Blog > Komentarze do wpisu
Napoleonka na krakersach

Jeśli nie lubicie ciast gdzie wylewają się tony słodkiego kremu to ta napoleonka jest jak najbardziej dla Was. Krem idealnie zrównoważony, nie za słodki. Szybki i łatwy w przygotowaniu. Nie byłabym sobą jakbym podczas przygotowań czegoś nie nabroiła i tak zamiast słonych krakersów kupiłam zbożowe. No nic trzeba było je wykorzystać i tak spodnią warstwę posypałam lekko solą a z wierzchu sporo cukrem pudrem. Pewnie łapiecie się za głowy z myślą o my gosh co ona zrobiła ale smakowała naprawdę pysznie. Fajnie równoważyły się smaki ale góry już nie odważyłam się posypać żeby sól mi nie wsiąkła w masę :) Przepis z bloga Kucharenka :)

A miałam okazję przygotować to ciacho na spotkanie " Stowarzyszenia przyjaźni polsko-fińskiej " coś w rodzaju integracji. Napoleonka spotkała się z wielkim uznaniem :)

 

napoleonka na krakersach

Składniki : 

  • 5 szklanek mleka
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • słone krakersy
  • 250 g margaryny

W blaszce o wymiarach 25x30 cm układamy warstwę krakersów. 4 szklanki mleka, cukier i masło umieszczamy w rondlu i doprowadzamy do wrzenia. Żółtka, budyń, mąkę i pozostałą szklankę mleka dobrze mieszamy aby nie było grudek. Wlewamy tą mieszaninę do gotującego się mleka i cały czas energicznie mieszamy aż masa zgęstnieje. Ma mieć konsystencję budyniu. Gotowy krem wylewamy na krakersy, równamy. Na wierzchu układamy warstwę krakersów solą do dołu. Wstawiamy do lodówki na 6 godzin a najlepiej na całą noc. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

Friends from finland if you have problems with recipe, please send me message on my mail kuchennefascynacje@o2.pl 

Hyvä ruokahalua :)

poniedziałek, 03 października 2011, kuchennefascynacje

Komentarze
2011/10/03 14:34:48
łatwo i smacznie
-
2011/10/03 16:46:33
O kurczę, jaka szybka napoleonka :)
I to na słonych krakersach a nie na biszkoptach! Super!
-
2011/10/03 16:53:26
Wspaniała napoleonka! Mialam okazję przekonać się,ze ciasto na krakersach jest pyszne. Robilam bowiem rafaello na krakersach własnie. Połączenie słodkiego z lekkim slonym - super :)
-
2011/10/03 17:57:22
szybka i fajnie się prezentuje
-
2011/10/03 23:16:09
Pyszne, łatwe a do tego ładnie się prezentuje:)
Super!
-
2011/10/04 11:13:27
No nie.. ale kusisz.. A ja miałam się odchudzać.. ale najpierw zrobię taką napoleonkę :)
-
2011/10/04 13:10:14
uwielbiam ją!
-
2011/10/04 17:24:12
Twoja napoleonka jest bardzo przekonywująca, podoba mi się i z chęcią bym zjadła (a dawno nie jadłam). Pozdrawiam :)
-
2011/10/04 18:59:42
sie nie dziwię, ze spotkała sie z uznaniem:) też bym zjadła spory kawałek:)
-
2011/10/04 19:32:59
Ciasto tak apetyczne, a szybkie w przygotowaniu niczym wykonanie budyniu, czyli cos w sam raz dla mnie (mamuski ktora ceni sobie kazda wolna chwile). Pozdrawiam :)
-
2011/10/04 19:51:01
Genialne ciasto! Nie dziwię się, że wywołało zachwyt:) Zapisuję!
-
2011/10/04 20:14:00
Zjadłabym kawałek...
-
2011/10/04 22:40:05
nigdy nie robiłam, to chyba czas niedługo:)
-
2011/10/05 10:19:32
Chętnie bym chwyciła takie ciacho. Zachęcona fotka będę musiała chyba je popełnić w najblizszym czasie. Przepis w końcu już mam ;]
-
2011/10/06 21:26:14
uwielbiam to ciasto. za smak i prostotę :)
-
Gość: niki, host-89-231-103-59.warszawa.mm.pl
2014/02/06 20:48:51
i nie czuć tej mąki w budyniu? jednak cala szklanka mąki to więcej niż budyniu ...
-
2014/02/06 23:26:05
Niki nie absolutnie nic nie czuć, krem jest wyśmienity :)
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne)