Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto migdałowo-cynamonowe na białkach

Pyszne ciasto Nigelli Lawson. Wyrasta bardzo duże ale przy stygnięciu mocno opada, jest dość płaskie ale smak rekompensuje wszystko. Typowo jesienne z nutą cynamonu i dobrze wyczuwalną pomarańczą. Przepis Nigella Lawson z książki " Nigellissima "

 

ciasto migdałowo-cynamonowe nabiałkach

 Składniki : 

  • 8 białek
  • 150 g cukru pudru
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego
  • otarta skórka z 1 klementynki lub 1/2 pomarańczy ( polecam dodać skórkę z 1 całej pomarańczy )
  • 125 jasnej łagodnej oliwy lub oleju rzepakowego
  • 150 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Następnie dodajemy ekstrakt migdałowy, skórkę z pomarańczy lub klementynki i naprzemiennie w trzech partiach wlewamy oliwę oraz wsypujemy migdały wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do momentu aż składniki dobrze się połączą. 

Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok 22-23 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Równamy wierzch.

W osobnej misce płatki migdałowe mieszamy z cynamonem. Posypujemy wierzch ciasta.

Pieczemy w temp. 180°C przez 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

ciasto migdałowo-cynamonowe nabiałkach

środa, 15 listopada 2017, kuchennefascynacje

Polecane wpisy

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne) Odszukaj.com - przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl