poniedziałek, 15 października 2018
Mini szarlotki

Kiedy zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że muszę go jak najszybciej przetestować. Idealnie nadające się na śniadanie, do pracy, szkoły czy po prostu na słodką przekąskę. Grube plastry jabłka owinięte pasami ciasta francuskiego, okraszone cukrem z cynamonem. Pycha, pycha i jeszcze raz pycha !!! Przepis z bloga Moje Wypieki.

 

Mini szarlotki

Składniki : 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego na maśle ( ok. 320 g )
  • 2 duże jabłka odmiany szarlotkowej ( użyłam tego co akurat było w sklepie )
  • 30 g roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki cynamonu

Jeśli podsiadacie mrożone ciasto francuskie to najlepiej na noc pozostawić je w lodówce. Jeśli nie ciasto od razu wyciągnijcie na blat i potnijcie w paski o szerokości 2 cm.

Jabłka obieramy ze skórki ( można pozostawić ale polecam odciąć ). Tniemy na 4 grube plastry. Każdy plaster owijamy najpierw 2 pasami ciasta odpowiednio przycinając je do wielkości jabłka a następnie na krzyż owinąć dwoma kolejnymi paskami ciasta francuskiego tak aby utworzyła się kratka.

Nasze mini szarlotki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy masłem i posypujemy cukrem wcześniej wymieszanym z cynamonem.

Pieczemy w temp. 200ºC przez ok 25 minut lub do momentu aż będą rumiane. W przepisie jest podane  aby je piec w temp. 210°C z termoobiegiem przez ok 25 minut. W moim piekarniku bez termoobiegu po tym czasie spaliły by się dlatego obniżyłam temp. i wyszły idealne.

Smacznego :)

Mini szarlotki

Mini szarlotki

piątek, 12 października 2018
Zapiekanka bolońska

Ciekawa, bardzo smaczna zapiekanka, która starczy na obiad na 2 dni dla 3 - osobowej rodziny. No chyba, że tak Wam posmakuje, że wsuniecie ją od razu ;) . Przepis z bloga Zjem to .

 

Zapiekanka bolońska

 Składniki na sos pomidorowy : 

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 niewielka cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
  • garść świeżej bazylii ( użyłam 1 łyżeczki suszonej )
  • garść świeżego oregano ( użyłam 1 łyżeczki suszonego )
  • sól
  • szczypta cukru

W rondlu rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy pociętą w kostkę cebulę a pod koniec smażenia dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładamy mieloną wołowinę, smażymy ok 10 minut. Następnie dokładamy passatę pomidorową i dusimy 30 minut aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodajemy zioła, cukier oraz doprawiamy solą.

Składniki na sos serowy : 

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka startego żółtego sera
  • sól pieprz ( w oryginale biały pieprz, ja użyłam czarnego )
  • gałka muszkatołowa do smaku

Masło roztapiamy w rondelku. Wsypujemy mąkę, mieszając podsmażamy 1 minutę. Stopniowo dolewamy mleka cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Powinniśmy otrzymać niezbyt gęsty sos. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zestawić z ognia, wsypać stary ser. Wymieszać do rozpuszczenia sera.

Ponad to : 

  • 500 g suchego makaronu penne
  • 1 szklanka startego żółtego sera

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Suchy makaron wymieszać z sosem serowym, przełożyć do naczynia. Na wierzchu równomiernie rozłożyć sos boloński a całość posypać startym żółtym serem.

Zapiekankę pieczemy w temp. 180°C przez 30 minut. Po tym czasie pozostawiamy zapiekankę jeszcze na 10 minut w piekarniku.

Smacznego :)

środa, 10 października 2018
Fit ciasto dyniowe ( Ciasto Anny Lewandowskiej )

Miałam mieszane uczucia co do tego ciasta gdyż podczas pieczenia dość mocno się zapadł środek, masa wcześniej była bardzo rzadka a i w ostatniej przerzuciłam je do mniejszej blaszki bo stwierdziłam, że w poprzedniej wyjdzie cienkie jak naleśnik. Po wyjęciu na drugi dzień z piekarnika podejrzanie lekkie ale kiedy odkroiłam kawałek okazało się niezwykle puszyste, bez zakalca ( widocznie to zapadnięcie to taki urok tego ciasta ), pięknie pachnące, aromatyczne, bardzo mokre jak na tego typu wypiek a do tego przepyszne. Istna kwintesencja ciasta jesiennego, ciasta dyniowego. Koniecznie wypróbujcie. Przepis Anny Lewandowskiej

 

Fit ciasto dyniowe ( ciasto Anny Lewandowskiej )

 Składniki : 

  • 1 szklanka puree z dyni
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 szklanka mielonych migdałów (na mąkę)
  • 1/3 szklanki cukru kokosowego lub innego zdrowego słodu jak miód czy syrop z agawy, klonowy ( u mnie miód )
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju kokosowego ( zastąpiłam olejem rzepakowym )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego ( u mnie zwykły proszek do pieczenia)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo miód lub inny słód, którego chcemy użyć. Następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Ja robiłam to za pomocą szpatułki dodając wszystkie składniki z osobna i delikatnie mieszając.

Masę przelewamy do keksówki o wymiarach 13x12 cm lub jak u Anny 8x8 wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.

Pieczemy w temp. 190°C ( z termoobiegiem 180°C ) przez 30 minut (u mnie ok 40 minut ). Ciasto pozostawiamy w zamkniętym piekarniku do wystygnięcia.

Smacznego :)

00:00, kuchennefascynacje , ciasta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 08 października 2018
Caldo verde ( portugalska zupa )

Zupa jak przystało na tę porę roku rozgrzewająca, sycąca, smaczna, szybka w przygotowaniu. Przepis z bloga Gotuję bo lubię .

 

Caldo verde ( portugalska zupa )

 Składniki : 

  • 2 l bulionu warzywnego
  • 150 g dobrej jakości chorizo ( użyłam 150 g kiełbasy myśliwskiej i 150 g innej dobrej jakości kiełbasy )
  • 100-120 g jarmużu ( pozbawionego grubszych łodyg )
  • 4 większe ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ( pominęłam )
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 szczypty pikantnej papryki w proszku
  • 2 szczypty cukru
  • sól, pieprz 

Oliwę rozgrzewamy w rondlu. Wrzucamy pociętą w półplastry kiełbasę,podsmażamy do momentu aż się zrumieni. Następnie dodajemy pociętą w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Smażymy całość jeszcze ok 2-3 minut.

Kolejno dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażamy 2 minuty. Zalewamy całość bulionem, gotujemy 10 minut.

Kiedy ziemniaki będą ugotowane odławiamy ich pól szklanki. Dodajemy kilka łyżek wywaru z zupy i miksujemy na purre. Ostawiamy. W tym czasie do zupy dokładamy posiekany jarmuż, gotujemy. Po 10 minutach dodajemy pomidory, paprykę, cukier oraz zmiksowane wcześniej purre z ziemniaków. Gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Jeśli zupa okaże się zbyt gęsta dolewamy wrzątku.

Smacznego :)

 Caldo verde ( portugalska zupa )

czwartek, 04 października 2018
Kurczak w kremowym sosie koperkowym

Pyszne, syte i szybkie danie. Gorąco polecam !!! Przepis z bloga Kwestia smaku . 

 

Kurczak w kremowym sosie koperkowym

 Składniki :

  • 600 g filetu z kurczaka
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach
  • 1/2 pora ( tylko biała część )pocięty w kostkę lub półplaterki
  • 150 ml bulionu drobiowego ( użyłam wody )
  • 150 ml śmietanki 30% ( u mnie 15 % )
  • pęczek koperku
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz

Fileta myjemy, osuszamy. Tniemy na mniejsze kawałki, grubsze części rozbijamy tłuczkiem na ok 1 cm filety. Ja użyłam już gotowych pociętych, nie rozbijałam tłuczkiem.

Filety przyprawić solą i pieprzem. Obtoczyć delikatnie w mące i podsmażyć na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony. Filety odkładamy na talerz.

Na tej samej patelni podsmażamy marchew i pora przez ok 2 minuty. Następnie dokładamy masło i smażymy jeszcze chwilę.

Wlewamy bulion. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kurkumę, mieszamy. Przykrywamy i gotujemy ok 3 minuty. Następnie dokładamy wcześniej podsmażonego kurczaka, ponownie gotujemy tym razem bez przykrycia 2 minuty. Dolewamy śmietankę, dodajemy posiekany koperek, mieszamy zagotowujemy. Trzymamy na ogniu jeszcze chwilę lub do momentu aż kurczak będzie dobry. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dolać więcej wody lub bulionu. W razie potrzeby doprawić.

Smacznego :)

wtorek, 02 października 2018
Dżem z aronii

Podczas produkcji soku z aronii zostają owoce, które można wykorzystać do dżemu. Taki dżem świetnie nadaje się np. do ciast, naleśników czy deserów.

 

dżem z aronii

 Składniki : 

  • 800 g aronii pozostałej po produkcji soku ( Przepis TUTAJ )
  • 400 g jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru

W garnku z grubym dnem umieszczamy aronię, obrane i pokrojone na kawałki jabłka, wodę, cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniu do momentu aż jabłka się zaczną rozpadać pamiętając o mieszaniu co jakiś czas.

Pod koniec dodajemy przyprawy, mieszamy. Gotujemy jeszcze 5 minut. Zestawiamy z ognia. Za pomocą blendera miksujemy na gładki dżem. Przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików, zakręcamy, ustawiamy dnem do góry i pozostawiamy do ostygnięcia. 

Smacznego :)

dżem z aronii

09:11, kuchennefascynacje , przetwory
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 30 września 2018
Zupa krem z pora i ziemniaków

Sycąca, łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna. Przepis z healthnutnutrition.ca

 

201637_4

 Składniki : 

  • 2 pory posiekane w plastry lub półplastry
  • 1 niewielka cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 średnich ziemniaków posiekanych w niewielką kostkę
  • 6 szklanek bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 2 gałązki świeżego tymianku ( dałam ok 1/3 łyżeczki suszonego )
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku ( pominęłam )
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Na niewielkim ogniu w rondlu rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pora, posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy 5-10 minut lub do momentu aż por zmięknie.

Następnie dodajemy ziemniaki, bulion oraz przyprawy, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy, co jakiś czas mieszając przez kolejne 30-40 minut lub do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

Po ugotowaniu zupę odstawiamy na 10-15 minut po czym miksujemy na gładki krem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)

 

00:00, kuchennefascynacje , zupy
Link Komentarze (4) »
czwartek, 27 września 2018
Chipsy z jarmużu

Każdy kto kręci nosem na zdrowe przekąski koniecznie musi wypróbować ten przepis. Nie myślałam, że jarmuż w postaci chipsów jest tak smaczny ( mój mąż też ). Dodatkowo robi się je ekspresowo. Przepis z bloga kwestia smaku.

 

201677_12

 Składniki : 

  • jarmuż w dowolnej ilości
  • oliwa, olej ( u mnie oliwa czosnkowa )
  • sól

Jarmuż wcześniej umyty i osuszony dzielimy na mniejsze części oddzielając od grubej łodygi. Liście umieszczamy w misce i delikatnie polewamy oliwą, posypujemy solą.

Rozkładamy całość na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190ºC. Blachę wkładamy na górną półkę piekarnika, pieczemy 10 minut.

Smacznego :)

 

Chipsy z jarmużu

wtorek, 25 września 2018
Sałatka jarzynowa

W czasach mojego dzieciństwa ta sałatka to był absolutny must have każdej imprezy rodzinnej, każdych Świąt w Polsce. Myślę, że wynikało to z tego, że składa się ze składników jakie zawsze każdy miał  swoim ogródku lub można było dostać w najbliższym warzywniaku. Byłam pewna, że już od dawna przepis na nią jest na moim blogu ale okazało się,że jednak nie. W takim razie szybko nadrabiam zaległości i przedstawiam Wam przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową jaką robiło się w moim domu.

 

sałatka jarzynowa

 Składniki :

  • 4 większe ziemniaki
  • 2 spore marchewki
  • 1/2 dużego korzenia pietruszki lub 1 mały
  • 1/4 korzenia selera ( jeśli bulwa jest mała wtedy można dodać połówkę )
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 ugotowane na twardo jajka
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 3-4 średniej wielkości ogórki w occie
  • majonez 
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • jogurt naturalny ( opcjonalnie )

Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera myjemy. NIE OBIERAMY. Zalewamy wodą i gotujemy w skórce do miękkości. Odstawiamy do  ostygnięcia. 

W międzyczasie cebulę, ogórki i jajka tniemy w małą kostkę. Groszek odcedzamy na sicie. 

Kiedy warzywa ostygną obieramy ze skórki i siekamy w niewielką kostkę.

W misce łączymy ze sobą wszystkie pokrojone warzywa, groszek. Dodajemy majonez lub majonez z jogurtem wymieszanym pół na pół ( na przykład 3 łyżki majonezu i 3 łyżki jogurtu ). Majonezu dodajemy tyle ile lubimy. Ja daję go niewiele. Nie lubię jak sałatka ocieka majonezem. Następnie dodajemy musztardę, solimy, pieprzymy. Całość dobrze mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Proponuję nie doprawiać za bardzo tylko odstawić sałatkę do lodówki aby się przegryzła i dopiero wtedy ponownie doprawić.

Smacznego :)

sobota, 22 września 2018
Gofry domowe

Pyszne, chrupiące lekkie gofry, które z powodzeniem można zrobić w każdej chwili gdyż składniki raczej każdy z nas zawsze ma w kuchennej szafce. Przepis z bloga Kwestia smaku .

 

Gofry domowe

Składniki : 

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 i 1/3 szklanki mleka

Wszystkie składniki zmiksować tylko do połączenia. Ciasto można odstawić na 15 minut ale nie jest to koniecznie jednak ja polecam nawet zrobić je dzień wcześniej, na noc wstawić do lodówki a rano usmażyć gofry.

Gofry smażymy w rozgrzanej gofrownicy według zaleceń producenta.

Smacznego :)

wtorek, 18 września 2018
Pieczone gołąbki bez zawijania

Robiłam już wiele różnych wersji gołąbków bez zawijania ale te są dla mnie numer jeden. Niewiele z nimi roboty, obiadu na 2 dni mi wyszło i są pyszne...Przepis z bloga  Zjem to .

 

pieczone gołąbki bez zawijania

 Składniki : ( na ok 14-15 sporych sztuk )

  • 600 g mielonego mięsa ( użyłam 700 g wieprzowo-wołwego )
  • 600 g białej kapusty
  • 100 g ryżu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia

Na sos : 

  • 1 L bulionu 
  • 400 g pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej
  • 1 łyżka mąki

Ryż gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy.

Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor na odrobinie oleju.

Kapustę ścieramy na tarce o dużych oczkach lub szatkujemy w malakserze.

Do mięsa mielonego dodajemy jajko, kapustę, podsmażoną cebulkę, ryż, sól i pieprz. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy dość sporej wielkości gołąbki. 

Gołąbki obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Smażymy nie za długo tylko tyle aby były zezłocone.

Gotowe gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na głębszą blachę.

Sos : 

Pomidory w puszcze miksujemy . Jeśli używamy passaty to pomijamy ten krok. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem. Ja dodatkowo dosypałam trochę cukru. Próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy. Sosem zalewamy gołąbki. Powinny być przykryte do 2/3 wysokości. U mnie były niemalże całe ze względu na zbyt małe naczynie do zapiekania.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 45 minut. Podczas pieczenia polewamy wierzch gołąbków dwukrotnie. Ja piekłam swoje 1,5 godziny ze względu na małą formę, sosu było po brzegi i zanim zaczął bulgotać musiałam przetrzymać dłużej aby mięso było upieczone. 

Smacznego :)

 

pieczone gołąbki bez zawijania

piątek, 14 września 2018
Ciasto orzechowe z jabłkami

Iście jesienne ciasto z dużą ilością orzechów, jabłek i nutą cynamonu . Bardzo puszyste i delikatne. Dość słodkie a to za sprawą bardzo słodkich jabłek, których użyłam bo w miejscach gdzie ich nie ma w cieście już nie jest tak słodko. Dlatego jeśli równie użyjecie słodziutkich owoców zmniejszcie nieco ilość cukru. Przepis z bloga Pieczarka mysia .

 

Ciasto orzechowe z jabłkami

Składniki : 

  • 6-7 jajek w zależności od wielkości
  • 240 g cukru
  • 1/2 szklanki oleju arachidowego, słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 170 g orzechów laskowych posiekanych lub zmiksowanych nieco drobniej w malakserze ( ja podobnie jak Mysia dałam 100 g orzechów włoskich i 70 g orzechów laskowych )
  • 4-5 sztuk jabłek, obranych i pokrojonych w duża kostę
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z 1 cytryny

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier i nie przerywając miksujemy aż masa będzie błyszcząca i sztywna.

Następnie dodajemy żółtka oraz olej wymieszany z wodą. Chwilę miksujemy na niewielkich obrotach. Kolejno do masy dodajemy posiekane orzechy, kaszę mannę, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny. Całość mieszamy za pomocą łopatki do połączenia składników. Na koniec dodajemy jabłka i przyprawy, ponownie mieszamy.

Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm lub formy o wymiarach 25x25 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym masłem  wysypanym bułką tartą.

Pieczemy w temp. 180°C przez 1 godzinę ( termoobieg temp. 170°C).

Smacznego :)

 

Ciasto orzechowe z jabłkami

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 107
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne) Odszukaj.com - przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl