Blog > Komentarze do wpisu
Naleśniki zapiekane z serem

Pyszne zapiekane naleśniki. Jeśli ktoś lubi słodsze można dodać więcej cukru. My je dodatkowo podczas konsumpcji maczaliśmy w dżemie truskawkowym. Przepis z czasopisma " Przyjaciółka ".

 

naleśniki zapiekane z serem

Składniki : 

  • naleśniki przygotowane według przepisu na ciasto biszkoptowe - Ja korzystałam z TEGO przepisu 
  • 50 dag mielonego twarogu (u mnie półtłusty )
  • 2 jaja
  • 10 dag cukru
  • 5 dag rodzynek ( pominęłam )
  • u mnie dodatkowo cukier waniliowy ( 14 g )
  • ewentualnie cukier puder do posypania

Białka oddzielić od żółtek. Twaróg zmiksować z cukrem i żółtkami. Białka ubić na sztywno, zmieszać delikatnie za pomocą szpatułki lub łyżki z twarogiem. Dodać rodzynki i ponownie delikatnie wymieszać.

Masą smarujemy naleśniki, zwijamy w rulon. Układamy je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem ( u mnie blacha wyłożona pergaminem ). Pieczemy w temp. 190°C przez 30 minut.

Smacznego :)

środa, 02 maja 2012, kuchennefascynacje
Tagi: twaróg

Komentarze
2012/05/02 21:14:22
Piękne i smaczne !:)
-
2012/05/02 23:20:56
Uwielbiam nalesniki .Twoje wyglądają pysznie
-
Gość: mandy, dwaosiem-jedencztery7.echostar.pl
2012/05/03 08:31:53
naleśniki z masłem jakoś mi dziwnie brzmią :) smażę na oleju rzepakowym, więc pewnie blachę też bym nim wysmarowała - w przeciwieństwie do masła nie ma smaku :) niemniej zapowiadają się cudnie :)
-
2012/05/03 17:27:13
fajny pomysł :)))
-
2012/05/03 20:51:54
Mandy dlatego ja piekłam na pergaminie.
-
2012/05/04 20:37:33
Jakie pyszne naleśniki :) zamawiam jedną porcję!
-
2012/05/05 13:04:03
uwielbiam tak przygotowane naleśniki :)
to jedno z moich ulubionych dań :)
-
2012/05/05 13:36:20
smakowita odmiana dla typowych naleśniorów z serem:)
-
Gość: zla, cpc26-walt12-2-0-cust157.13-2.cable.virginmedia.com
2013/04/26 15:14:35
a mi nie wyszły! :( spiekly sie na twarda skorupe, a trzymałam je w tej temperaturze, która podano i nawet krocej niz powinno sie trzymac. Czemu zrobiły sie twarde jak kamien? :(
-
2013/04/26 17:42:27
Zla prawdopodobnie winą jest grzałka, która od góry piecze Ci mocniej. Mój nowy piekarnik tak piecze. Dlatego podczas pieczenia najlepiej zakryć od góry blachę papierem do pieczenia a jakieś 5-10 minut przed końcem ściągnąć papier i je lekko przyrumienić. U mnie tylko końcówki w których było mało sera lub w ogóle zrobiły się chrupiące. Natomiast reszta naleśnika może nie była tak miękka jak po ściągnięciu z patelni ale nie była też twarda, raczej wierzch lekko chrupki.
Jeszcze tak myślę czy to nie wina naleśników. Jakie naleśniki robiłaś ? Bo tu koniecznie muszą być biszkoptowe - jak w przepisie. One są grubsze od zwykłych. Może Twoje były za cienkie.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne)