Blog > Komentarze do wpisu
Pancakes z płynną czekoladą w środku

Świetny pomysł na urozmaicenie pankejek do, których nie potrzebne nam są już żadne dodatki. Proste, smaczne, idealne dla dzieciaków. W oryginale z nutellą ale z wiadomych względów zamieniłam ją na czekoladę. Jeśli macie domową nutellę idealnie się nada. Przepis z recipetineats.com  .

 

Pancakes z płynną czekoladą w środku

 Składniki : ( na ok 10-14 sztuk )

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia ( dodałam płaskie )
  • 4 łyżki cukru ( dałam łyżeczki i było wystarczająco słodkie )
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 szklanka +2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • masło do smażenia
  • ok 100 g ulubionej czekolady

Wcześniej czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Za pomocą łyżeczki nakładamy czekoladę na papier do pieczenia tak aby miały kształt krążków o średnicy około 4 cm. Na każdy krążek powinno wyjść ok 1 i 1/2 łyżeczki czekolady. Wkładamy do zamrażalnika aż stwardnieją.

Suche składniki mieszamy razem : mąkę, proszek, cukier sól. Osobno mieszamy mleko z jajkiem i ekstraktem. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy aż ciasto będzie gładkie i jednolite.

Na chwilę przed smażeniem placuszków wyjmujemy zamrożone krążki czekolady z zamrażalnika.

Za pomocą łyżki nakładamy porcję ciasta na wierzchu, na środku układamy krążek czekolady i zalewamy kolejną porcją ciasta. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Smacznego :)

Pancakes z płynną czekoladą w środku

czwartek, 16 lutego 2017, kuchennefascynacje

Polecane wpisy

Komentarze
2017/02/16 07:04:06
Najlepsze pancakes na świecie :D
-
2017/02/16 08:05:51
Ale puchate ci wyszły - pychotka!
-
2017/02/16 08:36:35
:)
-
Gość: Ewa, *.play-internet.pl
2017/02/16 10:52:29
Muszą być pyszne:)
-
candida_albicans
2017/02/17 05:39:43
Interesujacy wpis jak i sam blog...bede sledzila czekajac na kolejne posty.
-
2017/02/17 07:59:50
Dziękuję bardzo, bardzo mi miło :)
-
Gość: Iwona, *.centertel.pl
2017/03/10 12:34:00
Wyglądają pysznie! Chciałabym je zrobić i zastanawiam się, czy może być czekolada z takiej cienkiej tabliczki (np. Lindt) bez rozpuszczania. Czy będzie jednak Twoim zdaniem za gruba? Pozdrawiam
-
2017/03/10 18:12:19
Możesz wypróbować ale nie wiem czy zdąży się roztopić. Proponuję smażyć je na niewielkim ogniu a jak zobaczysz,ze czekolada się rozpuszcza to wtedy zwiększyć ogień żeby się ładnie dopiekły.
-
Gość: Iwona, *.centertel.pl
2017/03/12 17:02:04
Zrobiłam Pyszne i bardzo szybkie w wykonaniu! Do środka włożyłam cieniutko pokrojone dobrej jakości cukierki czekoladowe. Następnym razem zrobię dokładnie Twoją wersję. Zajadaliśmy się całą rodzinką, kolejny świetny przepis Pozdrawiam!
-
2017/03/12 22:21:46
Bardzo się cieszę :D
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne) Odszukaj.com - przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl