Blog > Komentarze do wpisu
Szarlotka z budyniem

Wiele osób, które robiły to ciasto zgodzi się ze mną, że jest znakomite. Budyń genialnie komponuje się z jabłkami i ciastem. Nie jest za słodkie jest idealne ale pamiętajcie o zmniejszeniu ilości cukru do 3/4. Wyczytałam w komentarzach do tego ciasta, że cała szklanka to za dużo. Jabłka zachowują swój kształt, dają opór przy konsumpcji ale są miękkie takie lubię najbardziej. Śmiało stwierdzam, że jest to najlepsza szarlotka jaką do tej pory jadłam :) A ile komplementów zebrałam za nią... :) Przepis z bloga Arabeski

 

 szarlotka z budyniem

Składniki : 

  • 500 g mąki
  • 1 kostka margaryny lub masła ( 250 g )
  • 1 szklanka cukru ( dałam 3/4 ) + 4 łyżki do budyniu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 kg jabłek ( dałam 760 gram dość słodkich )

Jabłka obieramy i kroimy w średnią kostkę. Ja to zrobiłam po wyrobieniu ciasta w momencie kiedy wstawiłam mleko na budyń. Żeby jabłka mi nie ściemniały i nie podeszły sokiem.

Jajka ucieramy z cukrem i solą. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, margaryną i utartymi wcześniej jajkami. Wszystko razem siekamy, następnie zagniatamy na jednolite ciasto. 

Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarnika. Drugą wałkujemy na długość blaszki ( u mnie 19x27 cm, może być większa, Arabeska użyła 20x30. cm ), wykładamy dno ciastem. Układamy jabłka i zalewamy gorącym budyniem ugotowanym w 3 szklankach mleka i z 4 łyżkami cukru.

Wierzch posypujemy startą ( najlepiej na dużych oczkach ) drugą połową ciasta. Według mnie ciasto jest za krótko w zamrażarce i tylko na początku dobrze się go tarkuje a potem idzie ciężko. Dlatego tak jak Arabeska skubałam palcami. Ciasto można też rozwałkować tak jak spód i ułożyć na wierzchu tylko w tej wersji po wyrobieniu nie wkładamy go do zamrażarki.

Pieczemy w 200°C przez 45 minut.

Smacznego :)

Sezon na jałbka 2

środa, 14 września 2011, kuchennefascynacje

Komentarze
2011/09/14 12:57:43
Wcale się nie dziwię, że zebrała tyle komplementów :) wygląda przepysznie i zapewne tak też smakuje!
Buziaki!
-
2011/09/14 16:45:43
Uwielbiam jabłka i budyń śmietankowy, tak więc Twoja szarlotka jest dla mnie wymarzona;)
-
2011/09/14 16:55:27
z budyniem jeszcze nigdy nie jadłam :) ale pięknie wygląda. Zaczyna się sezon na szarlotki, chętnie skorzystam z przepisu :)
-
2011/09/14 17:11:08
O tak, ta szarlotka jest pyszna! Ja także robiłam kiedyś z budyniem, bardzo nam smakowała. Chętnie powtórzę ten wypiek :)
-
2011/09/14 18:18:00
wygląda bardzo smakowicie i chciałabym teraz taką szarlotkę zjeść :-)
-
2011/09/14 18:18:32
Uwielbiam ta szarlotke! Moge wprosic sie na kawe? :)
-
2011/09/14 19:39:30
Wygląda obłędnie:) Warta każdego komplementu:)
-
2011/09/14 20:04:49
uwielbiam takie połączenie!twoja szarlotka az sie prosi o zjedzenie!cudowna!!!
-
2011/09/14 20:55:49
cudowna! szarlotka chodzi za mną już od kilku dni :)
-
2011/09/14 21:02:40
Grzechem byłoby zwlekanie z upieczeniem tego cuda ;-) Już nabrałam ochoty!


www.przysmakiewy.pl
-
2011/09/14 22:08:15
Najlepszą szarlotkę jaką w życiu jadłam zaserwowała mi ciotka z Łodzi. Ale tam chyba był dodatek galaretki, nie budyniu. W każdym razie z budyniem jeszcze nie jadłam.
-
2011/09/15 12:03:55
Znam ją i zgadzam się, że jest znakomita. Budyń nadaje jej dodatkowej delikatności. Do tego to ulubiona szarlotka mojej mamy :) Pozdrawiam!
-
2011/09/15 13:59:47
mniam
uwielbiam
-
2011/09/15 16:49:57
Nigdy nie jadłam takiej szarlotki :( ale połączenie jabłek i budyniu na pewno jest pyszne :)
-
2011/09/15 18:24:45
Widzę że szarlotki królują na wszystkich blogach.
Twoja wygląda przepysznie!
pozdrawiam i zapraszam na www.searchingforanamaranth.blox.pl
-
2011/09/15 18:40:10
wspaniała szarotka!
-
2011/09/15 18:58:54
zgadzam się w pełni - to ciacho jest znakomite. dodatek budyniu do szarlotki jest nieoceniony
-
2011/09/16 19:05:14
Mam jutro w planach właśnie tą szarlotkę.
Napisze później jak wyszła:)
-
2011/09/16 19:34:54
W takim razie czekam :) Ale zapewniam,że nie pożałujesz tego wyboru, bo jest naprawdę pyszna :)
-
2011/09/17 22:32:06
No to mam już ciasto na jutro. Jeszcze się na Tobie nie zawiodłam.Dziękuję.
-
2011/09/18 12:51:03
I na tym się również nie zawiedziesz, ciacho 1 klasa :)
-
2011/09/20 08:20:11
W niedzielę zrobiłam. Cała blaszka poszła. Zaserwowałam z czapeczką z bitej śmietany i odrobiną tego przepysznego syropu czekoladowego, który leją sobie u mnie na wszystko. W zasadzie po ilości w jakich znika (robiłam już dwie porcje) podejrzewam, że tak jak wy leją bezpośrednio do buzi. A na szarlotce, która jest od niedzieli naszym kolejnym ulubionym ciastem, spisał się wspaniale.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne) Odszukaj.com - przepisy kulinarne