Blog > Komentarze do wpisu
Babka tiramisu

Niewątpliwie babka, która idealnie wpasuje nam się w skład ciast Wielkanocnych. Smaczna, mięciutka, bardzo wilgotna co za tym idzie długo utrzymuje świeżość. Gorąco polecam !!! Przepis z bloga Moje wypieki.

 

babka tiramisu

 Składniki : ( Wszystkie składniki powinny być temp. pokojowej )

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 170 g masła
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki zaparzonego espresso lub bardzo mocnej kawy
  • 1/4 szklanki Kahlua lub innego likieru kawowego

Mąkę, sodę, proszek i sól przesiać do miski. Odstawić.

Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Kolejno dolewamy ekstrakt. Mąkę wsypujemy partiami naprzemiennie dolewając mleka przy czym zaczynamy i kończymy na mące. Ucierając tylko do połączenia składników.

Potrzebne będą nam jeszcze 2 dodatkowe miski. Do jednej przekładamy jedną szklankę ciasta i do drugiej drugą szklankę ciasta. Resztę odstawiamy. Do jednej miski ( z jedną szklanką ciasta )dodajemy zimne espresso ( można dodać jeszcze 1/2 łyżki kakao do koloru - ja tak zrobiłam )mieszamy. Do drugiej miski dodać likier kawowy ( ponownie można dodać kakao w ilości 1/4 łyżki co uczyniłam ), mieszamy.

Formę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Użyłam okrągłej formy z kominem o średnicy 26 cm. Połowę białej masy wylewamy na dno formy. Kolejno bardzo delikatnie, za pomocą łyżki nałożyć i rozprowadzić masę espresso. Na nią również delikatnie i ostrożnie nakładamy kolejną masę Kahlua. Należy uważać aby masy się nie wymieszały. Na koniec wykładamy ostatnią warstwę masy jasnej. Masę najlepiej nakładać miejscowo i delikatnie jak dwie poprzednie aby się nie wymieszały.

Pieczemy w temp. 165°C przez 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Babkę można posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier kawowy czy Kahlua albo zrobić krem z mascarpone, który ja pominęłam a przepis na niego znajdziecie Tutaj.

Smacznego :)

 babka tiramisu

 

środa, 02 marca 2016, kuchennefascynacje
Tagi: kawa mleko

Polecane wpisy

  • Ciasto kawowe z mrożonymi owocami

    Myślę, że u niejednej osoby o tej porze roku można jeszcze znaleźć w zamrażarce zamrożone letnie owoce :) A jeśli nie to w sklepach są łatwo dostępne. Ciasto be

  • Kawa frappe

    Piliście kiedyś frappe, nie ? no to koniecznie biegnijcie do kuchni zrobić, no chyba,że już w niej jesteście. Cudowna, orzeźwiająca, zimna. Must have na takie u

  • Korzenna dyniowa latte

    Przepyszna rozgrzewająca kawusia. Cudownie korzenna jednak smak dyni nie jest mocno wyczuwalny, może dlatego, że wyskrobałam resztki ze słoika a była tego jedyn

  • :)

    Wczorajsza sobota była bardzo udanym dniem, wstałam rano, wypiłam ulubiona kawkę (przygotowaną w czerwonym urodzinowym cudeńku) :) poszłam pobiegać, cieplutko,

  • COFFEE TIME - APPLE TIME

    Składniki, 1 porcja: 2 łyżki kawy 1 łyżka miodu 1 jabłko szklanka mleka 1 łyżka orzechów włoskich szczypta cynamonu Przygotowanie: Jabłka obrać ze skórki, pokro

Komentarze
czekoladkam
2016/03/03 11:44:42
Takiej wersji jeszcze nie robiłam. Podoba mi się;))
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne) Odszukaj.com - przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl