Blog > Komentarze do wpisu
Zapiekanka chlebowa czyli jak wykorzystać czerstwe pieczywo

Genialny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Zapiekanka jest bardzo smaczna a my przy okazji możemy zrobić czystkę w lodówce i wrzucić dosłownie wszystko co tam znajdziemy i na co aktualnie mamy ochotę. Gorąco polecam !!! Przepis z recipetineats.com.  

 

Zapiekanka chlebowa czyli jak wykorzystać czerstwe pieczywo

 Składniki : 

  • 300 g bekonu
  • 6 jaj
  • 1 i 1/4  szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • 7 szklanek lekko czerstwej bagietki pokrojonej w kostkę ok 2 cm ( można zastąpić innym pszennym pieczywem )
  • 2 szklanki startego sera żółtego ( u mnie Gouda )
  • nać pietruszki ( opcjonalnie )
  • u mnie dodatkowo resztki wędliny i 200 g sera feta pociętego w kostkę

Bekon smażymy na patelni. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Tniemy na kawałki.

W osobnej misce mieszamy jajka, mleko, sól, pieprz. 

Pociętą bagietkę umieszczamy w dość sporej torebce foliowej. Do torebki z bagietką wlewamy mieszaninę jajka i mleka. Dodajemy 1 i 1/2 szklanki sera, bekon ( trochę można odłożyć do posypania wierzchu ) i pozostałe dodatki jakimi będziemy dysponowali. Torebkę zamykamy. Kładziemy na płasko i delikatnie masujemy rękoma tak aby jajka wchłonęły się w pieczywo. Odstawiamy na 30 minut do lodówki ( nie miałam tyle czasu, odczekałam aż jajka z mlekiem się wchłoną i robiłam dalej ).

Po tym czasie całość przekładamy do tortownicy o średnicy 21 cm. Na wierzchu układamy odłożony wcześniej bekon, ser i pietruszkę. Na wierzchu układamy luźno papier do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut. Następnie ściągamy papier i dopiekamy jeszcze 10 minut. Przed podaniem można dodatkowo posypać wierzch świeżą natką pietruszki.

Smacznego :) 

Zapiekanka chlebowa czyli jak wykorzystać czerstwe pieczywo

piątek, 18 listopada 2016, kuchennefascynacje

Polecane wpisy

Komentarze
lutka40
2016/11/18 18:35:01
Widząc takie cudo nikt pewnie już nie będzie marnował jedzenia .Genialny pomysł !
-
2016/11/18 22:18:00
Dokładnie :) Ja jak tylko zobaczyłam ten przepis od razu wiedziałam, że to coś dla mnie. Kiedy wypróbowaliśmy tak nam zasmakowało, że trafiło do naszego stałego menu. Najlepsze w tym przepisie jest to, że możemy wykorzystać wszystko co mamy pod ręką :)
-
judik1119
2016/11/20 12:23:08
Świetny pomysł! Na pewno przygotuje :)
-
agattekh
2016/11/29 12:21:26
Bardzo fajny pomysł :-)
-
Gość: klaudynas, 80.50.127.*
2016/12/09 07:43:57
a można przygotować sobie tą masę dizeń wcześniej a następnego dnia zapiec? pracuję o potrzebuję przepisów takich aby można było sobie tylko zapiec lub odgrzać dane danie. uwielbiam Twój blog
-
2016/12/09 22:02:44
Klaudynas dziękuję bardzo, to miło jak ktoś docenia to co robimy :) Co do zapiekanki to myślę, że tak spokojnie można przygotować dzień wcześniej ale użyłabym bardziej czerstwego pieczywa niż tylko lekko i do momentu zapieczenia trzymaj wszystko w lodówce. Jeśli całość będzie dość rozmokła to i czas pieczenia może być wydłużony do około 40-45 minut aż całość się zetnie i połączy w jedno.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne) Odszukaj.com - przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl