Blog > Komentarze do wpisu
Kopytka po bawarsku

Nigdy nie przepadałam za kopytkami dopóki nie wypatrzyłam tego przepisu. Kopytka rozpływają się w ustach, świetnie smakują również na zimno ale najlepsze z ciemnym sosem. Przepis z dwutygodnika " Tina '' albo " Naj ".

 

Kopytka po bawarsku

Składniki :

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mąki
  • 1-2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Ziemniaki gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Na kuchenkę wstawiamy garnek z wodą z dodatkiem soli i oleju. Następnie dodajemy jajka, mąkę, mannę, masło, sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy ręcznie ciasto aż do połączenia wszystkich składników i uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto jest już wyrobione nadajemy mu kształt kuli lekko spłaszczamy i odcinamy kawałek mniej więcej 5 cm. Na stolnicy posypanej mąką formujemy wałek ( długości i grubości wedle uznania, pamiętając o tym, że kopytka podczas gotowania powiększą swoją objętość ) spłaszczamy go dłonią do dowolnej grubości i kroimy skośnie na małe kawałki. Kopytka wrzucamy do gotującej się wody, mieszamy aby nie przywarły do dna i gotujemy na średnim ogniu. Po wypłynięciu kopytek na wierzch gotujemy je jeszcze około 3 min. Wyciągamy i delikatnie przelewamy zimną wodą, pozostawiamy na durszlaku do " ocieknięcia ". Na patelni rozgrzewamy masło ( lub margarynę jak kto woli ) i smażymy kopytka z obu stron na złoty kolor. :)

Smacznego :)

Kopytka po bawarsku

poniedziałek, 18 października 2010, kuchennefascynacje

Polecane wpisy

Komentarze
tewi
2010/10/18 10:59:30
warto ugotować ziemniaki bez soli - ciasto nie będzie się rozpływać podczas przygotowywania kopytek. Niestety połączenie mąka, ziemniaki i jajko ma taką tendencję. Za to można solidnie nasolić wodę, w której kopytka będą się gotować. W ten sposób kopytka będą ściślejsze takie al dente :)) Pozdrawiam.
-
2010/10/19 08:42:24
Bardzo cenna uwaga, następnym razem spróbuje :) Chociaż to ciasto, które podałam w przepisie jest dość zwarte i dobrze się formuje kopytka ,myślę, że kasza manna za to odpowiada.
-
tewi
2010/10/25 11:10:25
Wtedy można bez kaszy, ale nie wiem czy kopytka nadal będą jodłować ;) ?
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Domowy wyrób
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę Lista Blogów Kulinarnych
my foodgawker gallery
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
http://www.foodepix.com/author/justynaaa/
przepisy kulinarne Domowy Wyrób Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne) Odszukaj.com - przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl