Blog > Komentarze do wpisu
Babka z białek
Zostało mi dość sporo białek w zamrażalniku i czas najwyższy trzeba było je wykorzystać. Padło na babkę. Babeczka delikatna, puszysta, wilgotna. Rozpływa się w ustach. Także jeśli macie nadmiar białek gorąco polecam. Przepis znalazłam tutaj.
Składniki :
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Następnie cały czas ubijając dodajemy cukier i ubijać jeszcze ok 10 minut ( ja aż tak długo nie ubijałam, tylko do momentu aż była dobrze sztywna ). Cały czas miksując dodajemy mleko, masło i mąkę. Na koniec cukier waniliowy i skórkę z cytryny lub aromat. Ucieramy do momentu aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przelewamy do formy babkowej wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Równamy wierzch. Pieczemy w temp.170°C przez 45 minut do tzw. suchego patyczka. Smacznego :)
piątek, 18 listopada 2011, kuchennefascynacje
Komentarze
izaa_a
2011/11/18 14:48:26
fajna ta babka podoba mi się a zapasu bialek ojjj mam sporo:)
majanaboxing
2011/11/18 22:16:57
Fajna babeczka. Przepisy z wykorzystaniem białek są bardzo mile widziane :) Zawsze się przydają takie pomysły:)
domaskowa
2011/11/19 11:36:19
No proszę, kilka białek i taka wspaniała babeczka! Już wiem, co następnym razem zrobię z pozostałymi białkami :)
2011/11/19 11:51:25
Piekna baba Ci wyszła:) a ze pyszna to wiem, bo babkę białkowa piekłam:)
pieczarka_mysia
2011/11/20 07:46:23
wspaniala babka i jaki fajny pomysl na wykorzystanie bialkek ; )
2011/11/20 17:01:46
Każdy pomysł na zużycie białek jest super. Mam też kilka takich, ale tego wrzuconego przez Ciebie nie, więc wykorzystam. Mam nadzieję, że zdrówko wróciło?
2011/11/21 13:00:26
Świetna babka:)
Zapraszam serdecznie na mojego bloga do KONKURSU (dzisiaj ostatni dzień): uwielbiamgotowac.blogspot.com/2011/11/konkurs-i-recenzja-produktu-kubus-go.html buziaki :))
pluskotka
2011/11/23 19:12:52
Nie dorobiłam się jeszcze formy na babkę. :) Babcia ma, ale u nich jest piekarnik nowszej generacji niż mój i wychodzą mi w nim same zakalce. :)
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/04/22 11:00:00
Babka super :) Zrobiłem piękny zakalec :)
pytanie gdzie zrobiłem błąd?.. Zrobiłem wszystko według przepisu , a ciasto był jak kit przed wylaniem do formy . Niech ktoś napisz ile ml na szklanka w tym przepisze , jak wiadomo szklanka szklance nie jest równa. Proszę mieć to na uwadze. Dziękuję. 2014/04/22 12:44:36
Szklanka zawsze ma 250 ml jeśli jest inaczej piszę o tym. Dlaczego nie wyszło. Pierwszy powód to może być temperatura składników. Nie zawsze o tym piszę bo to nie tyczy się każdego przepisu ale zawsze wyciągam składniki z lodówki na godzinę przed przygotowaniem ciasta, zeby miały temperaturę pokojową chyba, że przepis mówi inaczej i np. trzeba użyć składników prosto z lodówki lub są to muffinki. A drugi to może być zbyt długie ucieranie, miksowanie ciasta. Przykro mi, ze nie wyszła :( Czasami tak się zdarza. Mi też nie zawsze wychodzi, nawet szykuje się do napisania postu na ten temat :)
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |