Blog > Komentarze do wpisu
Bułki na maślance

Dawno nie piekłam bułek, z nimi trochę więcej zachodu niż z chlebem a to wymaga czasu ale miałam do wykorzstania maślankę więc postanowiłam upiec te małe cudeńka. Bardzo mięciutkie i puszyste, pyszne :) Przepis z bloga Moje ekspresje kulinarne.

 

Bułki na maślance

 Składniki : ( na ok 18 sztuk )

  • 1 opakowanie suszonych drożdży ( 7 g )
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka ciepłej maślanki ( u mnie 200 ml maślanki i 50 ml gęstego jogurtu greckiego )
  • 2 łyżki miodu ( użyłam melasy )
  • 3 łyżki roztopionego masła ( u mnie oliwa )
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 - 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej

Ponadto : 

  • 1 jajko rotrzepane
  • sezam, mak

Miód, drożdże i wodę mieszamy w jednej misce. Odstwiamy na 10 minut.

Osobno mieszamy maślankę, masło, jajo, sól i wodę z drozdżami. Dodajemy 1 i 1/2 szklanki maki, mieszamy do połączenia. Następnie resztę mąki dosypujemy stopniowo do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od miski. 

Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy 7-10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Kolejno przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. 

Po tym czasie ciasto dzielimy na 18 części. Formujemy bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość sporych odległościach. Ponownie przykrywamy i pozostawiamy do napuszenia na ok 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 190° C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem, makiem. Pieczemy 15-20 minut.

Smacznego :)

Bułki na maślance

Image and video hosting by TinyPic

 na zakwasie i na drożdżach

Wypiek bierze udział w marcowej liście  "Na zakwasie i na drożdżach"  prowadzonej  przez Akacjowy blog.

poniedziałek, 16 marca 2015, kuchennefascynacje

Polecane wpisy

Komentarze
lutka40
2015/03/19 19:23:30
Wyglądają obłędnie !
-
Gość: Małgosia z Akacjowego Bloga, *.dynamic.chello.pl
2015/03/28 13:29:26
Wyglądają fantastycznie, dziękuję za dodanie przepisu do marcowej listy, pozdrawiam M.
-
Gość: Grodar, *.dzialdowo.vectranet.pl
2015/04/12 22:43:44
Witam. Bułeczki bardzo smaczne. Miałem tylko problem z ciastem, wyszło bardzo rzadkie i musiałem dodawać mąki przez co wydłużyła się praca. Porcję dla dzieci posypałem cukrem trzcinowym. Polecam przepis.
-
2015/04/13 07:50:08
Grodar wszystko zależy od tego jakiej mąki się używa. Kazda inaczej chłonie płyny. Czasami właśnie trzeba dodać jej więcej a czasami należy dolać wody bo ciasto jest zbyt zbite. Ja zawsze kieruje się konsystencją jaka powinna być. Nie mniej cieszę się,że bułeczki wyszły i smakowały :)
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne) Odszukaj.com - przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl