Blog > Komentarze do wpisu
Syrop z agrestu

Prosty, łatwy i idealny na letnią lemoniadę czy delikatne ożywienie wody podczas letniego skwaru. Przepis z BBC good food

 

 201555_1

Składniki : 

  • 250 g cukru
  • 100 ml soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 250 ml wody
  • 350 g agrestu

Wodę i cukier umieszczamy w rondelku. Stawiamy na ogień i mieszając rozpuszczamy cukier. Następnie dodajemy sok skórkę i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 5-10 minut lub do momentu aż agrest będzie miękki. Następnie tłuczkiem do ziemniaków lub innym przyrządem rozgniatamy agrest. Całość pozostawiamy do ostygnięcia. Zimny przecedzamy przez gazę lub gęste sitko. Zlewamy do butelek czy słoików. Wstawiamy do lodówki. Myślę,że z powodzeniem można zapasteryzować i cieszyć się nim przez zimę :) 

Smacznego :)

wtorek, 04 lipca 2017, kuchennefascynacje
Tagi: cytryna agrest

Polecane wpisy

Komentarze
judik1119
2017/07/04 21:35:59
Ale ma eksta kolor! :) Taki syrop z agrestu to mój smak dzieciństwa :)
-
Gość: Agata, *.dynamic.mm.pl
2017/07/06 15:32:18
To prawda, kolor jest naprawdę niesamowity. Muszę to spróbować!
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne) Odszukaj.com - przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl