm. Wykrawamy kółka za pomocną np. szklanki, nakładamy farsz i formujemy pierogi. Pierogi gotujemy w dużej ilości wody ok 1 minute od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Do podania : 

  • 50 g masła
  • spora szczypta cynamonu

Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy cynamon, mieszamy. Polewamy gotowe pierogi.

Smacznego :)

 201555_3

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 95
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne) Odszukaj.com - przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl