Blog > Komentarze do wpisu
Węzełki czosnkowe ( garlic knots )

Podpisuję się pod tym co napisała Kasia. Jedne z najlepszych bułek jakie do tej pory piekłam. Najlepsze upieczone jeszcze tego samego dnia, cieplutkie mmmm...Bezproblemowe w zrobieniu, z ciastem bardzo dobrze się pracuje. Przepis z bloga Gotuję,bo lubię.

 

węzełki czosnkowe

 Składniki : ( na 12 niewielkich bułeczek )

  • 480 g mąki ( użyłam tortowej )
  • 15 g cukru 
  • 1 opakowanie suchych drożdży ( 7 g )
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 60 ml mleka
  • 270 ml ciepłej wody

Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, cukrem. Dodajemy wodę, mleko i oliwę. Wyrabiamy ciasto 10 minut. Nie zrażajcie się do czasu wyrabiania, trzeba mu poświęcić tyle czasu żeby ciasto wyszło odpowiednie. Sami zobaczycie w miarę ugniatania jak masa świetnie się zmienia. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, szczelnie nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 

Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 60 g porcje. Ma być w sumie 12 bułeczek. Mi wyszło 12 i jedna maleńka :) Następnie zaczynamy formować bułeczki zaczynając od porcji, którą odważyliśmy jako pierwszą. Zdąży już odpocząć zanim poważymy resztę dzięki czemu ciasto nie będzie nam się kurczyć przy formowaniu.

Robimy wałek długości 20 cm. Na środku wiążemy supełek. Następnie oba końce podwijamy, prawą nad ciastem i pod spód, lewą nad ciastem i do środka ( obie końcówki wciskamy do środka ). Trochę ciężko wytłumaczyć TUTAJ jest instrukcja obrazkowa krok po kroku. Bułeczki układamy na blasze posypanej mąką lub jak ja wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 20 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu będą niewielkie ale urosną jeszcze podczas pieczenia.

Ponad to do posmarowania wierzchu :

  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • szczypta soli

Masło topimy, dodajemy zioła, drobno posiekany czosnek, sól. Mieszamy. Smarujemy wyrośnięte bułeczki za pomocą pędzelka.

Bułeczki pieczemy w temp.  180°C przez 20 minut. Nie powinny być za mocno spieczone z wierzchu.

                                              węzelki czosnkowe

Smacznego :)

Zielnik Kuchenny 2013Czas na piknik z home&you! Startujemy!

czwartek, 02 maja 2013, kuchennefascynacje

Polecane wpisy

Komentarze
2013/05/02 12:11:18
Piękne Ci wyszły :) Jak malowane.
Cieszę się, że Wam smakowały.
Pozdrawiam ciepło :)
-
izaa_a
2013/05/02 15:41:51
ale świetne bułeczki
-
Gość: Ciast.Co, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/08 11:36:29
fajne:)
-
Gość: Luka Li, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/17 13:37:28
Uwielbiam czosnkowe bułeczki! Dzięki za przepis, właśnie zaczynam je robić:)
-
Gość: aneta, *.xdsl.centertel.pl
2013/06/14 08:29:13
cześć bułki super! ile czasu zajmie rośnięcie ciasta do podwojenie objętości? tak orientacyjnie tylko - godzina wystarczy? dzięki za odp i pozdrowienia. aneta
-
2013/06/14 12:19:37
Aneta tak 1,5 - 2 godziny czasem wystarczy godzina, musisz zajrzeć do ciasta. Ja zawsze robię ciasto rano, zostawiam je do wyrośnięcia a, że mam małe dziecko i pełno innej roboty nieraz przypominam sobie o nim dopiero po południu ;) Dlatego na dokładny czas wyrastania nigdy nie patrzę :)a ciasto wtedy już jest porządnie wyrośnięte :) Ale zasada do większości drożdżowego ciasta to 1 godzina do 2 godzin. Wszystko zależy od temperatury pomieszczenia, mąki, drożdży. Niektórzy przyśpieszają ten proces i wstawiają ciasto do słabo nagrzanego piekarnika ale ja nigdy tak nie robiłam.Wolę starą metodę :) Pozdrawiam :) Daj znać jak wyszły bułeczki :)
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne) Odszukaj.com - przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl