piątek, 20 kwietnia 2018
Chleb z kaszą jaglaną ( nocny )

Dawno nie piekłam chleba a to za sprawą braku czasu. Kiedy upiekłam ten z kaszą jaglaną dostałam ponownego kopa do robienia własnego pieczywa. Chleb był przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu. Wieczorem zagniatamy ciasto a rano pieczemy dzięki czemu nie trzeba oczekiwać na wyrastanie w ciągu dnia a ranem można cieszyć się świeżym domowym pieczywem. Przepis z bloga Gotuj z cukiereczkiem.

 

Chleb z kaszą jaglaną ( nocny )

 Składniki :

  • 2 łyżeczki drożdży instant ( 6-7 g )
  • 500 g mąki pszennej typ 650 ( użyłam maki tortowej )
  • 150 g ugotowanej kaszy jaglanej ( ok 1/5 szklanki suchej kaszy ugotować w wodzie )
  • 5 łyżek siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki soli ( dodałam 1 łyżeczkę )
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok 300 ml letniej wody

Do miski wkładamy mąkę, drożdże, siemię, przestudzoną kaszę jaglaną, sól i cukier. Mieszamy.  Następne stopniowo wlewamy wodę i zarabiamy ciasto. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy 5 minut.

Keksówkę o ok 25 cm długości wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, równamy wierzch, przykrywamy lnianą ściereczką i wkładamy na noc do lodówki.

1 godzinę przed pieczeniem formę z ciastem należy wyciągnąć z lodówki aby się ociepliło.

Chleb pieczemy w temp. 200°C przez ok 40 minut. 

Smacznego :)

środa, 18 kwietnia 2018
Domowe wody smakowe ( woda gruszkowa )

Wszyscy trąbią na około, żeby pić dużo wody ale jak ją pić jak po 2-3 dniach przez gardło już nie przechodzi. Na różne sposoby próbowałam urozmaicić jej smak aż w końcu przyszło mi do głowy aby zrobić wody o smaku owocowym ale nie przez wrzucenie jedynie owoców a poprzez ugotowanie ich. Dzięki temu woda nabiera głębokiego smaku owoców niczym delikatny kompot ale jednak kompotem nie jest :) 

 

Domowe wody smakowe ( woda gruszkowa )

Składniki : 

  • woda w ilości dowolnej 
  • gruszka ( najlepiej twarda lub inne owoce )

Gruszkę obieramy, tniemy w dość spore kawałki, wkładamy do wody. Całość wstawiamy na niewielki ogień i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy woda się zagotuje można ją wyłączyć lub chwilkę pogotować owoce. Zestawiamy z ognia, odstawiamy do ostudzenia.

Smacznego :)

Tagi: gruszka
18:32, kuchennefascynacje , napoje,alkohole
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 16 kwietnia 2018
Nocne naleśniki maślane

Przeeeepyyyszne !!!! Absolutnie jedne z najlepszych...z cudownym smakiem i aromatem pomarańczy. Nie ma się co zastanawiać trzeba zrobić :) Przepis z bloga Wypieki Beaty.

 

Nocne naleśniki maślane

 Składniki : 

  • 100 g rozpuszczonego i lekko przestudzonego masła
  • 6 dużych jajek
  • 65 g cukru
  • 250 g mąki
  • 500 ml mleka
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • opcjonalnie woda mineralna do dodania następnego dnia

Jajka krótko miksujemy z cukrem. Dodajemy masło a następnie naprzemiennie mąkę i mleko cały czas miksując. 

Wierzch miski przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na noc do lodówki.

Rano należy wymieszać ciasto. Jeśli jest zbyt gęste dolewamy nieco wody.

Smażymy na goracej patelni z obu stron na złoty kolor.

smacznego :)

piątek, 30 marca 2018
Jaglany sernik czekoladowy

Numer jeden wśród jaglanych ciast. Przynajmniej jak na razie. Sernik jest obłędnie pyszny...Idealny na Wielkanoc dla osób, które nie mogą jeść tradycyjnych ciast. Przepis Olga Smile.

Kochani to ostatni wpis przed Świętami dlatego pragnę Wam z całego serca złożyć najlepsze życzenia. Niech te Święta Wielkanocne będą dla Was wyjątkowe, pełne spotkań z najbliższymi... Wesołego Alleluja !!! :) 

 

Jaglany sernik czekoladowy  

 Składniki :

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 4 szklanki mleka roślinnego lub zwierzęcego
  • 1-1,5 szklanki mleka zwierzęcego, roślinnego lub wody do zalania daktyli
  • 200-300 ml mleka lub kefiru wodnego ( u mnie rzadki jogurt naturalny )
  • 250 g suszonych daktyli
  • 100 ml oleju lub tłuszczu kokosowego
  • 3 banany ( można pominąć jeśli ktoś nie lubi ich smaku w ciastach )
  • 2 pomarańcze
  • 100 g gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej ( dodałam budyń śmietankowy w proszku )
  • 100 g rodzynek ( pominęłam )

Składniki na spód :

  • 150 g ciasteczek bezglutenowych lub z glutenem ( u mnie owsiane )
  • 2 łyżki tłuszczu lub masła bezmlecznego
  • 2-3 łyżki mleka lub wody
  • 2-3 łyżki kakao

Daktyle kroimy w mniejsze kawałki, zalewamy wodą lub mlekiem i wstawiamy do lodówki na noc. Ja nie musiałam tego robić bo w Lidlu udało mi się kupić mięciutkie suszone daktyle.

Kaszę wsypujemy do rondla. Podprażamy na niewielkim ogniu aż zacznie pachnieć. Następnie ściągamy z ognia, wsypujemy na sito, przelewamy wrzącą woda. Ponownie wsypujemy ją do garnka, zalewamy 4 szklankami mleka i gotujemy ok 20 minut lub aż będzie miękka. Olga najpierw zagotowuje mleko, potem wrzuca kaszę ja od razu zalewam kaszę mlekiem.

Ciastka wkładamy malaksera, miksujemy do konsystencji bułki tartej. Dodajemy pozostałe składniki, ponownie miksujemy lub dobrze mieszamy. Ciastem wykładamy równomiernie spód tortownicy lub blaszki o wymiarach ok 20 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki. Zapomniałam dodać kakao więc wsypałam je na wierzch i "uklepałam ".

W tym czasie pomarańcze wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, sparzyć, otrzeć ze skórki i wycisnąć sok.

Daktyle wraz z sokiem pomarańczowym wkładamy do malaksera i miksujemy na gładką pastę.

Gorącą, ugotowana kaszę przekładamy do miski. Miksujemy całość za pomocą blendera dodając banany, olej, pastę z daktyli, kefir wodny. Kefiru dodajemy stopniowo tyle aby konsystencja całości była gładka ale dość gęsta ( nie udało mi się zmiksować kaszy całkowicie na gładko ale nie był tego czuć w cieście ). Czasami trzeba dolać mniej a czasami więcej kefiru.

Następnie do masy dodajemy kakao, mąkę ziemniaczaną i cynamon. Zmiksować ponownie. Na koniec dokładamy rodzynki i skórkę z pomarańczy. Mieszamy ręcznie za pomoca łyżki.

Masę wykładamy na wcześniej przygotowany spód. Wierzch formy przykrywamy folią aluminiową.

Pieczemy w temp. 180°C przez 90 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia należy ściągnąć folię.

Smacznego :)

czwartek, 22 marca 2018
Biała kiełbasa grillowana w piekarniku

Znowu potrzebował szybkiego i dobrego przepisu na białą kiełbasę. Przeglądając przepisy natknęłam się na wiele fajnych  ciekawych ale ten przykuł szczególnie moją uwagę tym, że były grillowane w piekarniku a do połowy kiełbasa była zalana wodą. Pomyślałam, musi być soczysta i faktycznie tak było. Chrupiąca z wierzchu ale w środku soczysta. Zapomniałam tylko dodać majeranku. Przepis z bloga Kuchnia domowa Ani.

 

Biała kiełbasa grillowana w piekarniku

 Składniki : 

  • 5 białych kiełbas
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • majeranek
  • łyżka smalcu ( pominęłam )

Kiełbasy gotujemy na niewielkim ogniu przez 15 minut w wodzie. Wcześniej można je ponakłuwać aby nie popękały. Po tym czasie kiełbasy wyjąć i osuszyć. Wody nie wylewać.

Naczynie żaroodporne wysmarować smalcem lub innym tłuszczem. 

Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki.

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę cebuli i czosnku. Na wierzchu układamy kiełbaski jedna przy drugiej. Pomiędzy szczeliny wciskamy pozostałą cebulę i czosnek. Całość zalać wodą w której gotowała się kiełbasa ale maksymalnie do połowy naczynia. Wierzch posypać majerankiem.

Pieczemy na funkcji grill w temp. 230°C przez 60-80 minut.

Smacznego :)

poniedziałek, 19 marca 2018
Keks cytrynowiec

Na początku myślałam, że nie wyjdzie mi to ciasto bo po 40 minutach było jeszcze porządnie surowe w środku, a teoretycznie powinno być już upieczone. Zostawiłam je na 20 minut i po tym czasie ponownie sprawdziłam...hmmm...upieczone ale spodziewałam się zakalca. Jednak po przekrojeniu nie było ani śladu zakalca. Ciasto udało się wzorowo. Cudownie cytrynowe, mięciutkie i wilgotne. Idealne na Wielkanocny stół a do tego robi się je bardzo szybko. Przepis z bloga Moje ekspresje kulinarne.

 

Keks cytrynowiec

 Składniki : 

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 4 jaja
  • 1 duża cytryna
  • 3 łyżki wody ( użyłam przegotowanej o temp. pokojowej )

Cytrynę porządnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą a następnie sparzyć. Otrzeć skórkę i wycisnąć sok.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Następnie dodajemy masło, cukier, skórkę, sok z cytryny, jajka. Zmiksować do połączenia składników. Kolejno dodajemy wodę, ponownie mieszamy. a tym etapie wymieszałam całość za pomocą szpatułki. Masa powinna być gładka i jednolita.

Ciasto przelewamy do keksówki o długości ok 25 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 180°C przez 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Mój piekł się 1 godzinę.

Smacznego :)

 

Keks cytrynowiec

Tagi: cytryna
13:11, kuchennefascynacje , ciasta
Link Komentarze (2) »
sobota, 17 marca 2018
Zupa koperkowa

Chociaż aura za oknem wciąż zimowa mi zachciało się typowo wiosennej zupy. Wybór padł na koperkową. Koperkowa z ziemniakami, lanymi kluskami, koniecznie ekspresowa i ze składników, które miałam w domu bo akurat przeziębienie mnie męczyło . Poskładałam dwa przepisy. Mąż skomentował ją tak" Mimo, że nie przepadam za takimi zupami to ta jest naprawdę bardzo smaczna ". Pozostało mi uwierzyć bo podczas przeziębienia mój smak był otępiały :) Tak więc publikuję ją dla Was :)

 

Zupa koperkowa

Składniki : 

  • ok 6 średnik ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 niewielka cebula
  • pęczek koperku
  • 1 szklanka mleka ( Mleko dodajemy według upodobań, mniej lub więcej. Można użyć śmietanki słodkiej 10-18 % )
  • sól, pieprz

Ziemniaki obieramy, myjemy, tniemy w kostkę. Wrzucamy do garnka razem z cebulą i czosnkiem. Zalewamy całość wodą. Myślę, że 1,5-2 litra wystarczy. W razie potrzeby można dolać więcej. Stawiamy na niewielki ogień i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą al`dente. Następnie wyciągamy z garnka cebule i czosnek. Zestawiamy z ognia. Dodajemy posiekany koperek, mleko, doprawiamy sola, pieprzem. Ponownie stawiamy na ogień, zagotowujemy.

Kiedy zupa zacznie wrzeć robimy lane kluski. Przepis na lane kluski znajdziecie TUTAJ.

Smacznego :)

00:00, kuchennefascynacje , zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 14 marca 2018
Babka na wodzie ( wegańska, bezglutenowa )

Nietypowa babka, którą robi się metodą muffinkową czyli mieszamy, wlewamy do formy, pieczemy. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Mój mąż powiedział, że nie lubi takich suchych babek ale ja raczej nie nazwałabym jej suchą. Konsystencją przypomina mi babkę piaskową. Niewątpliwie przy jedzeniu będzie nam potrzebny kubek mleka, kawy, herbaty...jednak ta babka ma coś w sobie i naprawdę smakuje dobrze. Ja robiłam ją z mąki gryczanej i kukurydzianej, Wy możecie pokusić się o inne mąki, które niewątpliwie wpłyną znacząco na smak babki. Dodatkowo można dodać owoce, które pominęłam a, które zmienią smak i konsystencję ciasta. Przepis Małgorzata Kalemba-Drożdż z książki " Słodki sposób na alergię".

 

Babka na wodzie ( wegańska, bezglutenowa )

 Składniki : Zamiast kubków używałam szklanek

  • 1 i 1/2 kubka maki pszennej, gryczanej lub mieszanki bezglutenowej
  • 1/2 - 3/4 kubka cukru nierafinowanego lub ksylitolu ( u mnie cukier trzcinowy )
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • szczypta soli morksiej
  • 3 łyżki kakao lub 2 łyżki karobu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 kubka oleju lub łagodnej oliwy
  • 1 łyżka octu ( balsamicznego, jabłkowego lub winnego )
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 kubek wody, zimnej, przegotowanej
  • do ciasta można dodać również 1-2 garści owoców ( maliny, banany, jabłka. Owoce mogą być świeże lub mrożone )

Wszystkie sypkie składniki mieszamy razem : mąkę, cukry, sól, kakao,sodę. W osobnej misce mieszamy wszystkie mokre składniki : olej, ocet, ekstrakt, wodę. 

Mokre składniki przelewamy do suchych. Mieszamy za pomocą łyżki, szpatułki tylko do połączenia składników. Jeśli chcemy dodać owoce robimy to właśnie w tym momencie.

Ciasto przelewamy do formy na babkę lub tortownicy ok 20 cm średnicy ( u mnie większa dlatego babka wyszła mała )wcześniej wysmarowanej olejem i obsypanej mąką lub słodką bułką. Ja obsypałam boki kakao.

Pieczemy w temp. 180°C przez 20-30 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)

Babka na wodzie ( wegańska, bezglutenowa )

środa, 07 marca 2018
Babka kokosowa z białą czekoladą

Przepyszna babka kokosowo-czekoladowa. Mięciutka, aromatyczna, z delikatnie wyczuwalną nutą alkoholu, długo zachowuje świeżość.  Idealna na Wielkanoc. Przepis z bloga Słodkie ipresje.

 

Babka kokosowa z białą czekoladą

 Składniki : 

  • 100 g białej czekolady
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 40 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku d pieczenia
  • 50 ml likieru malibu ( użyłam domowego ekstraktu kokosowego, który robiłam na wódce )

Białą czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Wiórki mielimy w młynku. Do miski przesiewamy maąki z proszkiem do pieczenia, odstawiamy.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Osobno masło ucieramy z cukrem i żółtkami na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy wcześniej przesiane mąki, zmielone wiórki kokosowe i likier. Miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Na koniec dodajemy roztopioną białą czekoladę, mieszamy.

Formę z kominkiem o średnicy ok 20 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką, bułka tartą lub jak ja wiórkami kokosowymi. Masę przelewamy do formy. Równamy wierzch. 

Pieczemy  temp. 170°C przez 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)

Babka kokosowa z białą czekoladą

Babka kokosowa z białą czekoladą

sobota, 03 marca 2018
Łatwe ciasto

Po prostu...łatwe ciasto :D Wszystkie składniki wrzucamy do miski, miksujemy, wkładamy do piekarnika i....otrzymujemy miękkie, wilgotne ciasto. Naprawdę smaczne, proste i raczej nikt nie powinien mieć z  nim problemu. Przepis Olga Smile.

 

łatwe ciasto

 Składniki : 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru ( użyłam demerara )
  • 3 łyżki dowolnego oleju
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody
  • około 100 ml mleka +,-
  • słoik dżemu lub powideł ( u mnie gesty dżem z aronii )

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Miksujemy do momentu aż masa będzie jednolita. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy więcej mleka. Masę przekładamy do keksówki o długości ok 26 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temp. 180°C przez 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka. 

Po ostudzeniu można ale nie trzeba polać polewą czekoladową.

Smacznego :)

00:00, kuchennefascynacje , ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 01 marca 2018
Zupa krem z pieczonych buraków

Szybka i bardzo smaczna zupa jeśli tylko posiadacie upieczone buraki. Ja co jakiś czas kupuje kilogram, piekę i zamrażam. Potem jak znalazł do obiadu. Przepis z bloga Kuchnia w formie.

 

Zupa krem z pieczonych buraków

Składniki : 

  • 800 g upieczonych buraków ( buraki wcześniej myjemy, osuszamy, nie obieramy ze skórek. Skrapiamy oliwą, odrobiną oleju lub nie dodajemy nic. Ja nie dodaje nic. Zawijamy każdy z osobna w folię aluminiową i pieczemy w temp. ok 180°C przez ok 1 godzinę lub do momentu aż buraki będą miękkie. Czas zależy od wielkości warzywa )
  • 1 małe kwaśne jabłko ( opcjonalnie, można pominąć co ja uczyniłam )
  • 1/2 średniej cebuli
  • czosnek ( dodałam 3 ząbki )
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 L bulionu ( u mnie woda )
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny (pominęłam )
  • 1 łyżka oliwy czosnkowej
  • sól, pierz
  • ser tupu feta do podania. Można użyć oscypka niewędzonego, sera bałkańskiego lub po prostu nic nie dodawać. 

Cebulę siekamy w półplasterki, podsmażamy na maśle ale tylko do momentu aż się zeszkli.

Upieczone buraki obieramy ze skórek, tniemy w kostkę ok 2 cm. Jabłko kroimy w dużą kostkę. Czosnek siekamy w plastry. Do cebuli dodajemy buraki, i czosnek, podsmażamy chwilę, następnie dokładamy jabłko. 

Zalewamy całość bulionem ale nie wszystkim. Ja dodałam litr wody a potem po zmiksowaniu można w razie potrzeby dodać więcej. Gotujemy całość 15 minut. 

Po tym czasie zupę miksujemy. Jeśli jest za gęsta dolewam bulion. Na koniec dodajemy oliwę czosnkową i sok z cytryny, miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem. Podajemy z pokruszonym na wierzchu serem jeśli takowy preferujecie i grzankami.

Smacznego :)

06:27, kuchennefascynacje , zupy
Link Komentarze (4) »
sobota, 24 lutego 2018
Serowo-budyniowe placuszki śmietankowe

Dawno nie miałam okazji jeść tak pysznych placuszków serowych. Rozpływają się w ustach. Są delikatne, mięciutkie nawet na drugi dzień. Od razu polecam zrobić z podwójnej porcji Przepis idealny. Od siebie dorzuciłam tylko budyń śmietankowy aby nadać konkretnego smaku serkowi, którego używałam. Gorąco polecam :) Przepis z bloga Słodkie fantazje

 

Serowo-budyniowe placuszki śmietankowe

 Składniki : 

  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki cukru ( użyłam cukru trzcinowego )
  • 250 g twarożku śmietankowego lub serka homogenizowanego ( u mnie kremowy quark )
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • torebka budyniu ( 40 g ) śmietankowego w proszku ( lub waniliowego w zależności o jakim smaku macie serek )

Żółtka oddzielamy od białek. 

Żółtka ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy serek, ekstrakt, przesianą mąkę i budyń w proszku. Miksujemy.

Osobno białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do ciasta partiami i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy. 

Porcję ciasta wylewamy łyżką na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 105
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne) Odszukaj.com - przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl