sobota, 23 września 2017
Muffiny ze śliwkami i kruszonką

Bardzo smaczne muffiny z dużą ilością owoców, cudowną chrupiącą kruszonką i nienachalną nutą cynamonu. Przepis z bloga artkulinaria.pl .

 

Muffiny ze śliwkami i kruszonką

 Składniki : 

  • 150 g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 jajko
  • 100 ml jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki
  • 60 ml oleju

Składniki kruszonki : 

  • 100 g mąki
  • 40 g cukru pudru
  • 60 g miękkiego masła

Ponad to : 

  • 150-200 g śliwek

Ze śliwek wyjmujemy pestki, tniemy w większą kostkę. Odstawiamy.

W jednej misce mieszamy wszystkie składniki mokre : jogurt, olej i jajko.

W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki : mąkę, proszek,cukier, sól, cukier waniliowy, cynamon. 

Mokre składniki przekładamy do suchych, mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy śliwki, ponownie mieszamy.

Robimy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy masło. Rękami wyrabiamy całość aż powstaną okruchy grubo mielonej bułki tartej. 

Ciasto na muffiny przelewamy do foremek do 3/4 wysokości. Wierzch posypujemy kruszonką. 

Pieczemy w temp. 180°C przez 20-25 minut.

Smacznego :)

Muffiny ze śliwkami i kruszonką

czwartek, 21 września 2017
Placuszki owsiano-jogurtowe z jagodami

Zdrowe placuszki jogurtowe z mąki owsianej i dodatkiem jagód co nadaje im soczystości. Nie za słodkie. Idealne na śniadanie lunch czy kolację.

 

Placuszki owsiano-jogurtowe z jagodami

 Składniki : 

  • 2 szklanki mąki owsianej
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 3 łyżki syropu klonowego ( jeśli wolicie słodko do dodajcie więcej )
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego ( użyłam 2% )
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • ok 200 g jagód ( świeżych, lub mrożonych )

W jednej misce łączymy składniki mokre : mleko, jaja, syrop klonowy i jogurt.

W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki : mąkę, proszek, sodę, i zmielony lub potłuczony np. wałkiem sezam.

Do mokrych składników przekładamy składniki suche, mieszamy za pomocą rózgi kuchennej aż całość dobrze się połączy. Na koniec dodajemy jagody, mieszamy.

Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju na złoty kolor z obu stron.

Smacznego :) 

wtorek, 19 września 2017
Kotlety a`la cordon bleu

Kolejna propozycja na odmienione, niecodzienne kotlety schabowe, które w środku zawierają niespodziankę. Smaczne i proste. Przepis z bloga Mój kulinarny pamiętnik .

 

kotlety a`la cordon bleu

 Składniki :

  • 4 kotlety schabowe
  • po 2-3 plasterki kiełbasy paprykowej na kotlet ( np. węgierskiej, chorizo lub salami paprykowego )
  • 4 plastry żółtego sera
  • jajko
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 3 ząbki czosnku

Kotlety rozbijamy dość cienko. Uwaga aby nie porobić w mięsie dziur. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz rozkładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie na połowie każdego kawałka mięsa układamy po plastrze sera i kiełbasę. Składamy na pół. Dobrze panierujemy najpierw w mące potem jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na niewielkim ogniu na oleju z obu stron aż będą gotowe i złociste.

Smacznego:)

niedziela, 17 września 2017
Sok z malin do herbaty

Ostatnie podrygi lata i ostatnie letnie owoce w przetworach. Zdążyłam jeszcze zrobić sok z malin do herbaty na jesienne czy zimowe chłody. Przepis z bloga Kwestia smaku

 

Sok z malin do herbaty

 Składniki : 

  • 1 kg świeżych malin
  • 350 g cukru

Maliny przekładamy do garnka. Zasypujemy cukrem, zalewamy 1/2 szklanki wody i stawiamy na niewielki ogień. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, mieszając i rozgniatając łyżka owoce. Kiedy maliny się rozpadną zestawiamy garnek z ognia.

Sok przecedzamy na gazie lub gęstym sitku. Następnie dobrze wykręcamy gazę, odciskając sok. Ja dodatkowo owoce przetarłam prze gęste sitko.

Sok zlewamy z powrotem do garnka. Zagotowujemy. W tym momencie można dodać więcej cukru jeśli sok jest mało słodki dla Was.

Po zagotowaniu sok zlewamy do wcześniej wyparzonych słoików lub butelek. Zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w ciemnym miejscu.

Smacznego :)

Tagi: maliny
00:18, kuchennefascynacje , przetwory
Link Komentarze (2) »
środa, 13 września 2017
Brazylijski rybny gulasz

Smaczna propozycja na nieco odmienioną rybę w postaci gulaszu. Jeżeli lubicie w daniach wytrawnych posmak mleczka kokosowego i aromat kminku to trafi w wasze gusta. Danie bardzo aromatyczne, sycące i niecodzienne. Świetnie pasuje do ryżu ale z kuskusem również dobrze by smakował. Przepis z recipetineats.com

 

Brazylijski rybny gulasz

 Składniki : 

  • ok 500 g filetów z białej ryby bez skóry pocięte w kostkę ok 2,5 cm długości
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • czarny pieprz
  • 1 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

Rybę łączymy z sokiem limonki, solą i pieprzem. Mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 20 minut.

Po tym czasie smażymy rybę w głębokiej patelni lub rondlu na złoty kolor na oliwie z obu stron. Usmażoną rybę odkładamy na talerz, odstawiamy.

Składniki na sos : 

  • 1 i 1/2 oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 nieduża cebula
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka lub do smaku pieprzu cayenne ( opcjonalnie, można pominąć )
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 400 ml ( 1 puszka ) mleczka kokosowego 
  • 400 ml ( 1 puszka ) pomidorów w kawałkach ( użyłam passaty pomidorowej )
  • 1 szklanka bulionu rybnego, z kurczaka lub wody

Ponad to : 

  • 1 łyżka soku z limonki
  • 3 łyżki posiekane świeżej kolendry ( pominęłam )

W tym samym rondlu po smażeniu ryby na niewielkim ogniu podgrzewamy 1 i 1/2 łyżki oliwy. 

Cebule siekamy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę a paprykę tniemy w cienkie paski.

Do rondla wrzucamy cebulę z czosnkiem. Podsmażamy aż cebula zmięknie i zrobi się szklista. Dodajemy paprykę, podsmażamy kolejne 2 minuty. Następnie dodajemy pozostałe składniki na sos : bulion, mleczko kokosowe, pomidory,sól, pieprz cayenne, mieloną paprykę, kminek, cukier. Doprowadzamy do wrzenia po czym zmniejszamy ogień i gotujemy 15-20 minut lub do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.

Pod koniec gotowania dodajemy rybę. Gotujemy w sosie 2 minuty po czym zdejmujemy z ognia. Wlewamy sok z limonki, posypujemy kolendrą, podajemy z ryżem.

Smacznego :)

15:03, kuchennefascynacje , rybka
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 11 września 2017
Śniadaniowe muffiny z jaglanką

Pyszne, zdrowe muffiny na śniadanie zamiast tradycyjnej jaglanki czy owsianki. Jeśli lubicie śniadania na słodko tak jak ja te muffinki na pewno Wam posmakują. Gorąco zachęcam do upieczenia. Przepis Dominika Wójciak z książki " Ziarno ".

 

 śniadaniowe muffiny z jaglanką

Składniki : 

  • 2 dojrzałe gruszki 
  • 1/2 szklanki prosa ( można zastąpić kaszą jaglaną namoczoną przez noc w zimnej wodzie - i ja tak zrobiłam )
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Gruszki myjemy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Odstawiamy.

Proso i płatki owsiane mielimy w młynku lub blenderem na mąkę. Następnie mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia, cynamonem,solą. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, mieszamy.

W osobnej misce łączymy mleko, olej, syrop klonowy i ekstrakt. Wlewamy do suchych składników, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy gruszkę i całość dobrze łączymy mieszając.

Ciasto przekładamy do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180ºC przez 30-35 minut.

*Muffinki najlepiej podawać z jogurtem z orzechów makadamia lub gęstym jogurtem kokosowym

Smacznego :)

piątek, 08 września 2017
Pieczona brukselka

Najszybszy i najprostszy sposób na przygotowanie brukselki. W tej wersji zawsze będzie dobrze smakowała :)

 

pieczona brukselka

Składniki : 

  • brukselka
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany

Brukselkę myjemy, obieramy z wierzchnich liści i twardych trzonków. Przecinamy na pół, skrapiamy olejem. Doprawiamy czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temp. 200°C przez 25-30 minut lub do momentu aż zmięknie i się zezłoci.

* Brukselkę po obraniu z wierzchnich liści można obgotować parę minut w osolonym wrzątku po czym skropić olejem, doprawić przyprawami i dopiero piec w piekarniku. W ten sposób szybciej nam się zrobi.

Smacznego :)

pieczona brukselka

Tagi: brukselka
00:02, kuchennefascynacje , sałatki i surówki
Link Komentarze (2) »
środa, 06 września 2017
Cukinia w zalewie curry

Rewelacyjny przepis na cukinię. Idealna octowa, z nutką słodyczy, curry i musztardy. Naprawdę pycha !!!! Świetna jako dodatek do dań obiadowych, na kanapki, na przekąskę , zakąskę czy co nam tam jeszcze umysł podpowie :) Przepis z bloga Gotuję bo lubię.

 

cukinia w zalewie curry

Składniki : 

  • 2-2,5 kg młodej, cienkiej cukinii (Skórkę można zostawić ale też obrać. Ja swoją obrałam )

Zalewa : 

  • 7 szklanek wody
  • 1,5 szklanki octu spirytusowego 10 %
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka musztardy ( łagodnej )
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy

Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 3-4 minuty. 

Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy w krążki ok 1 cm grubości i ciasno umieszczamy we wcześniej wyparzonych słoikach. Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 10 minut.

Smacznego :)

09:28, kuchennefascynacje , przetwory
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 04 września 2017
zupa fasolowa

Takiej fasolowej szukałam od dawna. Pyszna, esencjonalna, syta. Przepis z bloga Gotuję bo lubię.

 

zupa fasolowa

 Składniki : 

  • 500 g drobnej, suchej fasoli
  • 4 większe ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • kawałek selera
  • 150 g dobrej jakości wędzonego boczku
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku

Dzień wcześniej fasolę zalewamy wodą ( najlepiej większą ilością tak aby po napęcznieniu była dalej nią przykryta ) i odstawiamy w garnku na noc. Drugiego dnia do garnka z fasolą i wodą z moczenia dodajemy 5 szklanek wody, liść laurowy, ziele angielskie, pełną łyżeczkę soli i gotujemy na średnim ogniu 30 minut. 

W międzyczasie boczek tniemy w niewielką kostkę tak samo cebulę a czosnek drobno siekamy. Wszystko podsmażamy na oleju na niewielkim ogniu. 

Kiedy boczek z cebulą się podsmaża przygotowujemy warzywa. Pietruszkę z marchwią siekamy w półplasterki. Ziemniaki w kostkę a selera ścieramy na dużych oczkach tarki. 

Po 30 minutach gotowania się fasoli dodajemy warzywa, boczek z cebulą i czosnkiem, majeranek, pół łyżeczki soli i sporą szczyptę pieprzu. Gotujemy kolejne 30 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę i gotujemy jeszcze 10 minut.

Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i mieszając podsmażamy minutę. Wlewamy do zupy mieszając aby nie zrobiły się grudki. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku. Wyłączamy.

Smacznego :)

piątek, 01 września 2017
Pierogi lwowskie

Przepyszne pierogi z kaszą gryczaną, białym serem i ziemniakami. Wszak ziemniaki są dodatkiem babci autorki bloga Zjem to z, którego pochodzi przepis to i ja również polecam je dodać. Proponuję też dobrze przyprawić farsz a skradnie niejedno podniebienie. Nawet dzieciaki wołają o dokładkę :) Ciasto na pierogi za pierwszym razem wyszło mi dość twarde ale, że nie miałam zagrzanego więcej mleka to go też nie dodawałam. Po ugotowaniu ciasto na mleku wcale nie było twardawe a delikatne ale jednak proponuję dogrzać więcej w razie potrzeby i dodać bo każda mąka ma inną chłonność. 

 

Pierogi lwowskie

 Składniki na ciasto : 

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła
  • ok. 300 ml gorącego mleka

Składniki na farsz : 

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 200 g białego sera
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 niewielka cebula
  • sól, pieprz
  • masło do smażenia

W rondelku umieszczamy mleko i masło. Całość zagotować. 

Na stolnicę przesiewamy mąkę z solą. Stopniowo dolewamy gorące mleko i zagniatamy ciasto. Proponuję na początek siekać składniki nożem, żeby nie poparzyć dłoni. Następnie wyrabiamy na gładkie i jednolite ciasto. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

Kaszę gotujemy do miękkości, studzimy. Osobno ziemniaki również gotujemy do miękkości. Studzimy. Można wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego.

Ser i ziemniaki przeciskamy przez praskę. Następnie dodajemy kaszę. Cebulę kroimy drobno, podsmażamy na maśle, dokładamy do farszu. Doprawiamy solą, pieprzem. Dobrze wszystko wymieszać.

Ciasto cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy koła. Nakładamy ok łyżeczki farszu, zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie ok 2-3 minuty po wypłynięciu.

Podawać z kwaśną śmietaną, przysmażoną cebulką lub słoniną stopioną z boczkiem.

Smacznego :)

 Pierogi lwowskie

 

Pierogi lwowskie

wtorek, 29 sierpnia 2017
Kołacz z agrestem

Ucierane, maślane ciasto z lekko kwaskowatym agrestem. Idealne na zakończenie wakacji. Przepis z gazety " Kobieta i życie " lipiec 2014.

 

kołacz z agrestem

 Składniki : 

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru + 1 łyżka cukru więcej do białek
  • 4 jaja
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki jasnego soku owocowego ( piszą, ze najlepiej jabłkowy, ja użyłam gruszkowego )
  • 1 szklanka oczyszczonego świeżego agrestu

Białka oddzielamy od żółtek. 

Żółtka ucieramy ze szklanką cukru na jasną, gęstą masę. Dodajemy masło i dalej ucieramy aż uzyskamy gładki krem. Następnie partiami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z sokiem. Miksujemy aż masa będzie jednolita. 

Osobno w misce białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ucierania dodajemy łyżkę cukru i jeszcze chwilę miksujemy aż piana będzie lśniąca. Pianę z białek partiami, delikatnie wmieszać za pomocą łyżki lub szpatułki do masy. 

Ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy ok 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Równamy wierzch ciasta.

Agrest lekko oprószamy mąką. Układamy na cieście. Pieczemy w temp. 180°C przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Piekłam 10 minut dłużej. 

Smacznego :)

kołacz z agrestem

Tagi: agrest masło
14:38, kuchennefascynacje , ciasta
Link Komentarze (2) »
niedziela, 27 sierpnia 2017
Jogurt ze śliwkami i nutą cynamonu

Kto lubi śniadania na słodko łapka w górę. Ja, ja, ja !!!! ;) Mam dla Was przepyszną propozycję iście jesiennego połączenia. Jogurt, śliwki, cynamon, miód - czy to nie brzmi zachęcająco ? :) Sprawdzi się się również jako zdrowsza wersja deseru czy lunchu.

 

 jogurt ze śliwkami i nutą cynamonu

 Składniki : ( ilość składników wedle uznania, dodajemy tyle ile lubimy )

  • niskotłuszczowy naturalny jogurt grecki
  • śliwki węgierki
  • miód
  • cynamon

Jogurt przekładamy do miski. Na wierzchu układamy śliwki, wcześniej umyte i usunięte pestki. Śliwki można pociąć żeby lepiej się jadło. Całość polewamy miodem i oprószamy cynamonem. Mieszamy. Pałaszujemy.

Jeśli lubicie śniadania na ciepło, wcześniej można upiec śliwki z miodem i cynamonem np. według przepisu w linku na dole.

http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/09/Pieczone-sliwki-z-miodem-i-cynamonem.html

Smacznego :)


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 100
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne) Odszukaj.com - przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl