Blog > Komentarze do wpisu
Kandyzowana skórka pomarańczowa

Tak samo przygotowujemy jak kandyzowaną skórkę z cytryny, którą prezentowałam jakiś czas temu. Szybko, prosto i obłędnie smacznie. Tak jak po cytrynowej tak samo po pomarańczowej nie użyjecie już kupnej.  Przepis Anny Olson z programu "Sugar ".

 

kandyzowana skórka pomarańczowa

 Składniki :

  • świeża skórka z pomarańczy w dowolnej ilości
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody

Jeśli użyjecie dużo skórki to również musicie zrobić więcej syropu.

Skórkę tniemy w kostkę lub mniejsze kawałki. Nie wycinamy białego albedo, czasem odcinam nadmiar ale nie jest to konieczne. Wrzucamy do wrzątku na 1-2 minuty ( aby pozbyć się goryczy pochodzącej z albedo ) odcedzamy.

Wodę i cukier mieszamy w rondelku. Wstawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia mieszając żaby cukier się rozpuścił. Wrzucamy skórkę. Gotujemy 10-15 minut ( żeby była idealnie mięciutka proponuję gotować 30 minut ). Odcedzamy. Skórkę suszymy na pergaminie. Suchą przechowujemy w szczelnym zamkniętym słoiku lub mrozimy. Ja osobiście wolę zamrozić. Kiedyś zamknęłam w słoiku, jedna nie była wysuszona i wszystko zapleśniało. Także Wam też polecam mrożenie.

kandyzowana skórka pomarańczy

 

niedziela, 08 grudnia 2013, kuchennefascynacje

Komentarze
2013/12/08 11:37:47
A w składnikach nie ma pomyłki: kandyzowana skórka pomarańczowa czy świeża skórka z pomarańczy?
-
2013/12/08 23:12:15
Pewnie,że błąd. Dziękuję Majanko,że zwróciłaś uwagę, już poprawiłam :)
-
2013/12/11 09:34:04
ojj ja juz którys rok obiecuję sobie tez taką zrobić
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne) Odszukaj.com - przepisy kulinarne