środa, 17 stycznia 2018
Cytrynowe ciasto z serem i jabłkami

Ciekawe i fajne połączenie jabłek z serem a także delikatną nutką cytryny. Przepis z bloga Domowe Wypieki

 

cytrynowe ciasto z serem i jabłkami

 Ciasto ucierane : 

  • 300 g miękkiego masła
  • 230 g cukru
  • 6 jajek
  • sok z 3 cytryn
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

warstwa jabłkowa : 

  • 1 kg jabłek
  • 30 g rodzynek
  • 20 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

masa serowa : 

  • 500 g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 18 g budyniu waniliowego

Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne, tniemy w ćwiartki a potem na grubsze plasterki.

W garnku roztapiamy masło, dodajemy jabłka i rodzynki i na niewielkim ogniu podsmażamy aż jabłka lekko zmiękną ale wciąż zachowają swój kształt. Dodajemy cynamon, mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Miksując na najwyższych obrotach dodajemy po jednym jajku. następnie wlewamy stopniowo sok nie przerywając mieszania. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Do formy o wymiarach 35x24 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy trochę więcej jak połowę ciasta. Na wierzchu ułożyć ostudzone jabłka.

Wszystkie składniki masy serowej krótko zmiksować, tylko do połączenia. Następnie wykładamy masę na jabłka. 

Na końcu resztę ciasta ucieranego rozkładamy na warstwie serowej. Kładziemy kleksy za pomocą łyżki, ciasto zleje się podczas pieczenia.

Pieczemy w temp. 180°C przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)

15:56, kuchennefascynacje , ciasta
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 14 stycznia 2018
Wieniec cynamonowy

Przepyszna wielgachna buła w formie wieńca czy też warkocza, jak kto woli. Miękki, cynamonowy warkocz długo zachowuje świeżość. Przepis z bloga What`s cooking.

 

Wieniec cynamonowy

 Składniki na ciasto : 

  • opakowanie suszonych drożdży instant ( 7 g )
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 3/4 kostki masła ( w wersji wegańskiej olej )
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko ( można pominąć )

Nadzienie : 

  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1/4 kostki masła ( odłożyć łyżkę do posmarowania masła )
  • 1 łyżka brązowego cukru do posypania

Ciasto : Na niewielkim ogniu w rondelku roztapiamy masło, dodajemy mleko, studzimy. W przypadku użycia oleju, olej mieszamy z mlekiem. 

Osobno mieszamy make, sól, cukier.

Następnie do mleka i masła dodajemy wodę i jajko. Wsypujemy wcześniej wymieszaną mąkę z cukrem. Mieszamy po czym wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, które odkładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Nadzienie : W misce mieszamy cukier i cynamon. Odstawiamy. Masło roztopić w rondelku.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kwadrat 50 x 50 cm. Smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem. Zwijamy w ciasny rulon jak naleśniki. Rulon przecinamy wzdłuż na pół przy czym pozostawiamy jeden koniec nie rozcięty. Rozcięcia odwracamy do góry po czym zaplatamy i łączymy oba końce formując wieniec. 

Wieniec układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wtrośnięcia na 20 minut.

Gdy wieniec podrośnie smarujemy wierzch pozostałym masłem, posypujemy cukrem.

Pieczemy w temp. 200°C przez ok 25 minut.

smacznego :)

Wieniec cynamonowy

Wieniec cynamonowy

środa, 10 stycznia 2018
Ciasto kawowy piegusek z czekoladą

Codzienne ciasto do kubka mleka, herbaty czy kawy. Nie ma efektu WoW ale jest smaczne. Kawy w tym cieście nie wyczuwałam ale może dlatego, że robiłam z połowy porcji i mała ilość kawy nie dawała na tyle intensywnego smaku jak powinno. Za to czekolada idealnie wyczuwalna ;) Puszysty, nie za suchy nie za mokry taki w sam raz. Przepis z dwutygodnika " Tina ".

 

Ciasto kawowy piegusek z czekoladą

Składniki : 

  • 300 g masła lub margaryny
  • 1 i 2/3 szklanki cukru
  • 10 jajek
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej ( aby smak był lepiej wyczuwalny proponuję dodać czubate łyżki )
  • 1 kieliszek ( 50 ml ) rumu
  • 100 g gorzkiej czekolady

Ponad to :

  • ulubiona polewa czekoladowa do ciasta

Białka oddzielamy od żółtek. 

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Kawę rozpuszczamy w rumie i odrobinie gorącej wody.

Czekoladę siekamy.

Margarynę ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając. Stopniowo cały czas miksując dodajemy mąkę z proszkiem a następnie wlewamy kawę z rumem.

Osobno białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do ciasta delikatnie mieszając za pomocą łopatki lub łyżki. Na koniec dokładamy czekoladę, mieszamy.

Ciasto przelewamy do blachy o wymiarach ok 25x40 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180°C przez 55 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Ciasto po ostygnięciu polewamy ulubiona polewą czekoladową.

Smacznego :)

15:00, kuchennefascynacje , ciasta
Link Komentarze (2) »
sobota, 06 stycznia 2018
Szybkie pączki z serkiem i mlekiem skondensowanym

W zeszłym roku obiecałam moim chłopakom pączki. Czekali na nie z niecierpliwością a mnie moje uplanowane nie wyszły. Jakieś twarde i w ogóle nie takie. Poszły w kosz. Było już późno, człowiek zmęczony, nie miałam ochoty testować kolejnego przepisu ale też nie chciałam zawieść moich chłopców, tak czekali na te pączki. Pozbierałam produkty jakie miałam, wymieszałam, usmażyłam...pączki wyszły pyszne :)

 

201602_5

 Składniki : 

  • 270 g serka Quark lub innego kremowego np. Philadelphia
  • 2 jaja
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • olej do głębokiego smażenia

Wszystkie składniki wymieszać aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Następnie za pomocą łyżeczki nabieramy porcję ciasta i " kładziemy " na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron. Po upieczeiu wyciągamy na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego :)

wtorek, 12 grudnia 2017
Piernik marchewkowy

Aromatyczny, wilgotny i bardzo smaczny. Prosty i szybki w wykonaniu. Idealny na Świąteczny stół :) Przepis z bloga Pieczarka mysia.

 

piernik marchewkowy

 Składniki : 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki marchwi utartej na małych oczkach 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Polewa : 

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao, sodą, przyprawą do piernika. Odstawiamy.

Do osobnej miski przekładamy cukier i olej. Miksujemy. Nie przerywając miksowania dodajemy jajka, ucieramy koleje 5 minut.

Po tym czasie dodajemy utartą marchew i skórkę z pomarańczy, miksujemy.

Ciągle mieszając dodajemy partiami wcześniej przygotowaną mąkę z przyprawami. Mieszamy do momentu aż ciasto będzie jednolite a składniki dobrze się połaczą.

Masę przelewamy do keksówki o długości ok 25 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. 

Pieczemy w temp. 180°C przez 1 godzinę lub do twz. suchego patyczka. Ja piekłam ok 1 godziny i 15 minut. Studzimy.

Czekoladę z mlekiem umieszczamy w misce i roztapiamy nad kąpielą wodną. Polewamy wierzch ostudzonego piernika.

Smacznego :)

piernik marchewkowy

zBLOGowani.pl

00:01, kuchennefascynacje , ciasta
Link Komentarze (1) »
czwartek, 07 grudnia 2017
Naleśniki owsiane

Zdrowsza wersja naleśników ale również bardzo smaczna. Idealne aby je zabrać bez żadnych dodatków do pracy czy szkoły. Przepis z Valio.fi

 

Naleśniki owsiane

Składniki : 

  • 300 ml płatków owsianych owsianej
  • 100 ml mąki pszennej
  • 600 ml mleka ( może być roślinne lub zwierzęce)
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli ( nie dodawałam bo moje masło było już solone, proponuje dodać 1/4 -1/2 łyżeczki )

Płatki owsiane mielimy na mąkę. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy do połączenia. Odstawiamy na 10 - 15 minut. Po tym czasie ponownie mieszamy. Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem lub roztopionym masłem. Wylewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron na rumiano.

Smacznego :)

wtorek, 05 grudnia 2017
Domowe kakao waniliowe

Nie ma nic lepszego jak napić się prawdziwego domowego kakao z nutką wanilii kiedy na dworze hula wiatr...Rozgrzewające, cieplutkie, aromatyczne, jeszcze tylko kocyk na nóżki i chwila relaksu :)

 

domowe kakao waniliowe

 Składniki : 

  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego ( lub do smaku )
  • kubek mleka

Kakao wraz z cukrem wsypujemy do kubka. Mleko podgrzewamy na niewielkim ogniu. Ciepłym lub gorącym ( jak lubicie ) zalewamy kakao cały czas mieszając aby dobrze się rozpuściło. 

Ja nie przepadam za gorącym mlekiem dlatego podgrzewam tylko 3/4 kubka, zalewam a resztę uzupełniam zimnym mlekiem.

Smacznego :)

 

domowe kakao waniliowe

06:52, kuchennefascynacje , napoje,alkohole
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 03 grudnia 2017
Cudowna wycinaczka do pierogów

 

Cudowna wycinaczka do pierogów

Pewnie już zauważyliście, że od jakiegoś czasu moje pierogi mają zawsze ten sam kształt i bynajmniej nie wyglądają na lepione ręcznie. Nawet przeczytałam raz stwierdzenie, że są robione maszynowo. Maszynowo nie ale za pomocą specjalnej plastikowej wycinaczki do pierogów ( tak ją nazywam bo nie znam jej prawdziwej nazwy ).

 Cudowna wycinaczka do pierogów

Odkąd jestem w jej posiadaniu pierogi robię ekspresowo. Nie jest to już żmudna praca :) Myślę, że jest to również fajny gadżet na prezent mikołajkowy oczywiście dla tych, którzy lubią pierogi. 

Gdzie kupić niestety Wam nie powiem bo ja swoją dostałam w prezencie. Została zakupiona na dniach wina i miodu ale słyszałam, że można dostać w sklepie 1001 drobiazgów. Warto też pytać w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego.

Jak używać takiej wycinaczki ? Nic prostszego. Ciasto należy rozwałkować jak zwykle na pierogi. Następnie nakładamy kulkę farszu. Można ją dać nieco dalej.

Cudowna wycinaczka do pierogów

Zakładamy na nią ciasto. Delikatnie przyciskamy ciasto do farszu tak aby było widać kształt kulki i przy okazji wypuszczamy powietrze. Przepraszam za jakość zdjęcia ale niestety posiadam tylko to jedno.

Cudowna wycinaczka do pierogów

Następnie ustawiamy wycinaczkę jak na zdjęciu, naciskamy w dół i...

Cudowna wycinaczka do pierogów

Pierogi gotowe :D 

Cudowna wycinaczka do pierogów

Nie ma potrzeby nic sklejać. Nigdy też żaden pieróg mi się nie rozpadł podczas gotowania.

piątek, 01 grudnia 2017
Piernik bez glutenu, bez cukru

Gorąco polecam ten piernik osobom, które są na diecie bezglutenowej. Tym co nie są również polecam ;) Piernik jest dość zbity ale bardzo smaczny i mimo, że bez cukru to wystarczająco słodki. Przepis z bloga Pretty bake .

 

Piernik bez glutenu, bez cukru

Składniki : 

  • 150 g migdałów (użyłam od razu mąki migdałowej )
  • 15 g gorzkiego kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika ( najlepiej domowej )
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 70 g suszonych daktyli bez pestek
  • 2 łyżki miodu
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki puree z dyni
  • 4 białka
  • 10 suszonych śliwek
  • 50 g orzechów włoskich

Śliwki i orzechy włoskie siekamy. Odstawiamy.

Migdały mielimy na mąkę, przekładamy do misi. Do migdałów dodajemy kakao, przyprawę do piernika, sodę. Mieszamy.

Daktyle zalewamy ciepłą wodą aby zmiękły ( ja nie musiałam tego robić bo kupiłam miękkie. Można je dostać w Ldlu), odcedzamy. Miksujemy z miodem na pastę.

W misce ucieramy żółtka na jasny, gęsty krem ( zajmie to ok 5 minut ). Kolejno dodajemy pastę z daktyli, mieszamy. Następnie wsypujemy migdałową mieszankę oraz dodajemy puree z dyni. Mieszamy.

Osobno ubijamy na sztywno białka. Białka dodajemy do masy piernikowej za pomocą łyżki lub łopatki delikatnie mieszając. Na koniec dokładamy orzechy oraz śliwki posiekane. Mieszamy.

Ciasto przelewamy do niewielkiej keksówki o wymiarach ok 13x23 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej lekko masłem. Pieczemy w temp. 170°C przez ok 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Polewa : 

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki ksylitolu ( lub innego słodzika, u mnie miód )
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki gorzkiego kakao

Masło roztapiamy w rondelku. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Mieszając podgrzewamy aż kakao się rozpuści a masa lekko zgęstnieje. Jeszcze ciepła polewą oblewamy ostudzony piernik.

Smacznego :)

 

   

zBLOGowani.pl



czwartek, 30 listopada 2017
Ryba w zalewie octowej z warzywami

Znaleźliśmy wreszcie przepis idealny na podanie ryby w warzywach. Wprawdzie przepis był zawsze pod nosem bo moja sąsiadka robi ją od lat ale jakoś nigdy nie miałam okazji spróbować. Dla mnie jest to świetny odpowiednik ryby po grecku za, którą  nie przepadam. Idealna na co dzień do podjadania, na wszelkiego rodzaju przyjęcia ale świetnie pasuje również do Świątecznego menu :) 

 

Ryba w zalewie octowej z warzywami

 Składniki : 

  • 1 kg fileta z białej ryby ( użyłam sieji )
  • jajko
  • sól, pieprz
  • mąka
  • bułka tarta ( opcjonalnie )

Zalewa : 

  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki ckru
  • 6 łyżek octu
  • ziele angielskie ok 5 kulek
  • liść laurowy
  • pieprz do smaku

Ponad to : 

  • 1 średnia cebula
  • 1 niewielki słoiczek papryki w occie
  • 1 niewielki słoiczek lub 4 większe ogórki korniszone

Wszystkie składniki zalewy zagotować. Odstawić do przestygnięcia.

W między czasie rybę myjemy, osuszamy. Solimy, pieprzymy, dzielimy na kawałki ok 4 cm długie. Rybę obtaczamy w jajku i mące, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Czasami rybę panieruję najpierw w mące, potem jajku i bułce tartej a potem smażę. Obie wersje są smaczne. Rybę ostawiamy do ostygnięcia.

Cebulę, ogórki i paprykę tniemy w niewielką kostkę. Mieszamy warzywa w misce.

W osobnej misce układamy pierwszą warstwę ryby, na wierzchu rozkładamy połowę warzyw.Następnie ponownie układamy rybę a potem warzywa. Całość zalewamy zalewą. Czasami zalewam lekko ciepłą. Jeśli zalewa już zdążyła ostygnąć całość wkładamy do lodówki. Ryba w zalewie musi poleżeć 2 dni potem można wcinać :)

Smacznego :)

Ryba w zalewie octowej z warzywami



zBLOGowani.pl
00:07, kuchennefascynacje , rybka
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 27 listopada 2017
Dyniowe pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

To kolejny przepis, który postanowiłam wypróbować z książki Dominiki Wójciak " Ziarno ". Kolejny przepis, który okazał się bardzo smaczny. 

 

Dyniowe pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

 Składniki na ciasto :

  • 300 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 250 g musu z upieczonej dyni ( lub ugotowanej na parze dyni )
  • 60-100 ml letniej wody

Mąkę mieszamy z solą. Usypujemy kopczyk w środku robimy niewielkie wgłębienie do, którego wlewamy olej oraz mus dyniowy rozcieńczony z 4 łyżkami wody. Wymieszać mus z mąką za pomocą łyżki po czym zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Jeśli ciasto okaże się zbyt suche wtedy zwilżamy dłonie wodą podczas zagniatania jeśli za mokre obsypujemy mąką. Gotowe zawijamy w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki aby ciasto odpoczęło.

Farsz : 

  • 120  kaszy gryczanej prażonej
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
  • 200 g białego sera
  • 200 g upieczonej dyni 
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Kaszę wypłukać, ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, ostudzić.

Cebulę drobno siekamy, oprószamy solą i podsmażamy na oleju. Należy pilnować aby cebula zmiękła ale się nie zrumieniła.

Puree z dyni rozgniatamy za pomocą widelca razem z białym serem, mieszamy. Dodajemy cebulę, mieszamy. Następnie dokładamy kaszę, ponownie mieszamy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ciasto wyciągamy z lodówki. Blat podsypujemy mąką, rozwałkować kawałek ciasta tak jak na pierogi ruskie. Nie za grube nie za cienkie. Szklanką wycinać koła i nakładać farsz do środka, zlepić boki. Ja swoje wycinałam moją cudowną wykrawaczką :) 

Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 5-8 minut. 

Do podania : ( pominęłam bo nie znalazłam w sklepie czarnuszki )

  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka ziaren czarnuszki

Czarnuszkę podprażyć, masło roztopić, wymieszać razem.

Pierogi można podać z masłem i czarnuszką lub samym masłem albo po prostu odsmażone :)

Smacznego :)

Dyniowe pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

zBLOGowani.pl

czwartek, 23 listopada 2017
Dyniowa kostka sernikowa z pomarańczą

Bardzo smaczny sernik z nutą pomarańczy na ciasteczkowym spodzie. Spód lekko był podmoknięty ale dobrze się go kroi i wszystkie warstwy trzymają się razem. Smaki idealnie do siebie pasują. Świetnie sprawdzi się na Świątecznym stole. Przepis z bloga Moje wypieki

 

dyniowa kostka sernikowa z pomarańczą

 Składniki na spód : 

  • 300 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym ( markizy czekoladowe )
  • 60 g roztopionego masła

Ciastka z masłem wkładamy do malaksera. Miksujemy do momentu aż otrzymamy masę konsystencji mokrego piasku.

Formę do pieczenia o wymiarach ok. 33x23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wysypujemy zmiksowane ciastka. Lekko dociskając dłonią wyklejamy cały spód. Podpiekamy w piekarniku w temp. 180°C przez 10 minut lub do zarumienienia. Wyciągamy odstawiamy.

Masa sernikowa : ( wszystkie składniki powinny być temp. pokojowej )

  • 750 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( użyłam kremowego quarku)
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 jajek
  • 190 g cukru
  • 425 g puree z dyni ( z upieczonej dyni )
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • skórka otarta z 2 pomarańczy

Wszystkie składniki zmiksować krótko tak aby uzyskać jednolitą masę. Można wymieszać rózgą kuchenną. Masę serową wylać na wcześniej podpieczony spód, wyrównać wierzch. Pieczemy w temp. 160°C przez 60 minut.Przy dotyku patyczkiem cały wierzch powinien być ścięty i zarumieniony. W razie konieczności wydłużamy czas pieczenia.

Wyciągamy z piekarnika, ostudzić i schłodzić w lodówce najlepiej cała noc.

Polewa czekoladowo-pomarańczowa

  • 100 g posiekanej białej czekolady
  • 55 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 10 g masła
  • skórka starta z 1 pomarańczy

W garnuszku umieścić masło ze śmietanką. Całość podgrzewać prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać aż całość będzie gładka i jednolita. Lekko przestudzić i dodać skórkę pomarańczy. Wymieszać. Polewę wylać na schłodzony sernik.

Smacznego :)

dyniowa kostka sernikowa z pomarańczą



zBLOGowani.pl
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 103
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne) Odszukaj.com - przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl