Blog > Komentarze do wpisu
Pieczona papryka w zalewie octowej

Dostałam ten przepis od mamy mojego N. Mówiła, że jest bardzo pyszna i nie myliła się. Mam porównanie ze sklepową i wiecie co powiem ta jest o niebo lepsza. 

 

pieczona papryka w zalewie octowej

Zalewa :

  • 1/2 szklanki octu 10 %
  • 1 i 1/2 L wody
  • 1 łyżka soli
  • 8 łyżeczek cukru
  • 1 główka czosnku przeciśniętego przez praskę
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • parę listków laurowych

Wszystkie składniki wyżej wymienione zagotowujemy. 

Ponad to : 

  • papryka
  • olej

Paprykę myjemy, wycieramy do sucha. Przekrawamy na pół, nie wyjmujemy nasion tylko w takiej postaci skórką do góry kładziemy na blasze. Pieczemy w piekarniku przez 15 w temp. 180°C. Ja swoją piekłam nieco dłużej w 200°C, chciałam żeby skórka trochę się zrumieniła. Wy natomiast jeśli będziecie robić w 200 °C kontrolujcie paprykę, żeby się nie zwęgliła. Każdy piekarnik grzeje inaczej.

Po upieczeniu wyjmujemy i odstawiamy, czekamy aż przestygnie. Po tym czasie usówamy nasiona i ogonek, teraz pójdzie gładko wystarczy palcami przesunąć po papryce i lekko oderwać dół. Można usunąć skórkę ale ja tego nie robiłam. Cały smak zawarty w niej. Dzielimy ją na części takie jakie nam odpowiadają.

Do wcześniej wyparzonych słoików wkładamy paprykę, jak najściślej się da. Zalewamy letnią zalewą. Na wierzch dajemy po 2-3 łyżki oleju. Ochroni to paprykę przed gniciem. Pasteryzujemy 5 minut.

* Jeśli braknie Wam zalewy a upieczona papryka zostanie możecie ją zamrozić. Będzie świetnym dodatkiem do zup czy innych dań.

Smacznego :)

Akcja przetwory 2011 

niedziela, 31 lipca 2011, kuchennefascynacje

Komentarze
2011/07/31 21:43:53
uwielbiam paprykę w occie;)))
-
2011/07/31 23:17:39
Moja mamuśka też obiera paprykę, choć ja cenię sobie taką ze skórką, rzeczywiście cały smaczek w niej się ukrywa :)
Super przepisik :)
-
2011/08/01 07:05:00
Fajna ta papryczka. :) Super na zakąskę:)
Pozdrowienia:)
-
2011/08/01 09:57:26
skórka jest najważniejsza:)
dobrą paprykę w occie robi moja (o zgrozo!) teściowa, ale nie chce podać przepisu ;) więc muszę skorzystać z Twojego :)
-
2011/08/01 12:31:45
Kochana, zostałaś wylosowana w konkursie na krogulce w szufladakuchenna.blogspot.com/
Poproszę Cię o maila (szufladaduszy@wp.pl), byśmy mogły się dogadać, jak ma wyglądać Twój wymarzony króliczek:)
Buziaki słoneczne posyłam, choć w strugach deszczu***
-
2011/08/01 12:46:14
uwielbiam marynowaną paprykę, ale pieczonej jeszcze nie próbowałam - muszę szybko nadrobić :)
-
2011/08/01 19:55:02
Też robię taką paprykę, bardzo podobnie-nie ma to jak swojej roboty zgadzam się z Tobą w 100%:) Smakowite zrobiłaś słoiczki:)
-
2011/08/01 21:25:21
mniam! domowa pieczona papryka musi być pyszna i basta!
-
2011/08/01 22:15:20
Moja mama uwielbia paprykę w zalewie, ja zaś jem ją w ostateczności. Wolę świeżą i chrupką.
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne) Odszukaj.com - przepisy kulinarne