Blog > Komentarze do wpisu
Tort z arbuza

Chyba najbardziej dietetyczny tort jaki można zrobić. Bardziej to deser ale na lato jak znalazł, nie trzeba stać przy gorącym piekarniku i pocić się. Na pewno zaskoczy niejednego gościa. Świetny na przyjęcia dla dzieci  ale nie tylko. Bardzo łatwy w przygotowaniu. Przepis znalazłam na blogu Sztuka gotowania według Samiry.

 

tort z arbuza

Składniki : 

  • 1 słodki czerwony arbuz ( Samira zaznacza żeby był bezpestkowy ja jednak użyłam z pestkami bo ten torcik robiłam tylko dla nas )
  • 1 malinowa lub truskawkowa galaretka ( u mnie truskawkowa )
  • bita śmietana
  • owoce do dekoracji
  • płatki migdałowe do dekoracji

Z arbuza odcinamy górę i dół, następnie odcinamy skórę po bokach. Grubość torciku jak i kształt zależy od naszych upodobań. Kolejno rozpuszczamy galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Gdy zaczyna tężeć polewamy nią arbuza kilkoma partiami z góry i po bokach( ma powstać cienka warstwa izolująca). Najlepiej jak będzie on na desce. Wstawiamy do lodówki żeby galaretka stężała. 

Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni.Odstawiamy do wystygnięcia.

Po tym czasie kiedy galaretka już zastygnie, odcinamy " falbankę ",która powstanie dookoła arbuza na desce. Kolejno smarujemy całość bitą śmietaną, ozdabiamy owocami, płatkami migdałowymi. Schładzamy w lodówce. 

                                               tort z arbuza

Smacznego :)

W wersji LIGHT

czwartek, 05 lipca 2012, kuchennefascynacje

Komentarze
2012/07/05 15:14:30
Genialny pomysł! Nie dość, że pewnie jest pyszny i bardzo orzeźwiający, co w tym upale jest jak znalazł, to jeszcze wygląda cudownie!:)
-
2012/07/05 16:00:39
Świetny sposób na arbuza;) Torcik wygląda bombowo;)
-
Gość: WegAnka, 89-70-131-195.dynamic.chello.pl
2012/07/05 16:27:39
Genialny pomysł, tylko nie wiem, czy poradziłabym sobie z dokładnym wycięciem tych wszystkich partii do odpowiedniego kształtu.
-
2012/07/05 16:50:43
Niesamowicie zjawiskowy i apetyczny!! Muszę go spróbować :D
-
2012/07/05 17:50:13
wooww ale swietny pomysł. REWELACJA!!!!!!
-
2012/07/05 18:46:22
WegAnka nie trzeba dokładnie wycinać. Ja tez nie mam zdolności żeby idealnie wykroić kształt.Wszystkie niedoskonałości zakryjesz bitą śmietaną :)
-
2012/07/05 19:10:00
Interesująca propozycja do skosztowania.
-
2012/07/05 22:26:07
Wygląda rewelacyjnie! :)
-
2012/07/05 22:42:31
super pomysł! :) w życiu bym na coś takiego nie wpadła ... :)
-
2012/07/06 09:17:09
Dla samego widoku warto go zrobić :D
-
2012/07/06 14:25:30
Świetny pomysł .Wygląda rewelacyjnie ,a pewnie jeszcze lepiej smakuje
-
2012/07/13 13:26:59
świetny pomysł! bardzo inspirujące:)
-
2012/08/30 20:52:41
Witam:)Ciesze się,że mój pomysł na arbuzowy tort tak bardzo podoba się ii inspiruje.Dodam sugestię by samego arbuza pokroić na 2-3 płaty a tym oddzielnie pozwolić stężeć w galaretce.Dzięki temu warstwy można następnie przełożyć kremem czy musem by po przekrojeniu wyglądał jeszcze bardziej imponująco i tortowo.
Pozdrawiam i zapraszam na więcej pomysłów z mojego bloga:)
-
2012/08/31 13:53:56
Samira.nl też ciekawie, na pewno efektownie by wyglądało :)
-
Gość: , 89.126.11.21*
2013/07/08 21:31:36
Mozna zrobic ten tort bez uzycia galaretki albo zastapic galaretke polewa czekoladowa?? Pytam bo nie moge jesc galaretek a nie wiem czy sie bita smietana nie rozplynie. Pozdrawiam
-
Gość: , 89.126.11.21*
2013/07/08 21:32:49
Mozna zrobic ten tort bez uzycia galaretki albo zastapic galaretke polewa czekoladowa?? Pytam bo nie moge jesc galaretek a nie wiem czy sie bita smietana nie rozplynie. Pozdrawiam
-
2013/07/08 22:09:55
Śmietana może spłynąć chyba,że arbuz będzie mocno schłodzony ale i tak podczas przygotowania będzie się ocieplać i sok spowoduje opadanie śmietany. Polewa czekoladowa to ciekawy pomysł, ale ciężko mi powiedzieć czy będzie się trzymać bo to też zależy jaka ta polewa jest. Czy zastygnie czy będzie miękka. Proponuję zrobić wcześniej na próbę kawałek arbuza bo ja nigdy tak nie robiłam a nie chcę nikogo wprowadzać w błąd. Jeśli polewa czekoladowa utrzyma się na arbuzie i zastygnie to śmietana moim zdaniem powinna się trzymać.
-
Gość: , 82.161.253.7*
2013/07/13 20:57:06
Wtam to ja Smaira,jako pomyslodawczynia na ten tort podpowiem,ze rewelacyjnie smakuje gdy dodamy do bitej smietany aromat mietowy a jeszcze lepiej drobniutko posiekane swieze listki miety i sok z limonki.W koncu to tort dla zdrowotnosci i naturalne produkty jak najmilej widziane.
Co do czekolady...ma ona zbyt intensywny smak i "zabije" delikatny aromat arbuza.Wymyslajac go chcialam aby byl odswiezajacy i lekki.Pozdrawiam
-
2013/07/14 11:47:22
Dziękuję Samiro za radę :) dla mnie ten torcik jest idealny :)
-
Gość: exactamento, static-nat-22.broadband.greenlan.pl
2014/04/13 10:55:23
A czy tort wytrzyma ponad godz bez lodówki? muszę go przewieźć a nie wiem czy podoła wyzwaniu :)
Z góry dziękuję za odpowiedź
-
2014/04/13 13:25:18
To zależy w jakiej temp. będzie przewożony ale biorąc pod uwagę,że w samochodzie jest zawsze ciepło. grzeje przez szyby to może nie dojechać. W takiej sytuacji przewiozłabym w torbie termicznej dodatkowo wyłożonej zamrożonymi wkładami takimi jak do lodówek turystycznych albo torbę termiczną zawinąć w koc albo ręcznik to dłużej będzie trzymała temperaturę. jednak przewożenie takiego tortu zawsze wiąże się z ryzykiem nie dojechania w całości. Proponuję wziąć ze sobą bitą śmietanę i po przywiezieniu w razie W wsadzić na chwilę do lodówki, podreperować, ewentualnie przykryć jakieś ubytki owocami lub płatkami migdałów :)
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne) Odszukaj.com - przepisy kulinarne