Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto gryczane Pawła Małeckiego

Bardzo ciekawe ciasto z kaszy gryczanej. Wprawdzie kasza była dla mnie wyczuwalna w smaku ale inne osoby jedzące nie kapnęły się co jest głównym składnikiem. Smak kaszy nie był bardzo intensywny i w ogóle mi nie przeszkadzał. Według mnie nadawał fajnego smaczku. W przepisie nie ma mowy czy kasza ma być palona czy nie. U mnie jest tylko palona więc takiej użyłam ale podejrzewam, że z niepaloną jej smak kompletnie nie będzie wyczuwalny. Przepis Paweł Małecki z książki " Cukiernia Lidla. Przepisy Pawła Małeckiego "

 

ciasto gryczane Pawła Małeckiego

 Składniki : 

  • 180 g kaszy gryczanej ( ugotowanej w ok 400 ml wody)
  • 5 jaj
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g masła
  • 150 g czekolady deserowej
  • 50 g posiekanych suszonych żurawin ( pominęłam )
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g orzechów ziemnych solonych, grubo posiekanych ( zamieniłam na orzechy laskowe )

Polewa : 

  • 50 g śmietanki 30 %
  • 100 g czekolady deserowej
  • 20 g miękkiego masła

Zimną kaszę gryczaną mielimy w maszynce lub blendujemy.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy.

W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy się rozpuści dodajemy posiekaną czekoladę. Podgrzewamy i mieszamy do momentu aż czekolada się roztopi.

W misce jaja ubijamy z cukrami z jasną, puszystą pianę. Nie przerywając miksowania powoli dolewamy roztopioną czekoladę z masłem oraz partiami dodajemy zmieloną kaszę gryczaną. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem, dobrze mieszamy. Na koniec dokładamy żurawinę i orzechy. Mieszamy.

Ciasto przelewamy do keksówki o długości ok. 25 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Równamy wierzch. Pieczemy w temp. 190-200°C przez ok 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Upieczone ciasto studzimy.

Polewa. Śmietankę zagotować. Do gotujące się śmietanki dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec dokładamy masło, mieszamy aż całość będzie gładka. Polewę wylewamy na zimne ciasto. Dodatkowo wierzch można posypać 25 gramami solonych orzechów ziemnych grubo posiekanych.

Smacznego :)

ciasto gryczane Pawła Małeckiego

czwartek, 26 października 2017, kuchennefascynacje

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: ervisha, 78.11.75.*
2017/10/26 13:19:50
Wygląda bardzo smacznie ;)
-
2017/10/26 13:22:14
Wyglada bardzo smacznie :)
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne) Odszukaj.com - przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl