Blog > Komentarze do wpisu
Gruszki w syropie

Czasami ciężko kupić gruszki w syropie dlatego w tym roku postanowiłam zrobić swoje. Nie dość, ze zyskujemy owoce, które można wykorzystać do deserów, ciast, sałatek i mnóstwa innych dań to dodatkowo syrop można dodać do wody, herbaty itp. i delektować się gruszkowym smakiem zimą. Przepis z forum Cin Cin.

 

Gruszki w syropie 

Zalewa :

  • 1 litr wody
  • 50-70 g cukru

Ponad to : 

  • twarde gruszki ( U mnie trochę ponad kilo. Ważne również żeby były twarde, podczas pasteryzacji nie rozgotują się )
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego do każdego słoika
  • kora cynamonu, laska wanilii ( według uznania, ja zrobiłam same )
  • miska z wodą z dodatkiem kwasku cytrynowego lub soku z cytryny

Składniki zalewy mieszamy. Najlepiej aby cukier w całości się rozpuścił.

Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy tak jak uważamy. Wkładamy do miski z zakwaszoną wodą sokiem z cytryny lub kwaskiem. Zapobiegnie to ich czernieniu zanim włożymy do słoika i zalejemy zalewą.

Do wcześniej wyparzonych słoików wsypujemy 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego ( 1/2 do każdego słoika ). Układamy ściśle gruszki. Zalewamy zalewą. Kto chce można włożyć laskę wanilii lub korę cynamonu. Zakręcamy, pasteryzujemy 15-20 minut. 

Smacznego :)

Domowy wyrób

piątek, 28 października 2011, kuchennefascynacje
Tagi: gruszka

Komentarze
2011/10/28 11:04:53
Wyglądają ślicznie, bardzo przydatne są takie przetwory:) W tym roku nie robiłam bo dostałam od teściowej ale bardzo sobie cenię takie gruszki:)
-
2011/10/28 12:21:25
Świetny i smaczny pomysł :))
-
2011/10/28 13:31:55
robiłam tylko gruszki w occie, ale w takim syropie są bardzo kuszące :)
-
2011/10/28 13:38:33
Uwielbiam takie gruszki ;)
-
2011/10/28 15:31:54
wspaniałe, już wiem co zrobię jako bożonarodzeniowy, dodatkowy prezent dla bliskich. ah, zeby jeszcze zechciały się tak pięknie prezentować :)
-
2011/10/28 17:04:04
Takie gruszeczki to skarb w spiżarni :)
Ja uwielbiam kompot z gruszek, a same owoce podaję w sosie waniliowym :)
-
2011/10/28 22:17:57
Wielofunkcyjne te Twoje gruszeczki ;]
-
2011/10/29 18:33:31
Może wyrobię się i zrobię .Fajne ,na zimę do ciacha jak znalazł
-
2011/10/29 21:09:58
Oj mam i ja kilka słoików takich skarbów w spiżarni:)
-
2011/10/29 22:43:59
ładnie i delikatnie wyglądają Twoje gruszki:)
-
2011/10/30 15:57:18
w tym roku też robiłam, pychota!
-
Gość: bejotjuzwiak@gmail.com.pl, dynamic-78-10-111-166.ssp.dialog.net.pl
2012/08/22 14:35:47
Świetny przepis na syrop który można wykorzystać do coctajli kremów budyniu lodów itp deserów jak również gruszki są aromatyczne jędrne nawet łączyć do mięs,wątródek,deserów, bardzo dziękuje za super przepis
-
2012/08/22 18:42:23
Bejotjuzwiak cieszę się :)
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne)